Life in Athens

Τα neon της Αθήνας: Το «τσαχπίνικο» φως - σήμα κατατεθέν κάθε μαγαζιού

Κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, θα τα συναντήσεις σε όλα τα χρώματα. Έχουν μία vintage αισθητική παρμένη από τη χολιγουντιανή απεικόνιση του night-time Las Vegas. Ποια είναι όμως τα πιο popular;

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 918
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καιν μπαρ Αθήνα

Τα neon lights στα μαγαζιά της Αθήνας 

Περισσότερο θυμάσαι αυτά παρά το όνομά του μπαρ-καφέ-shop. Μεταξύ μας, το παίζεις πιο ψαγμένος ποστάροντας τη φωτό του νέον σε Instagram story, παρά αναφέροντας το location σου. Και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτοί που θέλεις να μάθουν πού είσαι, θα το κάνουν - και αυτό σου αρέσει. Στο ταβάνι, στον χώρο των τουαλετών, πάνω από τη μπάρα, κάθε νέον πινακίδα έχει τη δική της θέση στον χώρο. Είναι αυτό το «τσαχπίνικο», ατμοσφαιρικό φως, το οποίο σποτάρεις πρώτο στον χώρο - και εσύ και η κάμερά σου. Κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, τα νέον lights θα τα συναντήσεις σε όλα τα χρώματα. Έχουν μία vintage αισθητική παρμένη από τη χολιγουντιανή απεικόνιση του night-time Las Vegas. Ποια είναι όμως τα πιο popular νέον φώτα της Αθήνας;

Τα πιο δημοφιλή neon lights στα μαγαζιά της Αθήνας 

ΣΤΟΑ Athens- έλα από’δω, επ, ωπ

Ξεκινάμε από το πιο φρέσκο. Η ΣΤΟΑ είναι νέο μπαράκι στην Καραγεώργη Σερβίας και άνοιξε το Φεβρουάριο. Οι ίδιοι προσπαθούν να το κρατήσουν κάπως incognito, αλλά το κόκκινο νέον, που τρεντάρει σε όλα τα Instagram stories δεν τους αφήνει. έλα από’δω, γράφει πάνω από τις στοίβες από χάρτινα ποτήρια με το logo τους. Σε ελληνικά- γιατί ναι, επιτέλους πια είναι της μόδας- και πεζή γραμματοσειρά -πιο φιλική και «χύμα» στο μάτι, το μαγαζί σε καλεί να πιείς ένα ποτάκι με το δικό του τρόπο. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, είναι και μότο της παρέας, του Γιώργου, του Μάνου, του Frankie, του Λεωνίδα, του Αντρέα, του Νίκου και του Βαγγέλη. «Όταν έπαιρνα τον Γιώργο και τον ρωτούσα που ήταν, μου έλεγε συνεχώς «Έλα από’δω». Έτσι κλείναμε το τηλέφωνο. Έγινε η ατάκα μας. Μετά το κόλλησε όλη η παρέα», μου λέει ο Μάνος.

Άλλα δύο νέον-πάλι σε κόκκινο χρώμα- θα δεις έξω από τις τουαλέτες Το ένα γράφει επ και το άλλο ωπ. Δε συμβολίζει ανδρικές και γυναικείες – γιατί αυτό πρωτοσκέφτηκα, χωρίς να προσδιορίσω τι αντιστοιχεί σε τι- αλλά είναι σαν των clubs στο Βερολίνο. «Είναι το παγκοσμίως πιο γρήγορο λογοπαίγνιο για να δείξει κανείς ότι η τουαλέτα είναι κατειλημμένη. Σπρώχνεις την πόρτα και την σπρώχνει κάποιος πίσω. Ο μέσα λέει «επ», εννοώντας «πρόσεξε, υπάρχει κόσμος» και ο απ’έξω απαντάει με «ωπ» εννοώντας «δεν το ήξερα, συγγνώμη».

