- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο χάρτης των δέντρων της Αθήνας
Ένα δέντρο στον Εθνικό Κήπο αντίκρισε δύο νέους να φιλιούνται το 1908, είδε εθνικούς διχασμούς, Κατοχή και έφτασε μέχρι τον καιρό της πανδημίας, ριζωμένο στο ίδιο σημείο.
Τα δέντρα της Αθήνας, η ιστορία τους, τα είδη, πόσα δέντρα υπάρχουν στις γειτονιές της πόλης και ποια είδη χλωρίδας ευδοκιμούν σε κάθε συνοικία.
Τα δέντρα της Αθήνας έχουν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν για αυτή την πόλη. Αυτοί οι αγέρωχοι «Αθηναίοι» στέκονται σιωπηλοί δεκαετίες ολόκληρες σε πεζοδρόμια, νησίδες, πάρκα και πλατείες. Είναι πάντα εκεί, πράσινες πινελιές της φύσης που ομορφαίνουν την πόλη, μικρές οάσεις ζωντάνιας στο γκρίζο του αστικού τοπίου. Στέκουν εκεί αγέρωχα και μεγαλώνουν δίπλα στις πόλεις που μεταμορφώνονται και στους ανθρώπους που χτίζουν τις ζωές τους. Ένα δέντρο στον Εθνικό Κήπο αντίκρισε δύο νέους να φιλιούνται το 1908, το ίδιο δέντρο είδε εθνικούς διχασμούς, Κατοχή και έφτασε μέχρι τον καιρό της πανδημίας, πάντα ριζωμένο στο ίδιο σημείο.
Από τα πλατάνια της Πανεπιστημίου και τις σοφόρες στην οδό Ιπποκράτους μέχρι τις κουκουναριές της Συγγρού και της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και τις νεραντζιές στην αρχή της Σόλωνος, κάθε δρόμος έχει τη δική του ταυτότητα όσον αφορά τα είδη και την αίσθηση που του προσδίδουν.
Ποιος είναι όμως ο χάρτης αυτών των σιωπηλών πρωταγωνιστών του κέντρου της Αθήνας;
Στην περιοχές γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, το Κολωνάκι, το Κουκάκι, συναντά κανείς διάφορα είδη δέντρων. Στην πρώτη δημοτική κοινότητα βρίσκουμε, όσον αφορά τις δεντροστοιχίες, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πράσινου του Δήμου της Αθήνας, 19.920 δέντρα. Ανάμεσά τους, μεταξύ άλλων, υπάρχουν 300 ελιές, 2.300 ιβίσκοι, 3.900 μουριές, 3.300 νεραντζιές. Σε άλλα σημεία της ίδιας ζώνης μπορεί κανείς την ώρα που κάνει τον περίπατό του να βρεθεί δίπλα σε πικροδάφνες, ακακίες, πλατάνια και κουτσουπιές.
Από την άλλη πλευρά, στη συνοικία του Παγκρατίου, στο Μετς, στον Νέο Κόσμο και γενικότερα στις περιοχές της δεύτερης δημοτικής κοινότητας του Δήμου της Αθήνας, απλώνουν τις ρίζες τους δεντροστοιχίες με 16.500 δέντρα, ανάμεσά τους, λεύκες, κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι. Σε αυτές τις περιοχές, διασχίζοντας τα πεζοδρόμια, μπορεί να συναντήσει κάνεις επίσης μυρωδάτες λεμονιές και καρυδιές μέχρι και εντυπωσιακά πεύκα, χαρουπιές, ακόμα και φοίνικες.
Στις δενδροστοιχίες των επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας βρίσκουμε συνολικά 93.891 δέντρα. Ζωντανά στολίδια που αφομοιώνουν τους κραδασμούς αυτής της πόλης και που σίγουρα στο μέλλον θα θέλαμε να πληθύνουν και να δώσουν μεγαλύτερη ανάσα στην καθημερινότητά μας. Με την παρουσία τους κάνουν τις βόλτες μας στην πολύβουη Αθήνα πιο ανθρώπινες. Άλλωστε, οι δεντροστοιχίες της πόλης, όσο και αν τις προσπερνούμε βιαστικά, μας συνδέουν σαν αόρατη κλωστή νοερά με την πιο ήσυχη και ξέγνοιαστη πλευρά της ζωής, αυτή που μας χαρίζει η επαφή μας με τη φύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.