Ποιο είναι το «Άλσος της μιας νυκτός» και γιατί ονομάστηκε έτσι;
Η άγνωστη και διδακτική ιστορία του γνωστού αλσυλλίου των Αμπελοκήπων που όλοι περνάμε από μπροστά του αλλά λίγοι γνωρίζουμε την ιστορία του.


«Το άλσος της μιας νυκτός»: Η άγνωστη περιπέτεια του αθηναϊκού αλσυλλίου στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
Καθώς φτάνουμε στους Αμπελόκηπους, στην αριστερή πλευρά της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, θα συναντήσουμε ένα αλσύλλιο. Είναι μια πραγματική όαση μέσα στη ζοφερή πολυθόρυβη συμβολή στην οποία έχει μεταβληθεί η διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Βασιλίσσης Σοφίας και την Κηφισίας.
Το αλσύλλιο αυτό (που παλαιότερα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο και έφτανε τα επτά στρέμματα αλλά μεταπολεμικά περιορίστηκε λόγω κυκλοφοριακών αναγκών) έχει τη δική του μικρή αλλά πολύ διδακτική ιστορία. Μια ιστορία πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση όλα τα εμπόδια μπορούν να υπερνικηθούν.

Ο χώρος που σήμερα καλύπτεται από το άλσος ήταν μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’30 μια χέρσα έκταση που τη διέσχιζε ένα βαθύ ρέμα. Την έκταση αυτή διεκδικούσαν πολλοί. Και κατά τη γνωστή νεοελληνική χρονοβόρο μεθόδευση (ενστάσεις, δικαστικές προσφυγές κτλ.), κωλυσιεργούσαν επί χρόνια την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Ο κίνδυνος οικοπεδοποίησης και «αξιοποιήσεως» πρόβαλλε απειλητικός. Καθώς μάλιστα την έκταση διέσχιζε ένας δρόμος, η οδός Ζαχάρωφ1, ήταν φανερό ότι η οικοδομική εκμετάλλευση και «αξιοποίηση» είχε μελετηθεί με σύστημα και ο κίνδυνος υλοποίησης των οικοδομικών σχεδίων ήταν άμεσος. Επί μια περίπου δεκαετία η υπόθεση αυτή δολιχοδρομούσε και οι ενδιαφερόμενοι που αντιδρούσαν στην επίλυση της εκκρεμότητας έτριβαν ικανοποιημένοι τα χέρια τους.

Ευτυχώς, στην κρίσιμη εκείνη στιγμή εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς2. Ο Κοτζιάς ήταν πολιτικά πανίσχυρος, καθώς απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Ιωάννη Μεταξά. Αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για την «αξιοποίηση» του επίμαχου χώρου είχαν ισχυρές διασυνδέσεις. Έτσι, η αβεβαιότητα για την τύχη της επίμαχης έκτασης διαιωνιζόταν. Μέχρι που ένα πρωί, οι περίοικοι ξύπνησαν από τον θόρυβο που προκαλούσαν κάποια μηχανήματα που εργάζονταν εντατικά. Και λίγο αργότερα, οι Αθηναίοι που περνούσαν από το σημείο αυτό αντίκριζαν έκπληκτοι να έχει… φυτρώσει ένα ολόκληρο άλσος με μεγάλα θαλερά δέντρα! Έτσι γεννήθηκε «Το άλσος της μιας νυκτός», όπως χαρακτηριστικά ονόμασαν οι Αθηναίοι το πράσινο αυτό θαύμα. Διότι περί πραγματικού θαύματος επρόκειτο.

Τι είχε συμβεί;
Ήταν Σάββατο, 3η προς 4η Δεκεμβρίου 1939. Ο Κώστας Κοτζιάς είχε αποφασίσει να δράσει αποφασιστικά, έστω και πραξικοπηματικά (Με την ενέργειά του αυτή παραβίαζε ακόμη και προσωρινές δικαστικές αποφάσεις!). Η «επιχείρηση» είχε μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια, ώστε κανείς να μην μπορέσει να εμποδίσει την δενδροφύτευση. Γι’ αυτό ακριβώς και είχε επιλεγεί η «επιχείρηση» να πραγματοποιηθεί Σάββατο, που τα δικαστήρια δεν λειτουργούν και δεν υπήρχε πιθανότητα να εμφανιστούν δικαστικοί κλητήρες για να σταματήσουν το έργο!

