- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα 69 καλύτερα της γιορτής
Βόλτες στην πόλη, φαγητό, κοκτέιλ, ψώνια, όλα τα θέλω πασπαλισμένα με χρυσόσκονη
69 πράγματα που δεν πρέπει να χάσουμε στην γιορτινή Αθήνα
Γιορτή είναι η πόλη σου να λάμπει, να φορά τα φωτάκια και τα γκλίτερ που κρύβουν τις ατέλειες. Θυμήσου, το χριστουγεννιάτικο όνειρο τα θέλει όλα αψεγάδιαστα και μοναδικά! Ήρθε η εποχή του χρόνου να ζήσουμε την Αθήνα σαν ευρωπαία μητρόπολη, να εξερευνήσουμε καθετί ξεχωριστό, να τη ζήσουμε με τα μάτια της χαράς. Γιατί γιορτή είναι να κάνεις αυτό που δεν θα έκανες ένα τυχαίο Σαββατοκύριακο, γιορτή είναι η υπερβολή, είναι να εξερευνήσεις νέους πλανήτες στην πόλη σου, να υποκύψεις σε ό,τι γύρω σου έχει κάτι το ξεμυαλιστικό, σε ό,τι δεν μυρίζει ρουτίνα και καθημερινότητα. Ό,τι επιθυμείς, δεν κάνει να το πολεμάς. Και η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου αγαπά όλα όσα το χρήμα μπορεί να αγοράσει.
1. Το δώρο που θα κάνεις δεν είναι αστεία υπόθεση και κατανοώ απόλυτα ότι επιθυμείς να πιάσει τόπο, να ξεχωρίσει και να συγκινήσει όχι μόνο με το περιτύλιγμα αλλά και με το περιεχόμενο. Για να μην ξεποδαριάζεσαι, σου προτείνω το κατάστημα του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο εκτός από ξεχωριστά μικροδωράκια σε πολύ καλές τιμές (ρίξε μια ματιά και στα πανέμορφα χάρτινα στολίδια της Κατερίνας Χριστοφορίδη) διαθέτει και τη συλλογή της Cabana ή αλλιώς το πιο καυτό όνομα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στην υπερ-τελευταία τάση του ντεκόρ για το σπίτι. Κουμπάρη 1
2. Γιορτές είναι να κατεβαίνεις στο κέντρο για να χαζέψεις τους Αγιοβασίληδες στο Σύνταγμα και τις βιτρίνες της Ερμού και έτσι στα ξαφνικά να σταματήσεις για ένα σούπερ ουάου και απολύτως high end κοκτέιλ στα όρθια. Με μια μπάρα στον δρόμο, σαν να λέμε το κοκτέιλ σε street food συσκευασία, το The Bar in front of the bar φτιάχνει άπαιχτο dry martini, αν θες με κρίταμο αντί για ελιά, και εξίσου εξωτική μαργαρίτα, με τα πιο premium αλκοόλ. Πετράκη 1
3. Χριστούγεννα σημαίνει παραμύθι και το Little Kook ή αλλιώς η αθηναϊκή μας Ντίσνεϋλαντ, είναι το πρώτο που κατάφερε με τα εξτραβαγκάν ντεκόρ του Μιχαήλ Τούρου, να μας βάλει τρισδιάστατα στον πλανήτη του Άγιου Βασίλη, του Πίτερ Παν και της Μαίρη Πόπινς. Και επειδή μόνος θα διστάσεις να πετάξεις στους παιδικούς πλανήτες που δεν σου ανήκουν πια, το ανιψάκι, το παιδί ή το βαφτιστήρι είναι η ευκαιρία σου για να ζήσεις το όνειρο παρέα με τo πιο τεραστιώδες προφιτερόλ με τόνους σαντιγί και σοκολάτα. Καραϊσκάκη 17, Μοναστηράκι
4. Τα καλέσματα πολλά και αποκλείεται να πας με άδεια χέρια. Το ένα μπουκάλι ποτό είναι η λύση φούστα μπλούζα όταν ο νους σου θολώνει και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις ή όταν όλα είναι κλειστά και μόνο μια κάβα θα σε σώσει. Αντί για ένα –άντε πάλι– ουίσκι, το Minte του Γάτσιου κάνει τη διαφορά: παλαιωμένο τσίπουρο από ντεμπίνα που παλαιώνει για τρία χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει μια ξεχωριστή, γιορτινή γεύση, κάπου ανάμεσα στο malt και το κονιάκ. Σε μπουκάλι-έργο τέχνης που δεν θα πετάξεις ποτέ.
5. Για να διακτινιστείς απευθείας στο πνεύμα των Χριστουγέννων μετά τα ψώνια στο κέντρο, τα μολυβένια στρατιωτάκια θα σου δείξουν τον δρόμο για το όνειρο, στο μπαρ του ξενοδοχείου Gatsby, για το πιο christmas brunch σε ντεκόρ «χριστουγεννιάτικο φέρι-τέιλ»: αυγά ποσέ με αγγλικό μάφιν, καπνιστό σολομό, πανσέτα και σος ολαντέζ, σοκολατένιο μπράουνι με παγωτό από αλατισμένη καραμέλα και μέλι. Μαζί και ένα κοκτέιλ «elixir» που θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις δυνάμεις τις οποίες απαιτούν οι ημέρες: ketel 1, green apple sour και ginger syrup. Λέκκα 18, 2103216001
6. Έχει και η γιορτή δικαίωμα στο ξεχωριστό της, λιγότερο λερωμένο, «βρόμικο». Άσε την καντίνα της Μιχαλακοπούλου για το χανγκόβερ μιας καθημερινής και μετά τα πολλαπλά τσουγκρίσματα για ένα «ευτυχές νέον έτος» κατευθύνσου στο Pesto Pizza & Pasta για μια πίτσα της προκοπής, με λεπτή, χειροποίητη ζύμη, μοτσαρέλα, ντοματίνια, speck και φύλλα φρέσκου βασιλικού για να επανέλθεις ποιοτικά, νόστιμα και ξεχωριστά στην πραγματικότητα του-μετά-τα-15-κοκτέιλ. Ιπποκράτους 35, Εξάρχεια, 2103636601
7. Ώρα για βιβλίο, τώρα που το σπίτι χουχουλιάζει πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και έχεις περισσότερο χρόνο να τα πεις με τον καναπέ σου. Και αν όχι εσύ, σκέψου το για δώρο. Από τις νέες –καυτές από τον φούρνο– κυκλοφορίες, η «Ελληνική Κουζίνα» του Στέλιου Παρλιάρου θα δώσει τρανή χαρά στους επίδοξους ζαχαροπλάστες, ο «Τροφοσυλλέκτης» του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα προβληματίσει τους σκεπτόμενους και με το «Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα» της Μανίνας Ζουμπουλάκη θα ταυτιστούν οι ταλαίπωρες χωρισμένες με ένα έως πολλά κουτσούβελα.
