Με αφορμή ένα πάρκο «τσέπης» στον Κολωνό
Η εμπειρία της πόλης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της είναι ο δημόσιος χώρος
Ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης γράφει για το στοίχημα της ανάκτησης του δημοσίου χώρου, και τις μικρές, καίριες παρεμβάσεις στις γειτονιές της Αθήνας
Πολλοί άνθρωποι και ορθώς μέχρι ενός βαθμού πιστεύουν πως δεν υπάρχει πλέον χώρος στις πόλεις. Ωστόσο η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. «Δημόσιος χώρος υπάρχει» θα λέγαμε, παραφράζοντας με λίγο χιούμορ το περίφημο και αμφίσημο «λεφτά υπάρχουν». Αρκεί να τον ψάξεις και να στρέψεις τον σχεδιασμό στην ανάδειξή του. Σήμερα διαθέτουμε πολεοδομικούς και συγκοινωνιακούς χειρισμούς που μπορούν να τον δημιουργήσουν, εκεί που δεν είναι προφανής. Έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να τον αναζωογονήσουμε προσθέτοντας λειτουργική και περιβαλλοντική υπεραξία, και μπορούμε να τον δικτυώσουμε, συνενώνοντάς τον δηλαδή, και δημιουργώντας έτσι μια ενιαία, συνεχόμενη υπόστασή του. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος για την ανάδειξη του πολιτισμού της καθημερινότητας.
Επίσης όσο σημαντικά είναι τα μεγάλα έργα υποδομής, άλλο τόσο και σημαντικότερα είναι τα αθροίσματα πολλών μικρών παρεμβάσεων, που λειτουργούν ως ένας βιώσιμος και αειφόρος βελονισμός της πόλης. Τα μικρά αυτά έργα φτάνουν στην πόρτα μας, αφορούν την αναμονή στη στάση, την διάσχιση του δρόμου, τις διασταυρώσεις των κόμβων, την διευκόλυνση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, το πρασίνισμα υποβαθμισμένων δρόμων, τον επανασχεδιασμό του οδικού δικτύου με πρόνοιες για τους πεζούς και τα ποδήλατα.
Ένα μικρό εγκαταλειμμένο οικοπεδάκι που έστεκε επί χρόνια σε ανυποληψία και εστία υποβάθμισης στη γειτονιά του Κολωνού, μεταμορφώνεται σε ένα μίνι πράσινο παρκάκι, με αισθητική αξία, παιδευτική σημασία για το περιβάλλον της μικρογειτονιάς, συμβολική αξία για ολόκληρη την πόλη. Σχολικές αυλές θα μπορούσαν να αναπλαστούν και τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων να αποδίδονται στη γειτονιά, ποδηλατόδρομοι να ενταχθούν στον αστικό ιστό, και μεγαλύτερα πεζοδρόμια να συνδέσουν πάρκα και πλατείες.
Ο Δήμος Αθηναίων δίπλα στα μεγάλα έργα πνοής που σχεδιάζει, φαίνεται πως για πρώτη φορά, μετά από μια δεκαετία σχεδόν απραξίας, εγκαινιάζει το ενδιαφέρον για την καθημερινότητα της γειτονιάς. Ξαναβρίσκεται κοντά στους πρωτοπόρους προβληματισμούς που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Θέλει να κρατήσει ζωντανά τα κύτταρα της δημόσιας σφαίρας ως επικοινωνία και του δημοσίου χώρου ως υψηλή ποιότητα.
Φαίνεται πως αυτό το νόημα αυτού του νέου στοιχήματος για την ανάκτηση και αναδιανομή του δημοσίου χώρου γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό και στη χώρα μας. Ειδικά την περίοδο αυτή μετά τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας το ζήτημα καθίσταται επιτακτικό. Η εμπειρία της πόλης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της είναι ο δημόσιος χώρος. Εκεί παρατηρεί, εκεί στοχάζεται, ψυχαγωγείται και κοινωνικοποιείται.
Όλα αυτά που τόσο μας έχουν λείψει τους τελευταίους μήνες, και σήμερα επανεκτιμούνται από μηδενική βάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Και με βάση αυτή τη φιλοσοφία παρεμβάσεις όπως τα πάρκα τσέπης, και εκατοντάδες μικρές παρεμβάσεις, δεν είναι απλώς μία μικρή χειρονομία, αλλά η ανατροπή ενός δόγματος που υποτιμούσε τον πυρήνα της στις μεγάλες πόλεις, επί χρόνια. Το νέο δόγμα είναι η ανάδειξη του δημοσίου χώρου, η βιώσιμη κινητικότητα, η κατοχύρωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνοχής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Τα ελαιόδεντρα από τα οποία μαζεύονται οι ελιές βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόληςαλιμο
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.