Life in Athens

Fig: Ένας λιλιπούτειος χώρος αφιερωμένος στο πρωινό

Σε ένα διαμέρισμα 10 τ.μ., μέσα σε μια πολυκατοικία του 1930 στο κέντρο της Αθήνας, θα βρεις από σπιτική γκρανόλα μέχρι το κεραμεικό μπολ που θα την απολαύσεις

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Fig: Το concept store της Έλλης Ξεμαντήλωτου που συνδυάζει το θρεπτικό πρωινό με τα σκεύη κεραμεικής

«Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» πρέπει να σκέφτηκε η Έλλη Ξεμαντήλωτου όταν αποφάσισε να δημιουργήσει έναν λιλιπούτειο ναό θρεπτικού πρωινού στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε μια πολυκατοικία του μεσοπολέμου, σε ένα διαμέρισμα 10τ.μ. με το κλασικό μωσαϊκό στο δάπεδο και vintage ξύλινα έπιπλα που προϋπήρχαν στον χώρο, έστησε ένα concept store αφιερωμένο στην ιεροτελεστία του πρωινού όπου συνδυάζει και τη μεγάλη της αγάπη για τα κεραμικά σκεύη. Έτσι, αν επισκεφτείς το Fig, θα βρεθείς μέσα σε μια cozy φωλιά που μοιάζει με το σαλονάκι της γιαγιάς σου, μπροστά σε δεκάδες διαφορετικά κι ευφάνταστα κεραμεικά που σχετίζονται με την προετοιμασία και την απόλαυση του πρωινού και επιλεγμένα φαγώσιμα για να παραγγείλεις. Ταυτόχρονα η Έλλη μοιράζεται μαζί σου όλα τα μυστικά για την καθημερινή αυτή ρουτίνα που αξίζει να σερβίρεται σωστά.

© Γεωργία Αθανασοπούλου

Η ίδια κατάγεται από ένα νησάκι του Βόρειου Αιγαίου, τον Άγιο Ευστράτιο, μένει στον Κολωνό με την κόρη της, μετακινείται με το ποδήλατό της, έχοντας για συντροφιά και τον σκύλο της. Για χρόνια επιμελούνταν τη διακόσμηση βιτρινών σε πολυεθνικές εταιρίες ρούχων ενώ ήταν και σκηνογράφος σε τηλεοπτικά σόου. Στις αρχές του πρώτου lockdown προέκυψε η ιδέα για το Fig (το όνομα προέκυψε από τα σύκα που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί της) όταν βρέθηκε σε μια παλιά αποθήκη με πιατικά και ερωτεύτηκε τα φαγιάν (επισμαλτωμένα κεραμικά, χαμηλής ανθεκτικότητας). «Επειδή μου άρεσε η ιδέα του πρωινού και ό,τι σχετίζεται με αυτό, είπα θα φτιάξω ένα κατάστημα με ιδέες για πρωινό και σκεύη που συνδυάζονται με αυτό. Από μικρή έτρωγα προσεγμένο πρωινό, ασχολούμουν με τον αθλητισμό και ξυπνούσα πάντα με απίστευτη όρεξη. Έψαχνα πάντα τα καλύτερα για να φάω μια και ήμουν καλοφαγού. Αγαπούσα πολύ τα παλιά γυαλικά της γιαγιάς μου και τα χρησιμοποιούσα κάθε πρωί. Για τον λόγο αυτό ήθελα να προωθήσω στον κόσμο την ιδέα να χρησιμοποιούν σκεύη ιδιαίτερα, που για αυτούς θα έχουν μια πολυτελή αξία – να τους φτιάχνει τη μέρα. Αλλιώς είναι να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα, να σε ξυπνάει η μυρωδιά του καφέ, να προετοιμάζεις με όρεξη κάτι εκλεκτό, που μπορεί να αγόρασες, μέσα σε ένα πανέμορφο, ξεχωριστό σκεύος και να δείχνεις με αυτόν τον τρόπο την αγάπη σου στους αγαπημένους σου» θα μας πει η Έλλη.

