- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόπη Διαμαντάκου: Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, γράφει για την Πύλη του Ανδριανού
Τους είδα να βγαίνουν σκασμένοι στα γέλια, τρέχοντας από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Εκείνη με την ουρά του νυφικού στα χέρια, εκείνος με το γαμπριάτικο κοστούμι να στρώνει το παπιγιόν καθώς ορμούσαν από τη Λυσικράτους στην Αμαλίας. Πίσω τους ο φωτογράφος, μηχανές, φώτα, όλα στα χέρια. Πέρασαν γρήγορα απέναντι, στήθηκαν μπροστά από την Πύλη του Αδριανού, να είναι κάδρο οι αρχαίες κολώνες, πέταξε την ουρά του νυφικού εκείνη, να σηκώσει ο αέρας τα πέπλα να νοιώσει αρχαία θεά που αναδύεται από τα βάθη του χρόνου. Ίσα ένα κλικ, δύο…πολλά όσα πρόλαβε ο φωτογράφος.
Παραμυθένιος γάμος στην πόλη με τους συναρπαστικούς μύθους και τις πάμπολλες στρώσεις ιστορίας. Έχει γίνει μόδα έμαθα. Φωτογραφίες γάμου με φόντο την Πύλη του Αδριανού. Μία από τις 7 που υπήρχαν στο τείχος του Χασεκή, που χτίστηκε 3 μέτρα ψηλό.
Υποχρεώθηκαν οι ίδιοι οι Αθηναίοι να το χτίσουν τότε, στα χειρότερα χρόνια της αθηναϊκής ιστορίας, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μερικές δεκαετίες πριν απελευθερωθεί το έθνος (1778). Αποσπούσαν μαρμάρινα μέλη από μνημεία τριγύρω για να το τελειώσουν μέσα σε 108 μέρες, όπως είχαν υποχρεωθεί.
Κάθε Πύλη του ήταν αρχή ενός χωματόδρομου που οδηγούσε σε μια περιοχή της Αττικής: Μενίδι, Φάληρο, Ελευσίνα… Απόμεινε όμως, μόνο ένα μικρό τμήμα στην άκρη του αρχαιολογικού χώρου, που περιέχει τους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Οι πάμπολλες στρώσεις ιστορίας, που λέγαμε. Η μία πάνω στην άλλη, η μία συχνά σε βάρος της προηγούμενης. Έτσι όμως, ψήλωσε η πόλη. Έτσι έρχεται το μέλλον. Κάθε «στρώση» και εξέλιξη. Αυτά ακριβώς τα ίχνη του αθηναϊκού παρελθόντος -κι ας μην ήταν πάντα ένδοξο και ηρωϊκό – αναδεικνύονται σε ιδανικά σκηνικά γι αυτό το, νέο είδος καταναλωτών instagrammikών τόπων και τοπίων. Γιατί όχι; Η ιστορία της Αθήνας δεν προσβάλλεται, δεν μειώνεται, δεν αλλάζει αποτυπώνεται στα τοπόσημά της που θα μείνουν να θυμίζουν ανά τους αιώνες την εύνοια των θεών προς την πόλη των ανθρώπινων μέτρων.
⇒ Οι πληροφορίες από τον Οδηγό του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» με τίτλο «Η Αθήνα στον χρόνο: από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές» των Δημοπούλου, Κύρδη, Σβορώνου, επιστ. Επιμέλεια Θ. Δραγώνα. (διδάσκεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και διανέμεται από τον Δήμο Αθηναίων (ομάδα Τεχνόπολης) μαζί με δωρεάν βιβλιογραφία για την Αθήνα)
* Η Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη (είχε την ιδέα και ανέλαβε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»).