- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα 6 δωρεάν της εβδομάδας 7-13 Μαρτίου
Προβολή του "Breakfast at Tiffany’s" στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ατομική έκθεση Martin Margiela στη γκαλερί Bernier/Eliades κ.ά.
Δωρεάν Δράσεις: 6 προτάσεις για την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου
"Το Πορτραίτο. Πηνελόπη Δέλτα'' της Δήμητρας Παπαδήμα στο Δημαρχείο Κηφισιάς - Παρασκευή 8 Μαρτίου, 20:30 / Διάρκεια: 75΄
Ένας μονόλογος με "πολλά" πρόσωπα. Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη, που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης, γυναίκας, καλλιτέχνιδας, συζύγου, μάνας κι ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα -με λεπτομέρειες που ίσως ως τώρα να μην γνωρίζαμε και αλήθειες που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. "Το Πορτρέτο" γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως, που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην τέχνη της όσο και στη ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και στα τετριμμένα. Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής περνά από την παιδική της ηλικία, στην εφηβεία με τα πρώτα σκιρτήματα, στην ενηλικίωση, το γάμο, την γνωριμία με τον κρυφό αγαπημένο της, Ίωνα Δραγούμη κι εντέλει φτάνει στο θάνατο. "Συνομιλεί" με τους "αόρατους" συμπρωταγωνιστές της, τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της, τους γονείς της, τον Στέφανο Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη. Μία μοναδική φορά, εξομολογείται όσα δεν τόλμησε να πει ποτέ, κατηγορεί τους πάντες, τον εαυτό της και τελικά την ίδια τη ζωή.
Martin Margiela, ατομική έκθεση στη γκαλερί Bernier/Eliades - Εγκαίνεια: Πέμπτη, 7 Μαρτίου και ώρα 18:00-21:00
Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει τη διπλή ατομική έκθεση του Βέλγου εικαστικού Martin Margiela την Πέμπτη, 7 Μαρτίου στην Αθήνα και την Πέμπτη, 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η πρακτική του Margiela διατρέχει διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το κολλάζ και ο κινηματογράφος, με τα έργα του να μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό. Ο Margiela μεγεθύνει τις παύσεις αλλά και τις ποιητικές συνδέσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο. Για εκείνον, τα αντικείμενα βρίσκονται σταθερά σε μία διαδικασία μεταμόρφωσης ενώ τα ίχνη του χρόνου αποτελούν μία διαρκή πηγή έμπνευσης. Κεντρικά στοιχεία στο έργο του είναι το σώμα, η επιδερμίδα και η κόμη των ανθρώπων, ενώ το αστικό περιβάλλον λειτουργεί γι’ αυτόν ως ένας άπειρος θαυμαστός τόπος. Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, ενώ διακρίνεται για την εξέχουσα ευαισθησία με την οποία ο καλλιτέχνης μεταχειρίζεται τις πρώτες ύλες.
Για την έκθεση στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει τη γκαλερί και δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα. Αντλώντας έμπνευση από τη φράση του Alphonse de Lamartine, ποιητή του 19ου αιώνα, "Άψυχα αντικείμενα, έχετε ψυχή (…);", η καλλιτεχνική πρακτική του Margiela εμπεριέχει αναμφίβολα στοιχεία ρομαντισμού, παρόλο που ο ίδιος είναι γνωστός για τον ριζοσπαστισμό του. Στα έργα του "Shore Shoes" και "Barriers" αδρανή καθημερινά αντικείμενα αφυπνίζονται, αποκαθίσταται η αξιοπρέπειά τους και εξιδανικεύονται. Στο έργο του "Steps" ο Margiela χρησιμοποιεί ως σπάνια πρώτη ύλη, το χαλί, για να δημιουργήσει πίνακες που πόρρω απέχουν από τη ζωγραφική. Καθώς απομακρυνόμαστε από αυτούς, η απόδοση του βάθους εντυπωσιάζει και τα χρώματα γίνονται εντονότερα λόγω της οπτικής ψευδαίσθησης.
Το ανθρώπινο σώμα και η φόρμα συνιστούν κομβικά σημεία στο έργο του Margiela. Τα τμήματα ανθρώπινων μελών αποτελούν αντικείμενα μελέτης και παρατήρησης, ενώ οι δυνατότητες επέκτασής τους δεν γνωρίζουν όρια. Στη σειρά "Torsos" ένας ώμος, ένας λαιμός και ένας κορμός λιώνουν σε μια ομοειδή βάση που θυμίζει δέρμα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους παραδοσιακούς τρόπους έκθεσης και θέασης των αντικειμένων. Τα "Kits" από σιλικόνη, μαύρα ή στο χρώμα της σάρκας, προκαλούν φιλοπαίγμονα διάθεση με τα κατακερματισμένα μέρη του σώματος, ξυπνώντας αναμνήσεις από παιχνίδια κατασκευής. Στο "Vanitas", ως γιος κομμωτή, ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει στον θεατή την αδυσώπητη πορεία του χρόνου, που εγγράφεται στις αλλαγές του χρώματος των μαλλιών από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά.
