Life in Athens

Monocle: Συνέδριο στην Αθήνα για την Ποιότητα Ζωής

Ποιο είναι το μομέντουμ της Αθήνας

Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Συνέδριο για την Ποιότητα της Ζωής του περιοδικού Monocle από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς και η ελληνική στόχευση.

Μόνο στο άκουσμα του τίτλου, στον ντόπιο πληθυσμό ενδέχεται να προκληθεί μια ήπια θυμηδία - τουλάχιστον. Εντάξει, μάλλον γέλια θα προκαλέσει αλλά ας το υπερβούμε. Πρόκειται για «Συνέδριο για την Ποιότητα της Ζωής» το οποίο θα διεξαχθεί το προσεχές ΠΣΚ στην Αθήνα, μια πόλη που δεν έχει το καλύτερο σκορ στους σχετικούς πίνακες. Κι όμως, το Monocle ίσως το πιο κοσμοπολίτικο περιοδικό παγκοσμίως, αποφάσισε να διεξάγει το 6ο συναπτό του συνέδριο με αυτό το αντικείμενο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ίσως βλέπουν κάτι που όσοι ζουν μόνιμα στην Αθήνα αδυνατούν.

Ο ιδρυτής του περιοδικού, ο Τάιλερ Μπρουλέ, δεν κρύβει τα λόγια του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ταξιδεύει διαρκώς και προ 15ετιας δημιούργησε ένα περιοδικό που –επί της ουσίας- εκφράζει τη δική του «ταυτότητα»: Έναν κοσμοπολίτικο αστισμό. Εδώ και μήνες, όσοι παρακολουθούν τα εξαιρετικά Podcasts του Monocle- ειδικά το Sunday Edition που παρουσιάζει ο ίδιος- είχαν προσέξει το πόσο ένθερμος με την Ελλάδα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους trend setter.

«Υπάρχει μια ενέργεια, το νιώθεις, βλέπουμε κάτι να συμβαίνει στην Αθήνα», τόνισε σε συνέντευξή του στο «Κ» της Καθημερινής. Ο ίδιος πέρασε αρκετές μέρες το καλοκαίρι σε κυκλαδίτικα νησιά, ενώ η Ελλάδα είχε την τιμητική της στο θερινό τεύχος του περιοδικού. Σε ένα από τα Sunday Edition του Αυγούστου, ο Μπρουλέ μετέδιδε από την Αντίπαρο, περιγράφοντας την εμπειρία του από μια σειρά νησιών που είχε επισκεφθεί. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε βρεθεί στην Αθήνα και δη στο Μέγαρο Μαξίμου- εκεί, μαζί με τον διευθυντή του περιοδικού Άντριου Τακ, πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αν πάμε πιο πριν, η ελληνική σημαία είχε βρεθεί στο εξώφυλλο του Monocle, ως ένδειξη πρωτοπορίας της χώρας μας στη λίστα του περιοδικού όσον αφορά στο soft power.

Ο Τάιλερ Μπρουλέ είναι ο άνθρωπος που από freelancer πολεμικός ανταποκριτής στο Αφγανιστάν – αφού τραυματίστηκε στο χέρι- δημιούργησε το εμβληματικό περιοδικό Wallpaper, αναμόρφωσε κατόπιν τις Ελβετικές Αερογραμμές και τώρα τρέχει τον όμιλο Monocle. Ο καναδοεσθονικής καταγωγής λάτρης της έντυπης δημοσιογραφίας «βλέπει» μπροστά και έχει κοινό που τον εμπιστεύεται. Και αυτό το κοινό, λόγω της γενικότερης στόχευσης του Monocle, έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύει. Τώρα δείχνει την Αθήνα και δη ως την πόλη που μπορεί να διεξαχθεί ένα συνέδριο για την «Ποιότητα της Ζωής».

Πρώτος σταθμός για τα «Quality of Life» συνέδρια ήταν η Λισαβόνα. Ακολούθησαν η Βιέννη, το Βερολίνο, η Ζυρίχη, η Μαδρίτη. Πόλεις που βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά από την Αθήνα στους δείκτες για την ποιότητα ζωής. Γιατί επελέγη εφέτος η Αθήνα; Ίσως μέσα από τον ζόφο της πανδημίας επέλεξαν μια πόλη ηλιόλουστη, που ανθίζει. Μια μεγάλη πόλη που δεν είναι τέλεια, έχει πληγές μα επίσης ζωντάνια και διάθεση να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Μια πόλη ιστορική, που παίζει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ίδιο είχε συμβεί στην Κοπεγχάγη»

Το ετήσιο Quality of Life συνέδριο του περιοδικού Monocle, θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Στην Αθήνα θα προσέλθουν για να λάβουν μέρος σημαντικές προσωπικότητες, ενώ αν κάποιος δει με προσοχή το πλάνο του συνεδρίου, αντιλαμβάνεται την ελληνική στόχευση.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Μπρουλέ διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Αθήνα αυτή την περίοδο διανύει τη στιγμή της. «Υπάρχει μια ενέργεια, το νιώθεις, βλέπουμε κάτι να συμβαίνει στην Αθήνα», τονίζει και προσθέτει: «Νιώθεις την ενέργεια γιατί ο κόσμος το συζητάει, ακούγεται λες και το μισό Παρίσι έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Και επισημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο είχε δει να συμβαίνει με την Κοπεγχάγη, αν και η πρωτεύουσα της Δανίας ξεκίνησε από πιο «υψηλή βάση».

