Life in Athens

Korydallos Lake Park Walls: Οι πρώην γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μετατρέπονται σε υπαίθρια γκαλερί

Ένα από τα μεγαλύτερα projects δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα εγκαινιάζεται στις 14 Ιουλίου

Μαριάννα Μανωλοπούλου
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Korydallos Lake Park Walls: Η Awesome Athens Experiences, οι street artists Lidia Cao, Murfin και Yiakou μιλούν στην Athens Voice για την καλλιτεχνική παρέμβαση στις πρώην γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Δευτέρα απόγευμα, Κορυδαλλός. Εδώ και μερικούς μήνες στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σολωμού παρατηρώ μια ασυνήθιστη κίνηση κάθε φορά που περνάω για να αράξω εκεί κοντά μετά την δουλειά. Τέχνη σε κάθε της έκφραση, αλλαγή, street art και γκραφιτάδες. Στέκομαι για λίγο μπροστά στην καλλιτεχνική παρέμβαση που μεταμόρφωσε τον τοίχο των πρώην γυναικείων φυλακών για να χαζέψω την εντυπωσιακή τοιχογραφία που φιλοξενεί ένα σύνολο από street art έργα στον χώρο. Έντονα χρώματα τριγύρω, graffiti με νόημα, μια καθημερινότητα που τρέχει και αλλάζει αλλά η τέχνη εκεί κάθε φορά σε πάει παραπέρα σκέφτομαι. Το Korydallos Lake Park Walls είναι ένα από τα μεγαλύτερα projects δημόσιων τοιχογραφιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα, είναι το πρότζεκτ που εκφράζει τη μεταμόρφωση, την αναγέννηση μέσα από την δημιουργία σε έναν χώρο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Δήμο Κορυδαλλού. Σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 20.00 στο χώρο αυτό θα εγκαινιαστεί το νέο, εμβληματικό, σύγχρονο, πράσινο πάρκο, το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς μια πρωτότυπη υδάτινη κατασκευή, πάνω και γύρω από την οποία αναπτύσσονται όλες οι επιμέρους παρεμβάσεις για περίπατο, παιχνίδι και αναψυχή. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην λειτουργικότητα και την συμπερίληψη μέσω της εύκολης πρόσβασης σε όλα τα σημεία του, με διαδρόμους περιπάτου, καθώς και στο πράσινο, με την φύτευση πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων, φυτών και θάμνων για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής. To project αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κορυδαλλού με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και της εταιρείας Awesome Athens Experiences που στόχος της τελευταίας είναι η ανάδειξη της Αθήνας και των προαστίων της μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης.

© Awesome Athens Experience

Η υλοποίηση των τοιχογραφιών ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και διήρκεσε έως τις αρχές του Απριλίου. 14 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια υπαίθρια Gallery τοιχογραφιών ύψους περίπου 10 μέτρων και μεγάλης κλίμακας σε έναν τοίχο συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 1300 τετραγωνικών μέτρων, με έμπνευση από τη φύση, το υδάτινο περιβάλλον και την τέχνη ως διέξοδο ελευθερίας. Ένα αρκετά ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων που απέκτησε χημεία και τελικά έγινε μια ωραία, δημιουργική συντροφιά. Η λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών περιλαμβάνει ονόματα καταξιωμένα στο χώρο, με διαφορετικές αφετηρίες και στυλ.

Lidia Cao και Murfin μια δημιουργική συνεργασία για το «Integrity»

Η Lidia Cao από το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας και ο Murfin από την Ανδαλουσία έκαναν την αρχή με το έργο «Integrity», μια τοιχογραφία που σπάει τα δημιουργικά όρια, συνδυάζοντας την αφηρημένη και την παραστατική τέχνη. «Το έργο που δημιουργήσαμε στον Κορυδαλλό, σε συνεργασία ονομάζεται Integrity (Ακεραιότητα). Η προσωπική ελευθερία και η ικανότητα του να ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα και σθένος είναι το θέμα του έργου. Σαφέστατα και αποτελεί ένα έργο προσωπικό και βιωματικό».

