Life in Athens

Balcony Stories: Η δασκάλα ολιστικού χορού Σοφία Surya Χαλκίδου μας μιλάει από το μπαλκόνι της

Αθηναίες διηγούνται στην Βικτωρία Γιαννάκη προσωπικές ιστορίες με σκοπό την γυναικεία ενδυνάμωση. Σκέψεις και θέσεις που ίσως αφορούν όλες-ους μας

Βικτωρία Γιαννάκη
Βικτωρία Γιαννάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Surya Χαλκίδου
Σοφία Surya Χαλκίδου

Η σχεδιάστρια ρούχων και δασκάλα χορού Σοφία Χαλκίδου μιλάει στη Βικτωρία Γιαννάκη για τη ζωή και τα ταξίδια της σε εξωτικά μέρη

Balcony Stories: Σοφία Surya Χαλκίδου, δασκάλα ολιστικού χορού και σχεδιάστρια ρούχων, μένει στα Πετράλωνα, 32 ετών

Είμαι η Σοφία Surya Χαλκίδου, είμαι 32 χρονών και ζω στην Αθήνα, η καταγωγή μου είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Το όνομα Surya (Ήλιος στα σανσκριτικά) μου δόθηκε σε μια στιγμή της ζωής μου που θέλησα να ανακαλύψω βαθύτερα τον εαυτό μου. Μου θυμίζει ότι ο ήλιος, το Φως, η ζεστασιά δεν είναι κάτι έξω από εμάς αλλά μέσα μας.Νομίζω ότι για πολλά χρόνια της ζωής μου είχα ξεχάσει το Φως μου, την πηγή της Ζωής μέσα μου, την Χαρά της ζωής! Δυσκολευόμουν πολύ να πάρω χώρο. Να τον ζητήσω. Να τον διεκδικήσω. Τώρα τα πηγαίνω καλύτερα.

Έχω μάθει να ακούω τις ανάγκες μου, να βάζω όρια όπου χρειάζεται.

Σοφία Surya Χαλκίδου

«Τα όρια είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας αλλά και προς τον άλλο άνθρωπο».

Μας κάνουν πιο δυνατούς και σίγουρα πιο αυθεντικούς.

Η αυθεντικότητα είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά στην ψυχή μας.

O χορός είναι και ήταν πάντα η θεραπεία μου. Είναι αυτό που μου δίνει ζωή και αυτό που αγαπώ να μοιράζομαι. Κυρίως, τον χορό της έκφρασης των συναισθημάτων, όπως αυτά υπάρχουν την κάθε στιγμή.

Δεν μιλάμε για στείρες χορογραφίες, αλλά για την έκφραση της αλήθειας της στιγμής.Το φλαμένκο είναι ένας χορός που με αγγίζει περισσότερο από όλους, ακριβώς γιατί απογυμνώνει την ψυχή.

Το πρώτο lockdown με βρήκε στην Ινδία, όπου έμεινα 9 μήνες και είχα πάει για να βρω τις ρίζες του φλαμένκο, που είναι ο χορός των Καμπέλια. Έχω μελετήσει διάφορες αρχέγονες παραδόσεις χορού και πάντα το πάθος μου ήταν να βρω τις κινήσεις κλειδιά, να βοηθήσω τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες να συνδεθούν με την εσωτερική τους φωτιά, την βαθειά γείωση και την χαρά της ύπαρξης!

Σοφία Surya Χαλκίδου

«O χορός για μένα είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την αληθινή μας φύση».

Στην Ινδία όμως ανακάλυψα και την αγάπη μου για τα υφάσματα και την «βιώσιμη» μόδα. Ξεκίνησα λοιπόν να αγοράζω κυρίως ανακυκλωμένα υφάσματα (sari) και να δημιουργώ φούστες και φορέματα με την βοήθεια των ντόπιων. Έμπνευσή μου ήταν οι τσιγγάνες της φυλής Καλπέλια που μέναμε κοντά και βρισκόμασταν στους χορούς.

Εκείνη την περίοδο της ζωής μου έκανα, πέρα από τον σχεδιασμό των ρούχων, την επιλογή των υφασμάτων, το μοντέλο, την φωτογράφο, το marketing, κτλ. Tώρα σιγά σιγά προσπαθώ να μοιράσω τους ρόλους και να αφοσιωθώ στο δημιουργικό κομμάτι και την επιλογή των χρωμάτων, που λατρεύω.

Σοφία Surya Χαλκίδου

Μετά από καιρό, νιώθω πολύ περήφανη που κατάφερα να ολοκληρώσω και να βρίσκεται αυτή την στιγμή «στον αέρα» το site μου όπου κάποια γυναίκα μπορεί να επισκεφτεί και να δει τι ακριβώς κάνω, τα σεμινάρια χορού, τα ανακυκλώσιμα ρούχα, τα retreats που διοργανώνω, και τα προσωπικά sessions που κάνω και ανακαλύπτουμε τα χρώματα της ψυχής του κάθε ανθρώπου (μπορούν να συμμετέχουν και άντρες σε αυτό).

Αγαπώ τα ταξίδια. Όταν ταξιδεύω νιώθω ελεύθερη να ονειρευτώ νέες πραγματικότητες. Το πιο σημαντικό ταξίδι για μένα ήταν πριν από 8 χρόνια που ξεκίνησα με ένα σακίδιο στην πλάτη από την Γη του Πυρός στην Αργεντινή και κατέληξα στο δάσος του Αμαζονίου του Περού. Είχα έναν ολόκληρο χρόνο να αφιερωθώ στην ανακάλυψη του εαυτού μου, τι ευλογία! Είχα δίψα να ζήσω με φυλές, να μάθω φυσικούς τρόπους θεραπείας, να μάθω τους χορούς τους, να γνωρίσω τον τρόπο ζωής τους! Αν δεν το είχα κάνει τότε, ίσως τώρα να είχα ανοίξει λαογραφικό μουσείο.

Σοφία Surya Χαλκίδου

Περισσότερες ιστορίες γυναικών στο @balconystories.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.