ΚΑΙΝ- ΣΕΧΑ

ΚΑΙΝ μπαρ

Θα μπορούσε να σχετίζεται με το σεξ. Εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου όταν το πρωτοείδα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, αλλά πονηρά μυαλά. Θα μπορούσε ακόμη να είναι μέρος του ΔΕ ΣΕΧΑΣΑ. Είναι όμως αρχικά και σημαίνει: Συνεχώς Ερωτευμένος Χωρίς Ανταπόκριση. Τέλειο; Όχι τόσο αν όντως συμβαίνει. «Ήμασταν από τα πρώτα μαγαζιά που βάλαμε νέον, το 2016. Τότε με κοροϊδεύαν. Μετά γέμιση όλη η Αθήνα. Το μαγαζί ήθελε χαρακτήρα, ατμόσφαιρα. Εμπνεύστηκα από τα κ@λόμπαρα στο χωριό μου, τη Γαστούνη Ηλίας, που είχαν κόκκινα φώτα. Έτσι, έβαλα ένα κόκκινο νέον που σχετίζεται με τον έρωτα και 5 κόκκινα φώτα. Τη γραμματοσειρά τη σχεδίασε η συνεργάτης μου και αρχιτέκτων Άρτεμις», λέει ο Λεωνίδας.

ΚΟΜΠΡΑ- GOT MOZART?

Ένα από τα πιο in μπαράκια της πόλης που φυσικά δεν περιμένεις ότι θα ακούσεις Mozart. «Το GOT MOZART? είναι ειρωνικό και τάχα απευθύνεται στον DJ», γι’ αυτό και είναι πάνω από την κονσόλα του. Εδώ που τα λέμε, αν κάθε DJ κέρδιζε και από 1€ κάθε φορά που τον ρωτούσαμε αν έχει το τάδε κομμάτι, θα ήταν billionaire, ούτε καν millionaire. Fun fact: υπάρχει άνθρωπος που έχει ρωτήσει αν όντως παίζουν κλασσική μουσική. Δίνεται αμοιβή σε όποιον τον βρει.

Peggy Sue-Peggy μοναδική μου αγάπη

Peggy Sue

Με το που είδα αυτό το κίτρινο νέον στο Peggy Sue στη Νέα Σμύρνη, άκουσα τον Μάνθο Φουστάνο. Σα να το διάβαζα με τη φωνή του. Αν είσαι στους πιο πωρωμένους θα το πας ένα βήμα παραπέρα και θα ακούσεις και τη συνοδευτική ατάκα που επίσης έγραψε εποχή: Μάνθο μοναδικό μου καθίκι. Αθάνατο «Κωνσταντίνου και Ελένης»= τα μεσημέρια μας. «Όταν βρήκαμε το όνομα του μαγαζιού, η φράση αυτή έπαιζε αυθόρμητα στο κεφάλι μας. όταν κλείσαμε την πρώτη μέρα, όσοι περνούσαν, σταματούσαν και το έβγαζαν φωτογραφία. Δεν το περιμέναμε», λέει η ιδιοκτήτρια.

Polyamorous- Ήμουν κι εγώ στο γάμο

Λουλούδια, φυτά, καλά κρασιά, ακόμη καλύτερα sexy toys. Αλλά εσύ-τουλάχιστον εγώ- προσέχεις πρώτα τη μωβ νέον επιγραφή Ήμουν κι εγώ στο γάμο. Γελάς, σου έρχεται στο μυαλό το «Ήμουν κι εγώ στο ασανσέρ!», τυπωμένο στα μπλουζάκια των ηρώων (maybe της παιδικής σου ηλικίας) του Παρά Πέντε. Μετά ή και πριν, σου θυμίζει σίγουρα το «Ήμουν κι εγώ στο κότερο», αυτό το περιβόητο με τρανταχτά ονόματα του ελληνικού σταρ-σίστεμ, πίσω στο ένδοξο 2001. Ήξερες όμως ότι αυτό το νέον είχαν η Ελένη Νικολούλη και ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, ιδιοκτήτες του Polyamorous στο γάμο τους; Τους άρεσε τόσο που το έβαλαν στο νέο τους μαγαζί. «Θέλαμε μια τσαχπινιά. Ταιριάζει όμως και με το concept μας: “γάμος” πολλών πραγμάτων”.

Blue Bird- φλερτ

To αγαπημένο μπαράκι της Ηπίτου κρατάει «με νύχια και με δόντια» τον μάλλον χαμένο ρομαντισμό. Η ροζ νέον πινακίδα φλερτ -τι άλλο χρώμα θα’ ταν- λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση να ξεκουνηθούμε, να αφήσουμε τα ματσαρίσματα στις διαβολο-εφαρμογές, να πιούμε, να ανταλλάξουμε κουβέντες και ματιές και ΝΑΙ, να φλερτάρουμε! «Μικρό, σκοτεινό, με fun μουσική, το τραβάει πολύ το φλερτ. Σε βάζει σε τέτοια διάθεση. Το φλερτ είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού», λέει ο Χρήστος.

