Life in Athens

Πώς μετατρέπεις μια Αθήνα που βράζει στο δικό σου νησί

Τι να κάνεις για να νιώσεις περισσότερο το καλοκαίρι στην πόλη ακόμα κι αν σε κυκλώνουν οι πολυκατοικίες

Τάνια Σκραπαλιώρη
ΤΕΥΧΟΣ 920
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καλοκαίρι 2024 στην Αθήνα: Ουζερί σαν σε νησί, πρωινός καφές στην ξαπλώστρα, βόλτες σε νησιώτικα στενά

Διακοπές στην Αθήνα, διακοπές που αργούν, διακοπές και νησιά που ίσως να αργήσουν πολύ ή και να μην έρθουν, σε μια εποχή που το concept «νησιά» μοιάζει όλο και περισσότερο με τουριστικό πακέτο πολυτελείας, που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους τουρίστες. Πώς μετατρέπεις μια Αθήνα που βράζει στο δικό σου νησί, για όσο τουλάχιστον χρειάζεται; Με λίγη τύχη, λίγη φαντασία, λίγη καλή παρέα και τις κατάλληλες διαδρομές στον χάρτη της παλάμης σου.

Τι μπορείς να μπορείς να κάνεις στην Αθήνα το καλοκαίρι

Πρωινός καφές στην ξαπλώστρα

Κάθε µέρα ξεκινάει µε έναν καλό καφέ – και συνήθως οι καλοκαιρινές µέρες στα νησιά, όπως τις ξέρουµε, ξεκινούν µε έναν καφέ στην ξαπλώστρα. Αν µετατρέψουµε µε λίγη φαντασία τα πεζοδρόµια της πόλης σε παραλίες, τότε το Bored στο Χαλάνδρι (Πεντέλης 15), εκτός του ότι είναι φανατικός οπαδός της γλυκιάς απραξίας, φροντίζει και για την ξαπλώστρα και τον καλό καφέ.

Με κοµψή, λιτή, λευκή αισθητική που άνετα παραπέµπει σε νησί, βγάζει λευκά τραπεζάκια και ξαπλώστρες στο πλακόστρωτο και σερβίρει brunch, εκλεκτά blends για coffee lovers και spritz για κάθε γούστο, ωραία µπέργκερς προσφέροντας µια δροσερή εναλλακτική διαλείµµατος για καφέ µέχρι να φύγουµε για τα «κανονικά» νησιά.

All day βόλτες στα νησιώτικα στενά της Πλάκας

Αν υπάρχει όντως ένα νησί στο κέντρο της πόλης αυτό φωλιάζει –όπως κάθε σωστή νησιώτικη Χώρα– κάτω από την ακρόπολή της. Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα µε χαρακτηριστικά γραφικά σοκάκια, που ίσως τείνουµε να προσπερνάµε πολλές φορές ως δεδοµένα, είναι ό,τι πιο κοντινό σε νησιώτικη γειτονιά διαθέτει αυτή η πόλη, ένα σηµείο που κάνει κυριολεκτικά την Αθήνα µας νησί. Ασβεστωµένα µικροσκοπικά σπιτάκια, ξεχασµένα από τον χρόνο, γλάστρες µε βασιλικό, αναρριχώµενα φυτά, γάτες, κυρίες που βγαίνουν στις πόρτες τους τα απογεύµατα να δροσιστούν και να χαζέψουν τους τουρίστες.

Μερικοί πλανόδιοι καλλιτέχνες εδώ, ένας πάγκος µε βιβλία εκεί, καφές στο «Γιασεµί», µπίρες στην «Κλεψύδρα» κάτω απ’ το Παλιό Πανεπιστήµιο των Αθηνών, απεριτίφ στη «Μελίνα» κάτω απ’ το βλέµµα της Μελίνας Μερκούρη και του Ζιλ Ντασσέν, µεσογειακή κουζίνα στα τραπεζάκια του Lyra. Όλη τη µέρα και όλο το βράδυ η Πλάκα και τ’ Αναφιώτικα είναι δικό µας αθηναϊκό νησί κι εµείς, οι ντόπιοι που χαζεύουν τους τουρίστες.

