Life in Athens

35 πράγματα που ξέρεις αν είσαι νότιος (στην ψυχή)

Τα Νότια προάστια δεν είναι περιοχή, είναι ιδέα

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 878
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καντίνα του Λευτέρη, Λιμανάκια
© Μαρία Μαρκέζη

Νότια προάστια: Τα καλύτερα μέρη και πράγματα που ξέρει μόνο ένας νότιος 

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτά τα προάστια, που με το που πιάσεις παραλία, είναι σαν να έχεις αλλάξει χώρα... Είναι η θάλασσα; Είναι ο κόσμος; Είναι η αίγλη που τα συνοδεύει; Κάτι πάντως τα κάνει μαγικά. Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί: από τις καλύτερες αμμουδιές να λιαστείς μέχρι τα καλύτερα μπαράκια να πιεις το ποτό σου. Κανείς όμως δεν ξέρει τα πραγματικά «κρυφά μυστικά του Νότου», αν δεν είναι λοκάλι. Σαν και εμένα που περήφανα δηλώνω γέννημα θρέμμα των Νοτίων Προαστίων, και για χάρη σας είμαι έτοιμη να φανερώσω τιπς, πληροφορίες και κρυφά σημεία που μόνο οι locαls only γνωρίζουν- κανένας πλεονασμός. Το οδοιπορικό στη αυθεντική νότια ζωή ξεκινάει.

Νότια προάστια: 35 προτάσεις για το τι να κάνεις και πού να πας

1. Ήσυχο μπανάκι στα νότια. Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Κάποιοι το λένε «Παράγκες» και άλλοι «στην Πυροσβεστική». Μιλάμε για τα «Βραχάκια» στη Βουλιαγμένη, πίσω από το ξενοδοχείο Margi, όπου κάποιος μπορεί να κάνει ένα ήσυχο ή κρυφό μπάνιο – ναι, και τα βράδια του Αυγούστου. Για να φτάσεις εκεί έχεις περπάτημα λίγων λεπτών μέσα από χωματόδρομο και πέτρες. Με καλή παρέα, όλα τα αντέχεις.

2. Γιατί τη Βούλα τη λένε Βούλα; Επικρατούν τρία σενάρια, με τους ντόπιους να πιστεύουν το ακόλουθο. Η Βούλα τον 19ο και αρχές 20ού αιώνα είχε τη μορφή φέουδου. Ναι, μάλιστα. Ήταν, δηλαδή, μια επαρχία με τους δικούς της κανόνες και είχε θεσπίσει την επιβολή «διοδίων» για όσους περνούσαν από τον παραλιακό τότε δρόμο (σημερινή Ποσειδώνος). Όποιος περνούσε από τα διόδια, μαρκαριζόταν με μια βούλα για να αναγνωρίζουν ότι έχει καταβάλει το εκάστοτε αντάλλαγμα. Και έτσι ονομάστηκε Βούλα.

3. Μαθήματα sup yoga στο Μεγάλο Καβούρι και στην παραλία απέναντι από τον Αστέρα. Γίνονται από την Τrue life Sports με προπονητή τον Σταύρο όλο τον χρόνο. Ισορροπία να έχεις και… καλές βουτιές!

4. Για βραδινές ρομαντζάδες στον κολπίσκο δίπλα από το Εν πλω. Όσοι δεν είναι νότιοι, τον έχουν δει και τον έχουν προσπεράσει χωρίς να καταλάβουν την αξία του. Ίσως ένα από τα καλύτερα βραδινά ραντεβού με το κύμα να σκάει στα πόδια σου και τα δέντρα να φτιάχνουν φυσικό καμουφλάζ. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ξανά το εστιατόριο Ακτή ακριβώς δίπλα, για ξεκάρφωμα συνιστώ μεταμεσονύχτιο μπάνιο.  

5.  Το τέλειο σημείο για ερωτικό ενσταντανέ στο «Πιάτο» ή αλλιώς «Θέα». Τέρμα της Ανθέων στην Άνω Γλυφάδα, μετά την Παπαφλέσσα, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά υπαίθρια καβατζοσπότ. Απαραίτητη προϋπόθεση; Φιμέ τζάμια στο αμάξι.

6. Το πιο ταρατσάτο και αεράτο wine bar, Monroe. Η ξακουστή ταβέρνα του Λουϊζίδη της Βουλιαγμένης, με ιστορία 6 δεκαετιών, μόλις άνοιξε στην ταράτσα της το ωραίο wine bar Monroe. Πολύ κρασί, πολλή θάλασσα και το ταίρι μας. 

