Life in Athens

Οι floral artists και τα συνδρομητικά μπουκέτα

Tρεις νέοι flower designers της Αθήνας μιλούν για το επάγγελμα που «τρεντάρει» στο TikTok

Κατερίνα Καμπόσου
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Floral artists: Mιλούν για την τέχνη της ανθοδετικής και το trend του flower design

Το September studio στo Darlinghurst της Αυστραλίας μόλις άγγιξε τους 1 εκατομμύριο ακόλουθους στο Instragram. Οι αναρτήσεις στον λογαριασμό επαναλαμβάνουν το ίδιο περιεχόμενο: τον κεραμίστα και florist ή Bryce Heyworth, να γεμίζει άδεια βάζα με φρέσκα, πολύχρωμα άνθη, φυτά ακόμα και φρούτα, χωρίς καμία σύνθεση να είναι ίδια με την άλλη.

To trend των flower design studios 

Ο κορυφαίος flower artist Makoto Azuma, που έχει τη δική του σχολή ανθοκομίας και ανθοδετικής στο Τόκυο, Jardins des Fleurs, εκτόξευσε μία σύνθεση λουλουδιών στη στρατόσφαιρα φιλμογραφώντας το ταξίδι της, και βύθισε ένα μπονζάι και συνθέσεις λουλουδιών σε βάθος 1.000 μέτρων στη θάλασσα για να μελετήσει τη δυναμική μεταμόρφωσης που κρύβουν τα άνθη.

Oι διάσημοι Putnam & Putnam στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύουν με τις ανθοδέσμες τους σε όλον τον κόσμο, παραδίδουν σεμινάρια ανθοδετικής και επιμελούνται ονειρικά σκηνικά για events και γαμήλιες τελετές διασήμων.O Thierry Boutemy στο Βέλγιο, έγινε διάσημος όταν η Sophia Coppola του ζήτησε να επιμεληθεί τα λουλούδια για την ταινία «Marie Antoinette» και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας για το ντεκόρ στις καμπάνιες και τις πασαρέλες τους. O Raku Inoue στον Καναδά δημιουργεί μοναδικούς πίνακες και γλυπτά αποτελούμενα από φυτά. Ένα από τα διασημότερα concept stores στην Κοπενχάγη είναι το ανθοπωλείο artstudio Tableu του botanist, Julius Værnes Iversen, που δημιουργεί installations και αντικείμενα design χρησιμοποιώντας φρέσκα λουλούδια.

Οι Flower artists της Αθήνας

Με τη σειρά τους, τα μικρά flower design studios, ξεπετάγονται στις μεγάλες μητροπόλεις ανά τον κόσμο, όπως ακριβώς τα αληθινά μπουμπούκια στους μίσχους, και βρίσκουν το καθένα το δικό του κοινό μέσα από τα socialmedia, ανάλογα με την αισθητική τους –πότε πιο girlyπότε πιο dramatic– χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και αξιοποιώντας την υπηρεσία της συνδρομής. Το trend έφτασε και στην Αθήνα, αργοπορημένα μεν, όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις παγκόσμιες τάσεις του εξωτερικού, αλλά κουβαλώντας μαζί του φρεσκάδα και πολύ χρώμα. Τρεις Αθηναίοι flower designers εξηγούν πώς αποφάσισαν να εξειδικευτούν στην τέχνη της ανθοδετικής, κι από ένα online σεμινάριο να φτάσουν στο δικό τους studio.

Η Δέσποινα Ιασοπούλου με αφορμή την πανδημία, πέρασε από διάφορα στάδια για να καταλήξει σε αυτό που τη γεμίζει πραγματικά, ξεκινώντας από τα ναυτιλιακά με ενδιάμεση στάση στον χώρο της μόδας, ώσπου άνοιξε το Εiko Flowers.

