- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πού μπορείτε να διασκεδάσετε αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή του Κεραμεικού.
Οι κυλιόμενες σκάλες του μετρό συνεχίζουν να βγάζουν στην πλατεία ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας. Παρέες από καινούργιους ή σταθερούς θαμώνες, μέχρι κι εκείνους τους παλιούς που όσο και αν άλλαξαν γειτονιά διασκέδασης πάντα γυρίζουν σε ένα από τα πρώτα αγαπημένα τους στέκια – οι παλιές αγάπες ποτέ δεν πεθαίνουν.
Ένα χωνευτήρι. Εδώ χωρούν οι πάντες και τα πάντα. Δεν απαγορεύεται κανένας και τίποτα – εκτός ίσως από αυτούς που πάσχουν από αγοραφοβία. Πιτσιρικαρία, φοιτητές και παιδιά της βιοπάλης, τρέντι φάτσες, στρέιτ και γκέι, mainstream καλοφαγάδες, συναυλιακές φυλές, μεγάλοι και μικροί βρίσκουν αυτό που τους χωρίζει και τους ενώνει. Ίσως να μην μπόρεσε να αλλάξει πρόσωπο –ας όψεται η οικονομική κρίση– και τα λοφτ να μην κατόρθωσαν να εξορίσουν τους παλιούς γείτονες, έτσι ώστε η οικοδομική γεωγραφία να κρατάει ακόμα χρώμα παρελθόντος, η ανθρωπογεωγραφία των θαμώνων όμως είναι αυτή που αλλάζει συνεχώς το μακιγιάζ της γειτονιάς.
Φυσικά οι σταθερές πάντα είναι εδώ: τα πομακάκια που παίζουν και οι γονείς με τις ψησταριές και τις καρέκλες στο δρόμο για τα νέα της ημέρας. Οι παράνομοι ελιγμοί των οδηγών. Οι πλανόδιοι μικροπωλητές, λες και τελούν χρέη διοδίων, στο τέρμα της μιας σκάλας του μετρό. Το τρένο και οι… σεισμικές δονήσεις του. Τα γκράφιτι σε τέτοιο βαθμό που πλέον θα θεωρείται «υπογραφή τέχνης» ο άδειος τοίχος. Οι μπίρες στο χέρι. Η καλύτερη θέα από ταράτσα…
Aπο τα συνεργεια στη νυχτερινή ζωή
Αν και θεωρείτο υποβαθμισμένη περιοχή, με χαμηλή εγκληματικότητα ωστόσο, η πρώτη αλλαγή ήρθε με την «είσοδο» των οικογενειών από τη Βόρεια Ελλάδα γύρω στα 1960, ανοίγοντας μικρά καφενεία στην περιοχή παράλληλα με τη σταδιακή ανάπτυξη συνεργείων αυτοκινήτων, φαναρτζίδικων και μικρών καταστημάτων ανταλλακτικών, μας λένε παλιοί κάτοικοι. Η δεύτερη και σαφώς μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε στις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς οι παλιοί οίκοι ανοχής άρχισαν να μετατρέπονται σε μπαράκια, καφετέριες και μικρά εστιατόρια ελκύοντας αρχικά κόσμο που αγαπούσε τους underground χώρους και το ξενύχτι. Από εδώ έχει περάσει η δεύτερη φάση του Mad Club με τα πιο εναλλακτικά ονόματα της british pop, του alternative rock, της punk και του garage να κάνουν περατζάδα από τα decks του, αλλά και το Alley Cat με το ατελείωτο κέρασμα «σφηνακίων» στους θαμώνες και τις μπόμπες (τα τοστ) που έβγαιναν τα ξημερώματα πάνω στο μπαρ έτσι ώστε να μπορείς να συνεχίσεις να πίνεις μέχρι τελικής πτώσης. Εδώ στέκει ακόμα το Hoxton, οι 45 μοίρες με τις καλοκαιρινές προβολές στην ταράτσα, το θέατρο Χυτήριο (ήταν όντως κάποτε το Χυτήριο), η Ταινιοθήκη και το θερινό Λαΐς, η μουσική σκηνή White Noise και οι πολυάριθμες σχολές χορού, το Τώρα Κ44 που κάποτε ήταν συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα σε ένα τουρκικό καφενείο, αλλά και το Socialista που κάποτε ήταν το μαγαζί που πήγαινες ξημερώματα για ένα τελευταίο ποτό μαζί με το προσωπικό από τα υπόλοιπα μαγαζιά που έκλειναν νωρίτερα λίγο πριν καταλήξεις για «βρώμικο» στους Κοτοπουλάδες ή στην πλανόδια καντίνα. Η τρίτη αλλαγή ήρθε με το μετρό, καθώς ο σταθμός «Κεραμεικός» έφερε πια όλη την Αθήνα και άλλαξε τελείως την εικόνα της γειτονιάς.
