Life in Athens

Η Σοφία Σουβατζόγλου και το #AbsolutMural για τη διαφορετικότητα

Ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας που προέκυψε από τον διαγωνισμό δημιουργικότητας της Absolut

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Σουβατζόγλου
© Bonelli Elena

Συνέντευξη: Η νικήτρια του διαγωνισμού The Absolut Mural, Σοφία Σουβατζόγλου, μιλά για το έργο “Do You Φιλ Μe?” που συμπήρωσε το mural του street artist Soteur

Μία νέα μεγάλη εικόνα στην καρδιά της πόλης, ένα mural από μία νέα ελληνίδα καλλιτέχνιδα για τη διαφορετικότητα στο κέντρο της Αθήνας που γεννά σκέψεις και στέλνει ένα πολύχρωμο ηχηρό μήνυμα πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, πως η διαφορετικότητά μας είναι που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, ωραιότερο, πλουσιότερο.

Η Σοφία Σουβατζόγλου είχε την ευκαιρία να δει το έργο της να συμπληρώνει το mural του street artist Soteur για τη διαφορετικότητα, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό δημιουργικότητας The Absolut Mural και ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές με το έργο της “Do You φιλ me?”, που απεικονίζει ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων. Ένα feeling που έγινε μια καινούργια αξιοθέατη τοιχογραφία.

Πώς ξεκίνησε και πώς συνέβη όλο αυτό; Ο διαγωνισμός The Absolut Mural είχε στόχο να εμπλέξει Έλληνες καλλιτέχνες σε μια δημιουργική διαδικασία αποτύπωσης του δικού τους οράματος για τη διαφορετικότητα. Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία της ABSOLUT για να στηρίξει τους τολμηρούς καλλιτέχνες, όπως κάνει τα τελευταία 40 χρόνια, αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της.

Η Σοφία επιλέχθηκε από μια επιτροπή έγκριτων προσώπων της τέχνης: τον Soteur, τον street artist που σχεδίασε το αρχικό μισό mural, τον Χάρη Τσέβη, διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο visual designer και την Ελευθερία Τσέλιου, ιστορικό τέχνης και ιδιοκτήτρια της Eleftheria Tseliou Gallery.

THE ABSOLUT MURAL: Ο διαγωνισμός δημιουργικότητας της ABSOLUT ολοκληρώθηκε!

© Bonelli Elena

Η Σοφία Σουβατζόγλου είναι τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι παιδί του καιρού της, με τις κεραίες της ανοιχτές σε ερεθίσματα που θα της δώσουν το έναυσμα για δημιουργία. Όνειρό της, είναι να καταφέρει να συνδυάσει τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική με τις Καλές Τέχνες, και μια μέρα να αποκτήσει τον δικό της χώρο που θα της δίνει την δυνατότητα να πειραματίζεται και να εκφράζεται καλλιτεχνικά. Τι σκέφτεται βλέποντας πλέον το #AbsolutMural το οποίο δημιούργησε; Τι διαφορετικό θέλησε να εκφράσει; Διαβάστε όσα μας απάντησε.

Σοφία Σουβατζόγλου και Soteur
Σοφία Σουβατζόγλου και Soteur

Ξεχωρίσατε ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές στον διαγωνισμό “The Absolut Mural” με το έργο σας “DoYou φιλ me?”, που απεικονίζει ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων. Ποια ήταν η έμπνευση που σας οδήγησε εκεί;
Έμπνευση μου είναι η πόλη της Αθήνας, οι αρχιτεκτονικές αντιθέσεις της και οι διαφορετικοί άνθρωποί της. Στο έργο μου θέλω να εκφράσω την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από την ποικιλομορφία του Αθηναϊκού κέντρου. Απεικονίζονται στοιχεία της πόλης, διαφορετικά μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ένα «μωσαϊκό της πόλης», σε συνδιαλλαγή με το «μωσαϊκό προσώπων» που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης Soteur. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη ζωή, διαφορετικά την τέχνη, διαφορετικά την πόλη. Ας αγκαλιάσουμε οποιαδήποτε οπτική, ας τις συνδυάσουμε, ας δημιουργήσουμε μωσαϊκά συναισθημάτων, εξάλλου είμαστε «περιηγητές» της πόλης με διαφορετικό προορισμό, αλλά κοινές ανάγκες έκφρασης.