8. Ο βίγκαν ουρανίσκος έχει και αυτός δικαίωμα στο κάτι εξαιρετικό και γιορτινό των ημερών. Η holygreen.gr μόλις κυκλοφόρησε γιορτινές μπάρες σε στραφταλιζέ, ολόχρυση τριγωνική συσκευασία με σούπερ γεύσεις και βάση τους βασιλικούς χουρμάδες: λευκή σοκολάτα-πραλίνα-πιπέρι καγιέν και λευκό μελομακάρονο, από τους πιο επίκαιρους συνδυασμούς.
9. Σε μια ανάπαυλα από τις κοσμικότητες, θέλεις να μείνεις σπίτι, να χουζουρέψεις και να αναστηλωθείς πριν επανέλθεις δριμύτερος στο ρεβεγιόν. Για μαγείρεμα, ούτε συζήτηση. Φρόντισε όμως το ντελίβερι που θα πάρεις να είναι στο ξεχωριστό γιορταστικό κλίμα. Τα αγαπημένα Mailo's έχουν φτιάξει για την περίσταση μια χριστουγεννιάτικη pasta, με χειροποίητα rigatoni, casarecce campanelle από βιολογικό σιμιγδάλι και με κρέμα από δύο υφές κολοκύθας, κιμά γαλοπούλας και κράνμπερις που κυκλοφορεί και σε spicy εκδοχή (επιτόπου στις βόλτες σου από κάποιο από τα 24 καταστήματα σε όλη την Αθήνα ή μέσω Wolt).
10. Για μια ιδιαίτερη στιγμή που λιώνει σαν σοκολάτα κάτω από το φως των κεριών, διάλεξε την πιο αρμόζουσα: η ροζ σοκολάτα, ή αλλιώς η τέταρτη σοκολάτα, κάνει θραύση παγκοσμίως, είναι γκλίτερ και γυαλιστερή όσο μια μοναδική στιγμή, είναι μεταξένια και φρουτώδης και συνδυάζεται ασορτί και ταμάμ με μια ροζέ σαμπάνια. Callebaut
11. Το δώρο «από τα χεράκια σου» συγκινεί, μετρά διπλό και μας βολεύει όταν η τιμή των σοκολατοειδών στο ζαχαροπλαστείο δεν αστειεύεται. Φτιάξε τα δικά σου τρουφάκια με 3 υλικά: 1 ζαχαρούχο, 150 γρ. μπισκότα, 150 γρ. κουβερτούρα. Ζεσταίνεις το ζαχαρούχο, λιώνεις τη σοκολάτα μέσα του, προσθέτεις το μπισκότο τριμμένο, κρυώνεις στο ψυγείο, πλάθεις σε τρουφάκια. Τα περνάς από κακάο, τρούφα, τριμμένους ξηρούς καρπούς. Αφήνω σε σένα να φανταστείς τη συσκευασία.
12. Οι βόλτες των ημερών θέλουν χάζι, χουζούρι και περαντζάδα. Το School Pizza Bar είναι πρώτο τραπέζι πίστα ή αλλιώς το σημείο από όπου δεν θα χάσεις ούτε τη μύγα που θα κατέβει στο κέντρο. Αν πεινάσεις, ευκαιρία να δοκιμάσεις το φρέσκο του μενού: ραβιόλι με ρικότα και λεμόνι, ριζότο με γκοργκοντζόλα, καραμελωμένο αχλάδι και καρύδια, όνειρο χοιρινό κότσι για ώρες στον φούρνο με ρύζι που μαγειρεύεται στο ζουμάκι του. Το τερπνόν μετά του νοστίμου! Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, 2103251444
13. Εμείς που «δεν το έχουμε με το γλυκό», φέτος μπορούμε να χαρούμε το δικό μας πανετόνε, το MiTo21, και μάλιστα με ελληνική υπογραφή από τον Μιχάλη Τυράκη, μάστερ του αγαπητού εδέσματος. Με παρμεζάνα και πιπέρι σετσουάν που του χαρίζει μια φρουτώδη αψάδα, τέλειο για να συνοδεύσεις τυριά ή αλλαντικά αν προφτάσει και δεν το ξεκοκαλίσεις στην καθισιά σου. Για τους υπόλοιπους, κυκλοφορεί και κλασικό και με σοκολάτα, και είναι μοναδικό! Ergon, κάβες Οαk, Benito Γλυφάδα, Κολέτσας Χαλάνδρι, Πεντελικόν
14. Μέρες που είναι, μην ανάψεις καφετιέρα. Το Lot51 κάνει πάρτι και χαρούμενη περαντζάδα από το πρωί για να σε ξυπνήσει γιορτινά με το εξαίσιο cinnamon roll του, αλλά και εκείνα τα french toasts με τη λαχταριστή σοκολάτα. Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, 2111155024.
15. Το Hans & Gretel είναι για το παιδί του σήμερα αυτό που ήταν για μας τους παλιούς το Μινιόν. Η Αλίκη στη χώρα των καραμελένιων θαυμάτων, το φλούο χρώμα σε κάθε πιθανή και απίθανη απόχρωση, μυριάδες χειροποίητες καραμέλες, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, κέικ caminados, μπισκοτόσπιτα και ό,τι γενικώς χαλάει τα δόντια, αλλά είναι γιορτές και δεν μας νοιάζει. Αδριανού 48 Αθήνα, 2103315168
16. Τα ψώνια στη Βαρβάκειο αυτές τις μέρες είναι γιορτή και μάλιστα στις πιο γλυκές τιμές, αλλά πρέπει να έχεις τον άνθρωπό σου για να εξασφαλίσεις το εγγυημένο. Στον Νιώτη θα τα βρεις όλα μαζεμένα, τη γαλοπούλα, το γουρουνάκι από την Πρέβεζα, το αρνάκι από τη Λάρισα και τη Λέσβο, ρολά και λοιπά έτοιμα για τον φούρνο. Αρμοδίου 38-39, 2103231548
17. Το ιδανικό κόκκινο κρασί που αποζητά ένα πλούσιο γιορτινό μενού είναι ελληνικό, από την παλιά ποικιλία μεσενικόλα της Καρδίτσας με syrah και carignan και ταιριάζει με όλα μα όλα τα πιάτα της γιορτής: σάλτσες, κυνήγια, ψητό κρέας, τυριά, αλλαντικά και φρούτα. Και κλείνεται μέσα σε ένα μοναδικό μπουκάλι κόσμημα που θα στολίσει το τραπέζι σου. In Μessenicola red wine, we trust.
