Life in Athens

Athens Flair: Μπήκαμε στο σπίτι της Έλλης Λαμπέτη στο Κολωνάκι που έγινε ξενοδοχείο

Τα σκαλιστά σεκρετέρ, οι παλιές βιτρίνες των γυαλικών, οι καρέκλες με τα φύλλα χρυσού, παραμένουν στο κτίριο του νεοκλασικισμού

Κατερίνα Καμπόσου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

To boutique ξενοδοχείο Athens Flair στο Κολωνάκι, στο νεοκλασικό σπίτι που έζησε η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

Δελφών και Διδότου γωνία στο Κολωνάκι. Δεν είναι πολυσύχναστο πέρασμα κι αν δεν ήταν η χάλκινη προτομή της -έργο του γλύπτη Αναστάσιου Γκιόκα- ανάμεσα στις νεραντζιές του πεζόδρομου, δεν θα καταλάβαινες ότι βρίσκεσαι έξω από το πανέμορφο νεοκλασικό που έζησε η Έλλη Λαμπέτη.

Χάλκινη προτομή της Έλλης Λαμπέτη, έργο του γλύπτη Αναστάσιου Γκιόκα

Η είδηση για τη μεταμόρφωσή του σε ξενοδοχείο κατέκλυσε τα μίντια πριν από δύο περίπου χρόνια. Θα λεγόταν Villa Lampeti, αποτείνοντας φόρο τιμής στην σπουδαία ηθοποιό, ώσπου οι κληρονόμοι, τα ανίψια της  προσέφυγαν στην δικαιοσύνη προκειμένου να μη χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς το επίθετο με το οποίο έγινε διάσημη η θεία τους. Έτσι πήρε το όνομα Athens Flair, από το διάσημο, βραχύβιο, περιοδικό Flair που εξέδωσε η θρυλική jet setter Fleur Cowles τη δεκαετία του 1950.

Εμφανής η επιρροή από τον Ελληνικό Δωρικό Ρυθμό με το αέτωμα στην είσοδο και τα τρίγλυφα κάτω από την στέγη

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1880-1889 από τον Δανό αρχιτέκτονα Theophil Edvard Freiherr von Hansen που εκείνη την εποχή απολάμβανε τη διασημότητα για τα κτήρια του στη Βιέννη και την Αθήνα. Μάλιστα κατά την παραμονή του στην Αθήνα σχεδίασε την «Αθηναϊκή Τριλογία»: την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Στη νεοκλασική μορφή του κτιρίου, είναι εμφανής η επιρροή από τον Ελληνικό Δωρικό Ρυθμό- το πρώτο στιλ της Κλασικής Αρχιτεκτονικής στην Αρχαία Ελλάδα- με το αέτωμα στην είσοδο και τα τρίγλυφα κάτω από την στέγη. Αυτό θέλησε για σπίτι της η Έλλη Λαμπέτη προκειμένου να μετακομίσει με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συγγραφέα Frederic Wakeman, λίγο καιρό αφού επέστρεψαν από την Αμερική.

Το διάστημα που έμενε εκεί, από το 1966 έως το 1973 που μετακόμισε στην Κυψέλη, έδινε ζωντάνια στη μικρή γειτονιά και φιλοξενούσε κοσμικές εκδηλώσεις με καλεσμένους τους καλλιτέχνες της εποχής. «Κράμα γαλλικής φινέτσας και εγγλέζικης αρχοντιάς» έχει γραφτεί ότι χαρακτήριζαν τα περιοδικά του 1970 το σπίτι - σύμβολο κομψότητας και αριστοκρατικής γοητείας της πόλης των Αθηνών.

Η είσοδος στο Αthens Flair

Στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα από το διώροφο επιβλητικό νεοκλασικό πέρασαν κι άλλοι ένοικοι χωρίς να μαθευτεί ποτέ ο ιδιοκτήτης. Σημερινό μνημείο - υπόδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης αφού το 1985 χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και διατηρητέο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.

