Life in Athens

18o Athens Digital Arts Festival: Mία FutuRetro εμπειρία

Ο ιδρυτής του φεστιβάλ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η καλλιτεχνική διεθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη μιλούν για όσα θα συμβούν

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 829
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλλη-Άννα Περιστεράκη, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
© Φίλιππος Φερεντίνος

Athens Digital Arts Festival: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και Έλλη-Άννα Περιστεράκη μιλούν για τη 18η διοργάνωσή του (πλατεία Κοτζιά, 25-29 Μαΐου).

Περισσότερα από 600 έργα, περφόρμανς, απρόσμενες συναντήσεις κι εργαστήρια στην πόλη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας Athens Digital Arts Festival (ADAF) επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, και μας καλεί να δούμε το σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος.

18th ADAF | FutuRetro - Teaser

Το ADAF επιστρέφει. Τι διαφορετικό θα δει και θα ακούσει η Αθήνα φέτος;
Φέτος το Φεστιβάλ ενηλικιώνεται, για αυτό επιλέξαμε τη θεματική «Future Retro» για τη 18η διοργάνωσή μας, με μια διάθεση ανασκόπησης για την ενηλικίωσή του. Με βάση αυτήν τη θεματική επιλέξαμε αντιπροσωπευτικά έργα από την κάθε μία από τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο στον χώρο των ψηφιακών τεχνών, τα οποία θα παρουσιαστούν στον αστικό ιστό, επί της πλατείας Κοτζιά και στους οκτώ ορόφους του κτιριακού συγκροτήματος πρώην Notos Home, συν το immersive room του υπογείου. Κατά τη διάρκεια του 18ου Athens Digital Arts Festival θα στηθεί στην πλατεία Κοτζιά για τις ανάγκες του προγράμματος του Φεστιβάλ το ADAF Stage, που θα φιλοξενήσει performances και συναυλίες από ισχυρά ονόματα της εγχώριας ποπ και εναλλακτικής σκηνής, που θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του What’s Up της Cosmote. Είστε ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε τις διαθέσιμες προς όλους εκδηλώσεις του ADAF, οι οποιες δύσκολα θα μείνουν απαρατήρητες και είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν τις εντυπώσεις και του πιο απαιτητικού θεατή.

Ποια ήταν η δημιουργική πρόκληση που αντιμετωπίσατε στήνοντας τις φετινές σας δράσεις; Θέλαμε εξ αρχής να συμπεριλάβουμε ένα δωμάτιο εμβύθισης (immersive room), το οποίο θα υπάρχει στο υπόγειο της κεντρικής έκθεσης. Εκεί θα δείτε το έργο «Lumen II» των IP Group, ένα site-specific εμβυθιστικό περιβάλλον, μια νοητή εμπειρία στην οποία δέσμες φωτός ξεκινούν μια σειρά από ψευδαισθήσεις και προσκαλούν τον επισκέπτη να διαδράσει μέσα σε αυτό. Mε την ευκαιρία της επιστροφής της κατηγορίας ADAF Music, που μας έλειψε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, επιδιώξαμε ένα μουσικό πείραμα, τα What’s Up Music Doubles που θα παρουσιαστούν (26-29 Μαΐου 2022) στο ADAF Stage. To συγκεκριμένο project γεννήθηκε υπό το πρίσμα της φετινής θεματικής μας «FutuRetro», με βαθιά πειραματική και αναστοχαστική διάθεση προς τη σύγχρονη ελληνική μουσική και τα κύρια ποπ, πειραματικά, εναλλακτικά χαρακτηριστικά της. Τι θα γινόταν αν μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική σταδιοδρομία συναντούσαν τη νέα γενιά μουσικών της Ελλάδας; Πώς υπάρχουν στην ψηφιακή εποχή πιο παραδοσιακά ακούσματα και ήχοι; Ποια η σχέση της προ-ηλεκτρονικής μουσικής με την παραγωγή του σήμερα; Τα What's Up Music Doubles φέρνουν στο ADAF Stage απρόσμενες και μοναδικές συνεργασίες μεταξύ μουσικών από διαφορετικά είδη και χρονικές περιόδους, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο κράμα από τις μουσικές αναφορές της Ελλάδας.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Ο ιδρυτής του φεστιβάλ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου © Φίλιππος Φερεντίνος

Η φετινή διοργάνωση εξερευνά τη θεματική «FutuRetro». Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την επιλογή της;
Επιλέξαμε τη θεματική «FutuRetro» με αφορμή τη σύγχρονη δυσανασχέτηση και τον σκεπτικισμό για την κατάσταση του παρόντος, μετά και από την κρίση της πανδημίας, της οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής, στραφήκαμε στην επιστημονική φαντασία και στον ρετροφουτουρισμό, ως μέρος της επιστήμης του μέλλοντος, προσπαθώντας να δούμε τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, αλλά και ως προοικονομία του αύριο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η αναβίωση αυτής της αισθητικής, μέσα από το σύγχρονο trend της 80s και 90s νοσταλγίας. Θέλαμε να εξερευνήσουμε το πώς αναφέρεται το παρελθόν στην τεχνολογία του σήμερα; Πώς γίνεται η επανάχρηση της retro τεχνολογίας στη σύγχρονη τομή τέχνης-τεχνολογίας-επιστήμης; Θα αποτελέσει η σύγχρονη τεχνολογία αιχμής π.χ. τα NFT, το ΑΙ, τα σύγχρονα ρομπότ, η βιοτεχνολογία κ.λπ. Το ρετρό του αύριο; Είναι οι σημερινές τεχνολογικές προοικονομίες όπως το superintelligence, 3D bioprinting, το mind uploading, το singularity, το transhumanism κ.λπ. το μέλλον; Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ανθρωπότητα;

Έλλη - Άννα Περιστεράκη
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ADAF, Έλλη - Άννα Περιστεράκη © Φίλιππος Φερεντίνος

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι νέες παγκόσμιες τάσεις στις ψηφιακές τέχνες;
Σίγουρα τα NFT, που έχουν απασχολήσει ευρέως και τον τύπο και την κοινή γνώμη, για αυτό ετοιμάσαμε μία ομιλία για το ευρύ κοινό και ένα εργαστήριο σχετικά με τα Non Fungible Token, που θα απευθύνεται σε καλλιτέχνες. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο workshops@adaf.gr. Αντίστοιχα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα ρομπότ, τα έργα που σχετίζονται με την κουλτούρα του internet και των social media, η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), τα διαδραστικά installation και φωτεινά γλυπτά εξωτερικού χώρου. Οι επισκέπτες του 18ου θα έχουν την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν όλα σε μία FutuRetro μοναδική εμπειρία που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.