Life in Athens

Μνημόνιο συνεργασίας δήμου Αθηναίων - ΥΠΕΞ για φιλοξενία παιδιών της ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις

Χάρης Δούκας: «Η νέα γενιά των αποδήμων θα γνωρίσει την ελληνική φιλοξενία»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δήμος Αθηναίων: Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών για φιλοξενία παιδιών της ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, που αφορά τη φιλοξενία παιδιών της Ομογένειας στις Παιδικές Εξοχές, τις κατασκηνώσεις του Δήμου της Αθήνας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των αποδήμων Ελλήνων με τον τόπο καταγωγής τους.

Δούκας: Υποδεχόμαστε παιδιά από την ομογένεια στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Το φετινό καλοκαίρι ανοίγουμε την αγκαλιά μας και υποδεχόμαστε παιδιά από την Ομογένεια στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω αυτού του προγράμματος, η νέα γενιά των αποδήμων Ελλήνων θα έρθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και την ιστορία μας. Θέλουμε να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για πάντα, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την πατρίδα και γνωρίζοντας από κοντά την ελληνική φιλοξενία στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Εκεί, θα ζήσουν αξέχαστες διακοπές και θα νιώσουν τι σημαίνει "ελληνικό καλοκαίρι"».

Κώτσηρας: Δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής τους 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Κώτσηρας, υπογράμμισε: «Αναβαθμίζοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία μας με τον Δήμο της Αθήνας, δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά Ομογενών από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής τους, να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να χτίσουν φιλίες με παιδιά που έχουν κοινές ρίζες. Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και στη διαρκή προσπάθειά μας για σύσφιξη των δεσμών με την Ομογένεια, και ιδίως με τη νέα γενιά».

Τι προβλέπει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 200 παιδιών της Ομογένειας, 50 ανά κατασκηνωτική περίοδο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Φέτος, προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 8 ως 17 ετών με τους συνοδούς τους από διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων, από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Στη μία εκ των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων θα φιλοξενηθούν παιδιά ομογενών από την Ουκρανία.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, το Μουσείο Ακρόπολης και την Αρχαία Ολυμπία καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε παιδιά της Ομογένειας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικού πολιτισμού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το σχετικό μνημόνιο εγκρίθηκε στις 27/05/2024, κατά τη 19η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.