© Σπύρος Χατζίκος

Όπως η ίδια η Lidia μου είπε, δεν θα άλλαζε με όλο τον χρυσό του κόσμου την εμπειρία του να ταξιδεύει και να αφήνει σε κάθε τόπο μια κατάθεση ψυχής. «Αυτή είναι η τέχνη, αυτό είναι το ταξίδι. Έχουν τη μαγική δύναμη να μας ενώνουν και να μας μετασχηματίζουν».

«The illusion of freedom» by Wild Drawing

Η συνέχεια έγινε με τον καλλιτέχνη Wild Drawing και την εντυπωσιακή τοιχογραφία «The illusion of freedom», ένα έργο με τρισδιάστατη τεχνική που αλληλεπιδρά με το σημείο που δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό.

© Σπύρος Χατζίκος

One Bran& Jola, «Serenity» και γεωμετρικές φόρμες με χρωματικούς τόνους

Η τρίτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τους πολυσχιδείς One Bran& Jola, δυο δημιουργικούς ανθρώπους που ασχολούνται με την εικονογράφηση, το graphic design, την καλλιγραφία, τη μεταξοτυπία και τις τοιχογραφίες. Το έργο έχει τίτλο Serenity και αποτελείται από γεωμετρικές φόρμες και χρωματικούς τόνους που χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και τάξη.

© Awesome Athens Experience

Ο Dimitris Meizar δημιούργησε την τοιχογραφία «Free, trapped in the given»

Ο Dimitris Meizar, γνωστός tattoo artist, δημιούργησε την επόμενη τοιχογραφία που τιτλοφορείται «Free, trapped in the given», έργο που θέτει ερωτήματα για τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης βούλησης.

© Σπύρος Χατζίκος

Ο Gospel και το πέμπτο έργο «Plastic Kingdom»

Ο Gospel ολοκλήρωσε το πέμπτο έργο, την τοιχογραφία με τίτλο «Plastic Kingdom». Με γενναία δόση χιούμορ θέτει προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη.

© Σπύρος Χατζίκος

Ο Apset και το έργο του «Liberdreaming»

Η έκτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τον Apset, καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, με ενεργή παρουσία στον χώρο του graffiti από το 1998 αλλά και σπουδές στα εικαστικά. Ο τίτλος του έργου είναι “Liber dreaming” και αποτελεί μια εξαιρετική σύνθεση που συνδυάζει το πορτραίτο με την αφαίρεση και εμπλουτίζεται με ενδιαφέροντα εννοιολογικά στοιχεία.

© Σπύρος Χατζίκος


Ο Yiakou, το έργο του «Awakening» και η ποιητική διάσταση της ζωής


Γνωστός για τις υπέροχες φανταστικές φιγούρες, τα έντονα χρώματα και εμπνευσμένος από τις ονειρώδεις αναμνήσεις, τις μνήμες και την ποιητική διάσταση της ζωής, ο Yiakou είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες της Αθηναϊκής street art. Το έργο του ονομάζεται “Awakening” και αποτελεί μια προσωπική δημιουργία που μιλάει για το αληθινό νόημα της ζωής. «Μέσα από τους χρόνους και τα σημεία αναφοράς που έχω ταξιδέψει, μπορώ να πω με σιγουριά πως της ζωής το νόημα είναι ο αυτοσκοπός. Τα όσα μας φανερώνονται στην ζωή είναι το σύνολο ενός παζλ που συμπληρώνοντάς το συνειδητά, αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη του πνεύματος, πως τίποτα δεν έρχεται τυχαία αλλά εναρμονισμένα με την ίδια την φύση, την δική μας φύση, το ένα. Το βίωμα της αφύπνισης είναι το δώρο του εαυτού στην ψυχή, είναι το άνθος που ανοίγει τα μάτια του, είναι ο ύπνος που ολοκληρώνεται στην ανατολή, είναι η επιστροφή στην φυσική μας κατάσταση, είναι ο κάθε ένας από εμάς που βλέπει για να δουν όλοι, και ρυθμικά όπως η καρδιά στέλνει τους παλμούς της ζωντανά, ο ένας μεταφέρει την ενέργεια στον άλλον, με το τραγούδι, την μουσική, την ζωγραφική, την αλληλοϋποστήριξη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την άνευ όρων ανταλλαγή ενέργειας».

