Life in Athens

Athens Book Space: Οι δωρεάν δράσεις του Μαρτίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Book Space: Οι δωρεάν δράσεις του Μαρτίου
© Τάσος Ανέστης

Athens Book Space: Tο πρόγραμμα δράσεων του Μαρτίου

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, ο σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, επιστρέφει με δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους από 7 ως τις 28 Μαρτίου.

Athens Book Space: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων του Μαρτίου

«Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι»
Δημήτρης Δεληολάνης, Εκδόσεις Στοχαστής. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Δοκιμίου- Μαρτυρίας
Τετάρτη 7 Μαρτίου, 18:00-20:00

[...] Ο Γκράμσι που γνωρίσαμε μέχρι τώρα είναι ένας Γκράμσι λογοκριμένος. Ο Παλμίρο Τολιάτι, που διαδέχτηκε τον Γκράμσι στην ηγεσία του Κ.Κ.Ι., έδωσε μάχη προκειμένου να σώσει από τη λήθη τα Τετράδια της Φυλακής και την αλληλογραφία του. Αλλά δεν τόλμησε να δώσει στη δημοσιότητα κείμενα με εκτιμήσεις και στοχασμούς που έρχονταν σε αντίθεση με τον επίσημο μαρξισμό-λενινισμό της Μόσχας. Αυτά τα κείμενα άρχισαν να γίνονται γνωστά μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν και του Τολιάτι, αρχής γενομένης με την πλήρη έκδοση των Τετραδίων της Φυλακής. Όλα αυτά τα στοιχεία παρατίθενται διεξοδικά και σε πλήρη μετάφραση, ώστε ο προσεκτικός αναγνώστης να είναι σε θέση να αποφασίσει μόνος του ποιος τελικά σκότωσε τον Γκράμσι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας Δικαίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Δημήτρης Δεληολάνης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, σε ηλικία 13 ετών ακολούθησε την οικογένειά του στην Ιταλία. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza. Υπήρξε για 35 χρόνια ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη. Ακόμη και σήμερα συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ιταλικά (ilManifesto, Ytali.com, SLPress.gr κ.ά.), ενώ συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Τετράδια. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρή και έχει δύο γιους, τον Λουκά και τον Ηλία. Το πρόσφατο βιβλίο του «Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στοχαστής.

«Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι»

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ»
Εντουάρ Λουί, Εκδόσεις Αντίποδες
Τρίτη 12 Μαρτίου, 18:00-20:00

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ»

Ο Εντύ Μπελγκέλ μεγαλώνει σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο κόσμος του, το χωριό, το σχολείο, η οικογένεια, είναι ένας κόσμος βίας, εκφοβισμού και αποκλεισμού, που ο Εντύ βιώνει ακόμη πιο τραυματικά επειδή είναι διαφορετικός. Ο Εντουάρ Λουί κατορθώνει, με μια φορτισμένη και βίαιη αφήγηση που αμφισβητεί τα όρια αυτοβιογραφίας και ρεαλισμού, να αναμετρηθεί με το περιβάλλον που τον διέπλασε, με το παρελθόν που τον στιγμάτισε. Το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» φέρνει στην επιφάνεια όσα η λογοτεχνία επιμένει να απωθεί.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η μεταφράστρια Εύα Πλιάκου από τις εκδόσεις Αντίποδες και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο ο ηθοποιός Γιώργος Ζυγούρης.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της εκδήλωσης:

Η Εύα Πλιάκου γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1992, αλλά ζει στα Εξάρχεια από το 2010. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει στις εκδόσεις Αντίποδες ως επιμελήτρια, social media μάνατζερ και άλλα πολλά και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βλάβη.

Ο Γιώργος Ζυγούρης είναι ηθοποιός. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το 2016 και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως η Ελένη Ευθυμίου, ο Δημήτρης Καραντζάς, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.α. Υπήρξε μέλος της αναγεννησιακής χορωδίας υπό την διεύθυνση του Ιάσωνα Μαρμαρά και έχει παρακολουθήσει μαθήματα της μεθόδου kodaly από την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Είναι τελειόφοιτος χημικός μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής της Πάτρας.