18. Το Μέγαρο Μουσικής και φέτος, θα απασχολήσει με πολλά, ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά και διδακτικά το παιδί που αυτές τις μέρες τις φαντάζεται παραμυθένιες και μαγικές, όπως και εμείς μαζί του. «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο», παράσταση για παιδάκια από 3 χρονών για τη μνήμη, την απώλειά της, τις οικογενειακές σχέσεις και τη δημιουργική σκέψη που όλα τα γεφυρώνει. «Ο Μπαλ στον αέρα», άλλη μια δημιουργική παράσταση της ξεχωριστής ομάδας Patari Projects και Comedy Club ή αλλιώς, μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με την stand up comedy. (Ενημερωθείτε: 210 8665144)
19. Nα και κάτι καινούργιο να ανακαλύψεις: το Gloria Gati της Γλυφάδας έφτασε ως την πλατεία Καρύτση σε ένα σκηνικό βγαλμένο κατευθείαν από τα πιο σοφιστικέ Χριστούγεννα στο Παρίσι ή στη Ρώμη, με τους κρυστάλλινους πολυελαίους –ναι, αυτούς που ταιριάζουν με τη σαμπάνια– και το δρύινο classy bar. Το πιο αμπιγιέ ντεκόρ για μια πίτσα, ένα ριζότο με παντζάρι ή ένα οσομπούκο που σιγομαγειρεύεται για 8 ώρες, με κρασάτη σάλτσα, παρμεζάνα και πουρέ πατάτας. Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση, 2120000022
20. Αν σε καλέσουν σε πάρτι - έλα - να - στολίσουμε - το - δέντρο και πρέπει να προσέλθεις με το στολίδι σου, ενώ έχεις κι εσύ μπουχτίσει με τα καρμπόν στολίδια στα εποχιακά μαγαζιά, η Sia έχει το κατιτίς πιο πρωτότυπο, πιο παραμυθένιο, πιο της προκοπής, πιο Χανς και Γκρέτελ. Ερμού 29, Μαρούσι
21. Το τσάι αγαπά τη γιορτινή ραστώνη, αλλά είναι και τα καλέσματα που το τιμούν. Για την περίσταση, καλό είναι να κάνεις τη διαφορά και να μην τη βγάλεις με ένα κοινό φακελάκι του σούπερ μάρκετ. Η 2Box, κλείνει μέσα στα στιλάτα χάρτινα κουτάκια της μείγματα 100% φυσικά, χωρίς πρόσθετα. Το «Δάκρυ του Ολύμπου» με μάραθο, φλούδα πορτοκαλιού, λεμονόχορτο, μόρινγκα, βατόμουρο, ιπποφαές, ευκάλυπτο και μέντα, φτιάχνει το τέλειο μοσχοβολιστό christmas tea στην πιο ελληνική –και ωφέλιμη– εκδοχή του. 2431076775
22. To βράδυ είσαι καλεσμένος αλλά γιατί να μην κάνεις κάτι διαφορετικό πριν; Να πας, ας πούμε για ένα απεριτίφ, όπως κάνουν και οι Ευρωπαίοι που τα Χριστούγεννα τα παίζουν στα δάχτυλα! Απεριτίφ, όμως, της εθνικής περηφάνιας, φτιαγμένο μόνο από ελληνικά αλκοόλ και αποστάγματα, από τον mixologist Γιάννη Πετρή στο Tiki Athens. Stilve με τσίπουρο ή dry appletini με βερμούτ Κυρ-Γιάννη; Γιατί και η ελληνικότητα αξίζει το δικό της high-end coctail-ing. Φαλήρου 15, 2109236908
23. Τα all day μαγαζιά σπάνια σκαρφαλώνουν στις κορφές των κτιρίων. Το City Zen είναι μια μοναδική περίπτωση, πόσο μάλλον όταν από αυτή τη συγκεκριμένη κορφή έχεις πιάτο την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, με όλο τον λόφο μαζί. Αν αυτό το συνδυάσεις με το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τα πυροτεχνήματα της παραμονής, τότε το μόνο που σου λείπει είναι ένα κοκτέιλ και κάτι ωραίο να τσιμπήσεις. Εδώ θα τα βρεις όλα! Αιόλου 11, 2103254942
24. Το χριστουγεννιάτικο Upupa Epops είναι σαν ταξίδι στον πλανήτη των παραμυθιών. Σαν η Κούβα να ντύθηκε με χιόνια αλλά όλο αυτό με ό,τι χρώμα έχει χαρίσει ο Θεός στον άνθρωπο, Χάρι Πότερ και Νάρνια μαζί, με άλλα λόγια η ζωή μέσα από το πιο φαντασιακό καλειδοσκόπιο. Τα κοκτέιλ της Μάρφης Μπαλή (Baba au Rum, 42, Cinco) έχουν γράψει ιστορία, για τις γιορτές προτείνει noel monstre (bacardi, ανανά, σοκολάτα, gingerbread και lemoncurd), ανήμερα Χριστούγεννα θα παίξουν μπάντες, παραμονή Πρωτοχρονιάς σαξόφωνο και σπέσιαλ μενού. Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, 2121055214
25. Οι βόλτες στους δρόμους της στολισμένης πόλης κάποιες φορές θα σε πάνε και πιο μακριά. Στον Κεραμεικό και στο Βeauty Κilled Τhe Βeast θα χαρείς ένα υπέροχο brunch (σερβίρεται μέχρι της 17:00) και επειδή η ατμόσφαιρα θα σε «ζεστάνει» θα συνεχίσεις με κάποιο από τα coctail της δυνατής μπάρας – δοκίμασε το Hotter Than Your Ex και μπες σε πιο spicy καταστάσεις. Παραμυθίας 14, Κεραμεικός, 210524 0117
