- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
6 νέα boutique hotels στο κέντρο της Αθήνας
Από την οδό Βουλής μέχρι το Κολωνάκι και τον σταθμό Λαρίσης ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους επόμενους μήνες ή έχουν ήδη ανοίξει και τα επισκεφτήκαμε ένα-ένα.
Mira Me Athens, Xenodocheio Milos, Gatsby Athens, Sans Rival, Αρχοντικό Αλμυράντη, Project 3 Urban Chic Athens: Τα 6 νέα boutique hotels στο κέντρο της πόλης
Για πολλούς η Αθήνα είναι η τσιμεντούπολη που κατάπιε τα παλιά νεοκλασικά. Και δεν είναι ψέμα... Ωστόσο, εξαιρέσεις υπάρχουν. Μικρές αστικές γωνιές που ως τώρα έδιναν την αίσθηση της εγκατάλειψης αναμένεται να αποκτήσουν (ή απέκτησαν ήδη) νέα πνοή μέσα από φιλόδοξα πρότζεκτ που, αν και φρέναραν το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας, σήμερα είναι στο στάδιο της γρήγορης υλοποίησης. Την είδηση για τη μετατροπή του επιβλητικού αρχοντικού της Έλλης Λαμπέτη, που ακούσαμε πριν λίγο καιρό, συνοδεύουν ακόμα κάποια ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών τα οποία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν την περιοχή του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για το πώς μπορούν τα διατηρητέα να αναδειχθούν και να ενταχθούν στον σύγχρονο αστικό ιστό. Τα φώτα της πόλης βάζουν τη γοητεία, η αρχιτεκτονική τη φινέτσα και τη σύγχρονη τεχνολογία, κι έτσι προκύπτουν τα παρακάτω boutique ξενοδοχεία που φιλοδοξούν να υποδεχτούν πολύ σύντομα τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Mira Me Athens
Σε ένα από τα ιστορικά σημεία του αθηναϊκού κέντρου, χαμηλά στην οδό Ερμού και λίγα μέτρα από την πλατεία Ασωμάτων, άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι το ξενοδοχείο Mira Me Athens. Στεγάζεται σε μια διατηρητέα αθηναϊκή κατοικία του 1925. Τα δωμάτια, επτά στον αριθμό, το καθένα με δικό του μπαλκόνι, μοιράζονται στους δύο ορόφους του κτίσματος, στο ισόγειο βρίσκεται η ρεσεψιόν και το all-day bistrot, ενώ στo rooftop δημιουργήθηκε ένα εστιατόριο με bar που προσφέρει μεσογειακή κουζίνα δουλεύοντας με πρώτες ύλες που προέρχονται από επιλεγμένες φάρμες, μποστάνια και μικρούς παραγωγούς. «Θέλαμε να επαναφέρουμε το κτίριο στην αρχική του μορφή, να αναδημιουργήσουμε την εικόνα ενός αρχοντικού του αθηναϊκού μεσοπολέμου, κάνοντας όμως και τη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν» εξηγεί ο αρχιτέκτων Γιάννης Ζαχαράκης. Έτσι στην είσοδο με τη ρεσεψιόν, από τη μια έχουν κρατηθεί εμφανή τα δομικά στοιχεία που προϋπήρχαν, όπως το μπετόν και η πέτρα, ενώ ο καμπυλόγραμμος πάγκος κατασκευάστηκε από λευκό corian. Τα πατώματα ντύθηκαν με ξύλινο γαλλικό ψαροκόκαλο και τα γύψινα διακοσμητικά και οι ροζέτες στις οροφές ανακατασκευάστηκαν. Οργάντζα, λινό και βελούδο ντύνουν παράθυρα και έπιπλα σε παλ και γήινες αποχρώσεις και τους διαδρόμους στολίζουν έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Αδαμάκος, ο Φασιανός και ο Παρμακέλης.
Xenodocheio Milos
Σε ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό πίσω από την Παλιά Βουλή, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, βρίσκεται το 5 αστέρων Xenodocheio Milos που κατασκευάζει η Intrakat και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Το κτίριο διαμορφώνεται από δύο δίδυμα διατηρητέα κτίρια που ενοποιούνται από μια μεταγενέστερη γυάλινη προσθήκη στους τελευταίους ορόφους, και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Αποτελείται από ισόγειο, 5 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ είναι δυναμικότητας 43 κλειδιών. Οι σουίτες έχουν βελούδινη επίπλωση, ξύλινο δάπεδο, υπαίθριες βεράντες με τζακούζι και θέα στην Παλιά Βουλή και τον Λυκαβηττό ενώ διαθέτει και boutique γυμναστήριο. Στο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το πιο διάσημο ελληνικό εστιατόριο στον κόσμο, το περίφημο Milos του Κώστα Σπηλιάδη, ο οποίος είχε ήδη ανοίξει εδώ και χρόνια εστιατόρια στο Μόντρεαλ, τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι, πριν το αθηναϊκό του παράρτημα που γνωρίσαμε στο Χίλτον.
