Γιώργος Μαυρωτάς: «Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία»
«Η Βουλιαγμένη έχει κάτι το μοναδικό και γι' αυτό νιώθω ευλογημένος που ζω σε αυτόν τον τόπο»

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, μιλάει στην ATHENS VOICE για τα Νότια Προάστια
Αυτό ήταν γραμμένο σε έναν τοίχο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα. Αν είναι έτσι πάντως, πατρίδα μου είναι οι «παράγκες» του Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης, ο ομώνυμος Ναυτικός Όμιλος, το Σινεμά «ΑΚΤΗ», η «πλατεία», το «AquaMarina», o Ζάχος και ο Λουιζίδης, η Αεροπορία, η Λίμνη, η Φασκομηλιά και βέβαια ο φούρνος του Σταμάτη. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν έχουν αλλάξει και πολλά τα τελευταία 40 χρόνια στη Βουλιαγμένη. Υπήρχε ο άγρυπνος φρουρός της, ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας και δεν την άφησε να «παραστρατήσει» σε εύκολους πειρασμούς. Το καλοκαίρι η Βουλιαγμένη «βούλιαζε» και «βουλιάζει» από κόσμο. Τον χειμώνα υπάρχουν τα φώτα των προβολέων της πισίνας του ΝΟΒ, της αθλητικής κυψέλης που δίνει ζωή στην περιοχή.
Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι «παράγκες» του Ορφανοτροφείου που τα καλοκαίρια νοικιάζαμε για 3 μήνες, ίσως ότι κοντινότερο στο Παράδεισο για έναν πιτσιρικά. Παρέες, θάλασσα, ήχος από τζιτζίκια, μυρωδιά από αντικουνουπικό φιδάκι (katol το λέγαμε), γεύση από καρπούζι, διάβασμα Μίκυ Μάους και οι αισθήσεις ήταν χορτάτες. Η ξεγνοιασιά και η ενέργεια της παιδικής ηλικίας είναι για μένα συνυφασμένα με το πεύκο και την αλμύρα της θάλασσας.
Η Βουλιαγμένη έχει κάτι το μοναδικό και γι' αυτό νιώθω ευλογημένος που ζω σε αυτόν τον τόπο. Έχει μια συμπυκνωμένη πολυμορφία ώστε μόλις σε μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να συναντάς, δάση, αμμουδιές, λίμνη, οροπέδια για περίπατο, σπηλιές, φασαρία, ησυχία, κοσμική ζωή και απομόνωση (δεν θα σας πω πού για το τελευταίο). Έχει το πράσινο που σβήνει στο γαλάζιο της θάλασσας. Έχει τους κόλπους της που τους χωρίζουν 50 μέτρα αμμουδιάς στο Λαιμό. Έχει τους λόφους της που είναι ότι πρέπει για περίπατο με το σκύλο, είτε στο «Βούλιαγμα» είτε στη Φασκομηλιά.
Για μπάνιο θα πάω ή στις παράγκες (με λίγο περπάτημα από την οδό Λητούς) ή κάτω από το Σαρδελάκι στα βραχάκια του «Μπούνκερ», του πυροβολείου που έχει μείνει να μας θυμίζει ότι οι Γερμανοί από δω επιτηρούσαν το πέρασμα από τις Φλέβες το 1941-44. Τα χαρίσματα της Βουλιαγμένης αναγνωρίσθηκαν νωρίς έτσι ώστε να γίνει το Monte Carlo της Ελλάδας σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την εγκατάσταση ουκ ολίγων εφοπλιστικών οικογενειών.
Εκτός απ’ όλα αυτά, η Βουλιαγμένη έχει και αθλητική παράδοση. Πόσοι ξέρουν ότι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τη χώρα μας στο πόλο ήρθε από αυτήν την μικρή πόλη των 3.000 κατοίκων; Επίσης πόσοι ξέρουν ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε εδώ τα πρώτα του βήματα στο τένις; Ότι η ιστιοπλοΐα και το (αγωνιστικό) θαλάσσιο σκι της περιοχής έχουν βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες;
Η Βουλιαγμένη είναι για μένα το διαμάντι της Αττικής. Ίσως είμαι λίγο προκατειλημμένος από τις αναμνήσεις που μου ξυπνάει. Όμως όσο και αν κινδυνεύει να κορεστεί από τα εκατομμύρια επισκεπτών του καλοκαιριού, τόσο αυτή στέκει αγέρωχη και αντί να γερνάει νομίζω ομορφαίνει. Και σαγηνεύει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα, απ’ όλη τη χώρα, απ’ όλο τον κόσμο…

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικές λιχουδιές, είδη χειροτεχνίας και παλιά αντικείμενα θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν όσοι επισκεφτούν το μπαζάρ του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στις 6 Απριλίου.
Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση-ανακοίνωση
Πώς είναι να είσαι μαμά με καροτσάκι στο πεζοδρόμιο; Ανάπηρος με αμαξίδιο; Ηλικιωμένος;
Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. για τα έργα ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων
Βόλτα σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Νέα Ερυθραία
Φτιαγμένα από 100% φυσικό κερί σόγιας, καίνε καθαρά και διαρκούν περισσότερο, χαρίζοντας υπέροχα αρώματα
«Εδώ είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και ο καθένας είναι ξεχωριστός»
Βάτες, παντελόνι παγιέτα, τζιν καμπάνες, περούκες αφάνα σε διάφορα χρώματα, γυαλιά στρογγυλά και ρίγα.
Το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου στην καρδιά της πρωτεύουσας
Ξαλμυρίζοντας μπακαλιάρο, ανακαλύπτοντας την Αθήνα
Μια γωνιά της πόλης που ζωντανεύει
Για όλη την οικογένεια - Το πρόγραμμα αναλυτικά
Απόρησα τι στο καλό κάνει ένα ζευγάρι Ιρλανδών σ’ ένα λάιβ εναλλακτικής ηλεκτρονικής μουσικής με ελληνικό στίχο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
O καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλάει για τη χρήση του αυτοκινήτου, τη θερμοκρασία της Αθήνας, τη σημασία ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη και το δίκτυο των ΜΜΜ
«Θέλω να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι με τον Χάρη Δούκα και να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια της Νεάπολης και του Κολωνακίου»
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης είπε ότι όποιος την περνούσε θα πρέπει να ήταν πολύ μάγκας. Αυτή είναι η ιστορία της γέφυρας και των ανθρώπων που την πέρασαν.
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Διασκέδαση, φαγητό, αγορές, ευ ζην, τίποτα δεν λείπει από αυτή τη γειτονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.