Life in Athens

20 χρόνια ADAF, 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης

Ζήστε μία ξεχωριστή εμπειρία εκεί που η τέχνη συναντά την τεχνολογία

Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 916
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

20 χρόνια Athens Digital Arts Festival - «Techno(s)cene»: Η επετειακή διοργάνωση στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης, 16-26 Μαΐου 2024

Tεράστια δωμάτια με light installations, ατελείωτος χορός με ρομποτάκια, συναυλίες σε αθηναϊκές πλατείες με κοινό όσο βλέπει το μάτι σου, ένα φεγγάρι στην πλατεία Κοτζιά – όλο και κάτι θα θυμάσαι από το Athens Digital Arts Festival, γιατί 20 χρόνια τώρα συνεχίζει και μας χαρίζει αμέτρητες μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. O μακροβιότερος θεσμός ψηφιακής κουλτούρας επιστρέφει για να μεταμορφώσει την πόλη μας άλλη μια φορά, με μια επετειακή διοργάνωση που θα μας μεταφέρει στον κόσμο των ψηφιακών θαυμάτων, θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας και σίγουρα θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.  

FLUX, Ksawery Kirklewski

Η τέχνη και η τεχνολογία θα συναντηθούν και πάλι σε αυτή την πολυήμερη γιορτή, που φέτος μας συστήνεται ως TECHNO(S)CENE, τιμώντας την ιστορία του θεσμού και συγχρόνως θέτοντας τον παλμό για το μέλλον της διοργάνωσης. Από 16 έως 26 Μαΐου, τα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και η Πλατεία Δικαιοσύνης μετατρέπονται σε ζωντανό κόμβο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού μέσω ψηφιακών τοπίων που θα μας καθηλώσουν.

20 χρόνια Athens Digital Arts Festival: Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον όρο Techno(s)cene

Αντλώντας έμπνευση από τους όρους τεχνόκαινος (technocene) και τεχνοεπιστήμη (technoscience), η θεματική της 20ης διοργάνωσης αντικατοπτρίζει το πώς η τεχνολογία έχει γίνει κυρίαρχη δύναμη που διαπερνά τις ζωές και τις αντιλήψεις μας, φωτίζοντας μια σκηνή ανοιχτή στη δημιουργικότητα και την εξέλιξη. Το Techno(s)cene διερευνά τις διαφορετικές πτυχές και εναλλακτικές προτάσεις –δυστοπικές ή ουτοπικές– εντός αυτών των πεδίων μέσα από την οπτική των καλλιτεχνών, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε AI μηχανές ή υβρίδιά τους.

ADAF - Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Τι μας είπε ο ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ

«Θέλουμε να θεωρούμαστε γλωσσοπλάστες και να προσπερνάμε τους εαυτούς μας, δίνοντας με κάθε θεματική τροφή στους καλλιτέχνες. Η σκηνή είναι ανοιχτή και έχει μετεξελιχθεί. Τώρα τα πράγματα για εμάς έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα και αφουγκραζόμενοι το τι παίζει διεθνώς, καταλαβαίνουμε καλύτερα τις ανάγκες της. Δεν θέλουμε φέτος να κάνουμε μια ρετροσπεκτίβα, αλλά ένα βήμα μπροστά και να κόψουμε την ανάσα στο κοινό μας».  

Women in Video Art, Pipilotti Rist - Absolutions

Tο 20ό Athens Digital Arts Festival γιορτάζει την ίδια τη σκηνή της ψηφιακής τέχνης και τη μεταμορφωτική της δύναμη, με 350 έργα 305 καλλιτεχνών από 76 χώρες, που θα μετατρέψουν την πόλη μας σε ένα γαϊτανάκι δημιουργικότητας και ψηφιακού πολιτισμού. Μέσω των 12 κατηγοριών του ADAF: διαδραστικές εγκαταστάσεις, έργα video art, animation, VR/AR/XR, webart, digitalimage και videomapping, και ένα ευρύ πρόγραμμα ζωντανών δράσεων που περιλαμβάνει περφόρμανς, συναυλίες, εργαστήρια, ομιλίες, ειδικά αφιερώματα, προβολές από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει μια ποικιλόμορφη σύνθεση έργων και υπόσχεται «τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς».

Brèche, Sebastien Labrunie

Για να ξεκινήσει αυτή η εμπειρία, μπορείς αρχικά να βουτήξεις στο κενό, ή αλλιώς Βrèche, δηλαδή ένα ημερολόγιο φωτογραμμετρίας 30 ημερών με τρισδιάστατα στοιχεία από την πραγματική ζωή. Ένα υβριδικό, αφηγηματικό γλυπτό από υλικές αναμνήσεις, που τα όρια μεταξύ μακρο-οπτικής και μικρο-οπτικής γίνονται ασαφή, αναδεικνύοντας παλαιά τμήματα και στιγμές. Ύστερα να παίξεις με το FLUX, μια τεράστια διαδραστική υπαίθρια εγκατάσταση φωτός στην Πλατεία Δικαιοσύνης. Ένα έργο σχόλιο για την ψηφιακή μας καθημερινότητα και τον τρόπο κοινωνικοποίησης, αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία.

FLUX, Ksawery Kirklewski

Δεν πρέπει να χάσεις όμως και την παρουσίαση του διαγωνισμού video mapping projections με τη συμμετοχή μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους, αλλά και να παρακολουθήσεις ένα ειδικό αφιέρωμα φόρο τιμής στις πρωτοπόρες γυναίκες της βίντεο τέχνης και των ψηφιακών τεχνών ευρύτερα. Γιατί, όπως μας έχει αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη: «Οι ψηφιακές τέχνες είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, αλλά στο ADAF το έχουμε αντιστρέψει αυτό. Θέλουμε να έχουν βήμα όλοι και δεν μας νοιάζει ποιος είσαι, μόνο η τέχνη σου». 

Uncanny Valley, Rimini Protokoll

Αν, ωστόσο, κάποια στιγμή εύλογα αναρωτηθείς: Ποια είναι τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και γιατί όταν θολώνουν μας δημιουργείται μια αποστροφή; Απαντήσεις σε αυτά θα βρεις την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, στην περφόρμανς «Uncanny Valley» των Rimini Protokoll που θα φιλοξενήσει το Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Ένα έργο για τις συνέπειες που ακολουθούν όταν ένα ανθρωπόμορφο αντίγραφο αντικαθιστά τον συγγραφέα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την αυτο-ανακάλυψη και τη δυναμική.

Bouncer, Yuki Anai - ADAF KIDS

Για να μην αφήσουμε τους μικρούς μας φίλους παραπονεμένους, στο ADAF KIDS μπορείς να βρεις ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για παιδιά με διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές animation και ειδικά εργαστήρια, σε ένα ατελείωτο παιχνίδι που τεχνολογία και διασκέδαση συνδυάζονται απρόσκοπτα. Επειδή φεστιβάλ χωρίς μουσική δεν γίνεται, μεταξύ άλλων μοναδικών καλλιτεχνών, το Σάββατο 25 Μαΐου, ο multi-intrumentalistκαι μουσικός παραγωγός Die Arkitekt, θα μας μεταφέρει στον δικό του χωροχρόνο, συνδυάζοντας avant gardeστοιχεία από το παρελθόν για να δημιουργήσει techno, πιστή στις ρίζες του... αυτές της κλασικής μουσικής.

Die Arkitekt

Αυτά και άλλα πολλά θα συμβούν σε αυτό το δεκαήμερο ψηφιακής γιορτής! Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο 2024.adaf.gr και κλείστε τα εισιτήριά σας στο more.com