Life in Athens

Το Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα «στολίστηκε» με έργα street art

Ο Fotizontas και η Μαρίνα Μαργιόλα μετέτρεψαν τους τοίχους του σταδίου σε έργα τέχνης με έμπνευση από τα αθλήματα που φιλοξενούνται στους χώρους των εγκαταστάσεων

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα στολίστηκε με έργα street art

Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα: Η Γ.Γ. του Δήμου, Νατάσα Βαρουχάκη, η Μαρίνα Μαργιόλα και ο Fotizontas μιλούν για τις εικαστικές παρεμβάσεις με έμπνευση από τα αθλήματα

Σε καμβά μετατράπηκαν οι τοίχοι του Δημοτικού Σταδίου Βύρωνα απεικονίζοντας πλέον μέσα από εμπνευσμένα έργα τέχνης, πολλά και ποικίλα αθλήματα. Έπειτα από μια σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, έφτασε η στιγμή και για το Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα. Ο Fotizontas και η Μαρίνα Μαργιόλα μετέτρεψαν τους τοίχους του σταδίου σε έργα τέχνης με έμπνευση από τα αθλήματα που φιλοξενούνται στους χώρους των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα ο στίβος, η ελληνορωμαϊκή πάλη και η ρυθμική γυμναστική, μαζί με τις εμβληματικές μορφές των θρύλων του ποδοσφαίρου και της πυγμαχίας, τον Μαραντόνα και τον Μοχάμεντ Άλι, κοσμούν πλέον εξωτερικά το στάδιο. Τους καλλιτέχνες αυτή τη φορά πλαισίωσαν με έργα τους ο γνωστός από άλλα έργα του στην πόλη του Βύρωνα street artist Achilles, ενώ οι One Bran και Gospel, μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας The Slang Network (μιας κολλεκτίβας δημιουργικών ανθρώπων από όλο το φάσμα της ζωγραφικής, του graffiti και της εικονογράφησης), δημιούργησαν στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου ένα έργο επηρεασμένο από τη σημειολογία των ολυμπιακών εικονογραμμάτων, τιμώντας τον στίβο, τον «βασιλιά» των σπορ, αλλά και το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο.

Γκράφιτι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα

Πώς προέκυψε η ιδέα για τις εικαστικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα; Η Γ. Γ. του Δήμου Βύρωνα, κ. Νατάσα Βαρουχάκη, εξηγεί

«Η street art έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια τη θέση της ως ένα ξεχωριστό είδος εικαστικής τέχνης, που δημιουργείται στο δημόσιο χώρο προκειμένου ο δημιουργός να επικοινωνήσει με ευρύτερο κοινό, με τον κάθε πολίτη. Πλέον εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, βλέπουμε στην street art ένα νέο είδος δημόσιας τέχνης που αναβαθμίζει τους κοινόχρηστους χώρους, δίνει χρώμα στους γκρίζους τοίχους της πόλης και χαρακτήρα στις γειτονιές μας.
Ο Δήμος Βύρωνα είναι μια φιλόξενη γειτονιά για την τέχνη του δρόμου. Μετά την απήχηση του 1ου Street
Art Festival στους εξωτερικούς τοίχους του Κλειστού Γυμναστηρίου "Στέφανος Καραλής", προχώρησε και σε άλλες δράσεις, δίνοντας χώρο σε νέους καλλιτέχνες της street art να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν».

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο των εικαστικών έργων που έχει προωθήσει, έχει παρέμβει δημιουργικά, σε σχολεία, καμπίνες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης.

Γκράφιτι για τη Γυμναστική στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα

Γκράφιτι για τη Γυμναστική στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα

Όπως προσθέτει η κ. Βαρουχάκη: «Καθώς οι μαζικοί χώροι πολιτισμού και αθλητισμού συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών και ιδιαίτερα της νεολαίας, η οποία πάντα αναζητά νέους τρόπους έκφρασης, μας γεννήθηκε η σκέψη να παρέμβουμε και στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης. Οι εικαστικές παρεμβάσεις από τους Achilles, The Slang, Marmar και Fotizontas, μεταμόρφωσαν το χώρο. Οι τοίχοι μετατράπηκαν σε καμβά, με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα αθλήματα που φιλοξενούνται στους χώρους του σταδίου. Ο στίβος, η ελληνορωμαϊκή πάλη και η ρυθμική γυμναστική, μαζί με τις εμβληματικές μορφές των θρύλων του ποδοσφαίρου και της πυγμαχίας, τον Μαραντόνα και τον Μοχάμεντ Άλι, κοσμούν πλέον εξωτερικά το στάδιο. Πρόσφατα, ο νεαρός Βέλγος καλλιτέχνης Wietse επισκέφτηκε την Ελλάδα και δημιούργησε δυο τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας στην πόλη, με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, εγκαινιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το 2022 που αναμένεται να είναι πολύ δυνατό! Το δεύτερο street art festival προγραμματίζεται για την άνοιξη και θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στο Βύρωνα».

Γκράφιτι για τον στίβο στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα

Όλες αυτές οι εικαστικές παρεμβάσεις έδωσαν άλλο αέρα στο Δημοτικό Στάδιο του Βύρωνα, χαρίζοντας χρώμα και περισσότερη ζωντάνια. Ο Fotizontas με την μακρόχρονη πορεία του στο street art επί δύο δεκαετίες, θέλει μέσα από τα έργα του, όπως τονίζει, να προάγει την αισθητική και κυρίως να βοηθά μέσα από την τέχνη του να βελτιώνονται τα πράγματα όσον αφορά στο ηθικό κομμάτι. Συγκεκριμένα όσον αφορά το τι είναι ο αθλητισμός για εκείνον, απαντά πως είναι οι ήρωες και οι άνθρωποι που αγωνίζονται και μάχονται και που το κράτος, θα πρέπει να στηρίζει με τις υποδομές του, όπως επισημαίνει.

Τι αισθάνθηκε η Μαρίνα Μαργιόλα δημιουργώντας σε έναν τέτοιο χώρο, όπως το Δημοτικό Στάδιο του Βύρωνα;

«Πάντα όταν ζωγραφίζω, απομονώνομαι από το χρόνο και το "τώρα". Έτσι αυτή η εσωτερική μου ανάγκη, μετουσιώνεται σε δημιουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν κέλυφος στο οποίο αυτοπροστατεύομαι από τους καιρούς μας. Με τα έργα που δημιούργησα ήθελα να ξεπεράσω την απλή απεικόνιση ενός αθλητή, αλλά να μιλήσω μέσα από το εκάστοτε έργο σε συνδυασμό με την αποτύπωση αποφθεγμάτων μεγάλων σκεπτικιστών όπως ο Στίβεν Χόκινς. Οι άνθρωποι που αθλούνται στο χώρο, ειδικά τα νέα παιδιά ήθελα να δουν έργα που να τα ενθαρρύνουν, να εστιάζουν στη στοχοθέτηση στη ζωή και να ζουν την διαδρομή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της νίκης. Άλλωστε, για μένα, αυτό είναι η ίδια η ζωή».

Γκράφιτι στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.