Life in Athens

POV: Όταν είσαι Gen Z και Πόντιος στην Αθήνα

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το φωτογραφικό project του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής

Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Το γεγονός ότι μπορεί όλα να αλλάζουν γύρω μας αλλά η ποντιακή ταυτότητα μένει αγέρωχη και παρούσα μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να αποτυπώσουν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής, στο πρότζεκτ τους με τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο» (στίχος από το δημοτικό ποντιακό τραγούδι «Η Ρωμανία και αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»)
Η ιδέα του πρότζεκτ, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προήλθε από την συνειδητοποίηση ότι η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε τους Πόντιους προγόνους της, που επέζησαν από την γενοκτονία. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που τους συνδέουν με τον Πόντο, όπως ιστορίες, ήθη, έθιμα, χοροί και φυσικά η «ποντιακή ταυτότητα» που μένει ανεξίτηλη στον χρόνο. Έπειτα, ο Μάιος είναι σημαντικός μήνας για την ποντιακή κοινότητα λόγω της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαϊου). Είναι ο μήνας που τα σωματεία αγωνίζονται λίγο παραπάνω για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. 

Γιατί φωτογραφίες; τους ρωτώ.
«Γιατί μένουν, γιατί είναι τέχνη και γιατί στην εποχή της εικόνας ένας καλός τρόπος να ευαισθητοποιήσεις κόσμο είναι η εικόνα. Οι φωτογραφήσεις ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο. Φάγαμε κρύα, φάγαμε ζέστη , υπήρχαν κάποιες ακυρώσεις αλλά μείναμε πιστοί στον στόχο μας , του οποίου το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.
Στο εγχείρημα μας αυτό είχαμε και την ανεκτίμητη βοήθεια κάποιων αδελφών σωματείων, τα οποία μας δάνεισαν αφιλοκερδώς τις ποντιακές φορεσιές όπως ο Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και η Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες».
Το πρότζεκτ είναι αρκετά συμβολικό αλλά περνάει καθαρά το μήνυμα. Το «είμαστε εδώ» συμβολίζεται με την χρήση των ποντιακών φορεσιών στις φωτογραφίες και το «νέες συνθήκες» με τις σύγχρονες τοποθεσίες της Αθήνας που επιλέξαμε. Στις φωτογραφίες του πρότζεκτ όπως θα δείτε έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπου δηλώνουν την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας. Από κτήρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική μέχρι πιο εναλλακτικά σημεία. Είναι σημεία που οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει, έχουν θαυμάσει, έχουν ζήσει» εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου