Life in Athens

Τον Αύγουστο στην Αθήνα πάμε σε παραλίες χωρίς ξαπλώστρα

Καλές οι οργανωμένες παραλίες, αλλά ακριβές. Εδώ προτείνουμε τις καλύτερες ανοργάνωτες.

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 926
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοργάνωτες παραλίες στην Αθήνα
© Μαρία Μαρκέζη

Οι καλύτερες ανοργάνωτες παραλίες των νοτίων προαστίων 

Αφού φέτος αποφάσισες να μείνεις στην πόλη και να μην ξοδέψεις λεφτά στα ακτοπλοϊκά, δεν είναι κρίμα να τα δώσεις στις ξαπλώστρες;

Οι καλύτερες ανοργάνωτες παραλίες των νοτίων προαστίων 

Στην περιοχή, κατά μήκος της Διαδόχου Παύλου και πιο κάτω, θα βρεις τις παραλίες Γλυφάδας Α, Β. Παραλίες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, ελεύθερες, χωρίς την παραμικρή χρέωση, προσβάσιμες κυριολεκτικά σε όλους. Εκεί υπάρχει το Seatrac, ένα σύγχρονο εγκατεστημένο βοηθητικό καρεκλάκι που οδηγεί στο νερό.

Αν, πάλι, αποζητάς ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, προχωράς 200 μέτρα μακριά, στη Βούλα. Από τη στάση του Τραμ έως και το Δημαρχείο θα βρεις αρκετούς μικρούς ήσυχους και καθαρούς κολπίσκους. Φτάνεις στη Βουλιαγμένη. Απέναντι από το υπερπολυτελές Astir Beach υπάρχει το ανοργάνωτο τμήμα της παραλίας με άμμο και ρηχά νερά.

Στον οικισμό του Καβουρίου θα βρεις μικρούς προστατευμένους κόλπους στην οδό Ηλίου, όπως τις παραλίες του Μικρού και Μεγάλου Καβουρίου. Τέρμα αριστερά από την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, θα περπατήσεις ένα μικρό χωματόδρομο και θα βρεθείς σε μία «prive» εξέδρα από μπετό – το μόνο γκρι που δεχόμαστε στα καλοκαίρια μας. Ένα σημείο για locals only είναι ο λεγόμενος Μόλος. Πρόκειται για έναν πέτρινο μόλο με μία πολύ μικρή χαλικωτή παραλία, που θα τον βρεις στο δεξί σου χέρι λίγο πριν το τέλος της πολυφημισμένης για το prestige της οδού Ακτής, αφού κατέβεις δυο τρία (εντάξει ίσως και 10) σκαλιά.

Αφήνοντας πίσω τη Βουλιαγμένη και διασχίζοντας τα περιβόητα Λιμανάκια, θαύμασε το τοπίο, βρες το δικό σου ιδιωτικό λιμανάκι και κάνε βουτιές από τα βραχάκια στα δροσερά νερά με το γαλαζοπράσινο χρώμα. Αν σε παρασύρει η ανεμελιά των αστικών διακοπών, μπορείς να αφήσεις το μαγιό σπίτι, καθώς κάποια από αυτά τα μέρη ενδείκνυνται για γυμνισμό. Λίγο πριν φτάσεις στην πλατεία της Βάρκιζας, δίπλα στις Αλκυονίδες, απόλαυσε τον ήλιο στην εκεί ανοργάνωτη παραλία. Τα πεύκα που αγκαλιάζουν την παραλία δημιουργούν ένα πέπλο φυσικής σκιάς, όπου δεν αποκλείεται να πάρεις και έναν υπνάκο.

Συνεχίζουμε προς Σούνιο. Η Αλθέα εγγυάται καθαρά νερά –μπάνιο α λα Ιόνιο–, αλλά όχι πολλή άπλα. Απόφυγέ την τα ΣΚ. Εδώ υπάρχει και το νησάκι Ντούνη στο οποίο φτάνεις περπατώντας μέσα στη θάλασσα. Ίσως η ομορφότερη ανοργάνωτη παραλία να είναι το ΚΑΠΕ. Υπέροχη χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα γαλανά νερά και μια ηρεμία που –τουλάχιστον τις καθημερινές– σε κάνει να ξεφεύγεις από το τοπίο της πόλης. Ίσως έχεις δει ινσταγκραμικά πανοραμικά στόρις με πολύχρωμες ομπρέλες και λουόμενων να «ξεπηδούν» στο φόντο. Στην κατεύθυνση προς Σούνιο, λίγο πριν τη γνωστή παραλία των Λεγραινών, υπάρχει μια ταμπέλα που αναγράφει «ιδιοκτησία ΚΑΠΕ». Προσοχή: 99 σκαλιά για να κατέβεις, δυστυχώς και για ν’ ανέβεις. Καλές βουτιές!

Η Παραλία ΚΑΠΕ στο Σούνιο
© Έφη Βαδάση

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.