Life in Athens

Oι Μαρία και Αγγελική Τσακµάκα τσουλάνε με τα rollers τους σε όλη την Αθήνα

Μιλήσαμε για το 8wheels9lives, την κοινότητα των rollers στην Αθήνα, τo όνειρο μιας roller disco αλλά και τη γυναικεία ενδυνάμωση και μόδα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 926
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89 Wheels Lives: Oι δίδυμες Μαρία και Αγγελική  Τσακµάκα τσουλάνε με τα rollers τους σε όλη την Αθήνα
© 8wheels9lives

Rollers στην Αθήνα: 8wheels9lives, οι ιδρύτριες Μαρία και Αγγελική Τσακµάκα μιλούν για την κοινότητα των rollers στην Αθήνα 

Είδαν το πρώτο τους ζευγάρι rollers από τον µεγάλο τους αδερφό, όταν πήγαιναν δηµοτικό. Ξεκίνησαν παρέα, αλλά εκείνες δεν σταμάτησαν ποτέ, τους παρακινούσε πολύ ο µπαµπάς τους ο οποίος χαιρόταν που δεν ένιωθαν φόβο.

Η πιο έντονη ανάµνηση που έχουν oι 23χρονες δίδυµες (ή αλλιώς οι 8wheels9lives) από παιδιά µε τα rollers είναι κάθε Σάββατο µεσηµέρι, που όργωναν τα γηπεδάκια της περιοχής τους, τους δρόµους και τα στενάκια της Μεταµόρφωσης, και προκαλούσαν η μία την άλλη να περάσουν μέσα από την λαϊκή που εκείνη την ώρα πάντα έσφυζε από κόσμο. «Μας θυμόμαστε να κάνουμε σλάλομ μέσα από τους ανθρώπους με τα καροτσάκια τους, να τσουλάμε γύρω από τους πάγκους και να σφύζουμε από αδρεναλίνη. Στο τέλος πάντα κλείναμε τη διαδρομή με δύο καλαμάκια χοιρινά στο χέρι και τσούλημα στη γειτονιά» μου λένε με ένα στόμα μια φωνή η Μαρία και
η Αγγελική Τσακμάκα.

Πέρα από τα πατίνια, η Μαρία είχε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη µουσική και τον χορό. Η Αγγελική στον ελεύθερο χρόνο της γράφει, φωτογραφίζει, πάει σινεµά, αλλά κυρίως κάνει πατίνια. Ένα πράγµα που χαρακτηρίζει και τις δυο τους είναι ότι αγαπούν τον freestyle χορό στα rollers περισσότερο από τις χορογραφίες. Οι κινήσεις hip-hop, µε latin πινελιές και heels dance attitude, είναι µόνο µερικά από αυτά που σε κάνουν αµέσως να τις προσέξεις όπου κι αν τις δεις – από τα βιντεάκια τους στα social media µέχρι τους κεντρικούς δρόµους, τα στενά και τα πάρκα.

8wheels9lives
© 8wheels9lives

8wheels9lives: Oι δίδυμες Μαρία και Αγγελική Τσακµάκα μιλούν για την κοινότητα των rollers στην Αθήνα

Από τα 14 τους ξεκίνησαν να πηγαίνουν συστηµατικά στις αψίδες του Ο.Α.Κ.Α. Σήµερα εκεί κάνουν πατίνι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδοµάδα. Και για τις δύο τα rollers είναι µια διαφυγή από την καθηµερινότητα. «Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα είναι πολύ αφιλόξενη ως προς τα άτοµα που τσουλάνε, αλλά ακόµα και έτσι εµείς βρίσκουµε τρόπους να ρολάρουµε» αναφέρουν.

Η µεγαλύτερη δυσκολία, σύµφωνα µε τις δίδυµες, είναι η έλλειψη υποδοµών. Πέρα από το ΟΑΚΑ και την πλατεία Νερού, δεν υπάρχει ανοιχτός και άπλετος χώρος για να βρίσκονται στην Αθήνα. «Ας µη µιλήσουµε για τους ανύπαρκτους εσωτερικούς χώρους, για τις µέρες µε κακοκαιρία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ευλογία που έχουµε αυτούς τους χώρους στη διάθεσή µας, γιατί πολλά άτοµα από άλλες πόλεις και επαρχίες δεν έχουν παρά µόνο ένα µικρό γηπεδάκι του µπάσκετ. Είναι, πάντως, αποκαρδιωτικό για τα παιδιά που αγοράζουν το πρώτο τους ζευγάρι πατίνια να συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν κοντά τους ένα µέρος να τα φορέσουν».