To ζαγόρι μου
Πηνελόπη Ματσούκα, εκδόσεις Ανάβαση
Τετάρτη 13 Μαρτίου, 19:00-21:00

Το Ζαγόρι είναι τόπος μοναδικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας. Το βιβλίο αυτό είναι μια πρόσκληση να ακολουθήσουμε τα παλιά μονοπάτια και από απλοί θεατές να γίνουμε κοινωνοί του τοπίου. Έφτασα πρώτη φορά στο Μικρό Πάπιγκο το 1981, από το βουνό. Πεζή από το Τσεπέλοβο, έχοντας διασχίσει τα υψίπεδα της Τύμφης. Χωρίς χάρτες, τότε, με ελάχιστες πληροφορίες για τη διαδρομή, ζητούσαμε οδηγίες από τους τσομπαναραίους που ήταν ακόμη πολλοί πάνω στο βουνό… Θα ακολουθήσουν πεζοπορίες αμέτρητες σε όλες τις εποχές του χρόνου, με λιακάδες, με χιόνια, με καταρρακτώδεις βροχές, μοναχικές ή με παρέα, για χαρτογραφική δουλειά ή όχι, κάποτε με δυσκολίες και κούραση. Πάντα, όμως, γεμάτες με υπέροχες εικόνες και στιγμές ευτυχίας και έμπνευσης, που προσπάθησα, κάπως, να μεταφέρω στο βιβλίο αυτό.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο Τάκης Ντάσιος, Διδάκτωρ επικοινωνίας & πολιτισμού, συγγραφέας και ορειβάτης.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Πηνελόπη Ματσούκα γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη το 1961. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Βέλγιο και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Παγκράτι. Σπούδασε Οδοντιατρική, μεταπήδησε στη βιολογία και ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές της σπουδές στην Τουλούζη της Γαλλίας (έχοντας αποκτήσει ήδη δύο παιδιά). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το WWF ως υπεύθυνη του προγράμματος προστασίας των αρπακτικών πουλιών στη Δαδιά του Έβρου και, στη συνέχεια, συμμετείχε ως περιβαλλοντολόγος σε χωροταξικές μελέτες. Το 1997 ίδρυσε τις εκδόσεις Ανάβαση, με κύριο αντικείμενο την έκδοση πεζοπορικών χαρτών και οδηγών. Έχει περπατήσει –και αναρριχηθεί– στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις Άλπεις και την κεντρική Ασία (Παμίρ, Θιβέτ, Νεπάλ), ενώ περπατάει η ίδια τα περισσότερα μονοπάτια που αποτυπώνονται στους χάρτες της Ανάβασης. Το άλλο μεγάλο πάθος της είναι η φωτογραφία φύσης και τοπίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την αεροφωτογράφηση και έχει εκδώσει 10 αεροφωτογραφικά λευκώματα στη σειρά «Όπως πετάει ο γλάρος». Την συγκινούν η ομορφιά και το χειροποίητο των ελληνικών τοπίων.

To ζαγόρι μου, Πηνελόπη Ματσούκα, εκδόσεις Ανάβαση

Η σβούρα στις χώρες των χρωμάτων
Άντζυ Κάντζου, εκδόσεις Μar Mar
Εικονογράφηση: Tonuka Duda
Σάββατο 16 Μαρτίου, 12:00-14:00

Του Κωνσταντή του αρέσει να φτιάχνει σβούρες στο εργαστήριό του. Μια μέρα φτιάχνει μια σβούρα που αρχίζει να του μιλάει και να στροβιλίζεται μόνη της! Όταν πάει να τη χρωματίσει, η σβούρα αρνείται και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στις χώρες των χρωμάτων για να διαλέξει μόνη της το χρώμα της.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα: Η Άντζυ Κάντζου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Μεγάλωσε σα σβούρα σε πόλεις και χωριά και κάπως έτσι έμαθε να αγαπά τις μικρές επαρχιακές πόλεις και τις σβούρες. Σπούδασε στη Δημόσια Σχολή Βρεφονηπιοκόμων Αθηνών και από το 2000 εργάζεται ως παιδαγωγός – εμψυχώτρια. Το 2012 γίνεται μαμά και ανοίγει τον δικό της χώρο, τη «σβούρα» στην όμορφη Ναύπακτο. Από τότε το ταξίδι στα παραμύθια ξεκινά! Σχεδιάζει, συμμετέχει αλλά και υλοποιεί παιδικά φεστιβάλ. Πλέον ζει στην Αθήνα και συνεργάζεται με δημιουργικούς χώρους για παιδιά υλοποιώντας εργαστήρια για γονείς και παιδιά τα γνωστά και ως «Μαθήματα Χαράς». Τα βιβλία της «Το μαγικό κουτί των Χριστουγέννων» και «Η Σβούρα στις χώρες των χρωμάτων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΑΡ ΜΑΡ.

Η σβούρα στις χώρες των χρωμάτων, Άντζυ Κάντζου, εκδόσεις Μar Mar

Η πολυθεΐα των αξιών στην πανδημία. Πολιτική και επιστημολογία ενός ιού
Γιάννης Κτενάς, εκδόσεις Πόλις
Πέμπτη 21 Μαρτίου, 18:00-20:00

