Life in Athens

illustradays 2022: Όλα όσα είδαμε στο πολύχρωμο φεστιβάλ εικονογράφησης της Αθήνας

Μια χρωματιστή και δημιουργική γιορτή για δέκα μέρες

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 840
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την έκθεση του φεστιβάλ illustradays 2022.
© Ευτέρπη Μουζακίτη

illustradays 2022: Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται το φεστιβάλ εικονογράφησης στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Ζεστό φθινοπωρινό απόγευμα Κυριακής, διασχίζω την Πειραιώς και ακόμα προσπαθώ να συνηθίσω στην ιδέα της επιστροφής στους ρυθμούς της πόλης και στο ότι οι εκδρομές στην θάλασσα πολύ πιθανόν θα έρθουν ξανά τον επόμενο Μάιο. Δεν πτοούμαι. Οι πλούσιες εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα, κάνουν την προσαρμογή στην πόλη πιο ζωντανή, χρωματιστή και διασκεδαστική.

Φτάνω έξω από το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, εκεί που πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση του illustradays, του μοναδικού φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της εικονογράφησης. Φέτος, το φεστιβάλ έχει ως κύρια θεματική το φως, το πως οι καλλιτέχνες το αντιλαμβάνονται και πως το αποτυπώνουν. Το ανοιχτό κάλεσμα του φεστιβάλ φέρνει την έκθεση με τίτλο «Beam of light», όπου 34 καλλιτεχνές μέσα από τα έργα τους αποτυπώνουν τη δική τους ιστορία, εμπνευσμένη από τους συμβολισμούς του φωτός.

Η έκθεση «Beam of Light» στο illustradays,.
© Ευτέρπη Μουζακίτη

«Σκέφτηκα πολύ την αχτίδα φωτός σαν κάτι ελπιδοφόρο, καμιά φορά κάπως βαρύγδουπο. Πολλές εναλλακτικές πριν καταλήξω σε αυτήν, όλες τους πιο ατμοσφαιρικές και πιο ποιητικές. Αυτή ήταν η ιδέα που σκέφτηκα για πλάκα και αμέσως απέρριψα, σκεπτόμενη ότι οι άλλες μου ιδέες είναι πιο πολύπλοκες σχεδιαστικά, πιο ενδιαφέρουσες οπτικά, πιο άξιες εικονογραφικά “…” Καμιά φορά, άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από ένα σνακ στη μέση της νύχτας» αναφέρει στην περιγραφή του έργου της με τίτλο «Midnight Snack» η Γεωργία Ζάχαρη. Χαμογελάμε μαζί με την φίλη μου που περιεργαζόμαστε τα έργα και προσπαθούμε να αποφασίσουμε με ποια εκδοχή για το φως ταυτιζόμαστε.

Το έργο «Midnight Snack» της Γεωργίας Ζάχαρη.
Το έργο «Midnight Snack» της Γεωργίας Ζάχαρη. © Ευτέρπη Μουζακίτη

Λίγο πιο δίπλα, παρατηρούμε ένα μισοφωτισμένο πορτρέτο μιας δακρυσμένης κοπέλας, με έκφραση ανακούφισης. Το έργο του Μιχάλη Ορφανού, με τίτλο «Ελπίδα», πραγματεύεται τα συναισθήματα που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας και την σκέψη της ύπαρξης φως στο τέλος του τούνελ. «Το έργο αποτυπώνει τη στιγμή που βλέπουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον… Η έκφραση της δείχνει ανακούφιση, συνειδητοποιώντας ότι επιτέλους μπορεί να πάρει μια ανάσα, απελευθερωμένη από την ανάγκη του να παραμείνει δυνατή για τόσο πολύ καιρό. Τα λουλούδια συμβολίζουν την ασφάλεια ότι περνά πια σε καλύτερες μέρες» περιγράφει ο καλλιτέχνης.

Το έργο «Ελπίδα» του Μιχάλη Ορφανού.
Το έργο «Ελπίδα» του Μιχάλη Ορφανού. © Ευτέρπη Μουζακίτη

Η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση «Beam of Light» είναι κατάμεστη με κόσμο που παρακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Le Immagini Della Fantasia και εικονογράφο, Gabriel Pacheco, να εξηγεί πώς η εικονογράφηση μετατρέπεται σε φως που αποκαλύπτει το αόρατο. Όπως λέει και ο ίδιος άλλωστε, ο κάθε καλλιτέχνης αποτυπώνει το όραμα του για την πραγματικότητα, σαν να παρουσιάζει ένα καινούριο όραμα, σαν ο κόσμος να ξεδιπλώνεται με μια νέα μορφή μπροστά στα μάτια μας.

Ο Gabriel Pacheco κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο illustradays.
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Στο πλαίσιο της θεματικής Illustra Stories, ο Gabriel Pacheco, εμπνέεται από τη φετινή θεματική που αφορά το φως και επιλέγει πάνω από 100 έργα από 24 καλλιτέχνες που ταξιδεύουν από από τη μικρή πόλη Sarmede της Ιταλίας στην Αθήνα αποκλειστικά για το illustradays 2022. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά πως πρόκειται για «φιγούρες που ανοίγουν μια συζήτηση με το κοινό, που κάνουν ερωτήσεις, που ψάχνουν νοήματα και εξάπτουν το ενδιαφέρον. Χαρακτήρες που φαίνεται να εξηγούν διαφορετικές θεματικές. Οι ερωτήσεις είναι άλλωστε ένας τρόπος να ρίξουμε φως σε κάτι όσο ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε την ομορφιά της τέχνης. Μια σύγχρονη ποιητική της εικονογράφησης, που ζητά απαντήσεις, αλλάζει τον τρόπο που διαβάζουμε και παρατηρούμε, που μας παρακινεί να συλλογιστούμε. Μια σειρά από αισθητικές σκέψεις που καθοδηγούν τις σκέψεις μας πάνω στην αισθητική. Όλες τους ανοιχτά παράθυρα που διαφωτίζουν, σαν αχτίδες από φως».

Στιγμιότυπο από το Illustradays.
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η έκθεση Paperback Stories, μια έκθεση που με αφορμή τα βιβλία, συγκεντρώνει σκέψεις, αστείες ιστορίες, ιδέες, μουντζούρες και προσχέδια βάζοντας μας μέσα στο εργαστήριο και το μυαλό των εικονογράφων. 52 καλλιτέχνες μοιράστηκαν ένα κομμάτι της δικής τους δημιουργικής διαδικασίας και ρίχνουν λίγο φως στο τι κρύβεται πίσω από το δικό τους βιβλίο. Δεν θα μπορούσαμε πάντως να φύγουμε πριν ξεφυλλίσουμε τα βιβλία που βρίσκονται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του φεστιβάλ, στον εξωτερικό χώρο του Σεράφειου.

Από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη στο illustradays.
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Συνολικά, το illustradays θα φιλοξενήσει δέκα καλεσμένους και καλεσμένες από επτά χώρες, δεκαεπτά ομιλίες από καλλιτέχνες και επαγγελματίες, έντεκα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, ενώ πάνω από εκατό καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Μπορείτε να μάθετε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Το έργο «Follow the light» της Ζάννας Κατσαφάνας.
Το έργο «Follow the light» της Ζάννας Κατσαφάνας.© Ευτέρπη Μουζακίτη

ΙΝΦΟ

illustradays 2022
Έως Κυριακή 18/09 | 11.00 - 20.30
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144
Είσοδος ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.