- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η ιστορία μιας από τις εξοχικές κατοικίες που έχτισε ο Τσίλερ στην Καστέλλα
Ξενάγηση στο υπέροχο αλλά τελείως αφημένο κτίριο στην Ακτή Μουτσοπούλου 1


Ο διάσημος αρχιτέκτονας Τσίλερ και οι εξοχικές κατοικίες στην Καστέλλα
Στην υπέροχη Καστέλλα, στον παραλιακό δρόμο, μπροστά ακριβώς στη θάλασσα, το βλέμμα του περαστικού μένει στο κυκλικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ακτή Μουτσοπούλου 1. Ένα κτίριο παρατημένο αλλά με τεράστια ιστορία. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ δεν δημιούργησε σπουδαία κτίρια μόνο στην Αθήνα αλλά και στον Πειραιά. Είχε, δε, από νωρίς αντιληφθεί ότι η Καστέλα θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος εξοχικών κατοικιών, όπως και έγινε.
Ήδη στη Μαρίνα Ζέας λειτουργούσαν τα πρώτα θαλάσσια λουτρά -με τους Αθηναίους να φορούν σχεδόν όλοι κουλούρες καθώς στην πλειονότητά τους δεν ήξεραν να κολυμπούν-, ενώ στο Πασαλιμάνι είχαν φτιάξει τα αρχοντικά αλλά και τα εξοχικά τους επιφανείς Πειραιώτες και Αθηναίοι. Ο Ερνέστος Τσίλερ επισκέφθηκε την περιοχή περίπου στο 1870 και μαγεύτηκε με την ομορφιά της. Και αποφασίζει να κατασκευάσει εφτά εξοχικές κατοικίες στα «σύνορα» του σημερινού Πασαλιμανιού με την Καστέλλα, η μια εκ των οποίων σώζεται και σήμερα και είναι αυτή στην οποία αναφερόμαστε.
Ένα επιβλητικό κτίριο, κυκλικό, με έναν μεγάλο τρούλο στην κορυφή, γεμάτο παλαιότερα με τοιχογραφίες του Τσαρούχη που σήμερα πια έχουν ξεθωριάσει, ενώ εδώ βρισκόταν το διάσημο σφαιριστήριο του Καραντάση. Ο πολυμήχανος Τσίλερ σκέφτηκε ότι η καλύτερη διαφήμιση για τις εξοχικές του κατοικίες ήταν το βασιλικό ζεύγος οπότε επισκέφθηκε τη βασίλισσα Όλγα, η οποία έδειχνε ήδη ενδιαφέρον για την περιοχή, προτρέποντάς τη να πείσει τον σύζυγό της Βασιλιά Γεώργιο να παραθερίσουν σε μία από αυτές τις κατοικίες. Όπως κι έγινε.
Όλα αυτά είναι γνωστά από τις περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα στο βιβλίο της «Ο Τρελαντώνης». Η Δέλτα, με τον αδερφό της Αντώνη Μπενάκη, παραθέριζαν ως παιδιά σε μία από τις εξοχικές κατοικίες του Τσίλερ και, όπως γράφει, ήταν εφτά τα σπίτια, όλα στη σειρά και ενωμένα. Στα σπίτια αυτά έμεναν ο βασιλέας, μια Ρωσίδα, κυρία της τιμής της βασίλισσας Όλγας, η οικογένεια του Μπενάκη, που τη φιλοξενούσαν θείοι μιας και ήταν μόνιμοι κάτοικοι Αλεξάνδρειας, η οικογένεια Χορν και στα άλλα τρία Αθηναίοι παραθεριστές. Δεν είναι αποσαφηνισμένο ποιος απ’ όλους έμενε στην κατοικία που υπάρχει και σήμερα αλλά, όπως και να έχει, μια βόλτα μέχρι εκεί θα σας κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Χάρης Δούκας εγκαινίασε την ασφαλή, σύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά στη γειτονιά του Λυκαβηττού
Σπιτικές λιχουδιές, είδη χειροτεχνίας και παλιά αντικείμενα θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν όσοι επισκεφτούν το μπαζάρ του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στις 6 Απριλίου.
Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση-ανακοίνωση
Πώς είναι να είσαι μαμά με καροτσάκι στο πεζοδρόμιο; Ανάπηρος με αμαξίδιο; Ηλικιωμένος;
Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. για τα έργα ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων
Βόλτα σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Νέα Ερυθραία
Φτιαγμένα από 100% φυσικό κερί σόγιας, καίνε καθαρά και διαρκούν περισσότερο, χαρίζοντας υπέροχα αρώματα
«Εδώ είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και ο καθένας είναι ξεχωριστός»
Βάτες, παντελόνι παγιέτα, τζιν καμπάνες, περούκες αφάνα σε διάφορα χρώματα, γυαλιά στρογγυλά και ρίγα.
Το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου στην καρδιά της πρωτεύουσας
Ξαλμυρίζοντας μπακαλιάρο, ανακαλύπτοντας την Αθήνα
Μια γωνιά της πόλης που ζωντανεύει
Για όλη την οικογένεια - Το πρόγραμμα αναλυτικά
Απόρησα τι στο καλό κάνει ένα ζευγάρι Ιρλανδών σ’ ένα λάιβ εναλλακτικής ηλεκτρονικής μουσικής με ελληνικό στίχο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
O καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλάει για τη χρήση του αυτοκινήτου, τη θερμοκρασία της Αθήνας, τη σημασία ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη και το δίκτυο των ΜΜΜ
«Θέλω να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι με τον Χάρη Δούκα και να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια της Νεάπολης και του Κολωνακίου»
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης είπε ότι όποιος την περνούσε θα πρέπει να ήταν πολύ μάγκας. Αυτή είναι η ιστορία της γέφυρας και των ανθρώπων που την πέρασαν.
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.