26.Το κλασικό τσουρέκι εμένα μου κάνει περισσότερο Πάσχα. Τούτο εδώ το γερμανικό, όμως, του Μπάκα με βαριά, αρωματική ζύμη με σταφίδες, που στην καρδιά του γεμίζεται με μια πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας και καλύπτεται με χιονάτο γλάσο λευκής σοκολάτας, είναι από μόνο του το πνεύμα των Χριστουγέννων. Λ. Ηρακλείου 531, Ηράκλειο, 2102847311
27. Αν είσαι κομψός, κλασάτος και παλαιάς κοπής, ένα μαρόν γκλασέ θα το βάλεις στη φοντανιέρα σου. Το best of θα το βρεις στο Pastry Family, μαζί με μια αναλόγου καλλονής τούρτα κάστανο, με σοκολατένιο παντεσπάνι με κονιάκ, μους σοκολάτα και αληθινό πουρέ από κάστανο. Ριζάρη 10, Παγκράτι, 2107235090
28. Εξαίσιο σοκολατάκι δαμάσκηνο με κονιάκ και κακάο, παλιό και αριστοκρατικό κάνει το Μητροπολιτικόν. Αφού ήρθες, δεόντως να τιμήσεις και τα σοκολατάκια extra bitter, που φτιάχνονται ένα ένα στο χέρι. Βουλής 39, 2103220226
29. Το βαρύ, μεστό του καρβελάκι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, το τιμώ ολοχρονίς. Αυτή την εποχή, όμως, είναι σαν να βρίσκει τη σωστή του θέση, πλάι σε ένα ροκφόρ, ένα καπνιστό τυρί ή ένα τσάτνεϊ. Τι άλλο, όμως, θα μας ζυμώσει το Τρομερό Παιδί για τις γιορτές; Αφράτο μπριός φόρμας με αληθινό βούτυρο Βρεττάνης, φίνο και ευωδιαστό! Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 2107777537
30. To πιο ροκ κορίτσι της αθηναϊκής ζαχαροπλαστικής σκηνής, μπορεί να μη σκαρώνει το τέλειο καλλιτέχνημα αλλά ξέρει να βάζει στα γλυκά του κάτι το αυτοδίδακτο, μια σπιτική νοστιμιά, κάτι σαν να σου ψιθυρίζουν γλυκά μυστικά στο αφτί. Ο κορμός της Choc O Roc με πραλίνα, αλλά και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά της έχουν... ψυχή! Βουτσινά 105, Χολαργός, 2110122512
31. Έχω βαρεθεί να παραπονιέμαι πως η αληθινή, η βαρβάτη, η αληθινή κρητική γραβιέρα έχει εξαφανιστεί από την αγορά. Όλες μου μοιάζουν βιαστικές και αγίνωτες σαν να μην τους έχει δοθεί ο χρόνος να μεγαλώσουν, να βουτυρώσουν, να μεστώσουν, να νοστιμίσουν. Ενόψει των γιορτών την αναζήτησα και την βρήκα: του Στειακάκη από το Ηράκλειο, ένα ποίημα πεντάχρονης ωρίμανσης στον Σύντεκνο (Ευριπίδου 88, 2103210232) και στο Παραδοσιακό Μπακάλικο (Πρόκλου 31, Παγκράτι, 21075600550) που έχει πολλές και καλές παλαιωμένες.
32. Να και μια φάρμα που σου λύνει τα χέρια! Ποιοτικό κρέας και έτοιμα σκευάσματα μπορεί να βρεις και αλλού. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν έχουμε όλοι ταλέντο στο ψήσιμο και τέτοιες μέρες με καλεσμένους δεν ρισκάρεις να γκαγκανιάσεις το γουρουνάκι. Το Meatropolis όχι μόνο σου φέρνει το κρέας στην πόρτα, αλλά και στο ψήνει με μια μικρή έξτρα χρέωση. Καλογρέζης 35, Χαλάνδρι, 2106813081
33. Τη Madame Fraise καταρχάς την αγαπήσαμε για τα πανετόνε της με φυσικό προζύμι, που την εποχή του εγκλεισμού γλύκαναν σε χιλιάδες ντελίβερι τις δύσκολες μέρες μας. Τώρα που είναι η μεγάλη τους ώρα, θα τα βρεις (έρχονται και σπίτι σου μέσω Wolt) σε εκδοχή με πορτοκάλι και λεμόνι κονφί, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης ή με κάστανο κονφί και σοκολάτα γάλακτος. Υμηττού 225, Μετς, 2114186086
34. Το Alice Cakewitch δεν χρειάζεται τα Χριστούγεννα για να νιώσει παραμύθι. Τεχνικολόρ, μαγευτικό και νεραϊδοπαρμένο, σου βγάζει σε τρισδιάστατο όλα όσα φαντασιωνόσουν παιδί ακούγοντας το παραμύθι με την Γκρέτελ και το ζαχαρόσπιτο. Πολύχρωμα καπ κέικς, layer cakes, donuts, κουραμπιέδες με λευκή σοκολάτα, ιδιαίτερα μελομακάρονα και πλούσια brunch. Ηούς 40- 42, Κ. Πετράλωνα, 2103464353
35. Αναζητώντας το καλύτερο μελομακάρονο, κάπου θα το βρούμε όπως μας αρέσει: ο Στέλιος Παρλιάρος το κάνει τοσοδούλι και απενοχοποιημένο, με σιρόπι που δεν ξεχειλίζει, όσο ακριβώς καρύδι χρειάζεται, κλασικό αλλά και μοντέρνο στο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24, Κολωνάκι). Στο Nouvelle Patisserie (Λ. Αμφιθέας 168, Π. Φάληρο), μοσχοβολούν καλό μέλι και σιροπιάζονται σε παγωμένο σιρόπι που κάνει το τέλειο μέλωμα. Μικρές μπουκίτσες, με μπόλικο καρύδι, φινετσάτο χωρίς να προδίδει το σιρόπι του στο Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι). Το μακράν καλύτερο παραδοσιακό, είναι ικαριώτικο, μοσχοβολά ελαιόλαδο, είναι τραγανό με μια μελωμένη καρδιά γεμιστή με καρύδι και θα το βρεις στον Κολιό (Αθηνάς 51).