Για surf και burger στα Nissakia

Nissakia surf club © nissakia_surf_club

Μόλις 25 χιλιόµετρα από το κέντρο της πόλης, στις παραλίες της Αρτέµιδας, µπορείς να βρεις και άλλα νησάκια πιο κοντά στο ζητούµενο. Με θέα το νησάκι του Αγίου Νικολάου και τις υπόλοιπες βραχονησίδες που απαρτίζουν τα Κοκκινονήσια, το Nissakia surf club είναι ένας προορισµός που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τις δηµοφιλείς παραλίες των surfers στην υπόλοιπη χώρα. Με το πιο οργανωµένο κέντρο windsurf και kitesurf και ένα ξύλινο old school all-day café-bar για surfers και µη, τα Nissakia σε κάνουν να ξεχνάς ότι είσαι ακόµη στην Αττική και σε ταξιδεύουν σε όποιο νησί τραβάει το µυαλό σου. Σανίδες κάθε λογής, κύµατα, άµµος, burger και παγωµένες µπίρες από νωρίς µέχρι αργά το βράδυ, η µέρα και η νύχτα στα Nissakia βοηθάει όσο µπορεί να γίνει καλύτερα διαχωρίσιµο το status «Καλοκαίρι στην Αθήνα».

Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη

Όταν η πόλη µας πέφτει στενή και η νύχτα ζεστή, πάντα θα υπάρχει η Βουλιαγµένη του Λουκιανού Κηλαηδόνη να καταφέρνει να διατηρήσει τη διαχρονική της γοητεία και την απλότητα της οµορφιάς της κόντρα ή πλάι πλάι (όπως το πάρει ο καθένας) στις αθηναϊκές µεταλλάξεις και στην ανάπτυξη της Aθηναϊκής Ριβιέρας. Από την όαση της Λίµνης Βουλιαγµένης, ένα στολίδι φυσικού κάλλους, που έχει ενταχθεί στο πλάνο της νέας εποχής του αττικού παραλιακού µετώπου µέχρι τα Λιµανάκια και το οµώνυµο beach bar στον δρόµο για τη Βάρκιζα, η Βουλιαγµένη µπορεί να δώσει πάντα στην Αθήνα τις καλοκαιρινές διεξόδους που έχει ανάγκη όταν το καλοκαίρι ζορίζει.

Ουζερί σαν σε νησί από την Καλλιθέα μέχρι το Κερατσίνι

Ένα από τα πολλά µέρη της καλοκαιρινής εξίσωσης είναι και η στερεοτυπική µεν, αλλά πάντα θελκτική εικόνα που συνθέτουν ένα καραφάκι ούζο, µια µικρή σαµπανιέρα µε πάγο και δυο πιάτα µε µεζέδες. Η συνθήκη του ουζερί είναι ικανή από µόνη της να σε γεµίσει καλοκαίρι για όση ώρα επιλέξεις να της αφιερώσεις. Και, ακόµα και στην καλοκαιρινή Αθήνα, πάνω σε τσιµέντα που βράζουν, υπάρχουν µέρη που µπορούν να παρηγορήσουν όσους δεν πίνουν ακόµα τα ούζα τους σε κάποιο νησί. Για αυτούς που θέλουν να βλέπουν τη θάλασσα, τα όχι και τόσο κρυµµένα µυστικά πια της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, µε το Οινοµαγειρείο του Βασίλη που ξεπουλάει από νωρίς τα Σαββατοκύριακα, είναι µια κάποια λύση. Για όσους πάλι διαθέτουν λίγο πιο ισχυρή φαντασία, το Αµοργιανό Πέραµα ακριβώς έξω από τον σταθµό ΗΣΑΠ της Καλλιθέας αντιπροσωπεύει τέλεια τη συνθήκη του µικροσκοπικού νησιώτικου µεζεδοπωλείου που δεν το βάζει κάτω, κι ας βρίσκεται στην καρδιά µιας από τις πιο πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αθήνας. Στην υγειά µας βρε παιδιά.

