Life in Athens

Ένα free καλοκαίρι στην Αθήνα

Εικόνες, ήχοι και δροσερά spots χωρίς εισιτήριο στην πόλη που βράζει
Ελένη Βαρδάκη
ΤΕΥΧΟΣ 920
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καλοκαίρι 2024 - Δωρεάν δραστηριότητες στην Αθήνα: Ένας οδηγός με όλα όσα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα

Θα θέλαμε να είμαστε ταξίδι χωρίς προορισμό, όμως είμαστε ακόμα εδώ και αυτό το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία της πόλης δοκιμάζει τις αντοχές μας, ερκοντίσιον και ανεμιστήρες στο on. Iδανικά θα θέλαμε να κάνουμε βόλτες σε κάποιο νησί χορεύοντας από γλέντι σε γλέντι... Τελικά θα κάνουμε full season στην πόλη. Πόσο ωραία θα μπορούσε να είναι άραγε η καλοκαιρινή Αθήνα; Μάλλον περισσότερο από όσο νομίζαμε, μια και ανακαλύψαμε πως έχει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μέχρι και sleepover κάτω από το φως του φεγγαριού, εντελώς δωρεάν.

Δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα για το καλοκαίρι του 2024

Επιστροφή στη φύση: Ellinikon Experience Park

Πολύχρωμα φωτισμένα σιντριβάνια ή αλλιώς το κατάλληλο μέρος για μια καλοκαιρινή selfie, πάρκα που θυμίζουν σκηνικό από ταινία και ένας κήπος που ονομάζεται «Ζεν» δημιουργούν το Ellinikon Experience Park. Υδάτινο και πράσινο στοιχείο ενώνονται, επιστρέφουμε στη φύση και βρίσκουμε το spot για τις μέρες που θέλουμε να ηρεμήσουμε. Οι ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές για ποδηλασία είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για πετάλι χωρίς άγχος. Τα υπαίθρια γυμναστήρια, τα οποία είναι κατάλληλα για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, διαθέτουν τον δικό τους ειδικό εξοπλισμό και προσφέρονται για αερόβιες και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου, το Ellinikon Experience Park μετατρέπεται σε ένα τεράστιο γήπεδο μπάσκετ και δραστηριοτήτων, με ελεύθερη είσοδο, για όλες τις ηλικίες. Έφηβοι και ενήλικες θα πάρουν μέρος στο Shooting Challenge, θα ρίξουν βολές στο Shooting Machine και παιδιά ηλικίας 2,5 - 5 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν άθληση και παιχνίδι μέσω του ειδικού προγράμματος Eurohoops Kids. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται σε sessions των 15 λεπτών, χωρίς προκράτηση θέσης, αλλά με τήρηση της σειράς προτεραιότητας. Όσοι θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική μπασκετική εμπειρία, μπορούν να επισκεφτούν το φουσκωτό γήπεδο που θα τοποθετηθεί στο πάρκο και να προσπαθήσουν να βάλουν καλάθια στον αέρα. Για τους «παραδοσιακούς», θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση (22:00-23:00) δύο γήπεδα μπάσκετ 3×3.

Το Ellinikon Experience Park με έκταση 75 στρέμματα είναι το μέρος που μπορείς να τρέξεις, να κάνεις γιόγκα με θέα τη φύση και να οργανώσεις πικ νικ με την παρέα, αν αναζητάς κάτι πιο ξεκούραστο. Στρώνεις τραπεζομάντηλο, φέρνεις σνακ και βγάζεις αναμνηστικές φωτογραφίες. Το πάρκο διαθέτει πολλά spots ξεκούρασης. Κάτι που σημαίνει ότι μπορείς άνετα να διαβάσεις ένα βιβλίο σε άνετα παγκάκια, να αράξεις σε μεγάλα κιόσκια και να απολαύσεις τη σκιά των δέντρων. Από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ, όλοι μπορούν να επισκεφτούν το πάρκο με ελεύθερη είσοδο. Οι «Νότιοι» της Αθήνας τα έχουν όλα αυτά σχεδόν δίπλα τους. Για τους υπόλοιπους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, θα είναι σαν μια μικρή εκδρομή. Αν επιλέξετε να επισκεφτείτε το πάρκο οδικώς, το πάρκινγκ δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς διατίθεται δωρεάν υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Βραδιές σινεμά δίχως εισιτήριο

Tο Park your Cinema επιστρέφει, φέρνοντας στις 21 Ιουνίου το black χιούμορ στην οθόνη με τη βραδινή προβολή της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης» – μη σας ξεγελάει το όνομα. Αν νιώθετε Disney nostalgia, το Park your Cinema βγαίνει και σε παιδική έκδοση, με προβολές κλασικών κινουμένων σχεδίων έως 30 Ιονίου. Για τα άτομα που θα μπορούσαν να βλέπουν ταινίες όλο το βράδυ, ανεξαρτήτως ζέστης, ίσως σας ενδιαφέρει το Full Moon Film Marathon στις 19 Αυγούστου, με ταινίες των 80s, σκηνές με ιπτάμενους εξωγήινους, αυτοκίνητα χωρίς φρένα και ατάκες που άφησαν εποχή. Οι προβολές του Park your Cinema και του Full Moon Film Marathon θα πραγματοποιηθούν στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στις 21:00.

