- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ψάχνοντας για σπίτι στο Παγκράτι
Όταν φτάνει η ώρα της λήξης του συμβολαίου και χάνεις τον ύπνο σου
Ενοίκια στο Παγκράτι: Τι λέει στην ATHENS VOICE ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Μέσω του Σπιτόγατου αυτή την εποχή ενοικιάζονται 474 σπίτια στο Παγκράτι και τα 470 είναι από 400 ευρώ και πάνω. Τι είναι τα τέσσερα φθηνότερα; Μια ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 25τ.μ. που ενοικιάζεται για 240 ευρώ και άλλα τρία ισόγεια, από 30 έως 37τ.μ., που ενοικιάζονται από 320 έως 350 ευρώ. Κι αν κάποιος ψάχνει από πρώτο όροφο και πάνω, υπάρχουν μόλις τρία διαθέσιμα διαμερίσματα φθηνότερα από 450 ευρώ, τα οποία είναι από 27 έως 35τ.μ. Η αναζήτηση σπιτιού έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη περιπέτεια, κι όχι μόνο στο Παγκράτι, με τον Πάνο Γιαλελή να την έχει ζήσει την άνοιξη του 2021. «Είχα βάλει ταβάνι τα 500 ευρώ και κάποιες προδιαγραφές, όπως να είναι από τον πρώτο όροφο και πάνω, να είναι στοιχειωδώς ανακαινισμένο, τουλάχιστον η κουζίνα και το μπάνιο, να είναι μεγαλύτερο από 70τ.μ., να έχει κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια και αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο. Βρήκα ένα σπίτι 470 ευρώ, αλλά σήμερα πραγματικά δεν ξέρω πόσο θα νοικιαζόταν». Ο Πάνος έχει τριετές συμβόλαιο, λήγει τον Ιούνιο του 2024, και το έχει ήδη πάρει απόφαση ότι θα φύγει. «Ναι, το έχω πάρει απόφαση, θα μείνω σε ένα οικογενειακό σπίτι. Θέλω να έχω στρωμένα τα πράγματα μπροστά μου, δεν μπορώ να ζω με το άγχος και την αβεβαιότητα του πόσα θα μου ζητήσει ο καθένας. Με βολεύει που είναι κοντά στο κέντρο, αλλά δεν βλέπω άλλα πλεονεκτήματα, θεωρώ ότι είναι υπερτιμημένο το Παγκράτι».
Σπίτι στο Παγκράτι αναζητούσε το 2019 η Μαρία. «Είμαι από την Κρήτη αλλά στο Παγκράτι ζω από το 2002, αυτή είναι η περιοχή που αναγνωρίζω ως γειτονιά μου στην Αθήνα. Από το 2006 έως το 2019 ζούσα στο ίδιο σπίτι, όταν ο ιδιοκτήτης μου ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να φύγω, γιατί θα επέστρεφε η κόρη του από τις σπουδές της στην Αγγλία. Το συμβόλαιο έτσι κι αλλιώς είχε τελειώσει, με τον άνθρωπο είχαμε μια καλή συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν το θεώρησα παράλογο. Μου έδωσε περιθώριο 4 μήνες, εγώ άρχισα να ψάχνω και να μην πιστεύω αυτά που έβλεπαν τα μάτια μου. Σπίτια χρέπια με 500 ευρώ, ό,τι ήταν ελαφρώς ανακαινισμένο ξεκινούσε από 650 ευρώ, ραντεβού με άλλους 10 υποψήφιους ενοικιαστές μαζί, κανένας σεβασμός δηλαδή, δεν μπορούσες να πεις μια κουβέντα με τον ιδιοκτήτη, αλλά και σεξισμός, ο οποίος εκδηλωνόταν κυρίως ως εξής: πώς θα μπορούσε μία γυναίκα μόνη της να πληρώνει το νοίκι της;», λέει η Μαρία. «Είδα πάνω από 30 σπίτια, στην απόγνωσή μου έφτασα να προτείνω ετήσια προκαταβολή ενοικίου για να μου κάνουν μια μείωση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε μια μέρα που είχα συμφωνήσει και πήγα να υπογράψω το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη να αλλάζει τους όρους την τελευταία στιγμή και να φεύγω απογοητευμένη. Επιστρέφοντας σπίτι, διαπιστώνω ότι το είχαν διαρρήξει. Και τότε κάτι έγινε, συνωμότησε το σύμπαν που λένε, ο μεσίτης και ο ιδιοκτήτης ενός άλλου διαμερίσματος που είχα δει εκτιμούσαν τον φορέα στον οποίο εργάζομαι και μου έκαναν μείωση από τα 630 στα 550 για ένα σπίτι καινούργιο στην Αρχελάου, στον πρώτο όροφο, 70 τ.μ. Έχω συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο ακόμη αλλά το άγχος υπάρχει».
«Οι τιμές μίσθωσης στο σύνολο της χώρας τα τελευταία 3-4 χρόνια παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές πλησίον του κέντρου των Αθηνών, που υπάρχει έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης, αγγίζοντας ακόμη και το 50% σε πολλές περιπτώσεις», λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Η αύξηση, βέβαια, ήταν έντονη και πριν από αυτό το διάστημα, σημειώνει, με τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο Παγκράτι να αυξάνεται κατά 42% μεταξύ 2016 και 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεονέκτημα της αθηναϊκής αστικής αυτής γειτονιάς εκτός των άλλων είναι η μικρή απόσταση από το κέντρο, με το Παγκράτι να αποκτά τα τελευταία χρόνια εντονότερη ζωή, με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και νέες εμπορικές πιάτσες. Οι περιοχές κοντά στο Καλλιμάρμαρο, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στις λεωφόρους Βασιλέως Γεωργίου Β΄ και Βασιλέως Κωνσταντίνου να αποτελούν τις πιο ακριβές, ενώ οι γειτονιές που συνορεύουν με την Καισαριανή ή τον Βύρωνα είναι οικονομικότερες.
Σπίτια άλλαξαν χέρια δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια
Το Παγκράτι, λέει ο Θ. Μπάκας, τα τελευταία 4-5 χρόνια και ιδιαίτερα το διάστημα 2018-2019 αποτέλεσε πόλο έλξης τόσο Κινέζων όσο και Ισραηλινών, που είτε επένδυσαν στην αγορά ακινήτου με στόχο τη διαμονή και την εκμετάλλευση τους μήνες που θα έλειπαν, είτε επένδυσαν σε ακίνητα που έχριζαν ανακαίνισης με στόχο την άμεση μεταπώληση σε ομοεθνείς τους. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα ακίνητο στη περιοχή του Παγκρατίου μεταπωλήθηκε περισσότερες από δύο φορές μέσα σε 18-24 μήνες, με στόχο την απόκτηση της “Golden” visa, δηλαδή αγοράστηκε από τον επενδυτή, ανακαινίστηκε και πωλήθηκε σε κινεζική εταιρεία προσαυξημένο κατά 30%-35%, ενώ η κινεζική εταιρεία το μεταπούλησε σε Κινέζο που επιθυμούσε την “Golden” visa στην τιμή των 250.000 ευρώ που αποτελεί και το ελάχιστο όριο επένδυσης».
Σε πτώση η βραχυχρόνια μίσθωση
Σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, από το 2019 έως και το 2020 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb ήταν εγγεγραμμένα 464 σπίτια, από τα οποία τα 411 ήταν αυτόνομα διαμερίσματα και τα 53 ιδιωτικά δωμάτια. Πλέον, λέει ο Θ. Μπάκας, φαίνεται ότι έχει κερδίσει έδαφος η μακροχρόνια συμβατική μίσθωση λόγω των υψηλών ενοικίων, με αποτέλεσμα η δυναμική στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας να αριθμεί 302 διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες.