Life in Athens

H Kική Μπέλλου γεμίζει με μινιατούρες την πόλη

Λατέρνες, παγκάκια, γλάστρες και κολώνες φωτισμού σε μικρογραφία, στήνονται σε διάφορα σημεία

Κατερίνα Καμπόσου
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sundy designs: Τα έργα σε μικρογραφία της Κικής Μπέλλου

Λατέρνες, παγκάκια, γλάστρες και κολώνες φωτισμού σε μικρογραφία, στήνονται και κολλώνται σε διάφορα σημεία της πόλης, από τα χέρια της Κικής Μπέλλου. Με σπουδές στο τμήμα Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατεύθυνση τη σκηνογραφία, με την οποία και ασχολείται επαγγελματικά σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, όπως και στην τηλεόραση, εδώ και έναν χρόνο έχει ανοίξει ένα online shop, το Sundy Designs, που έχει να κάνει με το model scale art, δηλαδή τις μικρογραφίες. Πώς πήρε την απόφαση να τα τοποθετεί σε διάφορα εξωτερικά σημεία;

Οι μινιατούρες της Κικής Μπέλλου

«Η αλήθεια είναι πως είχα τρέλα με τα μικροσκοπικά πράγματα από πολύ μικρή, και έφτιαχνα διάφορα με πηλό γιατί λάτρευα από πάντα τις μινιατούρες, τα μικρά φλιτζανάκια. Θυμάμαι που είχε η μαμά μου ένα πιατάκι με φλιτζανάκια και της ζήταγα να μου τα βγάζει για να παίζω. Επειδή είχα σπάσει ένα φλιτζάνι και την τσαγιέρα, τα έβαζε σε ψηλό ράφι ώστε να μην τα φτάνω. Τα έχω όμως κρατήσει, ό,τι απέμεινε δηλαδή. Μετέπειτα στη σχολή στην κατεύθυνση ασχοληθήκαμε με τις μακέτες και τα έργα σε μικρή κλίμακα. Το ότι δεν ήμουν αρκετά καλή τότε με έκανε να ασχοληθώ παραπάνω, να διαθέσω χρόνο, να το εξελίξω και να το πετύχω. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή. Όσο προσπαθείς το αποτέλεσμα σε ανταμείβει κάποια στιγμή. Έχω διάφορες θεματικές, αλλά κάνω και custom μινιατούρες – τα fantasy boxes που είναι μικρά κουτάκια γεμάτα με έμπνευση από ταινίες, ταξίδια, διακόσμηση. Όσο περνάει ο καιρός προσπαθώ να προσθέτω περισσότερες θεματικές, αναλόγως και με τον διαθέσιμο χρόνο».

Όπως μας περιγράφει η Κική, έμπνευση αντλεί από διάφορα τυχαία περιστατικά, αρκεί να της κάνουν το κλικ και συνδυάζει τη δημιουργία τους με κάποια δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου της.

«Θέλω να είναι κεντρικά και επίσης θέλω να βρίσκω συνήθως γωνιές που να μ' αρέσουν, να μου κάνουν κλικ. Σε σχέση με τα μικρά σκηνικά στον δρόμο είχα εμπνευστεί από διάφορους καλλιτέχνες στο εξωτερικό και θέλησα να το δοκιμάσω γιατί είναι διασκεδαστικό και παράλληλα ένας τρόπος για να σε μάθει ο κόσμος. Κάποια τα φτιάχνω στο 3d printer, άλλα μόνη με μπάλσα ξύλο και κάποια τα παραγγέλνω έτοιμα. Αναλόγως... το 3d printer για παράδειγμα που χρησιμοποιώ καθυστερεί αρκετά – περίπου μία ώρα και κάτι για το καθένα. Απο εκεί και πέρα το να τα κολλήσω είναι πολύ γρήγορο. Έχω βέβαια πάντοτε παρέα κάποια φίλη ή φίλο να με τραβάει βίντεο. Το συνδυάζω συνήθως με τις βόλτες μετά από έναν καφέ ή σε κάποια εκδρομή». 