Το εστιατόριο θα στεγάζεται στην ψηλοτάβανη αίθουσα του ισογείου και στο πατάρι της θα έχει ξεχωριστή είσοδο από τη Στοά Μπολάνη και χωρητικότητα 135 ατόμων. Θα είναι το πρώτο παγκοσμίως και ξενοδοχείο και γκουρμέ εστιατόριο που θα λειτουργήσει με το brand name Xenodocheio Milos. To εστιατόριο, το concept και το interior design του ξενοδοχείου υπογράφουν οι Diversity Αrchitects. Για την ιστορία, το κτίριο οικοδομήθηκε το 1880. Στο ισόγειό του υπήρχαν καταστήματα, ενώ οι όροφοι από πάνω προορίζονταν για κατοικία. Η μορφή του είναι χαρακτηριστική της αρχιτεκτονικής της αστικής κατοικίας κατά τη μετάβαση από τον 19ο στον 20ό αιώνα, του εκλεκτικισμού και των νεοκλασικών μορφών. Για παράδειγμα, κυριαρχούν οι λιτές φόρμες, τα εκλεπτυσμένα διακοσμητικά στοιχεία στα κιγκλιδώματα των εξωστών και τα ανάγλυφα φουρούσια.Τη διαχείριση έχει αναλάβει η εταιρεία Epoque Collection με μεγάλη εξειδίκευση στη λειτουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.
Gatsby Athens
Eίναι ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων στην οδό Λέκκα, διαθέτει 33 παιχνιδιάρικα διακοσμημένα δωμάτια, εστιατόριο και δύο μπαρ. Πήρε το όνομά του από τον διάσημο χαρακτήρα του Τζέι Γκάτσμπι χάρη στις πολλές αναφορές σε αρτ ντεκό στοιχεία και τις πινελιές που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1920. Όλα αυτά όμως με τα απαραίτητα σύγχρονα twists, με τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και δορυφορικά κανάλια, με σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι, waterfall ντους στα δωμάτια, ένα γυμναστήριο με εξοπλισμό Technogym και ένα boxing ring, ενώ έργα τέχνης από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν τον τόνο στον κοινόχρηστο χώρο. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι all day και ανοιχτή σε ενοίκους του ξενοδοχείου και μη, ξεκινώντας με πρωινό ή brunch, συνεχίζοντας με a la carte menu ή γεύματα shared the meal νοοτροπίας, προσφέροντας μέχρι και fine drinking. To μπαρ του Gatsby εντυπωσιάζει, φτιαγμένο από πράσινo μάρμαρο Τήνου αλλά και με μια νερατζιά φυτεμένη στο εσωτερικό του. Το δεύτερο μπαρ έχει κι αυτό τις δικές του χάρες καθώς βρίσκεται στο roof και έχει θέα στην Ακρόπολη και τα υπέροχα αστικά ηλιοβασιλέματα. “Stay and Play” λέγεται η φιλοσοφία που προωθεί και αναφέρεται στα πριβέ πάρτι και στα θεματικά events που θα ξεκινήσουν στο ξενοδοχείο μέσα στο προσεχές διάστημα. Το Gatsby Αthens λειτουργεί από την κυπριακή εταιρεία Lekka Limited, η οποία νοίκιασε το κτίριο και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο.
Sans Rival
Στη Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, βρίσκεται το Sans Rival, διατηρητέο κτίριο που θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο, με 42 δωμάτια. Είναι ένα τυπικό δείγμα εκλεκιστικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, με διακοσμητικά στοιχεία Αρ Νουβό τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του. Οι εργασίες για την ανοικοδόμησή του ξεκίνησαν το 1923 και εγκαινιάστηκε το 1926, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που λειτούργησαν στην Αθήνα. Έχει τέσσερις ορόφους και θα φιλοξενεί bistro στο ισόγειο που, εκτός από τους πελάτες του ξενοδοχείου, θα είναι ανοιχτό και για το κοινό με στόχο να δημιουργήσει μία εξωστρεφή σχέση με τους γύρω δρόμους. Ο σχεδιασμός συνδυάζει την αισθητική του ευρωπαϊκού μεσοπολέμου με ρομαντικά στοιχεία, ενώ εισάγονται σύγχρονα υλικά και φόρμες που αναδεικνύουν τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του. Παρόλο που όταν σχεδιάστηκε ήταν ένα κτίριο πολύ μπροστά από την εποχή του καθώς είχε παροχή τρεχούμενου αλλά και ζεστού νερού, για να λειτουργήσει σήμερα έπρεπε να υποστεί αρκετές μετατροπές.
Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project που, στα 12 χρόνια λειτουργίας του, έχει επανειλημμένα δουλέψει με παλιά κτίρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και βρίσκονται σε κακή κατάσταση με στόχο να σχεδιάσουν γι’ αυτά μια νέα ζωή. Όπως οι ίδιοι εξηγούν στην Αthens Voice: «Πάντα, προσπαθούμε να κρατήσουμε κάτι από την παλιά ταυτότητα και να την προσαρμόσουμε στα σύγχρονα δεδομένα και στις προσδοκίες του πελάτη. Ειδικά στην περίπτωση του Sans Rival, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την αίγλη που είχε το ξενοδοχείο όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια “επαναφοράς” της ευρύτερης περιοχής, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κτίριο, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να δουλεύουμε σε αρκετά μεγάλα έργα στο κέντρο της πόλης και είμαστε βέβαιοι πως σε λίγα χρόνια η εικόνα του θα είναι πολύ και ουσιαστικά διαφορετική, γιατί η ενεργοποίηση διατηρητέων, εγκαταλελειμμένων κτιρίων, πέρα από τη δραστηριότητα και την εικόνα της πόλης, επηρεάζει και το ηθικό της».Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν από την νέα χρονιά.
Αρχοντικό Αλμυράντη
Στη συμβολή των οδών Βουλής 2 και Κολοκοτρώνη 7 βρίσκεται το Aρχοντικό Αλμυράντη, γνωστό ως «οικία Ελένης Αλμυράντη», ιδιοκτησίας Ιδρύματος Ιωάννη και Μαρίας Χατζηκυριάκου που έχει κηρυχθεί ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Αθήνας, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά εσωτερικά αλλά και στην όψη του, και θα μετατραπεί σε Βοutique Hotel 4 αστέρων, με εστιατόριο στο ισόγειό του σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Νότιες Ακτές ΙΚΕ. Το κτίριο, το οποίο καλύπτει επιφάνεια 257 τ.μ., θεωρείται έργο του όψιμου κλασικισμού που εμφανίζεται με τα χαρακτηριστικά του στοιχεία στην αθηναϊκή αστική κατοικία στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στην πορεία της διαδρομής του λειτούργησε ως ξενοδοχείο (το πρώην Ermitage, οι πινακίδες του οποίου βρίσκονται ακόμα επάνω στο κτίριο), ενώ στο ισόγειο υπήρχαν καταστήματα. Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης για το συγκεκριμένο είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του, με στόχο να αποδοθεί μετά την επέμβαση ένα κτίριο που όχι μόνο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, παράλληλα να είναι λειτουργικό και φιλικό προς τους χρήστες και το περιβάλλον. Θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν και χαρακτηρίζουν το κτίριο αλλά και την εποχή του. Για παράδειγμα, τα ξύλινα στοιχεία στήριξης των δαπέδων, τα ξύλινα πατώματα στους κύριους χώρους των ορόφων, οι εσωτερικές ξύλινες σκάλες, ο ζωγραφικός διάκοσμος. Το σύνολο δυναμικότητας του ξενοδοχείου, όπως θα διαμορφωθεί, θα είναι 25 κλίνες και θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Project 3 Urban Chic Athens
Έκανε την είσοδό του στον αθηναϊκό χώρο της φιλοξενίας και συγκεκριμένα στην Ξάνθου στο Κολωνάκι μέσα στον Αύγουστο, με σύνθημα «Home Away from Home». Διαθέτει 10 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες με μίνι μπαρ ενώ προσφέρει και πρωινό στο κοινό. Το εστιατόριο που στεγάζει είναι το Quintessa το οποίο σερβίρει international πιάτα, comfort μενού φιλοσοφίας food to be shared καθώς και κάβα με μεγάλη ποικιλία σε διεθνείς ετικέτες και σπάνια αποστάγματα. O επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το γεύμα του είτε στον ειδικά διαμορφωμένο γοητευτικό χώρο τύπου bistrot είτε στην καλαίσθητη open-air «μυστική» αυλή του, το πιο urban κομμάτι του ξενοδοχείου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.