- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Podcast Μετακινήσου αλλιώς | 30 χλμ./ώρα: Ουτοπία ή αναγκαιότητα;
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Στο 19ο επεισόδιο του Podcast της Αthens Voice «Μετακινήσου αλλιώς», με την υποστήριξη της ΔΕΗ, καλεσμένος του Μάνου Χαραλαμπάκη, είναι ο καθηγητής-Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Γιαννής. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ ο οποίος υλοποίησε ένα μοναδικό επίτευγμα: Έτρεξε σε 30 μαραθώνιους μέσα σε 30 μήνες, με τελευταίο, τον 30ό στην Αθήνα, με στόχο να προωθήσει τα 30χλμ ως όριο ταχύτητας στους δρόμους, ώστε να έχουμε πιο ασφαλείς, βιώσιμες και «πράσινες» πόλεις.
Πρέπει να αποδώσουμε τον δημόσιο χώρο στη ζωή στην πόλη, στους πεζούς, στους ποδηλάτες. Είναι αδύνατον να χωρέσουμε όλοι την ώρα αιχμής χρησιμοποιώντας το ΙΧ μας!
Στο ερώτημα αν το όριο των 30χλμ είναι ουτοπία ή αναγκαιότητα, ο καθηγητής υποστηρίζει με στοιχεία το δεύτερο: «Σε όσες πόλεις εφαρμόστηκε το μέτρο των 30χλμ τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, αφού επιτεύχθηκε μείωση των νεκρών στα οδικά ατυχήματα κατά 37% κατά μέσο όρο». Η βασική αρχή για τα 30χλμ, υπογραμμίζει «είναι να μειώνουμε το όριο ταχύτητας εκεί όπου έχει πολλούς πεζούς αλλά και ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές για να τους προστατεύσουμε». Επισημαίνει δε πως, αν εφαρμοστεί το μέτρο, το όφελος δεν θα είναι μόνο η ασφάλεια αλλά θα βοηθήσει να βγουν και να μετακινηθούν με το ποδήλατο πολλοί που τώρα φοβούνται να το κάνουν. Επιπλέον, λέει θα παρακινήσει πολλούς να μετακινούνται με τα ΜΜΜ, το λεωφορείο, το Μετρό. Για την εφαρμογή του μέτρου όμως απαιτείται επιμονή. «Η Πολιτεία οφείλει να καθοδηγήσει την κοινωνία. Η Παιδεία αλλάζει από τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Ας ελπίσουμε ότι από τις ανακοινώσεις θα πάμε στις πράξεις». Τονίζει δε ότι ειδικά στην Ελλάδα ζούμε σε μία αδιέξοδη κυριαρχία των ΙΧ αυτοκινήτων. Οι δρόμοι είναι πλέον «αποθήκες» αυτοκινήτων. Πρέπει να αποδώσουμε τον δημόσιο χώρο στη ζωή στην πόλη, στους πεζούς, στους ποδηλάτες. Είναι αδύνατον να χωρέσουμε όλοι την ώρα αιχμής χρησιμοποιώντας το ΙΧ μας!».