Tα book nooks και τα fantasy boxes της Κικής Μπέλλου

Πέρα από τις μινιατούρες που στήνει στον δρόμο, δημιουργεί και fantasy boxes, δηλαδή διακοσμητικά θεματικά κουτιά που κρέμωνται με μικρογραφίες. Είναι συνήθως εμπνευσμένα από τον κινηματογράφο ή από σειρές. Επίσης δημιουργεί και book nooks, διακοσμητικά βιβλιοθήκης δηλαδή, τα οποία μπαίνουν ανάμεσα σε βιβλία, με διάφορες σκηνές. Πρόκειται για μια τέχνη που στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστή.

«Από τις πιο καλοπληρωμένες δουλειές είναι τα σκηνικά book nook για ταινίες. Συγκεκριμένα έκανα τη Narnia, μου πήρε περίπου 15 ώρες γιατί είχε πολλή δουλειά, φωτάκια, αρκετά μικρής κλίμακας δεντράκια... Χρησιμοποίησα επίσης φελιζόλ για να φτιάξω τη βάση και ζωγράφισα τον φόντο πάνω από την εκτύπωση. Είχε αρκετή δουλίτσα και μ' άρεσε πολύ το αποτέλεσμα, όπως και στην κοπέλα που το παράγγειλε. Πρόσφατα δημιούργησα ένα κάδρο Harry Potter με βάση το Hogwarts και πρόσθεσα κορνίζες και φωτάκια πίσω από αυτές. Μου πήρε περίπου 7-8 ώρες. To αποτέλεσμα ήταν πολύ ιδιαίτερο. Γενικά περισσότερο χρόνο παίρνει ο σχεδιασμός παρά να φτιαχτεί. Όχι πως δεν θέλει χρόνο, αλλά η αρχή είναι το πιο δύσκολο.Τα πιο απαιτητικά από άποψη εργασίας είναι τα κάδρα, όπως αυτό με το Hogwarts, και τα book nooks που έχουνε και αρκετό ξύλο. Σκοπεύω να κάνω κι άλλα μελλοντικά! Έχω διάφορες ιδέες για κάποια Glass dome με βιβλιοθήκη ως σκηνικό, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο.

»Επίσης, η λατέρνα υπήρξε μια αρκετά δύσκολη κατασκευή γιατί έπρεπε να δημιουργήσω το σχέδιό της για laser cut μηχάνημα και να στέκεται σωστά, οπότε είχε αρκετές δοκιμές. Έχει ενσωματωμένο μουσικό κουτί με κομμάτια του Ζορμπά και αυτό κρύβει μια έξτρα ιδιαιτερότητα και σημασία. Ήθελα πολύ να τη φτιάξω γιατί μου αρέσουν τα παλιά πράγματα που διατηρούνται στον χρόνο και δεν θες να τα ξεχάσεις. Άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι και το περίπτερο. Αυτή η ρετρό αισθητική επιστρέφει».

Οι χρήστες των social media φαίνεται να αγαπούν τις μινιατούρες της, γι’ αυτό και πολλές φορές της στέλνουν μηνύματα με προτάσεις σχετικά με αυτά που θα ήθελαν να δουν.

«Γενικά άρεσε πολύ όλο αυτό με τις μινιατούρες στον δρόμο. Διάφοροι γράψανε πως είναι σαν spot για να καθίσουν μυρμήγκια – δεν το είχα σκεφτεί. Φυσικά υπήρχαν και μερικά αρνητικά σχόλια, αλλά όχι κάτι τρομερό. Σε σχέση με τις παραγγελίες οι περισσότεροι θέλουν κάτι custom για κάποια/κάποιον αγαπημένο τους, κάποια ταινία, χόμπι, μια προσωπική φωτογραφία για γενέθλια ή να υπάρχει μια συγκεκριμένη θεματική. Πάντα προτείνω ιδέες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ιδέα, έχοντας και κάποιες αναφορές από online εικόνες. Η αλήθεια είναι ότι μένουν πολύ ευχαριστημένοι και κάποιοι έχουν ξαναπαραγγείλει. Απ’ την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς φτιάχνω όταν επισκέπτονται τη σελίδα μου».