The Bank Job- Wrong…in all the right ways

The Bank Job

Μοιάζει να είναι το αντίστροφο του ελληνικού «νόμιμα παράνομου» και είναι το μωβ νέον στο ταβάνι του busy μπαρ στην Κολοκοτρώνη. «Κάνουμε όλα τα πράγματα λάθος, αλλά με το σωστό τρόπο. Έχει και naughty σημασία, βέβαια ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει το υπονοούμενο. Ακόμη και ότι το μότο μπήκε στο ταβάνι και όχι στους πλαϊνούς τοίχους, είναι ένα “λάθος”». Και να το επαναλάβετε.

RockFellas Excelsior- In Cash We Trust και It’s A Long Way To The Top

Rockfellas Excelsior
Rockfellas Excelsior

Μεταφερόμαστε στη θάλασσα και συγκεκριμένα στον Πειραιά. Το ημερολόγιο δείχνει 2011. Το RockFellas Excelsior είναι χαμηλοτάβανο, οπότε σύμφωνα με τον Γιάννη Σεμιτέκολο, το κόκκινο φως του ταιριάζει γάντι. Όλη η θεματική του αμέρικαν ροκ μπαρ είναι γύρω από τον Johnny Cash- υπάρχουν 70 καδράκια με αναφορές στο πρόσωπό του. Έτσι, το κόκκινο νέον light πάνω από το μπαρ, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διάσημη φράση In God We Trust, αναδιατυπώνεται και ο Θεός, «δίνει τη θέση» του στον άλλον θεό, Cash. Το Its A Long Way To The Top, εκτός από τραγούδι των ACDC, είναι το καθημερινό boost που βοηθά το Γιάννη να συνεχίζει. «Όταν ξεκίνησε το μαγαζί δεν ήξερα πού θα με βγάλει. Υπήρχαν -και υπάρχουν- μέρες και νύχτες που ήμουν πολύ στεναχωρημένος και άλλες πολύ χαρούμενος. Όλες κοιτούσα αυτό το μότο. Τις μεν για να μου δώσει κουράγιο και να μου πει “Θα περάσει” και τις δε για να με προσγειώσει και να μου πει “Μεγάλε, τι περίμενες; Πρέπει να προσπαθήσεις και άλλο”». Μαθαίνω πως και τις δύο κατασκευές, έφτιαξε χειροποίητα ένας τεχνίτης μεγάλος σε ηλικία. Για την εποχή τους ήταν φοβερά προχωρημένες, είχαν και dimmer!

Glug Glug- Sinners and Saints

Glug Glug

Άλλο ένα κόκκινο νέον που έχει το φωτογραφικό του κοινό. Το έχουν παίξει πολύ σωστά, γιατί από κάτω έχει καθρέπτη, οπότε μπορείς να μπεις και εσύ στο «κάδρο»- κάτι που συνήθως δε γίνεται με τα neon γιατί προκειμένου να βγει καλά το φως τους στη φωτογραφία, χαμηλώνεις τέρμα τη φωτεινότητα και καταλήγεις δίπλα τους σα μια μαύρη απροσδιόριστη σκιά. Το νόημα της φράσης; Απλό. Το κιουτ wine bar είναι πλάι σε Εκκλησία και γι’άυτό χαρακτηρίζεται ως L’egliseria. «Όλοι έχουν θέση εδώ. Και οι άγιοι και οι αμαρτωλοί». Αν το ποτό της αμαρτίας είναι γλυκό, στο Glug glug είναι και ξηρό και ημίξηρο.

Forget about it- ON AIR

Forget about it

Θυμίζει live ραδιοφωνική εκπομπή, είναι όμως το νέον πάνω από το DJ του πάντα φίσκα Forget about it. «Είμαστε στα ύψη. Είναι σα να μας λέει “Πάμε να γουστάρουμε”», λέει ο Νίκος.

Dirty Sanchez-Vibe high

Dirty Sanchez

Είναι ναι μεν εστιατόριο, αλλά σκοπός είναι να φάμε διασκεδάζοντας. «Μαργαρίτες, live μουσική, χορευτές. Θέλουμε να είμαστε πάντα σε party & festive mood και να το μεταδίδουμε», μου λέει ο Νίκος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.