36. Από την αχνιστή όχθη του κουραμπιέ, έχω πάλι να μνημονεύσω τον Στέλιο Παρλιάρο και το Sweet Alchemy που τους κάνει μικρούς-μπιζουδάκια, με μοσχοβολιστό αγελαδινό κλαριφιέ βούτυρο και ένα μόνο απαλό άχνισμα για να μη σε λιγώνουν. Αξεπέραστος και κλασικός, ο έντονα βουτυράτος κουραμπιές της Στάνης με το δικό τους βούτυρο, θριφτοί, βουτυράτοι, αμυγδαλάτοι και κλασικοί της Rita's cookies (Δομοκού 40, Κοκκινιά) και σε αζαχάρωτη εκδοχή. Μαμαδίστικοι στο παλιό μισοφέγγαρο σχήμα και νοσταλγικοί στον Σκαφίδα (πλ. Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη). Στο Φύσις (Λ. Μεσογείων 450) θα τους βρεις με βιολογικό αλεύρι, γίδινο βούτυρο στο παλιό σχήμα που κρατά καλά τη ζάχαρη, αλλά και σε εκδοχή με αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή χωρίς ζάχαρη.
37. Το προζυμένιο, αργής ωρίμανσης ψωμί του Monokeros είναι από τα νοστιμότερα στην Αθήνα. Για τις γιορτές ζυμώνουν ψωμάκια με σύκο και ξηρούς καρπούς, κάνουν και βασιλόπιτα μιγάδα, κάτι ανάμεσα στο κέικ και το τσουρέκι. Αν κάτι σου μοσχομυρίσει πηγαίνοντας στο ανοιχτό εργαστήρι, πάρε ένα από τα γλυκάκια τους και απόλαυσέ το μέχρι να ξεφουρνιστεί η νέα σοδιά: σίγουρα κάτι μαγικό ψήνεται! Φαίδρου 4, Παγκράτι, 2107510887
38. Τα ωραιότερα, ίσως, ξεφαντωματικά γλέντια της γιορτής, είναι εκείνα τα απρόσμενα που στήνονται μέσα στη Βαρβάκειο, αυτά που σε πετυχαίνουν όταν απλώς έχεις κατέβει για το κατσικάκι του ανήμερα. Στη Μαχαιρίτσα, δεν υπάρχει μέρα δίχως μουσικές και κέφια, από το μεσημέρι ως το βράδυ και τις γιορτινές μέρες non stop και όσο πάρει. Έχει και σπαρταριστό ψαράκι από δίπλα, δικά του κρέατα και νόστιμα μαγειρευτά.
39. Οι μέρες της σχόλης είναι χαρά θεού για να εξερευνήσεις τα καινούργια, να συστηθείς με γειτονιές που δεν είναι η δικιά σου, να νιώσεις την πόλη πλουσιότερη και μεγαλύτερη. Το Ένα Νερό, πόνημα τριών νέων, πλην έμπειρων μαγείρων, είναι η αφορμή να γευτείς τη ζωντάνια της Κυψέλης, παρέα με αμυγδαλοκεφτέδες-σουξέ, κερκυραϊκή παστιτσάδα και άλλα ελαφρώς δημιουργικά, με βάση την εθνική μας κουζίνα. Φωκίωνος Νέγρη 57, 2108668775
40. Μέρες ξεχωριστές, θέλεις να φορέσεις τα καλά σου, να ανεβείς σε κανένα πιο ανθρωπινό παπούτσι και να βγεις κάπου «καλά» έξω για φαγητό, να σε νταντέψουν, να σου γεμίσουν το ποτήρι και να μην κλαις τα λεφτά σου στο τέλος. Η Cookoovaya του Περικλή Κοσκινά ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσει. Εγώ θα επέστρεφα ξανά και ξανά για το ψαρίσιο μπουρδέτο, ανάπαυλα ανάμεσα σε ένα χοιρινό και μια γαλοπούλα, αλλά και το χριστουγεννιάτικο μενού του, λέει πολλά και ελληνικά, σε μια άλλη εκδοχή. Χ. Μέξη 2Α
41. Το ισλί, με καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες, είναι κάτι σαν κεντητό, γεμιστό με καρύδι μελομακάρονο, μόνο που το μελομακάρονο δεν πιάνει μία μπροστά του έτσι και βρεις το σωστό. Αυτό της Κατερίνας Σωτηριάδου, από παλιά συνταγή της Πόντιας γιαγιάς της, ένα αριστούργημα στην όψη και τη νοστιμιά. Το βρίσκεις στον Μανδραγόρα στον Πειραιά, στα καφεκοπτεία Λουμίδης και στον Αράμ στο Μαρούσι. Και με γέμιση φιστίκι, αλλά και βίγκαν εκδοχή.