© Σπύρος Χατζίκος

Για να συνεχίσει: «Το σημείο που δημιουργήθηκαν τα τόσο ιδιαίτερα από όλους τους καλλιτέχνες ζωγραφικά έργα, είναι τοίχοι που κρατούν ένα σύμπλεγμα πολλών ενεργειών. Το συμπαγές αυτό όριο γης μεταξύ “ελεύθερων” και κρατούμενων είναι το σύνορο που κράτησε πάνω του πολλά δάκρια, ψυχικό πόνο, θυμό, μίσος, φόβο και άλλες πολλές της ψυχής και του πνεύματος αντιδράσεις. Αν αυτό το σημείο αναφοράς έχει έναν ιερό σκοπό, αυτός είναι η ουσιαστική εξέλιξη, η διδαχή και η μετάβαση του πνεύματος σε αντιληπτικά πεδία αξιών και ολοκλήρωσης. Νιώθω πως επειδή η αγάπη για αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο αισθητικής σημασίας αλλά δίαυλος ενεργειακής επικοινωνίας, το δημιούργημα μου επικοινωνεί ανοιχτά το νόημα της ζωής, την αξία της μετάβασης από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, μέχρι όμως και στις πιο χαλαρές βόλτες σε ένα πολύ όμορφο πάρκο που θέλουμε χωρίς να είναι άμεσα αντιληπτό να έρθουμε πιο κοντά με την φύση, το πνεύμα μας, την ζωή».

Ένα από τα πολύ αγαπημένα του μότο είναι το «θυμήσου να θυμάσαι» όπου το νόημά του είναι τόσο βαθύ όσο και η θύμηση «Θυμήσου να θυμάσαι να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι ερωτευμένος, ερωτευμένη με τη ζωή, με τον αέρα με την κάθε στιγμή. Θυμήσου να ζεις όπως οι τυφλοί που βλέπουν τα όσα ακούν, σαν τους κουφούς που ακούν από τα όσα βλέπουν, σαν τους τρελούς που ζουν από τα όσα νιώθουν, σαν τους εμπόρους που θα πουλούσαν στον χάρο την κάθε τελευταία στιγμή ως το πιο ακριβό χρυσάφι. Θυμήσου πως το αύριο δεν γνωρίζεις και πως στο χθες δεν ζεις πια, θυμήσου την ψυχή σου παιδί, σε μια παραλία το κύμα που δημιουργήθηκε για να το δεις να βουτά στη μια και μοναδική του στιγμή. Θυμήσου να είσαι για τον εαυτό σου εσύ που ήθελες να είσαι πραγματικά για μια ζωή, θυμήσου να μην το θυμηθείς στην τελευταία πνοή, θυμήσου να μην σε θυμηθείς αλλά να σε γνωρίζεις, θυμήσου να σου πεις το πόσο σε θες αληθινά, βασικά το πόσο θα αλλάξεις για να σε θες αληθινά, πόσο σε αγαπάς και πόσο θα σε προσεχείς. Θυμήσου… να (σε) θυμάσαι» μου απαγγέλει υπενθυμίζοντας μου ένα από τα ξεχωριστά ινσταγκραμικά post του.

a.k.a Epsilon, ο εικονογράφος και graffiti artist από την Αθήνα με το έργο του «Escape Reality»

Η όγδοη τοιχογραφία του project δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Ερμίδη a.k.a Epsilon, εικονογράφος και graffiti artist από την Αθήνα. Ο τίτλος είναι “Escape Reality” και μας προσκαλεί σε μια πολύχρωμη και βόλτα μέσω της φύσης και της τέχνης, μια μαγική απόδραση από την καθημερινότητα.