Σήμερα, η επίσημη ονομασία του πολύπαθου άλσους που δημιουργήθηκε κάτω από τόσο περιπετειώδεις συνθήκες είναι «πλατεία της Ευαγγελικής Σχολής». Η ονοματοθεσία έγινε επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ. Έχουν δε τοποθετηθεί εντός αυτού η σύνθεση «Παγκόσμιο Σύμβολο» (έργο του Βαγγέλη Μουστάκα), η προτομή του αρχιεπισκόπου Μακάριου (έργο του Μέμου Μακρή) και η προτομή του Ναπολέοντα Ζέρβα, του οποίου η κατοικία ήταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα (Γι’ αυτό και υπάρχει η στάση Ζέρβα λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Πανόρμου).

1. Ο Μπέιζιλ Ζαχάρωφ (1849-1936), ήταν μεγάλος εθνικός ευεργέτης, που είχε διαθέσει σημαντικά ποσά σε κοινωφελή ιδρύματα. Ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας τον άνδρα, είχε δώσει το όνομά του στον μικρό αυτό δρόμο, που γειτόνευε με τον Ινστιτούτο Παστέρ (απόφαση 278/1926)
2. Ο Κώστας Κοτζιάς (1892-1951) ήταν δυναμικός και δραστήριος επιχειρηματίας (ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας «Γκρέκα» το 1924). Το 1934 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων και μετά την επιβολή της δικτατορίας αναβαθμίστηκε σε υπουργό Διοικήσεως Πρωτευούσης. Οι Αθηναίοι, εκτιμώντας το υπέρ της πόλεως έργο του, τον ανέδειξαν και μεταπολεμικά δήμαρχο (1951) αλλά πέθανε μερικές εβδομάδες μόλις μετά την εκλογή του.
Ιnfo
H ιστορία είναι απόσπασμα από το βιβλίου του Κώστα Χρ. Χατζιώτη «Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας» - Το χρονικό του ομορφότερου δρόμου της Αθήνας. Ιστορία-Κάτοικοι-Διαδρομές». 450 σελίδες, σκληρό εξώφυλλο. Εκδ.Παρισιάνου. Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για την παραχώρηση της άδειας αναδημοσίευσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όλη την οικογένεια - Το πρόγραμμα αναλυτικά
Απόρησα τι στο καλό κάνει ένα ζευγάρι Ιρλανδών σ’ ένα λάιβ εναλλακτικής ηλεκτρονικής μουσικής με ελληνικό στίχο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
O καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλάει για τη χρήση του αυτοκινήτου, τη θερμοκρασία της Αθήνας, τη σημασία ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη και το δίκτυο των ΜΜΜ
«Θέλω να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι με τον Χάρη Δούκα και να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια της Νεάπολης και του Κολωνακίου»
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης είπε ότι όποιος την περνούσε θα πρέπει να ήταν πολύ μάγκας. Αυτή είναι η ιστορία της γέφυρας και των ανθρώπων που την πέρασαν.
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Διασκέδαση, φαγητό, αγορές, ευ ζην, τίποτα δεν λείπει από αυτή τη γειτονιά
Χωρά μια τέτοια βραδιά σε ένα μόνο κείμενο;
Είναι λες και η πόλη, και ειδικά το κέντρο της, υπάρχουν για την ψυχαγωγία των κακομαθημένων προνομιούχων ή των «ευαίσθητων» προνομιούχων
Ανάμεσα στις παλιές πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν νέα στέκια, μαγαζάκια και καλλιτεχνικοί πολυχώροι, που υπόσχονται να της δώσουν χρώμα και μια νέα πνοή
Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις για να της πάρεις το σωστό δώρο (χωρίς κάρτα αλλαγής)
O Σωτήριος Καρέλλας δίνει το παράδειγμα για ένα καλύτερο περιβάλλον σε διδάσκοντες και φοιτητές
Σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ορατότητα το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου
Χάρης Δούκας: «Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων, ενεργές κυψέλες πολιτισμού στις γειτονιές της πόλης»
Δούκας: «Ατμόσφαιρα γιορτής, με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα για όλους»
Παραδοσιακό επίκεντρο ο λόφος Φιλοπάππου για τους Αθηναίους - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Παρέλαση χιλιάδων καρναβαλιστών με πολύ εντυπωσιακά χορευτικά δρώμενα
Μιλήσαμε με τον Πέτρο Παρθένη, ιδρυτή της παρέας κολυμβητών ανοιχτής θαλάσσης WeSwim, για το event που ετοιμάζουν στις 16 Μαρτίου στην Ακτή Βουλιαγμένης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.