Αµοργιανό Πέραµα © amorgianoperasma

Ας κρατήσουν οι χοροί με Ικαριώτικο και Μπάλο στη Φειδίου

Καλοκαίρι στο νησί παραδοσιακά ισούται, µεταξύ άλλων, και µε τα χαρακτηριστικά νησιώτικα πανηγύρια και γλέντια µε παραδοσιακούς χορούς µέχρι το πρωί – κάτι που αποτελεί τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά ισχυρό λόγο επιλογής νησιωτικού καλοκαιρινού προορισµού για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Αν θες να χορέψεις ικαριώτικο και µπάλο µε δεκάδες άγνωστους εικοσάρηδες σαν να είσαι σε νησί καταµεσής του κέντρου της Αθήνας, το στενάκι της Φειδίου είναι ο αυτονόητος προορισµός.

Στο µουσικό καφενείο της Φειδίου 2, όπου έχουν µεγαλώσει µε ρεµπέτικα και παραδοσιακά γενιές και γενιές φοιτητών, οι χοροί κρατάνε ακόµη, µε τον κόσµο να αυξάνεται και να πληθύνεται. Με live σχεδόν κάθε βράδυ από διαφορετικό σχήµα, ουρές ορθίων να πίνουν µπίρες στα πεζοδρόµια και χορευτές να κυκλώνουν τον δρόµο βγαίνοντας µερικές φορές ως τη Χαριλάου Τρικούπη, η Φειδίου είναι ικανή, αν βρεθείς στη σωστή βραδιά, να φέρει την Ικαρία στην Αθήνα.

Μπορεί η Μαρίνα Ζέας να είναι διαχρονικά γνωστή για τις µεγάλες all-day καφετέριες και τα µεγάλα café-εστιατόρια. Στη Δ’ Μαρίνα, ωστόσο, ζει και αναπνέει τα τελευταία χρόνια τα βράδια µια «άλλη» Μαρίνα Ζέας, µε δυο από τα πιο φρέσκα bars όχι µόνο του Πειραιά, αλλά και της Αθήνας. Το απόλυτα καλοκαιρινό Nazaré Surf Bur, µια ιδέα γεννηµένη στα Κύθηρα και βαφτισµένη από το διάσηµο ψαροχώρι και την οµώνυµη παραλία των surfers στην Πορτογαλία, ανοίγει τις καλαµωτές του και τα πεζούλια του και σερβίρει τα καλύτερα tiki cocktails χαλαρά, ανεπιτήδευτα και χωρίς υπερπροσπάθεια – ένα στοιχείο που εκλείπει εκθετικά από τα περισσότερα bars της πόλης.

Nazaré Surf Bur

Το ίδιο χαρακτηριστικό µοιράζεται µε τον δικό του ιδιότυπο τρόπο και το Uncle Tan’s Drinking House λίγα µέτρα παραδίπλα προσαρµόζοντάς το στην ξεχωριστή του αισθητική πρόταση που αντλεί από τον ασιατικό φουτουρισµό της Σιγκαπούρης και του Τόκιο και τα χρώµατα της κουλτούρας του anime. Δύο µπαρ-στολίδια για τον Πειραιά, αλλά και για όλη την Αττική, που αλληλοσυµπληρώνουν τις αισθητικές τους και τον κόσµο τους σε ένα στενάκι που µοιάζει κυριολεκτικά σαν να βγήκε από ένα cool, ολόφρεσκο νησί.

Uncle Tan’s Drinking House

Ακολουθώντας πιστά το αλάνθαστο σχήµα του κύκλου, η ηµέρα πρέπει να κλείσει όπως περίπου ξεκίνησε, δηλαδή σε µια ξαπλώστρα, µε κάτι δροσερό στο χέρι. Η ταράτσα του Vertigo Pool + Sunset ψηλά στην κορυφή του St. George Lycabettus είναι το ιδανικό σηµείο για να «σβήσεις», να αποχαιρετήσεις την ηµέρα που αποχωρεί πάνω από την πόλη και να καλωσορίσεις ένα καλοκαιρινό βράδυ, µε µια θέα στη φωτισµένη πόλη και τη νυχτερινή Ακρόπολη που κόβει την ανάσα. Δροσερά ποτά, εξαιρετικά cocktails, finger food bites, µεσογειακή κουζίνα, ωραία κρασιά, το φεγγάρι πάνωθέ σου.