Δέσποινα Ιασοπούλου


«Πάντα είχα μια σχέση αγάπης με τα λουλούδια, τα παρατηρούσα, ήξερα τα ονόματά τους. Ο παππούς μου είχε ένα μικρό κηπάκι και ήταν ένας ολόκληρος, μαγικός κόσμος που άλλαζε από εποχή σε εποχή. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι η φύση μάς χαρίζει συνεχώς κάτι τόσο απλό και όμορφο όσο ένα λουλούδι. Το να μάθω περισσότερα για το flowerdesign, ήταν μια επιθυμία που γινόταν εντονότερη τα τελευταία χρόνια και συνέπεσε με ένα μεγάλο δημιουργικό κενό που είχε αναπτυχθεί και που γιγαντώθηκε μέσα στον Covid. Τον Φεβρουάριο του 2020, αποφάσισα να κάνω ένα μικρό on-linecourse από καθαρό, ερασιτεχνικό ενδιαφέρον που ήταν όμως αρκετό ώστε να γιγαντωθεί μέσα μου η ιδέα αλλαγής καριέρας. Ήμουν πανέτοιμη να αφήσω όλα όσα έκανα πίσω και να αφιερωθώ σε αυτό. Μέσα σε μία εβδομάδα είχα βρει studio, πήρα τα πρώτα μου λουλούδια και άρχισα να σχεδιάζω. Από τότε δεν έχω κοιτάξει στιγμή πίσω. Μου βγήκε πολύ φυσικά, σαν να ήξερα από πάντα τι θα ήθελα να φτιάχνω, τι ήταν αυτό που δεν έβρισκα στα ανθοπωλεία, δηλαδή οργανικά σχέδια που μιμούνται τη φύση ή πιο γλυπτικά και conceptual. Συνθέσεις που δεν είναι μπουκωμένες και «τακτοποιημένες». Όλα τα είδη λουλουδιών μπορούν να βρουν τη θέση τους σε μια σύνθεση, μέσα στην κατάλληλη παλέτα και με ένα μελετημένο design.Δίνω προτεραιότητα στα ελληνικά λουλούδια και foliage, και από τα αγαπημένα μου είναι τα πρώιμα λουλούδια της άνοιξης, όλα τα γυμνά κλαδιά με άνθη, όπως η τσιντόνια, η αμυγδαλιά, η φυλλοβόλος μανόλια, τα άνθη της κερασιάς.

© Σπύρος Στεργίου

Η τεχνική, όσο μεγαλώνει το μέγεθος, είναι πιο απαιτητική και δύσκολη και είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περίτεχνες συνθέσεις, όπως εκείνες μέσα σε κεραμικό, γιατί δεν πρόκειται για ένα μάτσο λουλούδια που απλά το ακουμπάς στο δοχείο, αλλά για μια χρονοβόρα διαδικασία design, κατά την οποία τοποθετείται ένα ένα κλαδάκι με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει βάθος, κίνηση, πολλαπλές υφές και έντονο οπτικό ενδιαφέρον. Την ίδια βαρύτητα δίνω και στην αρμονία της παλέτας, κάτι που μαθαίνεται μέσω της μελέτης του Color Theory και των ιδανικών χρωματικών συνδυασμών. Αφιερώνω πολύ χρόνο στις συνθέσεις και κάθε μία είναι μοναδική. Για να πω την αλήθεια, περισσότερο αισθάνομαι καλλιτέχνης παρά ανθοδέτης».

H Δέσποινα ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας, επέλεξε να ελαχιστοποιήσει τη χρήση πλαστικού, περιορίζοντας το floral foam (τα πράσινα σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται στην ανθοδετική) τα οποία, όπως μου εξηγεί, αποτελούνται από ένα τοξικό υλικό που διασπάται σε μικροπλαστικό, μολύνοντας το νερό.Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι είτε βιοδιασπώμενα, είτε επαναχρησιμοποιούμενα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των λουλουδιών προέρχεται από Έλληνες παραγωγούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το αθηναϊκό κοινό δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με το concept των συνδρομών, αλλά παρατηρεί συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. 

© Σπύρος Στεργίου

«Υπάρχει μια άνοδος στο κομμένο λουλούδι και στις ανθοσυνθέσεις τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι οι νέοι florist έχουν αρχίσει να εκμοντερνίζουν τον χώρο, με φρέσκα σχέδια και ανεπιτήδευτη ματιά, γεννώντας ένα νέο ενδιαφέρον για τις ανθοσυνθέσεις. Το ΤικΤοκ είναι το τέλειο μέσο για κάθε creative επάγγελμα, πόσο μάλλον για τους floraldeisgners και τα λουλούδια, που είναι από μόνα τους υπέροχα και φωτογενή. Μέσω ενός μικρού βίντεο μπορείς να γίνεις μάρτυρας της μαγείας των λουλουδιών που έχουν τον τρόπο τους, μέσω του designer, να μεταμορφώνουν κάθε χώρο και να χαρίζουν μια εμπειρία πολυαισθητηριακή».