Με σήμα το φουγάρο
Τεχνόπολη ονομάστηκε το εργοστασιακό συγκρότημα του φωταερίου που μέσα φιλοξενεί το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τη μουσική σκηνή, το Καφέ του Δήμου Αθηναίων, το Πωλητήριο, το Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, το Innovathens και φυσικά τα γραφεία διοίκησης. «Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου (1984) και τη γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής, ομάδα επιστημόνων εκτιμά την αρχιτεκτονική αξία του χώρου και το γνωστοποιεί με επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια ο χώρος κρίνεται ως διατηρητέος και κατ’ επέκταση ως μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς» μας εξηγεί η κ. Φλώρου, υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Το όλο πρότζεκτ βασίστηκε σε τρεις πυλώνες (Ανάπτυξης - Καινοτομίας - Επιχειρηματικότητας). Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτελεί κομμάτι του πρώτου πυλώνα και, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, έχει καταφέρει να προσελκύσει τόσο σχολεία από την Αττική (με φουλ κλεισμένο πρόγραμμα έως και τα Χριστούγεννα), αλλά και πολλούς τουρίστες (το κόστος επίσκεψης είναι μικρότερο από το εισιτήριο ενός λεωφορείου).
Τεχνόπολη = συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο χώρος αρχικά «είχε ονομαστεί “Τεχνόπολη - Μάνος Χατζιδάκις” από τον κ. Φώτη Παπαθανασίου, αλλά στην πορεία ο κόσμος την αποκαλούσε απλά Τεχνόπολη και έτσι έμεινε» εξηγεί η κ. Γάγγα, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνοντας σύμβουλος της Τεχνόπολης, μας ξεναγεί στο χώρο του Innovathens. Εδώ ένας χάρτης συνδέει φορείς καινοτομίας με φορείς επιχειρηματικότητας και πανεπιστήμια. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται κόμβος (όπως άλλωστε ορίζουν οι δύο πυλώνες του αρχικού πρότζεκτ που αφορά στο χώρο της Τεχνόπολης). Ρωτήσαμε αν ήταν δύσκολο να βρεθούν χορηγοί, αλλά ο Κ. Μπιτζάνης μάς είπε ότι η Samsung Electronics ήταν εκείνη που ζήτησε να συμμετάσχει ως στρατηγικός χορηγός. «Εκείνη μας βρήκε!» μας είπε χαρακτηριστικά.
Στο Innovathens συμμετέχουν έξι σύνδεσμοι καινοτόμων επιχειρήσεων που απαριθμούν 317 μέλη. Ο κόμβος συνεργάζεται με τις ΜΟΚΕ (Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας) των πανεπιστημίων, ενώ, πέρα από τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις, ο χώρος είναι κάθε μέρα ανοιχτός σε όλους. Στον κάτω όροφο μπορεί να βρει κανείς τάμπλετ και χάρτες, ενώ στους πάνω ορόφους ομάδες κλείνουν γραφεία για ραντεβού ή ακόμα και χώρους για brainstorming.
Αξιοσημείωτο είναι το Πωλητήριο της Τεχνόπολης. «Αν και το Πωλητήριο συνεργάζεται με το Μουσείο, αυτή τη στιγμή προωθεί Έλληνες καλλιτέχνες προσπαθώντας να δημιουργήσει ελληνικά designed brands. Σκοπός να συνδέσουμε designed brands Ελλήνων σχεδιαστών με τη χονδρική» μας λέει η κ. Δρόσου, αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Πωλητηρίου.