42. Ο Δημήτρης Οικονομίδης θέλει να τον αποκαλείς αρχιτέκτονα της ζάχαρης. Και ναι, τα γλυκά του τα χτίζει σαν μοναδικά κομψοτεχνήματα, αριστουργήματα που σχεδόν θαρρείς και έχουν γίνει για να μείνουν αιώνια, να μπουν στο παγκόσμιο μουσείο της Ζάχαρης, να μη φαγωθούν ποτέ. Αν τον κορμό σου τον ονειρεύεσαι φέτος βασιλικό, θα του απευθυνθείς. Οι σπάνιες πρώτες ύλες του παίζουν τον ρόλο τους, διότι τα γλυκά του δεν είναι μόνο «φάτε μάτια ψάρια», αλλά και εξαιρετικά νόστιμα. Εγώ θα διάλεγα κορμό με μπισκότο κακάο, λεμόνι κονφί, μαμελάκα βανίλια, κρεμέ από σοκολάτα Ινδονησίας και καραμέλα. Λ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106755000
43. Η κλασική βασιλόπιτα έχει τη δική της συγκίνηση. Αν εσύ τη λαχταράς «υπερπαραγωγή» να κλέψει καρδιές, βλέμματα και εντυπώσεις, υπάρχει και ο Μάριος Νικορέτζος του Flour of youth. Ειδικότητά του τα κέικ που με τον τρόπο του τα μεταμορφώνει σε ιδιαίτερες βασιλόπιτες. Για το ντεκόρ, δεν μου φτάνουν οι λέξεις. Μπορεί να του ζητήσεις το πολύ Christmas, στεφάνι με γκι αν και εγώ θα προτιμούσα αυτό με τα ροζ ζαχαροπαστένια τριαντάφυλλα –πόσο Χόλυγουντ!– με την ευχή για μια ρόδινη χρονιά. Βεϊκου 91, Κουκάκι, 2109237017
44. Το Buba Bistrot είναι το πιο εξωτικό ταξίδι ή αλλιώς ο πιο γρήγορος δρόμος για να νιώσεις Κατρίν Ντενέβ σε ντεκόρ αυθεντικής, αποικιοκρατικής Ινδοκίνας. Μαγειρεύει το καλύτερο thai της πόλης, φτιάχνει κοκτέιλ της μαγείας, κυρίως όμως παίζει την πιο ονειρική μουσική, τσιμπολογώντας ό,τι πιο «πεθαίνω!» από όλες τις μουσικές του πλανήτη. Ένα ταξίδι που πολύ θα ποθήσεις μετά από ένα overdose οικογενειακών γκαλά με πρασοσέλινο. Τώρα τις γιορτές, εκεί συμβαίνουν πολλά και στιλάτα, διαφορετικά μπαζάρ, events και lives. Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, 2106231151
45. Βαριέσαι να κατεβάσεις το μίξερ για να φτιάξεις βασιλόπιτα. Θα σου πω τις αγαπημένες μου! Σε πολίτικο τσουρέκι σου προτείνω το Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι), το Πελίτ (Σπάρτης 8, Πατησίων), το Belle Vue (Ε. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη), τον Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι) και τον Σταυρόπουλο (Γαμβέτα 4, Εξάρχεια). Αν τη θέλεις σε κέικ, Sweet Alchemy (Ηροδότου 24), Pastry Family (Ριζάρη 19), Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 4), Φλέιβορ (Κ. Αδαμαντίου 3, Ν. Σμύρνη).
46. Θέλεις να ανοίξεις το σπίτι σου, να δεχτείς τους δικούς σου, να μυρίσει χαρά το σαλόνι, αλλά με τίποτα δεν θες να πατήσεις το πόδι σου στην κουζίνα. Σου έχω τη λύση: βγάλε το καλό σερβίτσιο και άνοιξε απλώς το πακέτο που θα ψωνίσεις από το Βenito Delicatessen και τα έχει όλα: άπαιχτα ντολμαδάκια, αγκινάρες α λα πολίτα, καπνιστό σκουμπρί και αυγοτάραχο, λακέρδα και χταπόδι, σαλάτα εσμέ και μύδια μαρινάτα, παστουρμαδοπιτάκια και λοιπές πίτες με τραγανό φύλλο γιούφκα, τα άπαντα των ιταλικών και ελληνικών τυριών και αλλαντικών, μαζί και νοστιμομαγειρεμένα πιάτα. Γρ. Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, 2109604700
47. Κάτι ανάλογο αλλά χωρίς το «κυρίως», μη σου πω καλύτερα γιατί στήνεις το σκηνικό χαλαρό και χουχουλιάρικο του τύπου «μεζές στο τραπεζάκι μπροστά στον καναπέ», εξυπηρετούν και τα Ελληνικά Καλούδια. Και αν σου το προτείνω είναι γιατί φέρνουν κάποιες από τις λατρεμένες μου λιχουδιές, όπως το απαράμιλλο χριστουγεννιάτικο ψωμί της Betty's και την καλύτερη σαλονικιώτικη μπουγάτσα, αυτή του Μπαντή, και σπιτικές πίτες από την Αγιά, μαζί με μια φοβερή κολεξιόν από ελληνικά αλλαντικά και τυριά. Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, 2103300384
48. Αν είσαι της γαλλικής σχολής ή θέλεις να κλείσεις το τραπέζι σου α λα φρανσέζ με ένα πλατό σπάνιων τυριών, η Provence διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία από γαλλικά και γενικώς ευρωπαϊκά τυριά, παρομοίως και αλλαντικά. Εδώ θα έρθεις αν σκοπεύεις να κάνει ρακλέτ ή φοντί στο σπίτι και με την ευκαιρία πάρε και την αυθεντική γαλλική κρεμ φρες, αξίζει τον κόπο αν θέλεις να κάνεις ένα ξεχωριστό γλυκό. Ουδεμία σχέση με ό,τι εδώ αποκαλούμε κρέμα! Και σολομοί και χαβιάρια και τρούφες και σαμπάνιες και όλα αυτά τα ευγενή, κυριλέ και ραφινέ! Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, 2108981435
49. Το ψηλοτάκουνο είναι από μόνο του ο λόγος που μπορεί να σου καταστρέψει το πόδι, την ψυχολογία, το ρεβεγιόν, το πάρτι των ονείρων σου και όλο μαζί το πνεύμα της γιορτής. Πλην όμως, κορίτσια, η Converse μας έσωσε με το κρίστμας μοντελάκι, στραφταλιζέ, λαμέ, ολόχρυσο σαν μπάλα δέντρου, να το φορέσεις κάτω από την πιο Ρίτα Χέιγουορθ τουαλέτα και να μην αφήσεις φιγούρα για φιγούρα στο τουίστ.
50. Και αν σκέφτεσαι το πιο πολύτιμο δώρο, αυτό που θα ανεβάσει στα ουράνια τον τυχερό παραλήπτη, μη διστάσεις να του προσφέρεις ένα δίλιτρο από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αν είναι και αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης, ακόμη πολυτιμότερα. Φέτος το ελαιόλαδο θα φορεθεί περισσότερο και από το malt.
51. Με όλα αυτά τα νέας γενιάς αιθέρια γλυκά τριγύρω, σε πιάνει ένα πείσμα με την παράδοση που χάνεται, θέλεις ένα φόρο τιμής στις παλιές γιορτές των παιδικών χρόνων, βγάζεις το ασημικό-προίκα από τη βιτρίνα, το στολίζεις κάπου στο σαλόνι, γεμάτο με παλιακές μαργαρίτες σοκολατακάκια σε μαύρη σοκολάτα και οπωσδήποτε σε γάλακτος, που λιώνει πιο γλυκά στο στόμα. Θα τις βρεις στο Pistachio (Ξάνθου 2, Ν. Ψυχικό). Και να δεις, αυτές είναι που θα φύγουν πρώτες όταν πλακώσουν επισκέψεις.
