- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κουτσουπιές: Το δέντρο με το πανέμορφο μωβ λουλούδι που πολλοί δεν ξέραμε πώς λέγεται
Εντυπωσιακά χρώματα και ανοιξιάτικες πινελιές στο γκρίζο της μεγαλούπολης
Κουτσουπιές: Που μπορούμε να συναντήσουμε μέσα στην Αθήνα αυτά τα εντυπωσιακά μωβ - φούξια δέντρα
Όποια διαδρομή και αν ακολουθείτε στο κέντρο της πόλης, είτε περνάτε από την Ακαδημίας, την Βασ. Σοφίας, είτε από την Συγγρού ή την Ιπποκράτους είναι αδύνατον να μην έχετε παρατηρήσει τις γωνιές της Αθήνας που έχουν ντυθεί στα μωβ. Οι ανθοστόλιστες κουτσουπιές αυτή την εποχή, χαρίζουν τα εντυπωσιακά χρώματα τους, σε όλους τους τόνους της μωβ παλέτας, σε δρόμους, σε πάρκα και πλατείες, προσφέροντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανοιξιάτικες πινελιές στο γκρίζο της μεγαλούπολης. Που μπορούμε όμως να συναντήσουμε μέσα στην Αθήνα αυτά τα εντυπωσιακά δέντρα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Athens Voice η Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων οι δενδροστοιχίες κουτσουπιάς, βρίσκονται κυρίως στις παρακάτω οδούς του κέντρου της Αθήνας: στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Ακαδημίας, στην Αγίου Κωνσταντίνου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Καπλανών, στη Αριστοδήμου, στην Μαρασλή και στην Βασ. Αμαλίας. Παράλληλα τις συναντάμε στην Αγνάντων, στην Αγίων Ασωμάτων, στην Αιόλου, στη Χρυσοσπηλιωτίσσης, στην Ιπποκράτους, στην Αριστίππου, στην Αχιλλέως, στην Σατωβριάνδου, στην Μενάνδρου, στην Καματερού, στη Συγγρού, στην Αναπήρων Πολέμου, στην Δεινοκράτους, στην Βασ. Σοφίας αλλά και διάσπαρτα σε άλλους δρόμους αλλά και σε πολλές πλατείες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι κουτσουπιές στις δενδροστοιχίες είναι περίπου 1.200.
Ποιες είναι όμως οι πανέμορφες κουτσουπιές και ποια τα χαρακτηριστικά τους;
Η Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) είναι φυλλοβόλο δέντρο της Μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη σε χρώμα έντονα μωβ - φούξια και πολλές φορές εκπτύσσονται ακόμη και από τον κορμό δίνοντάς στο δέντρο ελκυστική όψη. Ανθίζει το Μάρτιο και Απρίλιο και η επικονίαση γίνεται κυρίως με τις μέλισσες. Ο καρπός της κουτσουπιάς είναι στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος ενώ οι σπόροι ωριμάζουν γύρω στο Σεπτέμβριο.
Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Ανθεκτικότατο φυτό στην ατμοσφαιρική μόλυνση, το ψύχος και τις ξηροθερμικές συνθήκες. Αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, σε ξηρά ή νωπά, σε ελαφριά, μέτρια ή βαριά, αρκεί να αποστραγγίζονται καλά. Αντέχει επίσης σε όξινα, ουδέτερα μέχρι και πολύ αλκαλικά εδάφη αλλά όχι όμως σε αλατούχα εδάφη. Σε μεγάλη ηλικία μπορεί να υποφέρει από τις χειμερινές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -15ο C.
Οι φουντωτές κουτσουπιές είναι ιδανικό δέντρο για πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα αναψυχής διότι δεν χρειάζονται πολύ νερό το καλοκαίρι. Στα αγγλικά ή κουτσουπιά λέγεται «Δέντρο του Ιούδα» (Judas tree), από παράφραση της γαλλικής ονομασίας «Arbre de Judée» (δέντρο της Ιουδαίας).
Χάρη στο ωραίο του φύλλωμα και στην πλούσια ανθοφορία του, θεωρείται ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό δένδρο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι εκατοντάδες κουτσουπιές της Αθήνας μετατρέπουν σε αστικούς πίνακες ζωγραφικής κάθε σημείο ανθοφορίας τους.