- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς πήραν το όνομά τους έξι περιοχές της Αθήνας;
Η Άρτεμις Σκουμπουρδή μιλά για τις ιστορίες πίσω από το όνομα του Παγκρατίου, των Αναφιώτικων, της Γλυφάδας, του Μεταξουργείου, του Μετς και της Νεάπολης
Παγκράτι, Αναφιώτικα, Γλυφάδα, Μεταξουργείο, Μετς, Νεάπολη: Η Άρτεμις Σκουμπουρδή μιλά για την ονομασία των συνοικιών της Αθήνας
Ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα ονόματα διαφόρων περιοχών της πόλης; Πώς πήραν το όνομά τους το Παγκράτι, τα Αναφιώτικα, η Γλυφάδα, το Μεταξουργείο, το Μετς, η Νεάπολη; Θύμησες και γεγονότα από το παρελθόν που συνοδεύουν την προέλευση των ονομάτων αρκετών συνοικιών της πόλης περιγράφει στην ATHENS VOICE η Αθηναιογράφος κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή.
Παγκράτι
Το Παγκράτι, αυτή η ζωντανή και γεμάτη κινητικότητα συνοικία, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, ονομάστηκε έτσι χάρη στο προσωνύμιο του Ηρακλή Παγκρατή. Σημειώνεται ότι ο Παγκρατής δηλώνει αυτόν που κρατά - εξουσιάζει τα πάντα. Ο Ηρακλής Παγκρατής μάλιστα εξυμνείται στην ύστερη αρχαιότητα ως πνεύμα που προφυλάσσει από τα δεινά.
Αναφιώτικα
Αποτελούν ένα «κυκλαδονήσι» μέσα στην Αθήνα. Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα είναι γεμάτα όμορφα σοκάκια που σε μεταφέρουν στην ανεμελιά ενός νησιού. Τα γραφικά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από τεχνίτες της Ανάφης και άλλους Αιγαιοπελαγίτες πολλές δεκαετίες πριν στη συνοικία της Πλάκας, πήραν το όνομά τους από το όμορφο νησί. Τα πλακόστρωτα και τα αναρριχώμενα φυτά που σκαρφαλώνουν στους τοίχους φέρνουν στην Αθήνα μια νησιώτικη αύρα.
Γλυφάδα
Το όμορφο προάστιο στα νότια της Αθήνας υπήρξε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πρότυπο λουτρόπολης, με τις παραλίες της περιοχής να αποκτούν χαρακτήρα αναψυχής καθώς μέχρι τότε και κατά τα παλιότερα χρόνια η ξεκούραση ήταν συνδεδεμένη περισσότερο με τον καθαρό αέρα του βουνού. Η περιοχή ονομάστηκε Γλυφάδα με αιτία, όπως λέγεται, το γλυφό νερό που βρέθηκε κατά τη διάνοιξη ενός πηγαδιού το 1920.
Μεταξουργείο
Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα το 1834 δημιουργήθηκε η περιοχή με το όνομα Νέα Σφαίρα. Μετονομάστηκε όμως σε Μεταξουργείο λόγω του εργοστασίου μεταξιού που λειτουργούσε στην περιοχή, το οποίο έκανε χρυσές δουλειές και είχε δώσει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Γνώρισε μεγάλες δόξες περί τα μέσα του 19ου αιώνα η περιοχή, όμως κάποια στιγμή εκείνη η επιχείρηση έκλεισε - ωστόσο είχε ήδη προλάβει να αφήσει το όνομά της στην περιοχή αυτής της πόλης.
Μετς
Ο Βαυαρός Κάρολος Φιξ στήνει στην περιοχή την πρώτη μπιραρία που την ονόμασε Μετς, από την γαλλική πόλη. Ο χώρος που φαίνεται πως ήταν κοσμοπολίτικος, αποτελούσε ήδη από εκείνη την περίοδο, περί τα τέλη του 19ου αιώνα, σημείο της πόλης στο οποίο σύχναζαν πολλοί Αθηναίοι. Σταδιακά όλη η γύρω περιοχή άρχισε να αποκαλείται Μετς, όνομα που φυσικά διατηρείται μέχρι σήμερα.
Νεάπολη
Η συνοικία δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τον Όθωνα, όταν η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Η περιοχή που γεννήθηκε και εκτεινόταν από την Ακαδημίας προς Λυκαβηττό ως την Αλεξάνδρας ονομάστηκε Νέαπολη από το «Νέα πόλη» ενώ στον συγκεκριμένο τόπο της Αθήνας ζούσαν τότε διανοούμενοι, λογοτέχνες, φοιτητές, ποιητές και συγγραφείς.