- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πανσέληνος Αυγούστου 2022: To φεγγάρι του οξύρρυγχου σε εικόνες
Γιατί ονομάζεται έτσι - Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με ελεύθερη είσοδο
Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Το φεγγάρι του οξύρρυγχου δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό και μαγεύει.
Η πανσέληνος τον Αύγουστο είναι ξεχωριστή. Η καλοκαιρινή διάθεση έρχεται να συναντήσει τη διάχυτη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα για τους ερωτευμένους, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα στον νυχτερινό ουρανό για να απολαύσουν το «φεγγάρι του οξύρρυγχου».
Βραδιά πανσελήνου, λοιπόν, η αποψινή και, όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πλήθος κόσμου αναμένεται να επισκεφτεί 100 και πλέον αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, που θα παραμείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο, πολλά με εκδηλώσεις, έως τα μεσάνυχτα.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές εικόνες από τη μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου:
Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Γιατί ονομάζεται φεγγάρι του Οξύρρυγχου
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομα του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.
Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.
Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1 – 2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ΄ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης. Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.
Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Τα ιδανικά μέρη για να την απολαύσετε στην Αθήνα
Στην Αθήνα και την Αττική, ο πετυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που γιορτάζει κάθε χρόνο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, υπόσχεται σε πολίτες και τουρίστες μια μαγική νύχτα υπό το φως του φεγγαριού, το οποίο μπορούν να «συναντήσουν» σε διάφορα μέρη:
- Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που υποδέχεται την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ελεύθερη είσοδο από τις 8 μμ. έως τις 11:30 μμ. Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 8.30 μμ. και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι αρχαιολόγοι - αφηγητές.
- Στο Μουσείο Ακρόπολης, που γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας στον προαύλιο χώρο του (έναρξη 9 μμ.). Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ.
- Στον Άγιο Γεώργιο (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Ένας κόσμος τραγούδια...», που διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου στον χώρο δυτικά από τον περίβολο του μνημείου (έναρξη 9 μμ.). Έως την ώρα έναρξης της εκδήλωσης θα γίνονται διαδοχικές ξεναγήσεις στο εσωτερικό του μνημείου σε ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Είσοδος ελεύθερη.
- Στο Νομισματικό Μουσείο, που «ανοίγει» τον κήπο του Ιλίου Μελάθρου για τη μουσική εκδήλωση «Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες (χτυπήστε Ομήρων Ιωνικών οι λύρες)», με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Ευγενίας Γκρίμας, του τραγουδοποιού Βαγγέλη Δούβαλη και του πιανίστα Νεκτάριου Διονυσάτου και τη φιλική συμμετοχή της υψιφώνου Λαμπρινής Καρτάλη και του τενόρου Χρήστου Λάζου. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 8 μμ. έως τα μεσάνυχτα.
- Στο Σούνιο, εκτός περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στο αναψυκτήριο, όπου ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα ερμηνεύει αγαπημένες επιτυχίες του στη συναυλία με τίτλο «Ένα φως αναμμένο». Μαζί του οι Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης και οι Ευγενείς Αλήτες. Ώρα έναρξης 9 μμ. Είσοδος ελεύθερη.
- Στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφιαρείου, στον Κάλαμο Ωρωπού, που υποδέχεται την πανσέληνο με το κουαρτέτο εγχόρδων ENCHORD, με το οποίο συμπράττει η solist του πιάνου Κωνσταντίνα Χάνδρου σε έργα κλασικής μουσικής (ώρα έναρξης 8.30μμ.). Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός ως τις 11.45 μμ. Είσοδος ελεύθερη.
- Τέλος, στο Κάστρο Κυθήρων, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από τις 8 μμ έως τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία. Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται με εκδηλώσεις ανήμερα της Πανσελήνου (12 Αυγούστου), αλλά και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.