- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βίλα Κλωναρίδη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης - Η ιστορία της κόκκινης έπαυλης της Πατησίων
Κώστας Μπακογιάννης: «Θωρακίζουμε με προσοχή το ιστορικό κτίριο» - Τα επόμενα βήματα
Αναστηλώνεται από τον Δήμο Αθηναίων η Βίλα Κλωναρίδη στο πάρκο ΦΙΞ - Κώστας Μπακογιάννης: «Χρέος στην ιστορία της πόλης η διάσωση του ιστορικού κτιρίου»
Άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της εμβληματικής Βίλας Κλωναρίδη, στο πάρκο ΦΙΞ - Κλωναρίδη στα Πατήσια, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης και αναστήλωσής της από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τηρώντας τη δέσμευσή της και ανταποκρινόμενη στο –επί δεκαετίες– αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία του αθηναϊκού αυτού τοποσήμου, η δημοτική Αρχή της πόλης, μερίμνησε για όλες τις απαραίτητες εργασίες στήριξης του κτιρίου, το οποίο επί χρόνια παρουσίαζε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Την κατάσταση αυτή ήρθε να επιβαρύνει η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από δυόμισι χρόνια καταστρέφοντας πλήρως την ξύλινη και μεταλλική υποδομή του κτιρίου, με αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό του ως επικίνδυνου στατικά και δομικά.
Για τη στήριξη και προστασία της Βίλας, ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε μελέτη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το κτίριο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Νεώτερο Μνημείο.
Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτιρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων. Ο εσωτερικός χώρος καθαρίστηκε από ό,τι είχε αφήσει πίσω της η πυρκαγιά, ενώ περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκε ειδική σκαλωσιά που συνεισέφερε στην αντιστήριξή του. Πάνω από τη Βίλα έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Επόμενο βήμα είναι πλέον η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της Βίλας, προκειμένου το ξεχωριστό αυτό αθηναϊκό αρχοντικό, ταυτισμένο με την ιστορία της πρωτεύουσας τα τελευταία 120 χρόνια, να αξιοποιηθεί για πολιτιστική χρήση, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, ανοιχτές στο αθηναϊκό κοινό.
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Βίλα Κλωναρίδη είναι ένα κτίριο-σύμβολο για την Αθήνα και η διάσωσή της αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Έχοντας ολοκληρώσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και αναστήλωσή της, μπορούμε πλέον να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Θέλουμε αυτό το στολίδι της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, να ανοίξει τις πόρτες του στις Αθηναίες και τους Αθηναίους ως ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού, ως ένας χώρος ζωντανός, ενταγμένος, φυσικά και λειτουργικά, στο μεγάλο πάρκο του ΦΙΞ που αναμορφώσαμε πλήρως, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά των Πατησίων».
Βίλα Κλωναρίδη: Η ιστορία του διώροφου αρχοντικού της Πατησίων
Το κόκκινο κτίριο, που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ού αιώνα από τους αδερφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν αραιοκατοικημένη, γεμάτη κήπους και χωράφια.
Το πολυτελές αρχοντικό ξεχώριζε για τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, που ήταν φιλοτεχνημένος από σημαντικούς ζωγράφους εκείνης της περιόδου.
Το 1903, δίπλα από τη βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του 1930, το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του εργοστασίου ως αποθήκη και παγοποιία.
Το 1993 η Βίλα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το υπουργείο ανακήρυξε τη Βίλα Κλωναρίδη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα.
Το αρχοντικό κατοικήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τους απογόνους της οικογένειας Κλωναρίδη. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000. Είκοσι χρόνια αργότερο, τον Μάιο του 2020, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο εμβληματικό αρχοντικό της περιοχής των Πατησίων.