© Γεωργία Αθανασοπούλου
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Πίσω από τις τζαμαρίες στις βιβλιοθήκες αλλά και πάνω στις υπόλοιπες επιφάνεις απλώνονται οι δημιουργίες που μπορεί να βρει κανείς στο Fig, σχεδιασμένα από την Έλλη και φτιαγμένα από τα έμπειρα χέρια κεραμιστών. Ανάμεσά τους εμαγιέ σκεύη, ανθεκτικά για φούρνο και πλυντήριο πιάτων, πολύχρωμα κεραμικά πιάτα (ζωηρά κίτρινα ή μίνιμαλ σε γήινους τόνους, πιτσιλωτά, με διχρωμιές, με νερά, παιδικά – τα περισσότερα ζωγραφισμένα στο χέρι από την Έλλη), ειδικές κούπες για espresso, τσαγιέρες, φλυτζάνια με χερούλι και μη, πιατέλες και φρουτιέρες, διάφορες κανάτες για καφέ φίλτρου, νερό, λεμονάδα ακόμα και κρασί, μπολ για σούπες, ράμεν, poke, cookies, δίσκους, σαλατιέρες –και για ένα σωρό ακόμα χρήσεις–, ανθοδοχεία, κασπώ, κηροπήγεια και χειροποίητα κεριά σόγιας. «Η δημιουργία κάποιων από τα σκεύη ξεκίνησε από δική μου ανάγκη, καθώς κάθε πρωί που ετοίμαζα porridge, συνειδητοποιούσα ότι έχανα χρόνο κατεβάζοντας την κατσαρόλα που στη συνέχεια έπρεπε να πλυθεί. Οπότε έβαζα τη βρώμη σε ένα απλό μπολάκι με καυτό νερό που κάλυπτα με πιάτο. Όταν συνάντησα την κεραμίστριά μου της είπα να σχεδιάσουμε ένα σκεύος αποκλειστικά για αυτή τη χρήση, το porridge bowl. H βασική μου επιθυμία ήταν να είναι όλα γερά, ώστε να τα κρατήσει κάποιος για καιρό, και πολυχρηστικά».

© Γεωργία Αθανασοπούλου
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Όταν κάποιο από τα σχέδια εξαντλείται, η Έλλη δεν το επαναφέρει για να προσδώσει κάτι επιπλέον στη μοναδικότητά τους, ενώ πολλά από αυτά ταξιδεύουν και μέχρι τον Άγιο Ευστράτιο – σερβίτσια για τον καφενέ που έχει στο νησί. Το πρωτότυπο «breakfast concept» ολοκληρώνουν οι λιχουδιές. Έτσι θα βρεις ποικιλία σε βούτυρα καρπών και spreads για το ψωμί ή τα pancakes με υψηλή διατροφική αξία όπως ταχίνι με φυσικό σουσάμι, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κελυφωτού φυστικιού, κάσιους, βιολογικές νιφάδες βρώμης, σπιτική granola, διάφορες γεύσεις σε οργανικό τσάι βιοδυναμικής καλλιέργειας και άλλα energy snacks. Κάποια από αυτά ή και όλα συσκευάζονται σε ένα περιποιημένο κουτί και τα παίρνεις για το σπίτι επιτόπου ή τα παραγγέλνεις από την ιστοσελίδα και φτάνουν στην πόρτα σου, γίνονται δώρο, ενώ πολλά τα ετοιμάζει για εταιρικά events. Στην ιστοσελίδα www.figshop.gr και στον λογαριασμό του Fig στο Instagram αναρτά συνεχώς υγιεινές συνταγές και ιδέες για πρωινό και μοιράζεται μυστικά για να προγραμματίσεις το πρωινό σου για όλη την εβδομάδα. «Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι το βούτυρο φυστικιού Αιγίνης με μέλι κατευθείαν με το κουτάλι, στο φουντουκοβούτυρο ανακατεύω κακάο και γίνεται σαν πραλίνα. Τα απλώνω σε ρυζογκοφρέτες, σε αραβικές πίτες με φρούτα –μπανάνες, βατόμουρα, μύρτιλλα– ως κολατσιό για τον δρόμο, σε ψωμί του τοστ αλλά και μέσα σε porridge. Στην αγαπημένη μου συνταγή για porridge βάζω 4 κουταλιές της σούπας βρώμη, ένα κουταλάκι του γλυκού κακάο, τα ανακατεύω, προσθέτω ζεστό νερό ή ζεστό γάλα βρώμης μέχρι να καλυφθεί και ώσπου να γίνει το τσάι ή ο καφές μου αυτό έχει κρατήσει στο ειδικό σκεύος τη θερμότητα, ομογενοποιείται και ολοκληρώνεται προσθέτοντας βούτυρα καρπών και φρούτα».

© Γεωργία Αθανασοπούλου
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Η φιλοσοφία της Έλλης απευθύνεται τόσο σε αυτούς που ευλαβικά τηρούν μια ρουτίνα πρωινού, που μπορεί να προετοιμάζουν από το βράδυ ή ξυπνούν νωρίς για να το παρασκευάσουν, αλλά και σε αυτούς που επιλέγουν ένα γρήγορο, τυποποιημένο σφολιατοειδές όμως θέλουν να ξεκινήσουν να προσέχουν τη διατροφή τους, να ψαχτούν γύρω από υγιεινές και ποιοτικές τροφές και να στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς. «Δίνοντας ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και τα συνοικιακά μαγαζιά θα μπορέσουμε να στηριχτούμε στα πόδια μας και αυτό πιστεύω είναι το μυστικό της επιτυχίας των μικρών επιχειρήσεων. Φυσικά τα social media βοηθούν πολύ στο να επικοινωνηθεί μια επιχείρηση και στη διάδοση των ιδεών».

Fig: Πραξιτέλους 33, Αθήνα, πρώτος όροφος