- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
City Lover 309
Ένας Αθηναίος πολυ–οινογνώστης Ο κύριος της φωτογραφίας ονομάζεται Αλέξανδρος Σακκάς, είναι γέννημα θρέμμα της πλατείας Βικτωρίας
Ένας Αθηναίος πολυ–οινογνώστης
Ο κύριος της φωτογραφίας ονομάζεται Αλέξανδρος Σακκάς, είναι γέννημα θρέμμα της πλατείας Βικτωρίας και ειδικός στο κρασί: έναν τομέα με πολλαπλά επίπεδα, που εμείς οι κοινοί (κρασο)πότες σπάνια υποπτευόμαστε. «Η μητέρα μου ήταν οινολόγος. Μ’ έπαιρνε μαζί της από μικρόν, όταν έλεγχε τα κρασιά στις διάφορες ταβέρνες» λέει. Έτσι, δεν είναι περίεργο που ο κ. Σακκάς, αν και σπούδασε άσχετα πράγματα, εδώ και δεκαετίες έχει γίνει επαγγελματίας του οίνου. Γράφει σε περιοδικά και ιστοσελίδες για το κρασί, εργάζεται ως οινοχόος σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (ο σομελιέ που βοηθάει στην επιλογή των κατάλληλων κρασιών ανάλογα με το φαγητό), διοργανώνει βραδιές κρασιού σε συνεργασία με εστιάτορες και γαστρονόμους, καλείται ως κριτής σε διαγωνισμούς κρασιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνει υπεύθυνα την οινολογική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων (δεξιώσεις, γιορτές, εγκαίνια κ.λπ.) και γενικά λειτουργεί ως σύμβουλος σε θέματα κρασιού, που γι’ αυτόν δεν είναι απλά δουλειά, αλλά «τρόπος ζωής», καθώς λέει. Αλέξανδρος Σακκάς, 694 4678296, alexsakkas.wine@gmail.com
Σχολείο ποίησης για νέους Αθηναίους
Αν είσαι νέα ή νέος 18-30 χρονώ και «λερώνεις» ήδη τα χέρια σου με στίχους (ιδίως δικούς σου), τότε ίσως ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις ένα διετή κύκλο μαθημάτων (πρώτος χρόνος ελληνική, δεύτερος ευρωπαϊκή ποίηση) στο ποιητικό εργαστήρι του ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος», διευθυνόμενο από την Τασούλα Καραγεωργίου και τη Λιάνα Σακελλίου (Οδός Τάκη Σινόπουλου –πρώην Όθωνος, αν θυμάμαι καλά– αρ. 22, 111 42, Περισσός). Ο σκοπός δεν είναι μόνο να βελτιώσεις τη φιλολογική σου γνώση για την ποίηση, μα και να γίνεις, τελικά, καλύτερη ποιήτρια ή ποιητής. Στείλε δείγμα δουλειάς, μέχρι πέντε σελίδες, στο elpenor@otenet.gr. Περισσότερα: www.elpenor.gr/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=34&lang=el ή 210 2583.416, 10-1 πρωί.
Γιατί τη λένε Νέα (Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Χαλκηδόνα)
Η ευρεία περιοχή ανάμεσα στον Κηφισό, τον Ποδονίφτη/Περισσό, το Γιαμπουρλά (οι δυο αυτοί είναι χείμαρροι), τα Πατήσια, τις Κουκουβάουνες, το Νέο Ηράκλειο, την Καλογρέζα και τον Κόκκινο Μύλο ήταν εξαιρετικά αραιοκατοικημένη και είχε τα γενικά ονόματα Ποδαράδες (βορειότερα, ανθρωπωνύμιο οικογένειας με κτήματα στην περιοχή, που έγινε ως συνήθως τοπωνύμιο) και Ποδονίφτης (νοτιότερα). Μετα τη μικρασιατική καταστροφή, στο ανατολικό τμήμα ιδρύθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός Νέα Πισιδία. Καθώς όμως προστέθηκαν σταδιακά κι άλλοι πρόσφυγες, από άλλα μέρη, η μετονομασία στο πλατύτερο «Νέα Ιωνία» ήταν καταλληλότερη (οριστικοποιήθηκε το 1934). Στο δυτικό τμήμα της περιοχής χτίστηκε άλλος προσφυγικός συνοικισμός, με καλή ρυμοτομία αυτός, που το 1932 πήρε το οριστικό όνομα Νέα Φιλαδέλφεια (νονός ήταν ο νομικός και πολιτικός Π. Διαμαντόπουλος, πρόσφυγας από τη Φιλαδέλφεια της Μ. Ασίας). Το δε νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα, που ονομάστηκε Ν. Χαλκηδόνα (1934), έχει επίσης προσφυγικό όνομα: η παλιά Χαλκηδόνα ήταν χωριό κοντά στην Κωνσταντινούπολη (το σημερινό ακριβό προάστιο Καντίκιοϊ της Ιστανμπούλ).
Φλερύ, Σπόρτιγκ, Μικρόκοσμος
Ξεχάστε τα σουβλάκια μαζί με την ταινία, το Φλερύ της Καλλιθέας δεν άνοιξε φέτος. Κατεβείτε λίγο πιο νοτιοανατολικά, στην κοντινή Νέα Σμύρνη, όπου ευτυχώς ξανάνοιξε και φέτος το θερινό Σπόρτιγκ (Κ. Παλαιολόγου 38, 210 9333.820). Ή ανεβείτε λίγο πιο βόρεια, όπου ο ψαγμένος Μικρόκοσμος (Συγγρού 106, 210 9215.305) συνεχίζει να παίζει τις ταινιάρες του, κλιματιζόμενος εννοείται.