Η Λιένα Κασπαράιτε κατάγεται από τη Λιθουανία, εργάστηκε για πάνω από 15 χρόνια σε floralstudio στο Βίλνιους, στο Λίμπεκ και στο Αμβούργο και τα τελευταία 15 χρόνια ζει στην Κυψέλη όπου διατηρεί το λιλιπούτειο, μόλις 20 τ.μ., Wild Flower, με ειδίκευση στα μπουκέτα. Αξιοποιεί κατά βάση άγρια λουλούδια και αρωματικά φυτά.

«Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στην εξοχή έχοντας στενή επαφή με τη φύση και παρακολουθώντας τις εποχές και τα λουλούδια. Μου άρεσε να τα ζωγραφίζω και, μετά το λύκειο, μόλις έμαθα ότι υπάρχει επάγγελμα που ενώνει τη δημιουργικότητα και τα άνθη, χωρίς δεύτερη σκέψη πήγα και σπούδασα ανθοδετική για τρία χρόνια και αμέσως μετά έπιασα δουλειά σε ένα ανθοπωλείο. Παράλληλα παρακολούθησα μερικά σεμινάρια και έλαβα μέρος σε ένανδιαγωνισμό ανθοδετικής όπου πήρα και το έπαθλο στην ηλικιακή μου κατηγορία τότε. Στη συνέχεια μετακόμισα στη Γερμανία για να εμπλουτίσω την επαγγελματική μου εμπειρία σε άλλα ανθοπωλεία, και μπορώ να πω ότι μάλλον με σημάδεψε αρκετά το στιλ της ανθοδετικής εκεί. Συχνά ακούω από πελάτες που έχουν επαφή με το εξωτερικό ότι το μαγαζάκι μου διαφέρει από τα άλλα στην Αθήνα. Μου αρέσουν οι συνδυασμοί που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης, η οποία κρύβεται κυρίως στην απλότητα. Εξού και το όνομα Wild flower που δεν είναι μόνο όνομα, αφού όντως μαζεύω άγρια λουλούδια και κλαράκια από το βουνό, απ’οπουδήποτε πάω για βόλτα, όπως άνθη χορταρικών, αρωματικά φυτά,χαμομήλι, άγριο θυμάρι.

Η αγαπημένη στιγμή της καθημερινότητάς μου είναι όταν κάποιος που μόλις έχει πάρει ένα μπουκέτο από τα χέρια μου, βγαίνει στον δρόμο, ξανακοιτάει τα λουλούδια που κρατάει και χαμογελάει. Παρ’ όλο που είμαι εσωστρεφής σαν χαρακτήρας, μέσω των λουλουδιών έχω βρει τον τρόπο να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να αισθάνομαι μέρος της κοινωνίας εδώ. Μπορώ να πω ότι έχει πραγματοποιηθεί το όνειρό μου! Από τις πιο αγαπημένες μου συνεργασίες, με χαρά μπορώ να αναφέρω το ΔΕΛΤΑ restaurant στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου πηγαίνω λουλούδια τακτικά. 

Όσον αφορά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, πιστεύω πως οι περισσότεροι, αν γνώριζαν ότι υπάρχει και αυτό το στιλ ανθοδετικής που πρωταγωνιστεί το λουλούδι σε μια πολύ απλή συσκευασία από χαρτί και σπάγκο, θα το προτιμούσαν.

Για μένα, το μικρό και το μεγάλο μπουκέτο έχουν την ίδια αισθητική αξία και τα φτιάχνω με την ίδια αφοσίωση. Το μπουκέτο μπορεί να είναι πιο εκφραστικό από οποιοδήποτε άλλο δώρο επειδή όλη η αξία του είναι αποκλειστικά αισθητική και δεν έχει καμία άλλη χρήση, εκτός από το να δημιουργεί θετικά συναισθήματα, αγγίζοντας την καρδιά του αποδέκτη. Η μικρή διάρκεια ζωής του μπουκέτου εκφράζει την ανιδιοτέλεια και την αγνή πρόθεση αυτού που το προσφέρει».

Ο Ανδρέας Βαμβακάς έχει σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχοντας εργαστεί σε εταιρείες στον κλάδο του HR, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό.