Με τα κορίτσια µιλάµε και για τον φόβο των ατυχηµάτων στους δρόµους της πόλης φοώντας τα πατίνια τους. «Εγώ» λέει η Μαρία, «συµµετέχω σε rides που διοργανώνουν οι City Skaters κάθε Παρασκευή βράδυ, κι έχουµε τσουλήσει από τα βόρεια µέχρι τα νότια προάστια. Όταν είµαστε όλοι µαζί, δεν νιώθω καθόλου φόβο γιατί ο ένας προσέχει τον άλλον και κρατάµε έναν κοινό ρυθµό». Η Αγγελική προσθέτει «Μόνη µου δεν θα έβγαινα ποτέ – οι οδηγοί είναι υπερβολικά απρόβλεπτοι και οι δρόµοι υπερβολικά επικίνδυνοι, δυστυχώς».

Oι δίδυμες Μαρία και Αγγελική  Τσακµάκα τσουλάνε με τα rollers τους σε όλη την Αθήνα
© 8wheels9lives

Βέβαια, η κοινότητα των rollers στην Αθήνα υπήρχε από παλιά, όµως µε τα χρόνια ξεκίνησε να διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, µέχρι που ο κορονοϊός και η καραντίνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του αθλήµατος. Πολύς κόσµος βρήκε στα πατίνια µια αίσθηση ξεγνοιασιάς από την παιδική του ηλικία, µια αίσθηση ότι ανήκει σε µια κοινότητα, και, εννοείται, ένα καινούργιο µέσο να αθλείται. «Το TikTok έπαιξε σηµαντικό ρόλο, γιατί ο κόσµος ήρθε σε επαφή µε κάτι που δεν ήταν καθόλου διαδεδοµένο στην Ελλάδα και ήθελε να γίνει µέρος του, να µοιάσει µε τους skaters του εξωτερικού».

Υπάρχουν πολλές οµάδες µε έντονη δραστηριότητα και πολλή αγάπη για το άθληµα – τα Patinia, οι City Skaters, οι Syeah. Παιδιά από αυτές τις οµάδες θα τα συναντήσεις στα πιο πιθανά και απίθανα µέρη. Η Αγγελική είναι ενεργό µέλος των City Skaters και συναντιέται µαζί τους κάθε εβδοµάδα σε κάποιο skatepark, όπου όλοι µαζί µαθαίνουν και εξασκούνται. «Είµαι ευγνώµων που ανακάλυψα αυτήν την κοινότητα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή µε το park skating, δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Ο Φώτης που έχει την οµάδα, µε βοήθησε να κάνω τα πρώτα µου βήµατα. Παρακινούμε ο ένας τον άλλον ώστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να εξελιχθούμε».

Από τα inline rollers στα quads

«Η µετάβαση ήταν πολύ οµαλή, είναι η αλήθεια. Το πάθος µας για τα rollers µε τον καιρό χανόταν και χρειαζόµασταν µια σπίθα ξανά, η οποία άναψε όταν δοκιµάσαµε πατίνια (quads είναι τα πατίνια µε τις δύο ρόδες µπροστά και τις δύο πίσω). Όλοι ρωτάνε ποιο προτιµάµε και ποιο είναι πιο δύσκολο, αλλά για εµάς δεν τίθεται καν σύγκριση. Είναι τόσο διαφορετική η εµπειρία µε το καθένα. Μέσα από τα inlines αγαπήσαµε την ταχύτητα, γνωρίσαµε την περιοχή µας µε διαφορετική µατιά και ανακαλύψαµε τις κοινότητες που ασχολούνται µε τα πατίνια στην Αθήνα. Τα quads µάς προσέφεραν µια πιο καλλιτεχνική αύρα – µέσω αυτών εξερευνήσαµε τον χορό στα πατίνια (roller dance), ξεκινήσαµε να κάνουµε πρότζεκτ, όπως φωτογραφήσεις και βίντεο µε θεµατικές, και αποκτήσαµε την ευκαιρία να ασχοληθούµε επαγγελµατικά µε αυτό ως performers, promoters, ανιµατέρ και µοντέλα».

Τι είναι το 8wheels9lives

Tο 8wheels9lives προέκυψε από µια πολύ απλή σκέψη: γιατί δεν έχουν δηµιουργήσει ακόµα ένα κοινό προφίλ ως skating δίδυµες; Είναι καθαρά αφιερωµένο στην αγάπη τους για το πατίνι και µε διάθεση να εµπνεύσουν τον κόσµο, αποφάσισαν να ανεβάζουν υλικό από τα session τους, tutorials, και να οργανώνουν events για την κοινότητα. «∆εν θέλουµε οι ίδιες να αποκαλούµαστε κοινότητα, τουλάχιστον όχι ακόµη, είµαστε απλώς δύο κορίτσια που τους αρέσει να τσουλάνε, µόνες τους και µε παρέα». Η προέλευση του ονόµατός τους έχει ενδιαφέρον. Είναι λογοπαίγνιο, γιατί όσοι κάνουν πατίνια ξέρουν ότι χτυπάς εύκολα, εξού και οι 9 γατίσιες ζωές πάνω σε 8 ρόδες. 