52. Η καριόκα είναι το δικό μας φοντάν, όπως το εμπνεύστηκε πρώτη η Ξάνθη. Ευρωπαία, αλλά και με κανελογαρυφαλένια αρώματα, να ενώνουν Ανατολή και Δύση στο πιο νοσταλγικό κέρασμα. Στον Παυλίδη, με μικρασιάτικη παράδοση από το 1924, θα την βρεις καταπληκτική, με την παλιά, αυθεντική συνταγή, τυλιγμένη σε ασημόχαρτο, σκέτο στόλισμα της φοντανιέρας. Με την ευκαιρία, πάρε και μερικές μάντολες, αμύγδαλο καραμελωμένο και ντυμένο στη σοκολάτα. Λ. Κατεχάκη, Ν. Ψυχικό, 6911912
53. Nα μια συνήθεια που τιμούσε η παλιά Ελλάδα και οι μέρες επιβάλλουν να την ξαναθυμηθούμε: απογευματινή έξοδος για καφέ ή τσάι παρέα οπωσδήποτε με γλυκό. Στην Koukouvaya, ένεκα των ημερών, μπορείς να αλλάξεις τον καφέ με ένα ζεστό κρασί με μπαχαρικά ή ένα τσάι με κρητική μαλοτήρα με μπαχαρικά και πιπέρια, παρέα με ένα «ζουμερό» σοκολατένιο κέικ με σος ζεστής σοκολάτας – τη σπεσιαλιτέ τους. Φεύγοντας, συμπλήρωσε τη λίστα των δώρων σου με μερικές ξεχωριστές, σπιτικές σοκολάτες. Με τσίλι ή με αλμυρή καραμέλα. Σκουζέ 1, πλ. Αγ. Ειρήνης, 2103318700
54. Mα πώς γίνεται να γιορτάσεις χωρίς ένα ξεχωριστό brunch; Άσε για τις καθημερινές Κυριακές τα παν κέικς της μαζικότητας και πάρε το ασανσέρ για τον 7ο όροφο του New Hotel, όπου με θέα πιάτο όλη την Αθήνα και σε ντεκόρ έργο τέχνης, ο Μπάμπης Κουντούρης, brunch-άρει την Ελλάδα με τα πιο σοφιστικέ βιολογικά τηγανητά αυγά με σπιτική πανσέτα, σάλτσα ντομάτα και γραβιέρα Κρήτης και steak sandwitch με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό μετσοβόνε, γλυκιά μουστάρδα και τραγανά ρεβίθια. Ν. Νικοδήμου 1 & Φιλελλήνων, 210327310
55. To ιδανικό σημείο για να τσουγκρίσεις στις ευχές για μια λαμπερή νέα χρονιά, είναι από το ύψος του 9ου ουρανού-ορόφου, στο 10 Urban Roof του Radisson Blue Park Hotel, με συγκλονιστική θέα στην στολισμένη πρωτεύουσα. Για να πέσεις εντελώς εντός κλίματος –και ευχής– σου προτείνω το συμβολικό «La vie en rose» με τζιν, λικέρ λίτσι, λάιμ, μάνγκο και φυσικά, τριαντάφυλλο! Λ. Αλεξάνδρας 10, 2108894500
56. Aν δεν περάσεις από το Athenee, δεν έχεις γιορτάσει αθηναϊκά Χριστούγεννα. Μετά τη βόλτα στο Attica, που ξέρω ότι θα πας έστω και για τις βιτρίνες, θα περάσεις από το σημείο αναφορά, εδώ που έρχεται για μια ινσταγκραμική φωτό όλη η Ελλάδα. Για μια σαμπάνια με παγωτό Σικάγο «της κυρίας Εριέττας» ή ένα φίνο γεύμα ανάμεσα σε αναζητήσεις για τα ομορφότερα δώρα της αγοράς. Βουκουρεστίου 9, 2103251430
57. Ο Καγγέλης φημίζεται για τα μακαρόν του, όμως εγώ θα πήγαινα για τους διάσημους, αφράτους, σκέτος αφρός, εργολάβους του ή αλλιώς τα μακαρόν, όπως τα αγάπησε η ελληνική, αστική παράδοση. Χλόης 37, Ζωγράφου, 2107756729
58. Για σένα που ονειρεύτηκες τις γιορτές σου εξωτικές, με σάλσα και σάμπα στις καυτές παραλίες του Μεξικού ή της Κούβας αλλά ο Θεός δεν συμφώνησε με τα πλάνα σου, υπάρχει η Tekila (Κολοκοτρώνη 3, 2103232482). Άλλαξε χρονιά με ένα ευρωπαϊκό μενού λόγω της ημέρας (70 ευρώ) σε σκηνικό βγαλμένο από τους πίνακες της Φρίντα Κάλο και ξέφρενο λάτιν κέφι.
59. Παλιότερα, το χριστουγεννιάτικο πάρτι της Χάριτος ήταν το talk of the town των γιορτών. Φέτος ΤΟ πάρτι θα το ζήσεις στο Forte (Χάριτος 43, 2107227771) που θέλει να ζήσουμε «δυνατά, ισχυρά και πολύ» αυτές τις ημέρες. Με φόρτε μενού και πιάτα που λατρεύουν τα lazy μεσημεριανά: παστιτσάδα, ελληνική ταλιάτα και αρνάκι από τη Χίο με πατάτες στον φούρνο και με χορούς που κρατάνε μέχρι το πρωί.