Μη χάσεις
Το Summer Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Θα κρατήσει δύο εβδομάδες (7-11/7 & 21-25/7). Με την υποστήριξη της εταιρείας Διερευνητική Μάθηση Α.Ε. είναι σχεδιασμένο για παιδιά από 7 έως 11 ετών, σύμφωνα με τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, αλλά και τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία του εργοστασίου και τη σύγχρονη ρομποτική. Σύμφωνα με την κ. Φλώρου, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν ρομπότ από εξαρτήματα τύπου Lego και στη συνέχεια θα προγραμματίσουν τις κινήσεις τους μέσω Η/Υ.
Το Φεστιβάλ του En Lefko στην Τεχνόπολη (20 & 21/6).
Check
• Το παλιό Tapas στην Τριπτολέμου ανακαινίζεται φέτος και γίνεται Χημείο.
• Το Macau. Πρόκειται για ένα αρχοντορομαντικό καφενείο που άνοιξε στη Βουτάδων.
• Το Simply στην Κωνσταντινουπόλεως. Είναι το παλιό Alley Cat και η αυλή είναι το ίδιο νοσταλγική όπως τότε.
• Στη Βουτάδων ψηλά ανοίγει νέος χώρος που θα κινείται σε soul ύφος και θα ονομαστεί Οξυγόνο.
Γκαζάκι
Από τα πιο παλιά μπαράκια στο Γκάζι, αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή για το ύφος της μουσικής που προωθούσε, τα χειμωνιάτικα λάιβ στο ισόγειο και τα καλοκαιρινά βράδια στην ταράτσα, παρέα με δροσερά κοκτέιλ και αίσθηση που σε μετέφερε νοερά σε κάποιο νησί. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι συμπυκνώνει όλη την κουλτούρα της περιοχής σε ένα μικρό χώρο, όπως άλλωστε υποδηλώνει τόσο το όνομά του αλλά και η διακόσμηση του εσωτερικού του χώρου. Αν και υπήρξαν εποχές που η Τριπτολέμου θύμιζε μικρό Μπουρνάζι, εκείνο έστεκε πάντα εκεί, χωρίς να χάσει ούτε μέρα το χαρακτήρα του. Φέτος, διανύοντας αισίως το 16ο χρόνο της ύπαρξής του, ανοίγει και πάλι την ταράτσα του και μας υποδέχεται με Μαργαρίτες και Daiquiri από τον Γιάννη Κλεισούρα, ενώ εγκαινιάζει και το Γκαζόν ακριβώς απέναντι. Τριπτολέμου 31, 210 3460901
Why Sleep
Το café bar club που είναι γεμάτο 7 ημέρες της εβδομάδας. Για τον υπέροχο χώρο του, που το βράδυ ανοίγει από πάνω και μεταμορφώνεται σε αυλή, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί. Για το ατελείωτο κέφι του και τις θεματικές βραδιές: Κάθε Τρίτη R’n’B, κάθε Πέμπτη ελληνική βραδιά, κάθε Κυριακή από τις 6 το απόγευμα πάρτι I love Sunday’s όπου δεν πέφτει καρφίτσα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο mainstream επιλογές, από πολύ γνωστούς dj’s της Αθήνας. Για την ταράτσα του που προσφέρεται για πιο lounge καταστάσεις (με ένα κοκτέιλ μπαρ). Για τα ποιοτικά πιάτα και σνακ που έχει, όπως burgers, σάντουιτς και σαλάτες. Για τα τραπεζάκια του μπροστά στην περατζάδα. Για την άψογη εξυπηρέτηση. Ένα πολύ φιλικό και προσεγμένο μαγαζί, που θα ζητήσει και από εσένα την ίδια συμπεριφορά. Βουτάδων 52, 210 3476856, fb: whysleepbar
Quick Pleasure
