- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι τοιχογραφίες των ΙΝΟ και Taxis για την κλιματική κρίση
Μια εναλλακτική περιβαλλοντική εκστρατεία, ανοίγει με murals τον διάλογο για την ενεργειακή μετάβαση
For the Love of Greece: Οι τοιχογραφίες των street artists ΙΝΟ και Taxis, στη Βαρβάκειο και την Πανόρμου.
Εικόνα: Μια γυναίκα κάθεται δίπλα από τα κρυσταλλένια νερά του ποταμού Αχέροντα και διαβάζει τον Βίο και την Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, του αγαπημένου της κλασσικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Μέσα στο ποτάμι, τα παιδιά και ο άντρας της απολαμβάνουν ήρεμα και ανέμελα την καλοκαιρινή τους εξόρμηση. Δεν είναι δύσκολο να το φανταστείς. Έχεις ταξιδέψει ήδη σε αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει και αναπολούμε αυτές τις στιγμές χαλάρωσης και καλοκαιρινής ραστώνης.
Μια τέτοια σκηνή εκτυλίσσεται στην πρόσοψη μιας ψηλής πολυκατοικίας στην Πανόρμου, στο κέντρο της Αθήνας, στο γκράφιτι του δημοφιλούς Έλληνα street artist, Taxis, με τίτλο «Στο ποτάμι» που επιδιώκει μέσα από το έργο του να αφυπνίσει τους περαστικούς για τα μέρη και τις αναμνήσεις που σύντομα θα γίνουν παρελθόν, αν δεν προστατέψουμε τη φυσική μας κληρονομία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Το έργο του Taxis «γεννήθηκε» στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής εκστρατείας με όνομα «For The Love of Greece» που έχει σκοπό να ανοίξει τον διάλογο για την κλιματική κρίση μέσω της τέχνης και να κινητοποιήσει τον κόσμο να δράσει ουσιαστικά για το θέμα της ενεργειακής μετάβασης.
«Το κίνητρο για να ξεκινήσει το “For The Love of Greece” υπήρξε ακριβώς η έλλειψη γνώσης σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν μια τεράστια προσπάθεια να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο ως προς τη δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Έτσι και εμείς θέλαμε να συνεισφέρουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια και εστιάσαμε στην ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην ενεργειακή μετάβαση. Μέσω της τέχνης σε δημόσιο χώρο, θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε με τον κόσμο ένα διάλογο και να υπάρξει προβληματισμός για το συγκεκριμένο ζήτημα» εξηγεί η Σοφία Λάμπρου, συνιδρίτρια του Impact Hub Athens.
«My World» η τοιχογραφία του ΙΝΟ στη Βαρβάκειο
Τα έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί στις προσόψεις των πολυκατοικιών είναι εμπνευσμένα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Με τη ματιά τους και τη δική τους πινελιά, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε ότι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης.
Επί της οδού Σωκράτους 2, σε σημείο ορατό από την πλατεία στη Βαρβάκειο Αγορά, ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης INO φιλοτέχνησε ένα έργο μεγάλης κλίμακας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «For the Love of Greece».
Ένα κορίτσι, με βλέμμα μελαγχολικό και στοργή κοιτάζει την Γη, τον πλανήτη που χάνει λόγω της κλιματικής κρίσης. Τα μαλλιά της ανεμίζουν προς τα κάτω, η έκφραση της κρύβει μια ανησυχία. Μια γαλάζια πινελιά που μοιάζει με νυστέρι διχοτομεί τον πλανήτη. Ο τίτλος έργου «My World».
Η τέχνη στον δημόσιο χώρο είναι προσιτή σε ένα ευρύ κοινό που δύσκολα θα πήγαινε σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί. Παρατηρώντας την κανείς, βρίσκει το δικό του νόημα, η δύναμη όμως μιας εικόνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενημέρωση.
Ο ΙΝΟ χρησιμοποίησε σχοινιά για να σχεδιάσει το έργο, μια δύσκολη τεχνική με την οποία εξασκείται το τελευταίο διάστημα. Την προτιμάει διότι η σκαλωσιά τον εμποδίζει να βλέπει καλά το έργο από απόσταση.
Το «For The Love Of Greece» είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2019, αλλά λόγω της πανδημίας και των έκτακτων καταστάσεων, οι δραστηριότητες τους μπήκαν «σε πάγο». Οι δράσεις τους περικλείουν την τέχνη στο δημόσιο χώρο, πραγματοποιούν Energy Talks, ενημερώνουν και προτείνουν eco-friendly εναλλακτικές πρακτικές. Ο εικονογράφος Bassment Rats, δημιούργησε digital έργα, τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις, για το πως ο πολίτης μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής κρίσης. Η δράση θα συνεχιστεί με τοιχογραφίες και από άλλους street artist, digital artwork, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και AR έργα που θα λανσάρουν στο τέλος του έτους.
«Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε τι συμβαίνει, γιατί αυτή η στιγμή είναι η ευκαιρία για δραστική αλλαγή. Ο συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης θα έχουν τέτοιο αντίκτυπο, που πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μια ευκαιρία να επέμβουμε δραστικά σε αυτό που συμβαίνει και να σχεδιάσουμε ένα ενεργειακό σύστημα πιο δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, εξελιγμένο και αυτοπαραγωγικό» καταλήγει η Σοφία Λάμπρου.