- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Athens Street Art Festival συνεχίζει τις δράσεις του παρεμβαίνοντας εικαστικά σε διάφορα σημεία της πόλης, με το νέο του Project «Pain.t[h]ing With[out] Pain featuring TOGETHER WEARE ONE».
Το τελευταίο συνίσταται σε συλλογικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε δημόσιους χώρους με στόχο την προώθηση της κοινής δράσης και των συνεργασιών μεταξύ των καλλιτεχνών δρόμου. Δοκιμάσθηκε σε μικρότερη κλίμακα από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα και, πριν λίγες μέρες, στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών στην περιοχή της Πλάκας ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη παραγωγή του από τους: Los Otros Mj Tom, Billy Gee, Cwtos, Aith, Phantom295, Resk, Iris, Eva M (aka R Otten Apple), Seme TFC, NEK1 κ.ά. Συνολικά πήραν μέρος 14 καλλιτέχνες δρόμου σε μια επιφάνεια 1.350 τ.μ. με το «Συλλογικό έργο».
Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών έχει μια «βαριά» ιστορία, καθώς συνδέεται ιστορικά με το πρώτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτούργησε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Από το σχολείο έχουν αποφοιτήσει πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, γνωστοί καλλιτέχνες κ.λπ.
Το σχολείο στην πρώτη του μορφή ονομάστηκε Κεντρικό Σχολείο και ιδρύθηκε το 1829 στην Αίγινα, τότε ήταν η προσωρινή έδρα του Καποδίστρια και πρωτεύουσα του υπό διαμόρφωση ελληνικού κράτους. Σκοπός του ήταν να εκπαιδεύσει τους νέους που επρόκειτο να συνεχίσουν με ανώτερες σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μετά από τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831, το σχολείο αποδυναμώθηκε και ο αριθμός των μαθητών του μειώθηκε αισθητά. Έτσι το 1834 αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Αθήνα, που έγινε η νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Με τη μεταφορά του στην Αθήνα το Κεντρικό Σχολείο χωρίστηκε σε δύο επιμέρους εκπαιδευτικές βαθμίδες, το Ελληνικό Σχολείο, που ήταν τριετές και αντιστοιχούσε στο σημερινό Γυμνάσιο, και το Γυμνάσιο, που ήταν τετραετές και αντιστοιχούσε στο σημερινό Λύκειο. Το σχολείο μετονομάστηκε σε Βασιλικό, καθώς ήταν το μοναδικό δευτεροβάθμιο σχολείο της πρωτεύουσας.
Διαβάζοντας το ιστορικό του σχολείου σκέφτομαι ότι μέχρι σήμερα δεν μου περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι μια μέρα θα έβαφα μέσα σε αυτό! Είναι φανερό ότι πλέον το συγκεκριμένο είδος τέχνης έχει αναγνωριστεί, η πόλη μας συνεχώς γεμίζει εικαστικές δουλειές με μεγάλο ενδιαφέρον που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες του εξωτερικού. Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα εκλέχτηκε η πρώτη πόλη παγκοσμίως που το Graffiti και το Street Art ανθούν.
Αρκετά ονόματα από την κοινότητα του Graffiti και Street Art αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν αφήσει το στίγμα τους σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες του αθηναϊκού αστικού τοπίου και ακόμη περισσότεροι προγραμματίζεται να παρέμβουν.
Το Athens Street Art Festival μέχρι το τέλος Αυγούστου θα παρέμβει εικαστικά σε μεγάλη κλίμακα σε 3 σχολεία στη Νίκαια, και θα ολοκληρωθεί η παρέμβασή τους στο Neue Schule Athen. Όπως μας δήλωσαν: «Στόχος μας είναι η συλλογική εικαστική παρέμβαση σε μεγάλες επιφάνειες και η παραγωγή έργων μεγάλης κλίμακας. Θέλουμε να φύγουμε από την αποσπασματική προσέγγιση –ο καθένας κάνει το έργο του και φεύγει– χωρίς βεβαία να την αποκλείουμε, και να προωθήσουμε τη συλλογική δράση και τις συνεργασίες, την ώσμωση μεταξύ των καλλιτεχνών».
Για εκείνους που θέλουν να παρακολουθούν τις δράσεις του σημειώνουμε τα σχετικά λινκς: www.facebook.com/athensaf.athensaf και https://athensaf.eu