7. Η κυρία Λαμπρινή, μοδίστρα στην πλατεία Ζησιμοπούλου. Θα μπορούσε να λέγεται και το χρυσό ψαλίδι της Βάρκιζας. Επιδιορθώσεις και ράψιμο ρούχων στο πι και φι, που δεν θα σου «τρυπήσουν» την τσέπη. 

8. Τα κυριακάτικα party στο Rumors και στο DOT. Φήμες λένε –και τις επιβεβαιώνω– ότι είναι η πιο all time classic καφετέρια των new age νοτίων, γνωστή για τις μαύρες ομπρέλες της (πριν κάνει ανακαίνιση). Γνωστή και για τα πάρτι της λίγο πριν δύσει ο ήλιος της Κυριακής. Όλα τα λοκάλια θα τα βρεις εκεί. Και αν όχι εκεί, τότε στο DOT, για beach party (με ελληνικά κυρίως) στην Α’ Πλαζ Βούλας. 

9. Το πιροσκί και ψωμί με γλυκάνισο στον Γεωργιάδη. Ο πιο ξακουστός φούρνος στη Βάρκιζα έχει το τέλειο σνακ του hang over και το πιο νόστιμο συνοδευτικό στα σπιτικά τραπέζια. 

10. Τα 24ωρα minimarkets της Γούναρη. Για μεταμεσονύχτιες προμήθειες σε μπίρες –και όχι μόνο–, πέρνα μια βόλτα από την οδό Γούναρη, τον κεντρικότατο δρόμο της Άνω Γλυφάδας. Θα βρεις αρκετά ανοιχτά mini markets. Προφανώς γνωρίζουν τα ραντεβουδάκια στο βουνό. 

11. H Νο 49 Κρέπα του Fetticio. Μια περιγραφή μόνο φτάνει να σε πείσει. Κρατσανιστή κρέπα με πραλίνα, μια μπάλα παγωτό κρέμα, μπανάνα, φράουλα, σαντιγί, σιρόπι βύσσινο και σιρόπι σοκολάτας. Strike στις θερμίδες. Κάθε νότιος οφείλει στον εαυτό του μια κρέπα από την κρεπερί της Γλυφάδας (χαμηλά στην Παπανδρέου) που οι τοίχοι της είναι στολισμένοι με φωτογραφίες και αφιερώσεις από τους διάσημους που την έχουν επισκεφτεί. Γνωστό στέκι από τότε που πηγαίναμε σχολείο. Συνήθως το συνδυάζαμε με τα Blanos Bowling που είναι παραδίπλα, αν δεν πηγαίναμε στα Applebee’s.

12. Τα νεγράκια του Τάσου. Παλιά ήταν στην καντίνα του θερινού σινεμά Αριάν, μετά άνοιξε στην οδό Μαραγκού. Το μικρό –αλλά θαυματουργό– στέκι έχει τα καλύτερα νεγράκια της περιοχής. 

13. Αμφιθέατρο Βέμπο Σοφία στο BΟ. Στο επί χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο μεταξύ του Δημαρχείου και του Νotos Café (πολλές οι παιδικές αναμνήσεις), υπάρχει ένα μαρμάρινο αμφιθέατρο. Ευάεριο και ευήλιο. Έχω παίξει σε παράσταση όταν ήμουν στο Peter Pan -σίγουρα κάποιον ξέρεις από τα νότια που πήγαινε σε αυτό το νηπιαγωγείο. Φημολογείται πως σύντομα θα ανοίξει εκεί το διεθνώς διάσημο Zuma resto.

14. Φανταστική πανοραμική θέα και με εύκολη πρόσβαση στο μνημείο Λ.Ο.Κ. στο Καβούρι. Το μνημείο δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου του 1953, παρουσία του βασιλιά Παύλου Α', της βασιλίσσης Φρειδερίκης και του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου. Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιείται το ετήσιο μνημόσυνο. 

Μνημείο Λ.Ο.Κ., Καβούρι
© instagram

15. Για άφτερ κοτόσουπα στο σουβλατζίδικο Τρελός Γάιδαρος. Βρίσκεται στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα και είναι βάλσαμο στην ψυχή και το στομάχι μετά από hardcore νότιο ξενύχτι. Dress code που θα δεις: ψηλοτάκουνες γόβες και ιδρωμένα πουκάμισα με άρωμα βότκας. Αξία ανεκτίμητη.  