«Interview», μαύρη κωμωδία, τελευταία παράσταση  

Σημείωσε απανωτά sold out, έγινε talk of the town, απέσπασε πολύ καλές κριτικές. H κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε η ομάδα B.A.N.C στο θέατρο Αλκμήνη, επιστρέφει σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου για μια τελευταία παράσταση από την ομάδα «Εμείς», στις 17 Ιουνίου, με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια (στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.). Ένα interview για δουλειά. Μια φωνή (εξουσία). Τέσσερις υποψήφιοι με νούμερο. Επόμενοι υποψήφιοι; Οι θεατές.

Δωρεάν συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής  

Γιορτάζουμε free την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου πηγαίνοντας στον Κήπο του Μεγάρου, ακούγοντας κλασικές μελωδίες από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και συνεχίζοντας με γλέντι από τους Babo Koro, το μουσικό σχήμα που ενώνει παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, με balkan και swing στοιχεία. Μεταφερόμαστε στο Μόναχο (25 Ιουνίου) και στη Βιέννη (1 και 8 Ιουλίου) μέσω μαγνητοσκοπημένεων συναυλιών και παραστάσεων της όπερας UNITEL και Odeonsplatz, με δωρεάν δελτία εισόδου που θα προμηθευτούμε από την ιστοσελίδα του Μεγάρου. Με καλοκαιρινή διάθεση έρχονται στον Κήπο του Μεγάρου ο Θοδωρής Μαραντίνης (16 Ιουνίου), ακολουθεί ο Πάνος Μουζουράκης (20 Ιουνίου), συνεχίζει ο Κωστής Μαραβέγιας (28 Ιουνίου) και ρίχνει αυλαία ο Γιώργος Περρής (9 Ιουλίου).

DJ Set, δραστηριότητες για παιδιά και guest star η Idra Kayne, μας περιμένουν για το απόγευμα στην Κήπο του Μεγάρου. Μικροί και μεγάλοι είμαστε καλεσμένοι στο free entrance πάρτι των Burger Project στις 6 Ιουλίου.

Ξεναγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει συχνά κατά τη διάρκεια της χρονιάς δωρεάν ξεναγήσεις, ακόμα και το καλοκαίρι, προσκαλώντας για αυτόν τον μήνα το κοινό να γνωρίσει την έκθεση «Επιφάνειες - οδηγίες χρήσης» της Ρένας Παπασπύρου. Τα απογεύματα της Τετάρτης, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στους ορόφους του φωτεινού κτιρίου, παρέα με τη θεωρητικό τέχνης, Σοφία Ελίζα Μπουράτση, και την επιμελήτρια της έκθεσης.
19 και 21 Ιουνίου στις 19:00

Χορεύοντας με τους Buena Vista All Stars στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ

Οι Buena Vista All Stars έρχονται στην Αθήνα, ως οι πρώτοι καλεσμένοι της σειράς συναυλιών Parklife του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τέσσερις διακεκριμένους Κουβανούς καλλιτέχνες, όπως ο τιμημένος με το βραβείο «Carlos Gardel» Ibrahim Ferrer Jr., γιος του Ibrahim Ferrer του Buena Vista Social Club, και ο βραβευμένος με Grammy επικεφαλής της μπάντας, Juan De Marcos Gonzalez. Το συγκρότημα συνοδεύει μια all star σύνθεση μουσικών που ενορχηστρώνεται από τον μαέστρο Demetrio Muñiz. Ακούμε τραγούδια που άφησαν εποχή, όπως τα «Chan-Chan» και «Dos Gardenias» γνωρίζοντας τη λατινοαμερικάνικη κουλτούρα των Buena Vista All Stars και συναντιόμαστε στο Ξέφωτο.
29 Ιουνίου στις 21:00

