«Τέξας»: Μια punk οικογένεια μοιράζει φυτά πόρτα-πόρτα στην Αθήνα
Σε αυτή τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Μεταξουργείου, τα φυτά μεγαλώνουν ακούγοντας punk μουσική
«Τέξας»: Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση στο Μεταξουργείο που φυτεύει, θεραπεύει και μοιράζει καθημερινά γλάστρες σε όλη την Αθήνα
«Η ιδέα ξεκίνησε ένα απόγευμα που καθόμασταν στη βεράντα με τις μικρές και ακούγαμε Lou Reed. Χαζεύαμε στο απέναντι μπαλκόνι τις εργασίες στην πολυκατοικία που είχε πωληθεί πρόσφατα και ανακαινιζόταν για να μεταμορφωθεί κι αυτή, όπως κι άλλες στη γειτονιά, σε Αirbnb. Είχε κάτι υπέροχα φραγκόσυκα το επάνω πάνω ρετιρέ –χρόνια τα χαζεύαμε να μεγαλώνουν μόνα τους με καύσωνες και βροχές– που τα διαμέλιζαν και τα κατέβαζαν στους κάδους με τα μπάζα. Φορέσαμε γάντια, τζιν φόρμες και πήγαμε και τα μαζέψαμε όλα. Τα απλώσαμε στην ταράτσα, παρακολουθήσαμε βιντεo από φυτείες στο Τέξας και μεθόδους πολλαπλασιασμού κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Δημιουργήσαμε ένα μικρό αυτοσχέδιο θερμοκήπιο εκεί, με πληροφορίες από το ίντερνετ, κι ακόμα ένα στη βεράντα. Ε, μετά το ένα έφερε το άλλο», θα μας πει η Άννα Γεωργάτου.
Με τις δύο τις κόρες και τον Γιώργο, ξεκίνησαν το project «Door to Door Green Love», δηλαδή να μοιράζουν φυτά πόρτα-πόρτα, «σπιτικά», στη βεράντα και στην ταράτσα τους. Στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη ενός στούντιο-αποθήκης κι έτσι βρέθηκε ο χώρος στο Μεταξουργείο για να φυλάσσονται, το τέξας. Ξεκίνησαν με ένα μικρό business plan, έβγαλαν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα σχετικά με το ποιες μέρες θα γίνεται ο ανεφοδιασμός, ποιες μέρες και ώρες η διανομή, ποιος θα αναλάβει τα σόσιαλ και την προετοιμασία των παραγγελιών, και μέχρι σήμερα παρακολουθούν ασταμάτητα σεμινάρια σχετικά με την φροντίδα των φυτών, το πάθος για τα οποία ήταν ανέκαθεν μεγαλο.
«Μεγαλώσαμε με ελληνικές ταινίες του Φίνος Φιλμ, γεμάτες αλοκάσιες και μονστέρες και στις καταπράσινες αυλές των γιαγιάδων μας, τριγυρνούσαμε χρόνια σε φυτώρια κι αγορές, παρακολουθούσαμε προγράμματα κηπουρικής, συμβουλεύαμε φίλους και γείτονες και με κάθε ευκαιρία παίζαμε με το χώμα», εξηγεί η Άννα στην ATHENS VOICE και συμπληρώνει πως τα φυτά του τέξας περιγράφονται ως homegrown, μεγαλωμένα δηλαδή με σπιτικό τόπο και έχουν ονόματα. Ταυτόχρονα, η περιποίηση, ο ανεφοδιασμός, η διανομή, η αναπαραγωγή των φυτών, όλα πραγματοποιούνται κάτω υπό την επίδραση της πανκ, όχι μόνο μουσικής, αλλά και φιλοσοφίας.
«Τα φυτά μεγαλώνουν όπως ακριβώς σε ένα οποιοδήποτε σπίτι. Δίπλα σε κάποιο κατοικίδιο, κάτω από τις φωνές και τα παράπονα των παιδιών, βλέποντας λίγο Netflix, ξυπνώντας στις 7 για σχολείο, παρέα μας στις διαφωνίες πάνω σε μια παρτίδα σκάκι, παρακολουθώντας ιστορίες αγάπης και τσακωμούς και, το σημαντικότερο, ακούγοντας συνέχεια μουσική. Από αυτήν άλλωστε προέκυψαν και τα ονόματα. Κυρίως από καλλιτέχνες της πανκ σκηνής της δεκαετίας του ’80, που είναι και η αδυναμία μου. Είναι προνομιούχα, γιατί απολαμβάνουν την μυρωδιά ενός παστίτσιου κι ενός κοκκινιστού. Είναι δοκιμασμένα σε συνθήκες σπιτιού και δεν μεγαλώνουν πίσω από βιτρίνες, ούτε μένουν μόνα όταν σβήνουν τα φώτα των καταστημάτων».
Στο τέξας μπορεί κάποιος να βρει από τροπικές αρέκες, χαμαιδωρέες και κέντιες, μέχρι εντυπωσιακές καλαθέες, μονστέρες, στρελίτσιες, αλοκάσιες, φυλόδεντρα κάθε είδους (σέλλουμ, ξαναντού και άλλα), παχύρες, φτέρες, φίκους, διφενμπάχιες, σανσεβιέριες και άλλα. Η οικογένεια τα φυτεύει, τα θεραπεύει, τα μοιράζει καθημερινά σε γλάστρες, πόρτα-πόρτα σε όλη την Αθήνα, τα διασώζει απο τα σκουπίδια και τα φιλοξενεί όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν και δεν μπορούν να τα ποτίσουν.