16. Το τέλειο ξωκκλήσι για ειδυλλιακούς γάμους - βαφτίσια είναι ο Άγιος Νικόλαος στο Λαιμό. Μπορεί να έχεις δει το γραφικό πέτρινο εκκλησάκι στα βράχια του Λαιμού σε Instagram stories νότιων φίλων. Είναι κρυμμένο σε ένα στενάκι, λίγο πριν τον Λαιμό της Βουλιαγμένης, μετά το Μoorings. Χαρακτηριστικά του; Πέτρα, βότσαλα, μάρμαρο. Λέγεται ότι χτίστηκε από τον ζωγράφο-γλύπτη Νικόλαο Ξένο. Κάτοικοι κάνουν λόγο για τον μοναχικό γλύπτη, που αφιέρωσε χρόνια από τη ζωή του ώστε να κατασκευάσει τον Άγιο Νικόλαο, μεταφέροντας με μια μικρή βαρκούλα όλα τα υλικά που χρειαζόταν για το δημιούργημά του, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε δρόμος για το σημείο, παρά μόνο διά της θαλάσσης. Υπάρχει πλάνο στην ελληνική ταινία «Θυμήσου αγάπη μου» (του 1969). Τα νέα είναι πως μετά από χρόνια που ήταν αλειτούργητο, σήμερα ξαναγίνονται μυστήρια, οπότε προβλέπω να είναι fully booked μέχρι το καλοκαίρι του 24.

Άγιος Νικολάος, Λαιμός Βουλιαγμένης
© Alexia Tsar

17. Στο προαύλιο της εκκλησίας του Άγιου Νεκτάριου για μπίρες. Είναι το στέκι κάθε λυκειόπαιδου, κυρίως τις καθημερινές. Είναι όμως και μέρος συνάντηση για όλους το βράδυ της Ανάστασης. Όλους τους Βουλιώτες (ειδικά όσους μένουν πάνω από τη Βουλιαγμένης), θα τους δεις εκεί. 

18. Η μεγαλύτερη ουρά για καλαμάκι. Αν δεις μεγάλη ουρά παράλληλα με την Παπανδρέου στην Άνω Γλυφάδα, τότε είσαι στο σουβλατζίδικο Λειβαδιά. Μόνο ένα αρνητικό έχω να πω. Είναι κλειστό τις Κυριακές.

19. Η πιο ωραία σος σε σουβλάκι στον Ζάχο. Από τα πιο γνωστά σουβλατζίδικα των νοτίων. Αυτή τη σος δεν την έχω ξαναγευτεί ποτέ και πουθενά. Μυστική συνταγή που αξίζει πολλά εκατομμύρια. 

20. Η διαδρομή για τη Φασκομηλιά χωρίς οδηγίες. Ο λόφος της Φασκομηλιάς, από όπου έχεις θέα τη Λίμνη της Βουλιαγμένης και τον κόλπο, πλέον έχει γίνει γνωστός. Είναι το νότιο μυστικό που διέρρευσε στον περισσότερο κόσμο. Μόνο ένας νότιος, όμως, ξέρει πώς θα φτάσει εκεί χωρίς GPS και εξηγήσεις. 

21. Τσιμπολόγημα στο Par-co της Βουλιαγμένης. Θυμάμαι τον εαυτό μου να αφήνει τις κούνιες ΜΟΝΟ για να φάει τα κεφτεδάκια στο ταβερνάκι του μεγάλου πάρκου της Βουλιαγμένης επί της Καραμανλή – ναι, ήταν καλύτερα από της γιαγιάς. Τότε λεγόταν αλλιώς, αλλά το φαγητό του παραμένει εξίσου νόστιμο. Ιδανικό για γονείς που συντροφεύουν τα παιδιά τους στο παιχνίδι, όπως μαρτυρά και τo όνομα (Parents and Company).

22. Ο φούρνος χωρίς ταμπέλα της Ανθέων. Αυτός ο φούρνος δεν έχει ταμπέλα, ούτε επίσημη ονομασία. Κάποιοι τον λένε απλώς Λαβίδα (το επώνυμο του ιδιοκτήτη του), άλλοι τον ξέρουν ως τον «φούρνο της Ανθέων». Αν ρωτήσεις, όμως, έναν «Ανωγλυφαδιώτη» πού να πας για πίτες, πίτσες, ζυμωτά και σφολιάτες, το πιθανότερο είναι να σε στείλει εκεί. 

Φούρνος «Λαβίδας»

23. Πεζοπορία στο εκκλησάκι της Αγίας Ξένιας. Υπερυψωμένο, κρυμμένο πίσω από πεύκα και πουρνάρια, στην οδό Σπετσών. Κατάλληλο σποτ για πικ νικ υπό το ηλιοβασίλεμα. 

