Life in Athens

Ο χώρος του Humanity Greece στο Μεταξουργείο που αξίζει να επισκεφτείς

Τα συν και τα πλην της προσφοράς στην Ελλάδα

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
humanity_greece_12131

Humanity Greece: 'Ενα καινοτόμο hub που αξίζει να επισκεφτείς είτε μόνη-ος είτε μαζί με τα παιδιά σου.

Ψάχνοντας τον ήλιο στα σοκάκια της Αθήνας, βρήκαμε ένα καινοτόμο hub που αξίζει να επισκεφτείς είτε μόνη-ος είτε μαζί με τα παιδιά σου (αν έχεις) και να ανακαλύψεις από κοντά αμέτρητους τρόπους προσφοράς και αλληλεγγύης. Στο Μεταξουργείο, έχει δημιουργηθεί μια εθελοντική οργάνωση, σε έναν πολύχρωμο και ζεστό χώρο, η οποία αποτελείται κυρίως από μαθητές, φοιτητές και άτομα όλων των ηλικιών αναπτύσσοντας ένα πρωτοφανές κύμα εθελοντισμού για τα Ελληνικά και μη δεδομένα.

Πράσινο και ροζ χαρτάκια

Στη χώρα όπου το ένα «σκάνδαλο» διαδέχεται το άλλο για τις πολυάριθμες ΜΚΟ αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις, νέες και νέοι βγαίνουν μπροστά διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο προσφοράς και εθελοντισμού στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας δυσάρεστες πρακτικές και ενδυναμώνοντας την αξία να ανακυκλώνεις είδη και αγαθά που είναι σε πολύ καλή κατάσταση για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Το Humanity Greece, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έχει καταφέρει να ενώσει τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν άτομα, που χρήζουν άμεσης κοινωνικής βοήθειας. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που ενώνει την Κοινωνία των Πολιτών και δημιουργεί μια βιώσιμη αλυσίδα στήριξης. Είναι η οργάνωση που έκανε τον εθελοντισμό τρόπο ζωής για την νέα –και όχι μόνο- γενιά και αυτό καταγράφεται στα συν της σύγχρονης εθελοντικής κουλτούρας στη χώρα που ο όρος «Φιλάνθρωπος» και «Φιλότιμο» είναι συνυφασμένος με την ηθική και κοινωνική παράδοση των ανθρώπων της εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εθελοντές του Humanity Greece κόβουν μανιτάρια

«Το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας συμβάλλει σε κάθε έκτακτη κλιματική κρίση στηρίζοντας τους πολίτες σε όλα τα πύρινα και μη μέτωπα. Δημιουργήθηκε από την έλλειψη συντονιστικής γραμμής για την ΚτΠ που υπάρχει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης». Μέσα από το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο του Humanity Greece, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους, κάθε μήνα αξιολογούνται νέες οικογένειες και εντάσσονται στο Μητρώο Ωφελούμενων, μετά από σχετικό έλεγχο.

Στη συνέχεια με μεθοδικότητα και συντονισμό, αποστέλλονται πακέτα στήριξης, που συλλέγουν οι εθελοντές σε καθημερινή βάση τα οποία περιέχουν από τρόφιμα μακράς διάρκειας έως είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη ακόμη και ρούχα σε καλή κατάσταση, στηρίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα επιβίωσης πλήθους οικογενειών και πολιτών της χώρας. Ταυτόχρονα, και ενόψει της θερινής περιόδου, συμβάλλει σε κάθε έκτακτη κλιματική κρίση, όπως είναι οι πυρκαγιές, στηρίζοντας τους πολίτες σε όλα τα μέτωπα με την άμεση και συντονισμένη παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Εθελοντές του Humanity Greece

Δυστυχώς όμως στα πλην του, να είσαι Εθελοντής ή να προσφέρεις από το ελάχιστο χρόνο που έχεις στη καθημερινότητα σου, είναι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις, με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπος. Όπως για παράδειγμα, για να είσαι εθελοντής σημαίνει πως δεν έχεις κάτι άλλο να ασχοληθείς ή σου περισσεύει ελεύθερος χρόνος. Πολλοί άνθρωποι επικρίνονται πως προσφέρουν βοήθεια για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όπως η προβολή τους στα Social Media ή πως με το να παρέχεις υλικά αγαθά δεν λύνεις το πρόβλημα του άλλου. Ένα ακόμη κλισέ είναι πως για να ασχολείσαι με τα κοινά, είτε έχεις μεγάλη οικονομική επιφάνεια, είτε λαμβάνεις με ένα τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά;!

