Νέο Μουσείο από τον Όμιλο ΟΤΕ στο ιστορικό κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί της οδού Πατησίων 85
Το νέο Μουσείο από τον Όμιλο ΟΤΕ
Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, συχνά ξεχνάμε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό που στηρίζει την κοινωνία μας. Η διατήρηση και η προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς λοιπόν, δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Προς αυτήν την κατεύεθυνση οι εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αξιοποιώντας τους πόρους τους για τη διαφύλαξη των πολιτιστικών κληροδοτημάτων για τις μελλοντικές γενιές.
Χαρακτηρικτικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι ο Όμιλος ΟΤΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την παρουσίαση του Νέου Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών στις 17 Μαϊου, και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την επομένη, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μουσείου, έκτασης άνω των 5.000 τ.μ., που θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85.
Όμιλος ΟΤΕ: Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού με «οδηγό» τη βιώσιμη ανάπτυξη
Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Έτσι, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.
Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Έτσι, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTEHISTORYHD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTECHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.
Το Νέο Μουσείο θα είναι ένα μουσείο διεθνών προδιαγραφών – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας, της σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης και εμπειρίας για τον επισκέπτη. Αντίστοιχα θα διαθέτει πέρα από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ. Έτσι θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, φιλοξενώντας στους χώρους του εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα προσφέρει στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες σχετικές με την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ: «Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», προσέθεσε.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη. Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕ estate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες. Η ΟΤΕ estate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ, αναλαμβάνοντας όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων και διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά.
Το κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στο οποίο θα στεγάζεται το Νέο Μουσείο, ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης. Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ο Όμιλος ΟΤΕ φυσικά διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.
Όπως δήλωσε σχετικά η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ «Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος».
Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει την αφοσίωση της εταιρείας στην προώθηση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες της ιστορίας και της παράδοσης. Με την ίδρυση αυτού του νέου Μουσείου, ο Όμιλος ΟΤΕ δεν επενδύει απλώς σε αντικείμενα και εκθέματα- επενδύει σε εμάς, στις ιστορίες μας και στο μέλλον μας. Και είμαστε όλοι καλεσμένοι για να συμμετάσχουμε σε αυτό το ταξίδι. Τι λέτε, είστε έτοιμοι;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Τα ελαιόδεντρα από τα οποία μαζεύονται οι ελιές βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόληςαλιμο
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.