Σε μια γωνία στο Γκάζι τρεις φίλοι σεφ κατάφεραν και πέτυχαν το διαφορετικό. Ποιοτικές και προσιτές γεύσεις. Υπάρχουν επιλογές από 12 διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών τα οποία είναι φρέσκα και χειροποίητα και προσφέρονται σε λιγότερο από 4λεπτά. Συνοδεύονται με μία από τις τουλάχιστον 12σάλτσες (μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τις σάλτσες ημέρας), ενώ το μενού εμπλουτίζεται με σαλάτες αλλά και ένα πολύ ιδιαίτερο πιτσάκι σε σχήμα χωνάκι. Στα συν του το ευρύ ωράριο λειτουργίας, από τις 13.00 έως τις 7.00 το πρωί τις καθημερινές και μέχρι όσο πάει το Π.Σ.Κ. Μπορείτε να φάτε εκεί, να το πάρετε μαζί σας ή να παραγγείλετε από το τηλέφωνο. Ιάκχου 38, 2103410991, www.quickpleasure.gr, fb: Quick Pleasure
Momix
Το πρώτο μοριακό bar στην Ελλάδα θα σου προσφέρει κοκτέιλ που δεν έχεις ξαναπιεί. Σε στερεή μορφή ή σε αφρό, για παράδειγμα. Θέλεις κι άλλη καινοτομία; MoMix App για ios και android που ανακαλύπτει ποιο κοκτέιλ σου ταιριάζει, απαντώντας σε ερωτήσεις και ανακινώντας το κινητό σαν shaker. Όλα φτιάχνονται μπροστά σου. Και μετά απολαμβάνεις σε μια από τις πιο ιδιαίτερες αυλές της Αθήνας, με πράσινο και γκραφίτι. Θα το βρεις και στη Γλυφάδα (Ποσειδώνος 81 & Δούσμανη 3). Κελεού 1-5, 697 4350179, fb: Momix Bar
Del Sol
Το πρώτο café bar που άνοιξε στο Γκάζι εξακολουθεί να αποτελεί από τις πρώτες επιλογές των φίλων της περιοχής. Ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως αργά, θα σου προσφέρει καφέδες, χυμούς και όλα τα ροφήματα, το μενού του περιλαμβάνει μακαρονάδες και σαλάτες (πολύ ιδιαίτερη η Del Sol, με κοτόπουλο στο γκριλ), ενώ όσο περνάει η ώρα η ατμόσφαιρα γίνεται bar, με mainstream μουσικές, καθαρά ποτά και καλά φτιαγμένα κοκτέιλ. Φιλικό και εξυπηρετικό service, μια σταθερή αξία στην περιοχή. Βουτάδων 44, 210 3418169, fb: Café.Del.Sol.Gazi
Berlin Raki
Το νέο urban bar στην Κωνσταντινουπόλεως που αγαπά τη ρακή και το Βερολίνο. Με ανατολικοβερολινεζική βιομηχανική αισθητική, φωτεινό, με περιμετρική τζαμαρία για να χαλαρώνει η ματιά στα τρένα που περνούν και διακόσμηση που ακολουθεί το μότο «anything goes». Καναπέδες και τραπεζάκια έξω, κοκτέιλ και ποτά με βάση τη ρακή όπως το υπέροχο mango chili, πιάτα όπως γαρίδες τυλιγμένες σε σύγκλινο αλλά ακόμα και vegan επιλογές όπως φαλαφελάκια πάνω σε δροσερό ταμπουλέ με χούμους από παντζάρι, ενώ μουσικά κινείται σε happy ’n’ easy listening ρυθμούς, με καλεσμένους djs. Μας υποδέχεται από τις 19.30 εκτός από Δευτέρα, ενώ τις Κυριακές σερβίρει μύδια και μπίρες από τις 17.30. Wir lieben Raki! Κωνσταντινουπόλεως 44 & Ελασιδών 29, 213 0313519
Flamme Rouge cycle
Η φαντασία στην… ποδηλασία ή το ανάποδο; Όπως και να ’χει, η Βάσω Λαζοπούλου, πρωταθλήτρια με διεθνείς διακρίσεις και πολλή φαντασία, έχει και αγάπη για το ποδήλατο. Κι έφτιαξε ένα cycle café bar όνομα και πράγμα. Με χώρο για να κάνεις service, με bike parking, με γεύματα και ποτά αποκατάστασης, με μια ιδιαίτερη διακόσμηση με πρωταγωνιστή το ποδήλατο. Και με ό,τι άλλο θα σου προσφέρει ένα café bar. Τριπτολέμου 26, 210 3473903,fb:Flamme-Rouge-cycle-café-bar
Φωτό: Βαγγέλης Τάτσης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.