Ο Krah, ο παλιός και η «Daphne»

Ο Krah, ένας από τους παλαιότερους graffiti artists της χώρας, μετά από μια δεκαετία δημιουργικής παρουσίας στο Λονδίνο συνεχίζει ακάθεκτος να μπλεντάρει μυθολογία, pop αναφορές και φουτουρισμό. Το έργο του τιτλοφορείται “Daphne” και εμπνέεται από τον μύθο της όμορφης Δάφνης, μια από τις υπέροχες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας με σημαντικούς ψυχολογικούς συμβολισμούς.

© Σπύρος Χατζίκος

Ο Achilles και τα εντυπωσιακά γυναικεία πορτραίτα

Ο ξεχωριστός street artist Achilles, γνωστός για τα εντυπωσιακά γυναικεία πορτραίτα και τα παιχνίδια του με την προοπτική και το χώρο.

© Awesome Athens Experience

Ο Platonas, γκραφιτάς και street artist δημιούργησε μια ξεχωριστή τοιχογραφία

Ο γκραφιτάς και street artist Platonas, ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του χώρου και δημιουργός εμβληματικών πορτραίτων αλλά και χαρακτήρων από το σύμπαν των comics.

© Σπύρος Χατζίκος

Awesome Athens Experiences: Η απόλυτη ξενάγηση στην street art πλευρά της Αθήνας και στο 

Η Καλλιόπη Μαρκοπούλου και ο Θωμάς Μουζακίτης που διοργανώνουν καλλιτεχνικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης, φεστιβάλ street art, τοιχογραφίες, διάφορες αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους έβαλαν το χεράκι τους κι εδώ. «Η αρχική ιδέα  ανήκει στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών & Φιλοζωικής Πολιτικής του Δήμου, Απόστολο Αρώνη, έναν άνθρωπο νέο, με μοντέρνες ιδέες και όραμα. Εμείς ως εταιρεία είχαμε ήδη διοργανώσει αρκετά street art events. Μας προσέγγισε, συζητήσαμε για το τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τεράστιο τοίχο και καταλήξαμε από κοινού πως αυτό το project έπρεπε να γίνει πάση θυσία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες ασχολούμασταν καθημερινά με το project, λιγότερο ή περισσότερο, επενδύοντας χρόνο και κόπο. Πιστεύουμε όμως πως το αποτέλεσμα μας δικαιώνει απόλυτα.

© Awesome Athens Experience

Η τεχνική υλοποίηση ήταν από την αρχή η μεγαλύτερη πρόκληση, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το σχετικά περιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Οι καιρικές συνθήκες άλλο ένα πρόβλημα, μιας και οι τοιχογραφίες ξεκίνησαν αρχές Φεβρουαρίου και συχνά είχαμε να αντιμετωπίσουμε βροχή, δυνατό άνεμο, κρύο, ακόμη και χιόνι. Το ψυχικό και σωματικό σθένος όμως των καλλιτεχνών σε συνδυασμό με την αμέριστη συμπαράσταση του Αντιδήμαρχου Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργου Δημόπουλου και του εξαιρετικού προσωπικού του Δήμου, συντέλεσαν στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε».

Ιnfo: Μεγάλοι χορηγοί είναι η βιομηχανία χρωμάτων Kraft Paints και η Cosmos Lac Official. 
Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη &Πλαταιών
Πρόσβαση: Κοντά σε μετρό Κορυδαλλός (μπλε γραμμή)
Περισσότερες πληροφορίεςkorydallos-lake-park-walls.com