8wheels9lives
© 8wheels9lives

8wheels9lives: Βody positivity, γυναικεία ενδυνάμωση και μόδα 

Για εκείνες τα πατίνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την δημιουργική τους έκφραση και την εικόνα τους. Παίρνουν ευχαρίστηση από το να δημιουργούν ιδιαίτερα και παιχνιδιάρικα outfits που θα συνοδεύουν τα πατίνια τους σε κάθε session, είναι κάτι που τις δίνει αυτοπεποίθηση και έμπνευση. Το στιλ τους είναι μία μίξη girly και street. Αγαπούν τις μίνι αέρινες φούστες, τα Y2K τοπάκια με τα περίεργα σχέδια και κοψίματα, τα αντιανεμικά σε διάφορα χρώματα και εννοείται τις ψηλές rollerskate κάλτσες. «Παλιότερα ντυνόμασταν και οι δύο λίγο πιο “συντηρητικά”, δεν φοράγαμε τρελά σχέδια, ούτε κοντές φούστες, και σκεφτόμασταν αρκετά πώς θα φανούμε στον κόσμο. Πλέον με τα πατίνια αδιαφορούμε για τα βλέμματα των άλλων, αισθανόμαστε οι main characters της ζωής μας κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι απολύτως θέλουμε με τα σώματά μας. Το ίδιο βλέπουμε πως ισχύει και με πολλά κορίτσια που ξεκινάνε ή κάνουν πατίνια καιρό- είναι κάπως σαν να ξεκλειδώνονται, να αφήνουν τις ανασφάλειες τους πίσω και να αγαπάνε σιγά σιγά τις εαυτές τους λίγο παραπάνω».

To όνειρο μιας roller disco

Ένα όνειρο που μοιράζονται τον τελευταίο χρόνο είναι η δημιουργία ενός χώρου όπου οι skaters όλων των φύλων και ηλικιών μπορούν να βρεθούν και να τσουλήσουν παρέα. «Θα θέλαμε πάρα πολύ να φτιάξουμε μια roller disco που να έχει κάποι@ την δυνατότητα να νοικιάσει ένα ζευγάρι πατίνια ή να φέρει τα δικά του και απλώς να αφεθεί στον χορό! Φανταστείτε ειδικές adult nights με επιλεγμένους dj και ποτό, αλλά και απογεύματα με μαθήματα σε παιδιά όλων των ηλικιών. Κάτι που θα είχε πολύ ενδιαφέρον θα ήταν ο συνδυασμός της rollerdisco με κάποιο εξωτερικό skatepark ή κάποια mini ramp». Μακροπρόθεσμα, και αφού εξελιχθεί η rollerdance σκηνή της Αθήνας, η Μαρία θέλει να δημιουργήσει μια σχολή χορού αφιερωμένη στο rollerdance. «Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται άπιαστος στόχος την ώρα που το λέω, αλλά θα περιμένω με υπομονή την μελλοντική μου εαυτή για να με διαψεύσει». Όσον αφορά τα σχέδια της Αγγελικής λίγο πριν ολοκληρώσουμε την συζήτηση μας μου λέει πως θέλει να ταξιδέψει τον κόσμο με τα πατίνια της και να γνωρίσει skaters από κάθε γωνιά της γης. «Το πατίνι μας έχει διδάξει ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε χαρούμενο το παιδί μέσα μας, το βλέπουμε σε όλους τους skaters αυτό. Να κυνηγάμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε παιδιά ξανά, ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικών στερεοτύπων».

8wheels9lives
© 8wheels9lives

Τα αυγουστιάτικα ραντεβού των rollers skaters στην Αθήνα

H οµάδα των City Skaters τον Αύγουστο συνεχίζει τις συναντήσεις της 2-3 φορές την εβδοµάδα στα καθιερωµένα της spot. Θα τους βρεις είτε στις Αψίδες στο ΟΑΚΑ, είτε σε κάποιο skate park, είτε κάνοντας διαδροµές στην πόλη. Μείνετε συντονισµένοι στα social media τους καθώς ανακοινώνουν µια µέρα νωρίτερα ηµεροµηνία, ώρα και τοποθεσία. Στις 4/8 η οµάδα Patinia έχει την καθιερωµένη της Patinovolta & Niarchos Newbies Meet up. Ξεκινούν στις έξι το απόγευµα από τον ποδηλατόδροµο στο Γκάζι και καταλήγουν στο Νιάρχος όπου περιµένουν όλα τα newbies που θέλουν να έρθουν και να τσουλήσουν µαζί τους. Στις 31/8 έχει Welcome Back Skaters meet up στο skate park DIY στο Γαλάτσι µε πολλές εκπλήξεις και beers lagunitas. Καλή διασκέδαση!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.