Το Horafi - Αθηναϊκή Φλοριστερία είναι ένα online Creative Floral Studio με βασικές υπηρεσίες τις μηνιαίες συνδρομές λουλουδιών και τον στολισμό events,κι αυτό το διάστημα ετοιμάζει το ηλεκτρονικό κατάστημα όπου κάποιος, πέρα από τη συνδρομή,θα μπορεί να παραγγείλει μεμονωμένα συνθέσεις.

«Νομίζω πως η πρώτη ανάμνηση με λουλούδια ως παιδί είναι το χωράφι του παππού μου, καταπράσινο με παπαρούνες και μαργαρίτες. Έκοβα τα λουλούδια απ’ το χωράφι και δημιουργούσα τις πρώτες συνθέσεις μου. Θα τις έλεγε κανείς πυκνές, υπερβολικές και με πολλά χορτάρια. Μικρός τα καλύτερα παιχνίδια μου ήταν το πότισμα και το “ξερίζωμα” για να φτιάχνω μπουκέτα. Όσο σπούδαζα, αλλά και τα τελευταία χρόνια που δούλευα σε εταιρείες, προσπαθούσα να μάθω όλο και περισσότερα γύρω από τα λουλούδια και τις συνθέσεις. Ξεκίνησα με κάποια βίντεο στο YouTubeκαι συνέχισα με κάποια σεμινάρια, κάτι Σάββατα στις 6 το πρωί στις ανθαγορές.

Μερικές φορές κάθεσαι στο κρεβάτι σου κοιτώντας το ταβάνι και σκέφτεσαι τι θα κάνεις με τη ζωή σου. Εγώ ήμουν στον καναπέ μου, απέναντι από ένα βάζο με λουλούδια και σκεφτόμουν την ιδέα για το Horafi. Mε πολύ αισιοδοξία είπα, ας κάνω την προσπάθεια μου, αφού αυτό μου αρέσει περισσότερο, γιατί να μην πάει καλά; Δεν ήταν απλή απόφαση, το σκέφτεσαι διπλά και τριπλά πριν αφήσεις τη δουλειά σου σε μια αξιόλογη θέση πολυεθνικής εταιρείας για να κυνηγήσεις κάτι αβέβαιο, αλλά που ταυτόχρονα σκέφτεσαι διαρκώς».

Το Horafi δεν έχει φυσικό χώρο αλλά εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τα κλασικά ανθοπωλεία της πόλης και το όραμά του Ανδρέα είναι να μπουν ξανά τα λουλούδια στα σπίτια των Αθηναίων.

«Βλέπω ανθοπωλεία σε γειτονιές να κλείνουν και με πιάνει θλίψη. Λόγω κρίσης τα λουλούδια έμειναν εκτός, ήταν μόνο για λίγους ή για συγκεκριμένες περιστάσεις. Με τα πακέτα συνδρομής, δίνεται η δυνατότητα, οικονομικά και χωρίς κόπο, να έχει κάποιος το βάζο του γεμάτο με φρέσκα εποχιακά λουλούδια εβδομαδιαία ή όποτε το επιλέξει!Υπάρχει ένα σχόλιο σε κάποιο post που λέει “Θέλω απλά πίσω μια τσίγκινη επιγραφή ‘άνθη φυτά’. Τίποτα άλλο”.Για τις συνδρομές προσπαθώ να ακολουθώ τον κανόνα των φρέσκων εποχιακών και να δουλεύω με Έλληνες παραγωγούς. Τα λουλούδια στην εποχή τους είναι τα πιο μοσχοβολιστά που θα βρεις!Τα αγαπημένα μου λουλούδια συνεχίζουν να είναι αυτά που φυτρώνουν στο χωράφι, αυτά που μάζευα μικρός, με αδυναμία στην ανεμώνη! 

Πέραν του aesthetic thing που μετατρέπει τα απλά, καθημερινά σε πολυτελείς στιγμές, ευελπιστώ πως η επιστροφή στη φύση και στα λουλούδια αποκαλύπτουν μια ανάγκη των ατόμων για ψυχική ηρεμία, σύνδεση με το περιβάλλον γύρω μας, περισσότερη επένδυση στην ομορφιά στη ζωή τους και λίγο χρώμα στο γκρι της καθημερινότητας.Τα φρέσκα λουλούδια που ανθίζουν, αναζωογονούνται και κάποια στιγμή μαραίνονται, είναι μια υπενθύμιση για να ζούμε το τώρα».

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com