Athens Flair

Το 2015 μαθεύτηκε ότι πωλείται έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ κι έφτασε στα χέρια εταιρίας ακινήτων που το υπονοικίασε στην Hotelising η οποία διαχειρίζεται ξενοδοχεία, ανάμεσά τους και το νεοκλασικό Sir Athens λίγα τετράγωνα πιο κάτω, επί της οδού Καπλανών που αποτελούσε μέρος του σπιτιού του Κουντουριώτη.

Η στριφογυριστή σκάλα παραμένει ίδια

Σήμερα, στο φωτεινό Flair Athens με τα ψηλά ταβάνια και μεγάλα δωμάτια το ξύλινο πάτωμα τρίζει ελαφρώς. Λίγα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν στο εσωτερικό του άλλωστε κατά την ανακαίνιση που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Σαγώνας και ο Σταύρος Καραγιαννίδης προκείμενου να μην αλλοιωθεί η ομορφιά του αρχικού του σχεδιασμού και οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.

Καρέκλα με φύλλο χρυσού
Το σεκρετέρ αντίκα

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου ήρθαν στο φως μοναδικά έπιπλα της εποχής, που χρησιμοποιήθηκαν ως διακοσμητικά με κάθε λεπτομέρεια να έχει μελετηθεί προσεκτικά και τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει και να χρησιμοποιήσει. Η στριφογυριστή ξύλινη σκάλα στο εσωτερικό και η μαρμάρινη κατά την είσοδο, οι διάκοσμοι στο ταβάνι, τα δάπεδα και τα χρώματα στους τοίχους παραμένουν ως είχαν ενώ οι παλιές βιτρίνες των γυαλικών, ο μεγάλος καθρέπτης εποχής, τα αρ ντεκό κομοδίνα και το γραφείο, τα σκαλιστά σεκρετέρ ή οι καρέκλες φιλοτεχνημένες με φύλλα χρυσού, αποκαταστάθηκαν από εξειδικευμένους τεχνίτες παλαιοπωλείων και αποτελούν μέρος της τωρινής διακόσμησης των δωματίων. Μαζί με τα κομψά αμπαζούρ και τα βελούδινα κλινοσκεπάσματα αποπνέουν την φινέτσα και την αύρα μιας άλλης εποχής.

Η βιτρίνα γυαλικών
Kαθρέπτης αντίκα

Ο σκοπός όπως μου είπε η Κατερίνα Πετροπούλου, ιδιοκτήτρια της Hotelising, είναι να εναρμονίζεται το παρελθόν με τις μοντέρνες ανέσεις του σήμερα. Το ξενοδοχείο λοιπόν περιλαμβάνει 6 σουίτες, με κλασικά στοιχεία στα υλικά και τα φινιρίσματα που επιλέχθηκαν για την επίπλωση των δωματίων. Παράλληλα καθαρές, μίνιμαλ γραμμές, αναπαυτικοί καναπέδες, τολμηρά χρώματα, επιφάνειες από πράσινο γρανίτη, φυτά δαπέδου, εκκεντρικά φωτιστικά, μοντέρνα κάδρα, βιβλία μεγάλων σχεδιαστών, δίνουν ένα fashion ύφος στη διακόσμηση. Στα μπαλκόνια κάθε σουίτας υπάρχει τζακούζι και τραπεζάκια για πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα.

To roof garden του Athens Flair

Λέγεται πως η Έλλη Λαμπέτη σχεδίαζε να φτιάξει κήπο στην ταράτσα του σπιτιού. Το roof garden στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου φιλοξενεί το μπαρ για τους πελάτες του και μια πανέμορφη θέα στα φώτα της πόλης και τον Λυκαβηττό, που όσα κτίρια κι αν αλλάξουν, όσοι άνθρωποι κι αν φύγουν ή κατοικήσουν μέσα τους, αυτή θα παραμένει η ίδια.

Δελφών 2Β, Κολωνάκι