Τα στοιχεία αυτά πλέον καταρρίπτονται στην πράξη, αφού η συλλογική καθημερινή προσφορά στηρίζεται κυρίως στην έννοια της ενσυναίσθησης την οποία διαθέτει ο εθελοντής και μέσω αυτής προσφέρει είτε υλικά αγαθά, είτε χειρωνακτική εργασία όπου κρίνεται απαραίτητη. Αυτό συμβαίνει από πολίτες κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Εν τέλει αυτό είναι το πιο σπουδαίο μήνυμα του Εθελοντισμού – ΌΛΟΙ διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα ΊΣΟΙ.

Ο χώρος του Humanity Greece στο Μεταξουργείο που αξίζει να επισκεφτείς
Ο γνωστός σεφ Πέτρος Συρίγος στο Συντονιστικό Κέντρο του Humanity Greece
Εθελοντές του Humanity Greece

«Φροντίζουμε τους ανθρώπους σε ανάγκη, όπως την οικογένεια μας» τονίζουν οι εθελοντές του Humanity Greece. Μέσα από το πρόγραμμα «A Kitchen for Good» έχει δημιουργηθεί μία οικιακή κοινωνική κουζίνα στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο, όπου εκεί όποιος θέλει - κάθε Δευτέρα απόγευμα – συμβάλλει στην δημιουργία φρέσκου φαγητού για την σίτιση 100+ άστεγων συνανθρώπων μας, καθώς και το μοίρασμα του στα σημεία, που βρίσκονται οι άστεγοι εντός της Αττικής, ενώ την Τρίτη το πρωί, μαζί με την Ithaca Laundry στηρίζονται ολιστικά άνθρωποι σε αστεγία, από την παροχή κοινωνικών λειτουργών, τον καθαρισμό των ρούχων τους έως την προσφορά φρέσκου φαγητού και ειδών ανάγκης.

Τι είναι το Humanity Greece

Η εθελοντική ομάδα Humanity Greece δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2021, από την 25χρονη τότε, ακτιβίστρια Γεωργία Παράσχου, με σκοπό την άμεση ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες των πολιτών για στήριξη και βοήθεια. Αποτελείται από μία μεγάλη αλυσίδα νέων, κυρίως ατόμων, που διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό σκηνικό αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Η αγωνία και ο φόβος για τους συνανθρώπους στις πυρκαγιές του Αυγούστου το 2021, που έπληξαν σοβαρά την Β. Εύβοια, την Ηλεία αλλά και την Αττική, μετατράπηκε γρήγορα σε μια αυθόρμητη αίσθηση καθήκοντος από πλήθος νέων παιδιών, όπου μέσα σε λίγες ώρες, οργανώθηκαν, ζητώντας την βοήθεια όλου του κόσμου μέσα από τα Social Media, για να στηρίξουν τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας σε όλα τα σημεία της χώρας και δημιούργησαν μεγάλες ανθρώπινες αλυσίδες αλληλεγγύης.

Εθελοντές του Humanity Greece

Δεκάδες νέοι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, ανέλαβαν με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια να «τρέξουν» το όλο εγχείρημα, αποδεικνύοντας πως ο εθελοντισμός είναι ένας κρίκος ουσιαστικής στήριξης και βασικό συστατικό της ανθρώπινης υπόστασης.

Το Humanity Greece έχει δημιουργήσει το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο στο Μεταξουργείο, στην οδό Μυλλέρου 76 και στηρίζει σε μηνιαία βάση πολίτες που χρήζουν άμεσης βοήθειας σε όλη τη χώρα, προσφέροντας την απαραίτητη στήριξη με υλικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Οι πολίτες που λαμβάνουν στήριξη, προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς και από περιοχές που έχουν πληγεί από κλιματικά φαινόμενα. Κάθε μέρα, στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο, πραγματοποιείται η συλλογή και συσκευασία εξατομικευμένων πακέτων στήριξης, που περιέχουν από τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρουχισμό, βρεφικά είδη έωςι είδη προσωπικής υγιεινής, ανάλογα πάντα με τις ποσότητες αγαθών που διαθέτει η εθελοντική ομάδα.

Εθελοντές του Humanity Greece

Μάθε τα πάντα στο www.humanitygreece.org

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.