24. Οι Skate-άδες στα «Μπετά». Οι βέροι νότιοι πηγαίνουν σε ένα εγκαταλειμμένο στα μπετά κτίριο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Λαμπράκη στη Γλυφάδα. Για φιγούρες και διπλά λουπ, ραντεβού εκεί. 

25. Η παραλία δίπλα από το πάρκινγκ στο Yabanaki. Για τα πιο καυτά φιλιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, επισκέψου την παραλία δίπλα από το πάρκινγκ στο Yabanaki. Αν η ώρα περάσει χωρίς να το καταλάβεις, επειδή θα είσαι απασχολημένος/η, διανυκτέρευσε στην αμμουδιά. Ξενοδοχείο; Τα άστρα!

26. Τα μπασκετάκια της Δόξας. Όλοι οι νότιοι μπασκετόφιλοι μαζεύονται στα γήπεδα του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης, στην Αγίου Γεωργίου. Πέρα από τους αθλητές, γίνεται στέκι και της ευρύτερης παρέας. Έρχονται και πολλές «εθελόντριες cheer-leaders». Δεν αποκλείεται το βράδυ να δεις να στήνεται μάζωξη με ηχειάκι – οι έφηβοι της περιοχής.

27. Οι «μαύρες όρκες» της Βουλιαγμένης. Η κεντρική πλαζ τον χειμώνα γεμίζει surfers  που φορούν στολή λίκρα και δαμάζουν τα κύματα πάνω στις χρωματιστές σανίδες τους. Κλασική εικόνα ενός χειμωνιάτικου ΣΚ. Τύφλα να ’χει το Malibu.  

28. Το Acai bowl στο Περί Γης. Πεντανόστιμο. Χορταστικό. Value for money. Οι νότιοι healthy life-stylers το ψηφίζουν δαγκωτό. Το cool στέκι στη Βασιλέως Παύλου στη Βούλα. Μόλις άνοιξε και στη Γιαννιτσοπούλου στη Γλυφάδα.

29. Το ολοκαίνουργιο Κέντρο Οδικής Αγωγής για παιδιά στη Δημελά. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο καταλαμβάνει το νέο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Γλυφάδα. Παιδική χαρά, ειδικές διαδρομές για ποδήλατο και πατίνι και όλες οι δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν εκεί μικροί και μεγάλοι. Γιατί οι Νότιοι είμαστε Σουμάχερς από κούνια.

30. Frozen Margarita στο El Catrin. Αν είσαι φαν της Margarita, βάλε στα οπωσδήποτε του φετινού καλοκαιριού τη frozen μαργαρίτα του μεξικάνικου στη Γλυφάδα, απέναντι από το Κολυμβητήριο. 

31. To νέο Όβεν στη γωνία Αρτέμιδος και Λαοδίκης. Το επιτυχημένο μπραντσάδικο, με σκανδιναβικές επιρροές, στη γειτονιά της Βούλας  (δικό του και το Sofi’s στη Βουλιαγμένη), μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα. Χαιρόμαστε! 

32. Η ομώνυμη τούρτα της Ανεμώνης. Τρεις σοκολάτες και βάση μπισκότο-κόλαση! Η τούρτα των παιδικών μας χρόνων, όταν οι μανάδες μας δεν προλάβαιναν να μας φτιάξουν αναπαραστάσεις της Minnie ή της «Λίμνη των Κύκνων» (τότε έπαιζαν πολύ), υπάρχει ακόμα. Όση ζήτηση και αν έχει, θα είναι εκεί και θα σε περιμένει.

33. Το hot dog στο θερινό σινεμά Ρία. Κάποιοι προτιμούν το pop-corn, όχι όμως οι Βαρκιζιώτες. 

34. Η καντίνα του Λευτέρη στα Λιμανάκια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο κοινό μυστικό των νοτίων, αλλά δεν μπορούσα να μην το συμπεριλάβω. Στην παραλία που επιτρέπεται και ο γυμνισμός, το βράδυ μεταμορφώνεται σε φανταστικό μπαράκι που μας μεταφέρει στα Μάταλα του ’70. 

35. Σε βλέπει σοβαρά ή σε βρίσκει παίδαρο/κουκλάρα, όταν σε βγάλει στο Waffle House. Αν κάποιος ζητήσει ραντεβού στo πιο πολυσύχναστο παγωτατζίδικο των νου-που, ξέρει ότι θα τον δει όλος ο νότιος ντουνιάς. Επομένως δύο τα τινά: ή που θέλει να το επισημοποιήσει ή που θέλει να κάνει μόστρα για το good-looking φλερτ του/της. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.