Ο Martin Margiela ίδρυσε τον οίκο μόδας Maison Martin Margiela το 1988 και έπειτα από την εικοστή επέτειο της ομώνυμης μάρκας αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κόσμο της μόδας. Έκτοτε έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στις εικαστικές τέχνες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημαντικά μουσεία τέχνης έχουν φιλοξενήσει έργα του, όπως το Bozar (Βρυξέλλες), το Museum Boijmans Van Beuningen (Ρότερνταμ), το Haus der Kunst (Μόναχο), το LACMA (Λος Άντζελες) και το Somerset House (Λονδίνο). Ατομικές εκθέσεις του Martin Margiela έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στα Lafayette Anticipations (Παρίσι), M WOODS (Πεκίνο) και LOTTE Museum of Art ( Σεούλ).
"The Bird Experience" στο Θέατρο Ροές - 8,9 & 10 Μαρτίου
Το The Bird Experience είναι ένα Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την κοινότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία πέντε ανεξάρτητων ομάδων χορού: Next Door Project (Δανία), The Symptoms (Ουγγαρία), ΖΗΤΑ, ομάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα), Northern Sustainable Futures (Σουηδία) και Asociacion Compania Danza Vinculados (Ισπανία). Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά δράσεων και ολοκληρώνεται με τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ των πέντε Ευρωπαϊκών πόλεων. Εστιάζει στην έννοια της απώλειας, ένα επίκαιρο βίωμα του σύγχρονου κόσμου, και εμπλέκει μέλη της κοινότητας στις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του δράσεις. Αντιμετωπίζοντας συνθήκες πολέμου, μεταναστευτικής και κλιματικής κρίσης, η απώλεια και κατ’ επέκταση το συναίσθημα της θλίψης, γίνονται απαραίτητα κομμάτια μιας υγιούς μετάβασης, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος που ζούμε αφήνει λίγα περιθώρια για να τα βιώσουμε και να τα αποδεχτούμε.
Στην Ελλάδα, η Ίρις Καραγιάν μαζί με τη δημιουργική της ομάδα, συνεργάζεται με το Melissa Network, το δίκτυο για γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες που προωθεί την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Έντεκα γυναίκες από το δίκτυο συμμετέχουν στην παράσταση και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, εκφράζοντας αναμνήσεις και συναισθήματα. Με μέσα την κίνηση, τη φωνή και τη φιγούρα ενός μαύρου πουλιού που συμβολίζει την απώλεια, συνθέτουν ένα ζωντανό παζλ εικόνων που εναλλάσσεται.
- 8 Μαρτίου στις 12:00 πρωινή παράσταση για σχολεία και ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές & στις 20:00 βραδινή παράσταση για κοινό
- 9 Μαρτίου στις 21:00 βραδινή παράσταση για κοινό
- 10 Μαρτίου στις 12:00 πρωινή παράσταση για κοινό
Σάββατο 09.03
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Αγοράς στην Αδριανού
Ξεναγός: Αρετή Βασδάρη (έως 40 άτομα)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Εθνικού Κήπου
Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 40 άτομα)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΟΛΟΙ ΕΔΩ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
11:00| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου (πλατεία Ασωμάτων 5, Θησείο)
Ξεναγός: Χάρις Βελαχουτάκου (έως 25 άτομα)
ΨΥΡΡΗ STREET ART
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Μετρό Πλατεία Μοναστηράκι
Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 50 άτομα)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Εκκλησία Αγίου Τρύφωνος
Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα (έως 50 άτομα)
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου
Ξεναγός: Μαρία Μενδρινού (έως 30 άτομα)
Δευτέρα 11.03
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: "Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ"
17:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Ακαδημίας
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 100 άτομα)
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr
Πληροφορίες και διευκρινήσεις στο kete@opanda.gr, καθώς και στο τηλέφωνο 210 7232603 & 604, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-15:00.
*Το εισιτήριο εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.
Δωρεάν προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, καθώς και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μικρού Μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens προβάλεται από τις 2 ως τις 10 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, υπό την Αιγίδα του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ελεύθερη είσοδο.
Επιπλέον, η τελετή απονομής των βραβείων, όπου ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει τα Χρυσά Ελάφια Μεγάλου και Μικρού Μήκους, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 19:00, ενώ αμέσως μετά στις 21:30, θα προβληθεί η ταινία που θα σημάνει τη λήξη του φετινού Kino Athens. Πρόκειται για την ταινία «Portrait of a Certain Orient» (Μια Ανατολή στον Αμαζόνιο), του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Marcelo Gomes, που θα προβληθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
- Παρασκευή 8 Μαρτίου: «Πένθος-Αυτοί που μένουν» στις 19.00 & «Gazoline rainbow» στις 21.30
- Σάββατο 9 Μαρτίου: «ΕΔ Μικρού Μήκους ΙΙ» στις 18.00, «Μούσα» στις 19.30 & «Εικόνες φαντασμάτων» στις 21.30
- Κυριακή 10 Μαρτίου: «Μια Ανατολή στον Αμαζόνιο» στις 21.30