Μπορεί άραγε μια επιστήμη να υπαγορεύσει στους ανθρώπους ποιος είναι ο ορθός τρόπος να οργανώσουν τη ζωή τους; Μπορεί ένας ενιαίος και πανανθρώπινος Ορθός Λόγος να μας υποδείξει τι είναι ηθικά και πολιτικά σωστό και τι λάθος; Ο Max Weber θεωρούσε πως όχι: υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί και δυνάμει αλληλοσυγκρουόμενοι τρόποι να προσανατολίσει κανείς τις πράξεις του. Η ελευθερία από ένα σημείο και μετά συγκρούεται με την ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη με την πολιτική ισότητα και την προστασία του πλανήτη. Οφείλει κανείς να αποφασίσει ανάμεσα σε περισσότερες εναλλακτικές, να επιλέξει ή έστω να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό. Χρησιμοποιώντας τη μεταφορά της πολυθεΐας των αξιών, ο Weber τόνιζε ότι, προκειμένου να τιμήσει κανείς τον Άρη, πρέπει ενίοτε να ασεβήσει προς την Αφροδίτη. Με άλλα λόγια, η προσήλωση σε μια αξία ενδέχεται να απαιτεί τη θυσία κάποιας άλλης. Αυτή η ιδέα μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη και στην εξέταση πολλών κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών όψεων της πρόσφατης πανδημίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι ομιλητές: Φωτεινή Βάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θέμης Πανταζάκος, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας, The American College of Greece, Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γιάννης Κτενάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και σπούδασε νομικά στην ίδια πόλη. Είναι διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Kaboom. Μέρος της μεταδιδακτορικής έρευνάς του έχει πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και στο Institut für die Wissenschaften vom Menschen στη Βιέννη. Το βιβλίο του «Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Η πολυθεΐα των αξιών στην πανδημία. Πολιτική και επιστημολογία ενός ιού,  Γιάννης Κτενάς

Τρεις ιστορίες για το νερό
Δημήτρης Παππάς, εκδόσεις Άνω τελεία
Τετάρτη 27 Μαρτίου, 18:00-20:00

Τρεις ιστορίες για το νερό,  Δημήτρης Παππάς, εκδόσεις Άνω τελεία

Τρεις ιστορίες, τρεις θεατρικές ματιές για τη δημιουργική έκρηξη. Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε μορφή θεατρικού έργου.

Λίγα λόγια τον συγγραφέα: Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μαραθώνα. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα «Συνείδηση, αναγόμενη ή αναδυόμενη ιδιότητα». Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία των θετικών επιστημών, της χρήσης Η/Υ και των μαθηματικών από το 2003. Στο παρελθόν έχει συνθέσει και υλοποιήσει προγράμματα για τη διδασκαλία των επιστημών με πρωτότυπους, διαδραστικούς τρόπους, που συνδυάζουν γνώσεις από διάφορα γνωστικά πεδία, αλλά ακόμα και κατασκευαστικές δεξιότητες, συνεργαζόμενος με το μουσείο των Ηρακλειδών και με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτής ανάλυσης δεδομένων. Καλλιτεχνικά έχει παίξει και σκηνοθετήσει σε ερασιτεχνικούς θιάσους και έχει κάνει σειρά σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο (υποκριτικής, θεατρικού φωτισμού, σκηνοθεσίας). Επίσης ασχολείται με τη μουσική για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Οι «Τρεις ιστορίες για το νερό» είναι πρώτο του θεατρικό έργο (εκδόσεις «άνω τελεία»).

Η Λέσχη Ανάγνωσης The Storytellers συζητάει «Ο ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη, εκδόσεις Διόπτρα
Πέμπτη 28 Μαρτίου, 18:00-20:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί για τρίτη φορά τη λέσχη ανάγνωσης «Storytellers». Η λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας «Storytellers» συστάθηκε πριν περίπου 2,5 χρόνια, κατά την διάρκεια της καραντίνας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ανθρώπινη επαφή, συνδυάζοντας την αγάπη για το διάβασμα, τα βιβλιοταξίδια και τις δημιουργικές συζητήσεις.

Κάθε μήνα τα μέλη της λέσχης συναντιούνται κι επιλέγουν να διαβάσουν και να συζητήσουν με αφορμή ένα βιβλίο. Τα αναγνωστικά ταξίδια των μελών και των φίλων της λέσχης πραγματοποιούνται σε όλες τις εποχές, τα μήκη και πλάτη του πλανήτη! Για αυτόν τον λόγο, ο κάθε μήνας αφιερώνεται είτε στην κλασική, είτε στη σύγχρονη λογοτεχνία και στους γραφείς όλου του κόσμου. Το βιβλίο που θα συζητηθεί αυτόν τον μήνα είναι «Ο Ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: {..Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων, επιστρέφει στην πατρίδα του μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.
Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να στοχαστεί, κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο. Όμως, αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε. Ο «Ανήφορος», το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.
«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, "με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω..." Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα 'ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα 'ταν η δική του νιότη... "Αγαπημένο Κάστρο", μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, "γεράσαμε..."} (Από τον εκδότη)

Η Λέσχη Ανάγνωσης The Storytellers συζητάει «Ο ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη, εκδόσεις Διόπτρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.