«Εγώ κι ο Γιώργος έχουμε αναλάβει τη θεραπεία, το φύτεμα και τη διανομή, ενώ οι μικρές απολαμβάνουν την προετοιμασία των παραγγελιών. Τις μέρες που δεν προλαβαίνουμε εμείς οι τέσσερις αναλαμβάνουν γκεστ βοηθοί την προετοιμασία των παραγγελιών και τη διανομή, ενώ για συμβουλές σχετικά με απαιτητικές θεραπείες συμβουλευόμαστε αγαπημένους φίλους γεωπόνους. Επίσης, κάποιος μπορεί να αφήσει σε εμάς τα φυτά του όσο λείπει για διακοπές και να τα προσέξουμε. Είναι η υπηρεσία μας Plant Sitting Services. Με ένα απλό μήνυμα ή τηλέφωνο προγραμματίζουμε μια συνάντηση ώστε να γνωρίσουμε εσάς και τα φυτά σας και να συμφωνήσουμε για αριθμό επισκέψεων ανά εβδομάδα. Στη περίπτωση που τα φυτά είναι λίγα -μέχρι 3- ή κάποιος δεν επιθυμεί να επισκεπτόμαστε το σπίτι του όσο απουσιάζει, μπορούμε να τα φιλοξενήσουμε στο «τέξας Hotel», έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο στην έδρα μας, με συνθήκες ιδανικές σε φως και αέρα. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους «τέξας people» γιατί ανησυχούν, μας στέλνουν μηνύματα, παρακολουθούν μέσω φωτογραφιών τις επεμβάσεις που γίνονται στα φυτά τους αφού τα αναλάβουμε και συχνά τα παραλαμβάνουν "γυμνά" περιμένοντας στωικά να ανακάμψουν».
Τα φυτά εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με την οικογένεια του τέξας, έχουν μεν εξελιχθεί σε μόδα, προτείνουν όμως και κάποια λύση ώστε να αντιμετωπίσουμε το γκρι των πόλεων και την μοναξιά που προκύπτει από τον εγκλεισμό και να καλυφθεί η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να βρεθεί μέσα στη φύση. Γι' αυτούς τους λόγους ουσιαστικά δημιούργησαν και το «Gangster Gardeners», ένα plant community που περιλαμβάνει σεμινάρια, μπαζάρ και dj sets.
«Η καραντίνα και ο εγκλεισμός ήταν οι αιτίες να στραφούμε στα φυτά ώστε να ομορφύνουμε τον χώρο στον οποίο περνούσαμε όλη την ημέρα μας και να βγούμε από την μοναξιά μας. Επίσης, οι κάτοικοι της πόλης που μέσα στην καθημερινότητά τους βίωσαν την έλλειψη πρασίνου, έφεραν φυτά μέσα στο σπίτι για να δημιουργήσουν μικρά σημεία καταφυγής. Τα φυτά είναι οι πιο ήσυχοι συγκάτοικοι, οι λιγότερο απαιτητικοί και χαρίζουν μεγάλη ικανοποίηση όταν τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Το Gangster Gardeners είναι μια κοινότητα που προσπαθούμε να φτιάξουμε, μια παρέα ανθρώπων που προφανώς αγαπά τα φυτά και τη μουσική, που συναντιέται κι ανταλλάσσει γνώσεις και σκέψεις για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, που διαβάζει, ακούει μουσική, πηγαίνει σε συναυλίες, ξεβολεύεται, αγωνιά, ενοχλείται με την αδικία, γελάει δυνατά, αγαπάει τη DIY φιλοσοφία, προτιμά μικρές επιχειρήσεις, διοργανώνει εκθέσεις, φεστιβάλ, περιοδείες, πάρτι».
Τον Μάρτιο η οικογένεια του τέξας θα ανακοινώσει τα πρώτα workshops σχετικά με μεταφυτεύσεις, αναπαραγωγή, κηπουρικές εργασίες, δημιουργία ανθόκηπου, λαχανόκηπου και αντιμετώπιση ασθενειών. Ως τότε μας δίνουν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών μας:
«Έστω ότι έχουμε μια κέντια και μια οπούντια που κάνουν για κάθε εποχή. Το golden tip είναι να ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, μια φορά την εβδομάδα για την κέντια τον χειμώνα και ίσως πιο συχνά το καλοκαίρι ανάλογα με το πού είναι τοποθετημένη. Τσεκάρουμε να μην μένει ποτέ νερό στο πιατάκι ή μέσα στο κασπώ. Την οπούντια την ξεχνάμε, το χειμώνα κοιμάται, το καλοκαίρι ξυπνάει και πετάει αυτάκια. Μία φορά τον μήνα λίγο νεράκι είναι αρκετό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Τα ελαιόδεντρα από τα οποία μαζεύονται οι ελιές βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόληςαλιμο
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.