Τι σας έδωσε κίνητρο να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό αυτόν;
Μόλις διάβασα τις πληροφορίες και το θέμα του διαγωνισμού ενθουσιάστηκα γιατί μου φάνηκε το ζητούμενο σαν μια ευκαιρία για έκφραση και παιχνίδι. Σε δευτερόλεπτα εμπνεύστηκα την ιδέα μου και το μήνυμα της προτεινόμενης παρέμβασής μου για το mural. “Do You!”, “Φιλ Me!”, “Do You Φιλ* Me?” (*φιλ = feel / fill), το “Do You Φιλ Μe?” είναι ένα ερώτημα που θα μας προβληματίσει για το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να συναισθανθούμε τους γύρω μας και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητά τους.

Πώς σας έχουν βοηθήσει οι σπουδές σας στην Αρχιτεκτονική στην καλλιτεχνική σας έκφραση;
Οι σπουδές μου στην αρχιτεκτονική έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Σπουδάζοντας είχα την ευκαιρία να πειραματιστώ εντατικά με πολλά διαφορετικά υλικά, τεχνολογικά και μη τεχνολογικά μέσα, σχεδιαστικά εργαλεία σύνθεσης και οπτικοποίησης με σκοπό την αποτύπωση ιδεών, μηνυμάτων και συναισθημάτων.

Τώρα που έχετε αφήσει το εικαστικό σας αποτύπωμα σε έναν δημόσιο χώρο, σκέφτεστε το επόμενο μέρος; Σε ποιο σημείο του πλανήτη Γη θα θέλατε να είναι και γιατί;
Για συναισθηματικούς λόγους και αν μου δινόταν η δυνατότητα φυσικά θα επέλεγα να δημιουργήσω ένα επόμενο mural, ως το εικαστικό μου αποτύπωμα, σε δύο πόλεις που σπούδασα και αγαπώ: την Πάτρα και τη Βιέννη (υπάρχουν στοιχεία street art και murals διάχυτα και στις δύο πόλεις). Παρόλα αυτά η σημερινή εποχή έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και μέσω της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την δυναμικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένας καλλιτέχνης μπορεί να «αφήσει» το αποτύπωμα του σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Κάθε τοποθεσία είναι δεδομένο ότι μπορεί να «υποδεχτεί» εικαστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι η ίδια η τοποθεσία να αποτελέσει έμπνευση ή και την αιτία της δημιουργίας μιας καλλιτεχνικής σύνθεσης.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας σας;
Κατά την διάρκεια της δημιουργίας δεν με δυσκόλεψε κάτι. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια ευχάριστη, δημιουργική πρόκληση και ένα μικρό διάλειμμα από τις συνήθεις εργασίες μου. Μετά από μερικά προσχέδια της ιδέας μου αντιμετώπισα το συγκεκριμένο έργο ως μια αρχιτεκτονική διαμόρφωση όψης και δούλεψα με υπολογιστή, πρώτα στο σχεδιαστικό πρόγραμμα autocad κι έπειτα για τα χρώματα στο photoshop.

The Absolut Mural
The Absolut Mural

Ποια είναι η πρόκληση των μεγάλων διαστάσεων σε ένα καλλιτεχνικό έργο;
Η διαχείριση της κλίμακας, και της έκτασης της επιφάνειας ενός έργου μεγάλων διαστάσεων αποτελεί πρόκληση. Κατά το σχεδιασμό της ιδέας, η εμπειρία και η παρατήρηση είναι σημαντικά στοιχεία που βοηθούν κάθε καλλιτέχνη να αποτυπώσει την ιδέα του σε διαστάσεις και αναλογίες που θα επιτρέπουν στον παρατηρητή να αντιληφθεί και τις λεπτομέρειες της ιδέας. Η σπουδή στην αρχιτεκτονική με βοήθησε να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση. Για την υλοποίησή του έργου σε μεγάλη κλίμακα «απαιτείται» ιδιαίτερος εξοπλισμός, υλικά, εργαλεία και αντοχή από τον καλλιτέχνη. Επίσης το τελικό αποτέλεσμα, στο σύνολο του, ως έργο θα πρέπει να είναι «ευανάγνωστο» από πολλές αποστάσεις, σημεία και ύψη του ανθρώπου που θα το δει, του περαστικού.

