Life in Athens

i-mall Micro Market: Η Νέα Σμύρνη είναι πολύ μπροστά!

Ένα μίνιμαλ εμπορικό κέντρο, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες και τις καταναλωτικές συνήθειες των Gen Z και Gen A

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 838
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

i-mall Micro Market: To πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής που άνοιξε στην Ελλάδα είναι στη Νέα Σμύρνη. 

Τις νύχτες, άνετα θα μπορούσες να περάσεις τη μαρκίζα από νέον, που φωτοβολεί στην είσοδό του στην οδό Αγίας Φωτεινής 37, σαν το σινιάλο κάποιου κλαμπ από τον πλανήτη Dune, που προπαγανδίζει συναυλία των Daft Punk ή dj set του Τιέστο! Αλλά δεν είναι. To πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής που άνοιξε στην Ελλάδα (στη γλώσσα του παλιού κόσμου τα λεξικά θα το αποκαλούσαν διανυκτερεύον περίπτερο ή ξάγρυπνο μίνι μάρκετ) μπορείς να το βιώσεις και ως shopping τέρμα φουτουριστικό. Όμως πρόσεξε τη γλώσσα που χρησιμοποιείς, προδίδει την ηλικία σου. Οπότε πάμε πάλι.

Το i-mall Micro Market δεν είναι μέλλον· συμβαίνει λίγα μέτρα παραδίπλα από την πλατεία της Νέας Σμύρνης και ο χρόνος είναι τώρα. Ανοιχτό σε ρυθμό 24/7 (όλη τη μέρα, όλη τη νύχτα, επτά μέρες την εβδομάδα) και σχεδιασμένο από την ομάδα της i-mall Micro Market, που στόχος της είναι άλλα 50 τέτοια καταστήματα να ανοίξουν μέχρι το 2024 και 80 συνολικά μέχρι το 2026 στην Ελλάδα.

Το πρώτο πιλοτικό i-mall Micro Market της Αθήνας είναι ένα μίνιμαλ εμπορικό κέντρο, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες και τις καταναλωτικές συνήθειες των Gen Z και Gen A. Λοιπές ηλικιακές δυνάμεις και φυλές, μην το παίρνετε προσωπικά. Γιατί στην πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Σμύρνης, ως γνωστόν, συχνάζουν αι γενεαί πάσαι, οπότε δυνητικά είτε νέοι είτε boomers παλιουραίοι, όλοι μπορείτε να ψωνίσετε από εδώ και αγαθά και εμπειρία. Άλλωστε με το έτσι θέλω και στα γρήγορα, ο Covid-19 επιτάχυνε τις ψηφιακές δεξιότητες ακόμα και αυτών που έως τότε θεωρούνταν αργοκίνητα τεχχνολογικά τρένα, οπότε περνάτε το πάσο και οι μιας κάποιας ηλικίας. Γιατί το i-mall, άσχετα αν είναι φιλικό και συμπεριληπτικό ως προς τον κάθε χρήστη της τεχνολογίας, σαν ιδέα σχεδιάστηκε για να προσελκύσει στοχευμένα τις Gen Z και A. Τις γενιές, δηλαδή, που αγαπούν το κινητό τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο - μανούλες του ίντερνετ, μην το παίρνεται προσωπικά.

© Θανάσης Καρατζάς

Τα παιδιά αυτά ασπάζονται πάραυτα κάθε phydigital και customer journey υπηρεσία και εμπειρία, πολλώ δε, (σειρά σου, δήθεν tek freak μπαμπά), όταν τους απαλλάσσει από ανούσια πήγαινε και έλα σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, με καροτσάκια και ανθρώπινο πολτό σε παράκρουση κατανάλωσης. Είναι γενιές που ζουν με ηλεκτρονικό χαρτζιλίκι κι όχι με μετρητά, είναι τυπάρες που δεν θέλουν ούτε ωσμώσεις ούτε χα και χου με κανέναν άλλον πλην της γενιάς τους. Αυτά είναι τα παιδιά που καταλαβαίνουν αμέσως τι θα πει ρομποτική και IoT (Internet of Things), url αλλά και irl, και αυτή είναι η στοχευμένη κίνηση για να γίνουν η πιο καλή πελατεία.

© Θανάσης Καρατζάς

Στο πιο λιανό: το i-mall Micro Market της Νέας Σμύρνης προσφέρει πατατάκια, προφυλακτικά (ναι, θεία, κάνουμε σεξ από το λύκειο), σοκολάτες, μπίρες, μπισκότα, τροφή για σκύλους και γάτες (καμιά φορά το pet μου με καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθηγητή της Χημείας), μαμ και ντρινκ anytime you want it ή anytime σκάσει ειδοποίηση για σοσιαλάιζινγκ, αφού στο κόλπο μπήκε και η Panik TV. Το νέο τηλεοπτικό κανάλι που συνδυάζει trap μουσική με σκέιτ, μόδα, lifestyle, γκραφίτι και ψυχαγωγία προβάλλεται επί 24ωρου σε ειδικές οθόνες, προσδίδοντας στο σποτ στοιχεία pocket park, για ψώνια, άραγμα και κατάσταση τύπου εναλλακτικό κλάμπινγκ. Παράδεισος, επομένως, για τη γενιά που αποκτά ένα στέκι όπου κανένας boomer δεν συνωστίζεται δίπλα τους ή δεν πάει να τους φάει πονηρά τη σειρά στην ουρά, γιατί απλούστατα εδώ δεν υπάρχουν ούτε ταμεία ούτε πωλητές πλην… αυτομάτων.

© Θανάσης Καρατζάς

Πήγα, είδα, ψώνισα (σόρι, guys, αλλά και οι της Generation X έχουμε σχεδόν τις ίδιες ανάγκες) και καραγούσταρα! Όλα λειτουργούν ρομποτικά και διαδραστικά μέσω οθόνης αφής (touchscreen), είτε μέσω του mobile app. Με ένα QRcode, δε, που λαμβάνουν από το app στο κινητό, ενόσω είναι καθ’ οδόν προς το κατάστημα, τα παιδιά παραλαμβάνουν την παραγγελία τους εύκολα και γρήγορα, μέσω προσωπικών θυρίδων. Χρήσιμη υπενθύμιση, ειδικά για τους ΝεοΣμυρνιώτες αναγνώστες: Αν ζοριστείτε, ένεκα της τούρμπο τεχνολογίας, μη σκάτε! Θα υπάρχουν πάντα τα 24hours ανοιχτά περίπτερα της πλατείας μας· μένω εδώ και θα τα τιμώ πάντα για τις πρώτες βοήθειες που προσφέρουν, απλώς παραστράτησα για την ανάγκη του ρεπορτάζ! Οπότε αφήστε τους Z και A να γλεντήσουν το πρώτο i-mall, χωρίς να τους ζαλίζετe με ερωτήσεις τύπου «τι είναι αυτό, πασάμ;». ΟΚ;

© Θανάσης Καρατζάς