Για τον ίδιο, η Αθήνα έχει πολλά προτερήματα: τον καιρό, την ποιότητα ζωής, τη γεωγραφική της θέση. «Πολλοί συνειδητοποιούν τώρα τον ρόλο της Αθήνας, μιας πόλης στην Ανατολική Ευρώπη και μέσα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, και το τι σημαίνει να είναι στην Αθήνα η βάση μιας επιχείρησης», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση- όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στη χώρα. 

Ο ίδιος ζει στην Ελβετία (νωρίτερα η βάση του ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο), ωστόσο τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εργάζεται και από την Αθήνα, καθώς «έχει καλύτερο καιρό από τη Ζυρίχη και το Λονδίνο». Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και αρκετοί άλλοι. Βάζει στο κάδρο μια σειρά από πόλεις που διεκδικούν επωφεληθούν από την εργασία εξ αποστάσεως από ανθρώπους που μπορούν να μένουν σε μια πόλη για τρεις-τέσσερις μήνες. Είναι προφανές ότι αναφέρεται στους ψηφιακούς νομάδες. Η Αθήνα ανήκει σε μια από αυτές, λέει, δίνοντας παράλληλα ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: Τους Έλληνες της διασποράς.   

«Γιατί η Αθήνα»

Στην προαναγγελία του συνεδρίου, υπάρχει ένας μεσότιτλος κάτω από τον οποίο το Monocle απάντα στο «Γιατί η Αθήνα». Τι λέει; «Στην Αθήνα οι νέες επιχειρήσεις ανθίζουν, η καλλιτεχνική σκηνή ακμάζει και όλα αυτά οδηγούν  μια γενιά ταλέντων της διασποράς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς επίσης δελεάζει φιλόδοξους παγκόσμιους επιχειρηματίες. Αυτοί οι δημιουργικοί παίκτες επενδύουν στη φιλοξενία, το design, την τεχνολογία και στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς η πόλη σφραγίζει τη θέση της ως το πιο ανοιχτό, ακμάζον φυλάκιο στην ανατολική Μεσόγειο».

«Και είναι αυτό το μείγμα από απίστευτες δυνατότητες, βαθύτατου ταλέντου και αναδυόμενης περιφερειακής επιρροής που θα εξερευνήσει το Monocle κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Ποιότητα Ζωής. Μια γενναία δόση ηλιοφάνειας, καλό φαγητό και αισιοδοξία κατέστησαν επίσης σαφές ότι αυτή θα ήταν μια καταπληκτική πόλη για τη φιλοξενία του Συνεδρίου», προσθέτει.

Ο Τάιλερ Μπρουλέ, μιλώντας στην Καθημερινή, τόνισε: «Κάνουμε τέτοια πράγματα γιατί νιώθουμε το momentum, η Αθήνα μπορεί να μην είναι το σπίτι μας, αλλά έρχεται το κοινό μας, νιώθουμε την Αθήνα σαν το σπίτι μας στο τέλος του καλοκαιριού και θέλουμε να δώσουμε στο κοινό το Monocle experience», λέει.

Η συμμετοχή στο συνέδριο πάντως δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Το εισιτήριο για το τριήμερο κοστίζει 1.750 ευρώ. Ο Μπρουλέ θεωρεί ότι αν δεν ήταν υψηλής ποιότητας, το εισιτήριο θα ήταν πιο φθηνό, ωστόσο –σημειώνει- «είμαστε ένα premium brand. Ένα από τα σημερινά προβλήματα είναι πως υποτιμάμε τα media. Πολλά brands πωλούν τον εαυτό τους πολύ φθηνά».

Το πλάνο του συνεδρίου

Τι θεματικές ενότητες, όμως, περιλαμβάνει ένα συνέδριο που αφορά στην «Ποιότητα της Ζωής» και διεξάγεται στην Αθήνα;

Τις εργασίες του συνεδρίου ανοίγει ο Στάθης Καλύβας και ο τίτλος της ομιλίας τους είναι «Εξηγώντας την Αθήνα». Ο καθηγητής θα εξηγήσει γιατί η Αθήνα προσφέρει σπουδαίες ευκαιρίες για όσους μπορούν να αδράξουν τη στιγμή.

Άλλα θέματα; Πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους πιο δίκαια. Πώς διατηρούμε τα πράγματα τοπικά. Μετά; Ένας καθηγητής νευρολογίας θα εξηγήσει την λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μια βρετανίδα δημοσιογράφος θα αναφερθεί στο μέλλον του Τύπου.

Θέματα που θα συζητηθούν επίσης είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον της αεροπλοΐας, τα ταξίδια, η ελληνική γλώσσα, το πώς να ντύνεσαι, οι τέχνες και ειδικά ο ελληνικός πνευματικός πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το πώς «τρέχεις» ένα ξενοδοχείο σε ελληνικό νησί και το «πώς να συγχωρείς».

Το συνέδριο θα καταλήξει με γευσιγνωσία κρασιού ελληνικής ετικέτας.