60. Oι αδελφοί Πιτσιλή-εγγύηση του αθηναϊκού κεφιού (Balthazar, Rock'n'roll, Dopios) έρχονται να ξαναζωντανέψουν τη στοά που στέγαζε το ιστορικό Far East, με το πολυασιατικό μπαρ ρέστοραν Wild Poppies που κολλάει ασορτί και ταμάμ της γιορτής: άλικο, φλογερό και παθιασμένο, τέλειο για after office-shopping drinks κι όσο η νύχτα προχωρά με πάρτι μουσικές που θα ξεσηκώσουν όπως αρμόζει, τα γιορτινά γλέντια. Σταδίου 7, 2103233334
61. Για τα νοστιμότερα και οικονομικότερα ψώνια του γιορτινού τραπεζιού, σου συστήνω τη νέα σοφιστικέ, ντιζαϊνέ και εξαιρετική Αγορά των Καταναλωτών στου Ρέντη. Μετά τα εκλεκτά ψώνια, ανάπαυλα στα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς ίσως το ομορφότερο μαγαζί με τοπικά προϊόντα στην Αθήνα και με λιχουδιές ΑΑΑ, σπάνιες και ξεχωριστές. Ό,τι βλέπεις μπορείς να το γευτείς στα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, μαζί με πολλούς μερακλίδικους μεζέδες και φόντο τα αυτοσχέδια λάιβ λαϊκά ξεφαντώματα των ημερών. Λαχαναγορά Ρέντη, 2104820020
62. Δεν ξέρω παιδί/ανίψι/βαφτιστήρι που να μην πετάει τη σκούφια του για ένα μπέργκερ στα TGI's Fridays με μια υπερπαραγωγή chocolate/banana pancakes στο τέλος. Το πιο festive αμερικάνικο-θεσμός, οργανώνει rock'n'roll live πάρτι στις 23 και τις 30/12, αλλά έτσι κι αλλιώς όποια μέρα και να διαβείς το κατώφλι του μπορεί να σου κάνει μια καθημερινή να μοιάζει με γιορτή. Για να χαρείς κι εσύ όσο οι παιδικές ψυχές, θυμήσου τη spicy τεκίλα ανανά και τα signature glazed ribs του.
63. Nα εξερευνήσουμε τα καινούργια, να σβήσουμε από τη λίστα όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε αλλά δεν προλαβαίνουμε τις μέρες της εργάσιμης χλαπαταγής. Οι ζωντανές, θεαματικές φωτιές του Ox σε περιμένουν αναμμένες και φλογερές μαζί με ένα ορεκτικότατο μενού που υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου. Η ελληνική χασαποταβέρνα μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου, δημιουργικού μάγειρα. Χατζηγιάννη Μέξη 9, 2107107070
64. Ζήσε την πόλη σαν εκλεκτός τουρίστας: Στο Dolli's με θέα πανοραμίκ στο Αστεροσκοπείο, την Ακρόπολη και το Θησείο, από την κορυφή ενός ιστορικού κτιρίου που συνδυάζει τον εκλεκτικισμό και ένα ανάλαφρο, πρωτότυπο, μοντέρνο ντιζάιν. Στο μενού, ο Σάκης Τζανέτος στη νοστιμότερη στιγμή του, συνδυάζει την Ασία με την πιο φίνα γαλλική πατισερί. Μητροπόλεως 49
65. Το Pharaoh κατάφερε μέσα στη χρονιά να μεταμορφώσει σε γιορτή κάθε καθημερινή μας επίσκεψη. Και με λαχτάρα ανυπομονούμε να γευτούμε όσα θα σκαρώσει, ένεκα των ημερών, ο απρόβλεπτα δημιουργικός και πεντανόστιμος Μανώλης Παπουτσάκης. Ωστόσο, όσο το σκέφτομαι μέσα στα Χριστούγεννα, περισσότερο ζηλεύω μια σέξι γωνιά στο μπαρ του, με ωραία φώτα, απρόσμενες μουσικές και μεζεδάκια της στιγμής από τις κατσαρόλες της ημέρας. Σολομού 54, 21038084120
66. Υποψιάζομαι πολλούς λόγους που θα σε κατεβάσουν στο γιορτινό κέντρο. Στη λιγούρα που ακολουθεί πάντα μια εξόρμηση για ψώνια, η απάντηση είναι Tanpopo – έχουμε χρόνο για ένα τυλιχτό στα όρθια τον υπόλοιπο καιρό. Για τα μαγικά ράμεν, τα gyozas και το torikotsu του Σωτήρη Κοντιζά, αλλά και για το πάρτι που γίνεται στο «περιμένοντας». Σου δίνω πολλές πιθανότητες να συναντηθείς ακόμη και με τον διπλανό στο θρανίο από το δημοτικό. Αριστείδου 1, 2107000252
67. Ο Παπαπαρασκευάς φημίζεται για την καριόκα του, εγώ όμως θα σου τον συστήσω για το άπαιχτο τυλιχτό μπακλαβαδάκι του. Σε βολική συσκευασία που δεν μπαγιατεύει στη φοντανιέρα, σωστό μέγεθος και άπαιχτη νοστιμιά. Παπανδρέου 13, Γλυφάδα
68. Ο Άλεξ Παβλόβ είναι ένας διανοούμενος του γλυκού και το Pavlov Patisserie ένας διαφορετικός, γλυκός χώρος που μπορεί να αλλάξει την άποψή σου για τα γούστα και τις προτιμήσεις σου, εν γένει. Γλυκά που ταυτίζονται με την προσωπικότητά σου, σπάνιες πρώτες ύλες που κρατούν τη φρεσκάδα τους. Όλοι αγαπούν την πάβλοβα αλλά... και όλα τα υπόλοιπα. Π. Γρηγορίου Ε 15, Ν. Ερυθραία, 2110124691
69. O chic πεζόδρομος της Ηπίτου είναι ένα πάρτι-καταφύγιο, για το σοφιστικέ κοινό του κέντρου και τους απανταχού οινόφιλους. Στο Kiki De Grece θα τσουγκρίσεις με τα καλύτερα του ελληνικού αμπελώνα με θέα στην περαντζάδα, μαζί με ένα διαφορετικό πεϊνιρλί, μια μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα και καρύδι ή ένα κριθαρότο με σαλάμι Λευκάδας και γαρίδα. Ενσταντανέ γιορτινό και κοσμοπόλιταν, το 30 something στο πιο κολακευτικό του προφίλ, όταν θέλεις όλα να μυρίζουν Ευρώπη. Εδώ ακόμη και οι πλανόδιοι μουσικοί μοιάζουν σαν σε ταινία του Γκοντάρ και όχι του Κουστουρίτσα. Ηπίτου 4 & Βουλής, Σύνταγμα, 2103211279
Καλές και χαρούμενες γιορτές σε όλους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.