Τι θα θυμάστε από αυτή την εμπειρία;
Το συναίσθημα της ολοκλήρωσης ενός project, το πώς δηλαδή μια ιδέα σε ένα χαρτί μπορεί να γίνει κομμάτι της πόλης, είναι χωρίς υπερβολές υπέροχο. Μόνο χαρούμενα συναισθήματα έχω για αυτή την εμπειρία. Η γνωριμία και συνεργασία μου με τον Σωτήρη Φωκέα που υλοποίησε την ιδέα μου ως το άλλο μισό της δικής του ιδέας, η ομάδα της Absolut και οι υπόλοιποι συνεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, με κάνουν να νιώθω τυχερή και ενθουσιασμένη για το τελικό αποτέλεσμα.

Τι κάνει διαφορετική την Αθήνα από μία άλλη πόλη, κατά τη γνώμη σας;
Για μένα η Αθήνα είναι ένα κολάζ ιστορικών θραυσμάτων και αρχιτεκτονικών αντιθέσεων. Μοιάζει σαν την πόλη που «προέκυψε», είναι άναρχη και αυτοσχέδια δομημένη σε βάθος χρόνου, κάτι που την κάνει αρκετές φορές πιστεύω οξύμωρα φιλόξενη. Παρόλες τις καταστροφές που έχει υποστεί μέσα στους αιώνες αποτελεί ένα αστικό παλίμψηστο και κατά τη γνώμη μου μια πόλη πολλαπλών αναγνώσεων, εικόνων, ποικίλων αισθήσεων, εμπειριών και “ad hoc” καταστάσεων.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε και γιατί; Ποιες αισθάνεστε πως είναι οι επιρροές σας;
Ήμουν τυχερή γιατί από πολύ μικρή γνώρισα και διάβασα για το έργο πολλών και σπουδαίων ζωγράφων. Θαυμάζω και εμπνέομαι από το έργο πολλών αρχιτεκτόνων - καλλιτεχνών. Ενδεικτικά στις σημαντικότερες επιρροές μου ανήκουν ο Antoni Gaudi, ο Richard Neutra, ο Friedensreich Hundertwasser, ο Τάκης Ζενέτος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Peter Zumthor και το Atelier 66. Επίσης ανάμεσα στους  καλλιτέχνες που θαυμάζω για το έργο τους και έχω επηρεαστεί είναι οι Katsushika Hokusai, Vincent van Gogh, Salvador Dali, Andy Warhol, David Hockney.

Μόλις διάβασα τις πληροφορίες και το θέμα του διαγωνισμού ενθουσιάστηκα γιατί μου φάνηκε το ζητούμενο σαν μια ευκαιρία για έκφραση και παιχνίδι

 

Τι κάνετε για να φορτίσουν οι δημιουργικές σας μπαταρίες;
Έχω την τύχη η εργασία μου να είναι και χόμπι μου. Ακόμα και στις ελεύθερες μου ώρες «φορτίζω» δημιουργικά τις  μπαταρίες μου, απλά, ζωγραφίζοντας. Εκτός όμως από τη ζωγραφική, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, εξερευνώντας καινούρια τοπία και εικόνες, σκιτσάροντας και αποτυπώνοντας συναισθήματα, σκέψεις, παρατηρήσεις. Κάθε νέος προορισμός είναι και μια ανανέωση, αποτελεί έμπνευση και σπουδή, όχι μόνο από καλλιτεχνική ή αρχιτεκτονική σκοπιά αλλά ως μια συνολική εμπειρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.