Life in Athens

10 χρόνια skateboard art crimes

The rolling art show του Αλέξη Φλωράκη 

Billy Gee
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για ακόμα μια φορά η αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη τοποθετεί το λιθαράκι της στην ελληνική skateboarding σκηνή με μια πανέμορφη έκθεση.

Φέτος η θεματολογία χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: το Art κομμάτι, την ιστορία, το μουσειακό και το κινηματογραφικό. Η φετινή παρουσίαση της έκθεσης «Skateboard Art Crimes» είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του επετειακού της χαρακτήρα, μιας και συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού (2005-2014).

Το εικαστικό μέρος θα περιλαμβάνει σανίδες skateboard, φιλοτεχνημένες από τους πιο επίκαιρους και αξιόλογους καλλιτέχνες στον χώρο του skate, του graffiti, του τατουάζ και της κλασικής ζωγραφικής. Φέτος θα γίνει για πρώτη φορά παρουσίαση τριών καλλιτεχνών που θα επιδείξουν τη δουλειά τους μέσα από γλυπτά, κοσμήματα, φτιαγμένα αποκλειστικά από ξύλο σανίδας skateboard (ανακύκλωση), καθώς και συλλογή φωτογραφιών από action skateboard moments.

Το ιστορικό μέρος θα έχει μια αναφορά σε γραπτό και φωτογραφικό υλικό από την παγκόσμια ιστορία του skateboarding, με τις σημαντικότερες ημερομηνίες και γεγονότα που το «σημάδεψαν».

image

Το μουσειακό μέρος θα περιλαμβάνει την παρουσίαση αυθεντικών αντικειμένων από τον χώρο του skateboard, όπως σανίδες, περιοδικά, δίσκους, αυτοκόλλητα και ρούχα που χρονολογούνται από τις αρχές ύπαρξης του αθλήματος τη δεκαετία 1930 μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο ώστε να ενημερωθεί με αυθεντικό οπτικό υλικό του αθλήματος, από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι και τη σύγχρονη μορφή του. Τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν είναι από την προσωπική συλλογή του Αλέξη Φλωράκη και περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το κινηματογραφικό μέρος θα περιλαμβάνει την πρεμιέρα της προβολής του ντοκιμαντέρ με τίτλο «This ain’t California» στα πλαίσια της έκθεσης S.A.C.

«Ένα κορυφαίο ντοκιμαντέρ για το Ανατολικό Βερολίνο των 80s που για πρώτη φορά εστιάζει στην ανάγκη των παιδιών να νιώσουνε και να ζήσουνε την εφηβεία τους μέσα σε ένα εμπόλεμο και καταπιεστικό περιβάλλον, δίνοντας συγχρόνως την δικιά τους εκδοχή για την έννοια του δημόσιου χώρου. Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην εφηβική επανάσταση, τη φιλία και τον έρωτα με κύριο άξονα το skateboarding». (Α.Φ.) 

image

Αrtist: Στην φετινή έκθεση θα συμμετέχουν μερικοί από τους πιο αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους όπως Street art, Graffiti, Tattoo, Fine Art, Sculpture, Photography και Wood design.

Skateboard art: Μηλιοπούλου Αλεξάνδρα, Αλέξης Φλωράκης, Live2, Dee71, Jason, Erase, Nade, Naster, Sake,T098, Πέτρος Καραφυλλίδης, Πέτρος Καραγιάννης, Nikolas Thomaς, Nada one, Alex Martinez, Inva, Amok, Rasel, Apset, Zek, Roza, Sive, Dinoz, Make creations, Jamer, Rino, Αχιλλέας Ιωαννίδης, Think.

Photography: Κώστας Μάνδυλας

Ο Κώστας Μ. είναι ίσως ο πιο καταξιωμένος δημιουργός βίντεο (film maker) στη χώρα μας και αξιόλογος φωτογράφος στον τομέα των extreme sports. Μέσα από το φακό και την οπτική του γωνία έχει καταφέρει να δώσει μια άλλη διάσταση στο άθλημα, έχει καταφέρει να το προβάλει σε μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους παγκοσμίως,

Skateboard jewelry: Βασίλης Καλαμαρίδης a.k.a. (kalamari)

Ο Βασίλης Κ. είναι ένας skateboarder ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων κοσμημάτων με πρώτη ύλη παλιά σανίδια skateboard. Με μοναδικό μεράκι και πολλή δουλειά ο Βασίλης δίνει μια νέα ζωή στα σανίδια, ξεπερνώντας τα στερεότυπα, με απλά σχέδια δαχτυλιδιών και βραχιολιών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, παρουσιάζοντας μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες όπως: βραχιόλια, μπρελόκ για κλειδιά, στυλό, κουτάκια τσέπης, i-phone θήκες, γυαλιά ήλιου και οράσεως, σε μοναδικά σχέδια υψηλής τεχνοτροπίας και σχεδιασμού.

Sculpture art: Παναγιώτης Παράσχης

Ο Παναγιώτης Π. είναι ένας ακόμα λάτρης του skateboard με καλλιτεχνικές τάσεις, ο οποίος ασχολείται με τη γλυπτική μετάλλων. Κομμάτια κρύου και σκληρού υλικού που στα χέρια του πλάθονται και μεταμορφώνονται σε ονειρικές ζεστές εικόνες της παιδικής φαντασίας.

Σας περιμένουμε για μια μοναδική ξενάγηση. 

Ο πολιτισμός και η τέχνη συναντούν την κουλτούρα του δρόμου!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση!

image

image

image

image


Ιnfo: Εγκαίνια έκθεσης: 4/2/ 2015

4-28/2/2015, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο «Μπίλλη», πλατεία Ιπποδρομίου

 Η έκθεση θα λειτουργήσει και ως εκπαιδευτική εκδρομή για σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης του τμήματος Πολιτισμού και του Γερμανικού Ινστιτούτου GOETHE, ενώ η κάλυψη του event θα γίνει από : TV100, Ο.Α.Σ.Θ. , REPUBLIC RADIO 100.3, Adrenalini.tv, Destv.tv, Exostis, DB studios, Sporty.