Δωρεάν μαθήματα flamenco  

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας διοργανώνει δωρεάν μαθήματα flamenco, στο Θεατράκι Σφαγείων του Πολυχώρου Λιπασμάτων. Το συγκεκριμένο είδος χορού που βασίζεται στα ακούσματα του ισπανικού λαού και την κουλτούρα των Ρομά, έρχεται στην Αθήνα και δεν απαιτεί να έχουμε προηγούμενη εμπειρία. Αρχάριοι και μη μαθαίνουμε την τέχνη του flamenco με την instructor Ζωή Πολυκαρπίδου.  
20 Ιουνίου στις 18:30

Καγιάκ, skate και yoga στην Αθήνα

Το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να πιάσουν κουπί, κάνοντας καγιάκ στο κανάλι του πάρκου, εντελώς δωρεάν και παρέχοντάς μας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά το συγκεκριμένο σπορ δεν υπάρχει λόγος για άγχος, καθώς στο πάρκο υπάρχουν δάσκαλοι που θα μας δώσουν οδηγίες για το πώς να κάνουμε πιο εύκολη την εμπειρία μας στο κανάλι. Σημείωση: ο δάσκαλος δεν βρίσκεται μαζί μας στο καγιάκ. Τα απογεύματα του ΣΚ οργανώνουμε κωπηλατικές βόλτες, είτε με φίλους είτε με την οικογένεια, αρκεί να έχουμε κάνει ηλεκτρονική κράτηση μέσω της σελίδας του ιδρύματος και να βρισκόμαστε 15 λεπτά νωρίτερα στον χώρο.
Κάθε ΣΚ στις 18:00, έως 30 Ιουνίου

Αν μένετε κοντά στη γειτονιά της Καλλιθέας, ο αθλητικός όμιλος «Έσπερος» έχει το δικό του DIY - Skatepark στη Ναυταθλητική Μαρίνα, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε δίχως να χρειάζεστε εισιτήριο. Πρόκειται για έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο από την ομάδα του ομίλου, με ειδικές ράμπες και έντονα graffiti στους τοίχους, στον οποίο επιτρέπονται μόνο skateboards και rollers. Σχεδόν κάθε ημέρα υπάρχει διαθεσιμότητα και στο esperos.eu θα βρείτε αναλυτικά τις ώρες και τις μέρες. Να σημειωθεί πως στο πάρκο δεν υπάρχει κάποιος επιβλέποντας ή δάσκαλος, η ελεύθερη είσοδος απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν ήδη δικό τους εξοπλισμό και γνωρίζουν το συγκεκριμένο άθλημα. Για να εξασφαλίσετε τη δωρεάν χρήση του πάρκου, μοναδική προϋπόθεση είναι να κάνετε εγγραφή στον όμιλο – μια διαδικασία που δεν απαιτεί πληρωμή και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες να διασκεδάσουν στο Skatepark.

O Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα, μας προσκαλούν στον κήπο του Ζαππείου για να γιορτάσουμε τη 10η Διεθνή Ημέρα Γιόγκα, με θέμα «Yoga for Women empowerment». Ο καιρός δεν χρειάζεται να μας ανησυχήσει, καθώς η εκδήλωση θα γίνει σε κατάλληλα οργανωμένο εξωτερικό χώρο με σκίαση και προστασία από τη βροχή. Με την καθοδήγηση 12 διαφορετικών yoga instructors του συλλόγου, μαθαίνουμε τον ινδικό τρόπο άσκησης και ευεξίας. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι το δικό μας στρώμα γυμναστικής.
16 Ιουνίου από τις 13:30

Sunset DJ sets στο ψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ

Κάθε Τετάρτη στις 20.00, στο ψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ, τη Βεράντα του Φάρου, με θέα 360˚ από τον Σαρωνικό μέχρι την Ακρόπολη, μπορείς να κοιτάς το ηλιοβασίλεμα και να ακούς DJs που επιλέγουν ρυθμούς από soul, funk και trip hop, μέχρι electronica και world beats. Από 17 Ιουλίου μέχρι και 4 Σεπτεμβρίου στα decks θα ανέβουν οι La Saramuya Picó Sound System ft. Adamantios (Teranga Beat) & Stivako, Chevy, Andreas Mitrelis, Pene, Michalis Kamakas, Mighty Robot και Fo.

Full moon sleepover

Μουσική, προβολές και δράσεις –έκπληξη προς το παρόν– κάτω από το φως του φεγγαριού. Μια βραδιά που αξίζει να βγούμε από το σπίτι και ας έχει ζέστη. Σημείο συνάντησης, το Ξέφωτο στο ΚΠΙΣΝ και απαραίτητος εξοπλισμός το δικό μας sleeping bag. Βλέπουμε ταινίες, χορεύουμε μέχρι το πρωί, συμμετέχουμε σε δραστηριότητες και δεν κλείνουμε μάτι μέχρι να βγει ο ήλιος.
21 Ιουλίου, οι προβολές ξεκινάνε στις 21:00 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου