- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι μπορείς να κάνεις στο Athens Bike Festival
Nα μάθεις ποδήλατο, να ενημερωθείς για τα νέα μοντέλα, να μπεις σε ποδηλατικές ομάδες, να ανακαλύψεις διαδρομές κι άλλα πολλά
Αthens Bike Festival: Μια γιορτή για το ποδήλατο στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ
Είναι αλήθεια πως η Αθήνα δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε «ποδηλατικός παράδεισος». Οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συναντά κανείς ακόμα και σε σύντομες διαδρομές, μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο στην πρωτεύουσα δυσκολότερη από άλλες πόλεις του κόσμου. Δεν υπάρχει ένα καλά σχεδιασμένο και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων από τα γύρω προάστια προς το κέντρο ενώ εξαιρώντας δημοφιλείς πεζοδρόμους όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ο Μεγάλος Περίπατος, ο αστικός ποδηλάτης καλείται συνεχώς να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κινδύνους κάθε είδους όπως οδηγούς που αλλάζουν λωρίδες χωρίς προειδοποίηση, μεγάλα οχήματα που κινούνται ανεμπόδιστα στο κέντρο σε ώρες αιχμής, κακή ποιότητα του οδοστρώματος και εννοείται πως δεν υπάρχουν σταθμοί ασφαλούς στάθμευσης των ποδηλάτων.
Παρόλο που η κατάσταση είναι κάπως έτσι εδώ και χρόνια αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ορισμένες διαδρομές σε διάφορες συνοικίες της πόλης, που μπορεί κάποιος να απολαύσει με σχετική ασφάλεια και ηρεμία το ποδήλατό του ή ότι δεν υπάρχουν αθλητές, ερασιτέχνες, απλοί φίλοι του ποδηλάτου, παιδιά και καθημερινοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μετακίνηση και ασχολούνται με αυτό σε οποιαδήποτε μορφή του.
Για όλα αυτά έμαθα το 2010, όταν συνάντησα όλους τους παραπάνω στον Κεραμεικό, στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, στο πρώτο Αthens Bike Festival. 35.000 περίπου άνθρωποι στο σύνολο συγκεντρώθηκαν εκεί με αφορμή την μεγάλη τους αγάπη για το ποδήλατο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την πολύ δεμένη ποδηλατική αθηναϊκή κοινότητα και το όραμά τους για την ασφαλή και πάνω απ’όλα ευχάριστη μικροκινητικότητα στην πόλη.
Φέτος μάλιστα πληροφορήθηκα πως επιστρέφει η συγκεκριμένη γιορτή στο ίδιο σημείο για ένα τριήμερο και μάλιστα πιο οργανωμένη και μεγάλη από ποτέ προκειμένου να κατευθύνει οποιονδήποτε γύρω από το ποδήλατο και να βρει εκεί ότι ψάχνει σχετικά. Μπορεί να θέλει να μάθει για νέα μοντέλα και να τα δοκιμάσει μάλιστα επιτόπου, να ψάξει για ανταλλακτικά και αξεσουάρ, να πάρει πληροφορίες για τα E-bikes (τα ηλεκτροκίνητα) αλλά και να ψαχτεί γύρω από ένα πολύ ανερχόμενο και σχεδόν αναξιοποίητο κλάδο, αυτό του ποδηλατικού τουρισμού.
Επίσης θα στηθούν ειδικά workshops στα οποία τεχνικοί θα εξηγούν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα στο ποδήλατο χωρίς κόπου που αφορά είτε τα φρένα, είτε τα λάστιχα ή την αλυσίδα για παράδειγμα. Παράλληλα ομιλητές που τους ενώνει το κοινό τους πάθος θα μοιραστούν τις ποδηλατικές τους εμπειρίες σε διάφορες ποδηλατικές διαδρομές της πόλης αλλά και εκτός.
Κάτι όμως που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι πως στο φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ποδηλάτου για μικρούς ή μεγάλους που μπορεί να οδηγούν ακόμα με βοηθητικές ρόδες ή που δεν έχουν κάνει ποτέ πετάλ.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στο www.bikefestival.gr και να κλείσει τη θέση του προκειμένου να παρακολουθήσει κάποιο από τα events.
Athens Bike Festival 2023, 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου, Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.
6 διαδρομές που έχουμε δοκιμάσει μέσα στην Αθήνα για κάθε γούστο
Ακρόπολη
Με εκκίνηση τον Εθνικό Κήπο –και μια βόλτα εκεί– μπορεί κάποιος να περάσει εύκολα απέναντι στην Πλάκα από το φανάρι, στο ύψος της Βασ. Όλγας. Ακολουθώντας πορεία προς τα αριστερά, φτάνει εύκολα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατηφορίζει προς Θησείο. Η πιο ρομαντική και η ιστορική βόλτα με ποδήλατο στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που ξεκινά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνεχίζει ως το Θησείο, διασχίζει την Πλάκα και τερματίζει στα Αναφιώτικα. Ωστόσο ενδείκνυται για τις καθημερινές και μάλιστα για τις μουντές Δευτέρες, ώστε να αποφύγεις την πολυκοσμία.
Ψυχικό
Ακολούθησε τον διαδημοτικό ποδηλατόδρομο ξεκινώντας από τον Φάρο και θα διασχίσεις πολλές προσεγμένες αστικές γειτονιές. Ταυτόχρονα το μάτι σου θα χορτάσει από εικόνες της φύσης, καθώς Νέα Ερυθραία, Χαλάνδρι και Ψυχικό, που περικλείονται στον ποδηλατόδρομο, είναι από τις πιο πράσινες περιοχές της Αθήνας.
ΟΑΚΑ
Είναι η πιο safe διαδρομή για να κάνεις ποδηλατάδα σε έναν χώρο που πολλοί επιλέγουν για τρέξιμο, ποδήλατο και βόλτα με τα παιδιά και τον σκύλο τους. Όλες οι διαδρομές εκεί είναι κυκλικές και δεν υπάρχει το άγχος για αυτοκίνητα ή ανωμαλίες του εδάφους.
Παραλιακή
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι κατά μήκος της Παραλιακής, δίπλα στον δρόμο και τις γραμμές του τραμ, υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια ιδανικά για ποδηλατάδες. Ο παραθαλάσσιος δρόμος που είναι παράλληλος της λεωφόρου Ποσειδώνος, είναι ακόμα πιο γοητευτικός το ηλιοβασίλεμα.
Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
Το ίδρυμα Νιάρχος ενδείκνυται γι’ αυτούς που αγαπούν ποδήλατο και την τέχνη, καθώς μπορούν να κάνουν πετάλ την ώρα που προβάλλονται ταινίες στον υπαίθριο χώρο. Στο συγκεκριμένο πάρκο δίνεται μάλιστα και η δυνατότητα να νοικιάσεις ποδήλατο επιτόπου σε περίπτωση που δεν έχεις.
Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.200 στρέμματα και απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Οι ποδηλάτες θα ασκηθούν στις απέραντες χωμάτινες διαδρομές και, αν κουραστούν, μπορούν να απολαύουν το παγωτό τους στη λίμνη με τις πάπιες.