Life in Athens

Tο Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τον Σεπτέμβριο

Πότε θα διαβούμε τις πόρτες του στη Μητροπόλεως 44 και τι θα δούμε

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τις πόρτες του στην καρδιά της Αθήνας
Το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τον Σεπτέμβριο στην Μητροπόλεως 44

Tο Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στην Μητροπόλεως 44 αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μια μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα παρουσιάζονται στο Μουσείο Μαρία Κάλλας που αναμένεται να εγκαινιαστεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, της μεγάλης ντίβας του λυρικού τραγουδιού, η πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τη λαμπρή σταδιοδρομία της και όπου σπούδασε θα φιλοξενεί στην καρδιά της, σε ένα νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ. επί της Μητροπόλεως 44, το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα.

Μαρία Κάλλας
Μαρία Κάλλας

Μουσείο «Μαρία Κάλλας»: τι επιφυλάσσει στους επισκέπτες

Η μελέτη για το μουσείο βασίστηκε στην ιδέα ότι το πολυτιμότερο που έχουμε σήμερα από τη μεγάλη σοπράνο είναι η φωνή της. Έτσι, θα καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ζωής της μεγάλης ντίβας, πρώτα βιωματικά και μετά πραγματολογικά.

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Η αφήγηση ξεκινά από τον δεύτερο όροφο. Εκεί διαμορφώνεται μια αλληλουχία σκοτεινών δωματίων–σκηνικών, όπου ο επισκέπτης καλείται να βιώσει τη σπουδαία Κάλλας μέσα από εμβληματικές της ερμηνείες. Η ψηφιακή τεχνολογία και η θεατρική πρακτική συμπράττουν για τη δημιουργία μάλλον απροσδόκητων μουσειακών χώρων.

Ο πρώτος όροφος αναπτύσσεται με πιο συμβατικό μουσειακό λεξιλόγιο. Αφού ο επισκέπτης έχει βιώσει τη μοναδικότητα του μουσικού ταλέντου της Κάλλας, η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει τη ζωή της μέσα από μια χρονολογική αφήγηση, διανθισμένη με σημαντικές θεματικές πτυχές, όπως η εκπαίδευσή της, οι μέντορές της, οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής της, αλλά και η σχέση της με τη μόδα και την τέχνη. Και εδώ η ψηφιακή τεχνολογία είναι κυρίαρχο εργαλείο αφήγησης. Το βασικό εργαλείο όμως είναι η χρήση μαρτυριών, δικών της και άλλων, σε πρώτο πρόσωπο.

Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας από τη συλλογή του Κ. Πυλαρινού

Δωρεές αντικειμένων στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Τις προσεχείς ημέρες ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας αναμένεται να παραδώσει στο Μουσείο αντικείμενα που τα τελευταία 25 χρόνια έχει συλλέξει η πρόεδρός του Λιάνα Σκουρλή και την τελευταία 12ετία ο σύλλογος. Από άλλους δωρητές φίλους θα δοθεί ένα φουλάρι του Hermes (Les fleurs de l’ Opera, δώρο της Julie Abadie, Ελληνίδας σχεδιάστριας του γαλλικού οίκου μόδας) και, επίσης, μια μπρούτζινη προτομή της divina από τον φίλο της γλύπτη Κάρολο Καμπελόπουλο.

Το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε υποδεχτεί την δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (Προέδρου και Μέλους αντίστοιχα του Σωματείου), οι οποίοι δώρισαν 50 μοναδικά αντικείμενα από την προσωπική τους συλλογή, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του Μουσείου.

Προσωπικά αντικείμενα της ίδιας της Κάλλας, όπως το ιδιόχειρο λεύκωμά της από το σχολείο, εννέα τιμητικά μετάλλια και δίπλωμα του 1961 από τον Δήμο Αθηναίων, φορέματα και αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή της, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της, καθώς και άλλα σπάνια ιστορικά κειμήλια, περιλαμβάνονται σε αυτή την ξεχωριστή δωρεά.

Από την παραλαβή της δωρεάς Πυλαρινού στο Μουσείο "Μαρία Κάλλας"
Μουσείο "Μαρία Κάλλας": Στιγμιότυπο από την παραλαβή της δωρεάς Πυλαρινού

Κατά την υπογραφή της παραλαβής της δωρεάς τότε, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είχε δηλώσει: «Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά την ντίβα της με ένα ξεχωριστό Μουσείο, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μία συγκινητική δωρεά. Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μάς δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας. Είναι ακόμη πιο τιμητικό για εμάς ότι ο κ. Πυλαρινός και η οικογένειά του, παρότι δέχθηκαν πολλές δελεαστικές προτάσεις από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις που τούς ζήτησαν να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, εκείνοι παρέμειναν πιστοί στην Αθήνα, επιλέγοντας συνειδητά να κληρονομήσει η πόλη μας το πολύτιμο αυτό υλικό. Με περηφάνεια και χαρά, εμπλουτίζουμε το Μουσείο, το οποίο ήταν χρέος τιμής όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας προς την “παγκόσμια” Κάλλας».

Τα πρώτα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων το 2000 με τη συμμετοχή του σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η Συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας και τα οποία ο Δήμος Αθηναίων δέχτηκε από πολλούς φορείς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: Ε.Λ.Ι.Α (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο), Athenaeum, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, ΕΛΤΑ, Victory Media, οι εκδοτικοί οίκοι Αίολος, Ψυχογιός, Έλιξ, Ηλέκτρα, Swarovski, Καστανιώτης, Ανατολικός και Ζαχαρόπουλος, ο .κ. Φώτης Παπαθανασίου, η κυρία Ελένη Δανιηλίδου Σκουρλή, οι καλλιτέχνες Ναταλία Μελά, Σόρογκας Σωτήρης, Φασιανός Αλέκος, Μυταράς Δημήτρης, Σκουλάκης Δημήτρης, Τέτσης Παναγιώτης, Νίκος Γιάννης, Σταθόπουλος Γιώργος, Τζανουλίνος Πραξιτέλης και οι ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, Warner Classics, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου), Metropolitan Opera, The Dallas Opera House, Αrena di Verona, Teatro la Fenice και τον κ. Cosimo Capanni, καθώς επίσης και για τα μακροχρόνια χρησιδάνεια τους το Ωδείο Αθηνών, Athenaeum, το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο), και το αρχείο του Νίκου Διομήδη Πετσάλη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

clubbing
Εμείς ήρθαμε για τα τέκνο. Γιατί χορεύουμε Ρουσλάνα;

Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.