Life in Athens

Graffiti και street art στη «Στέγη»

«Ασεβής» δημιουργικότητα

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69361-139816.jpg

Στo πλαίσιo της έκθεσης No respect, η Στέγη διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 6 Ιουνίου, όπου αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, καθώς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική, θα συζητήσουν τον ρόλο του graffiti και της street art στη σύγχρονη κοινωνία και στον αστικό χώρο, καταθέτοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Η λίστα των προσκεκλημένων ομιλητών περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές φυσιογνωμίες της διεθνούς σκηνής του graffiti και της street art, οι οποίοι συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή γνώση με την εμπειρία στον δρόμο, έρχονται για να αναδείξουν τα πιο σημαντικά σημεία συνάντησης της εν λόγω καλλιτεχνικής δημιουργίας με το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, σε σχέση με τρεις βασικούς άξονες: τον χώρο, την κοινωνία και την τέχνη. Οι περισσότεροι δε, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτή την σκηνή, έχουν να καταθέσουν την προσωπική, βιωματική σχέση τους με την δημιουργία και εξέλιξη των πιο σημαντικών ρευμάτων του graffiti και της street art, δίνοντάς μας ένα πλαίσιο αναφοράς για την καλύτερη προσέγγιση και κατανόηση αυτής της τόσο οικείας όσο και απόμακρης για τους περισσότερους τέχνης.

Πρόγραμμα ημερίδας:

Παρασκευή, 6 Ιουνίου

11:00-13:00 Graffiti και Χώρος

Ομιλητές: Κωνσταντίνος Αβραμίδης, Dr Ella Chmielewska, Prof Jeff Ferrell, Manuel Di Rita aka Peeta.

13:00-14:00 Lunch Break

14:00-16:00 Graffiti και Κοινωνία

Ομιλητές: Xavier Prou aka Blek Le Rat, Παυσανίας Καραθανάσης, Dr Gregory Snyder, Dr Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη

16:00-16:30 Coffee Break

16:30-18:30 Graffiti και Τέχνη

Ομιλητές: Hugo Martinez, Lars Pedersen, Dr Rafael Schacter, Snoeman


Ομιλητές:

Graffiti και Χώρος

 n

Κωνσταντίνος Αβραμίδης

Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης αποφοίτησε το 2007 από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ και το 2009 ολοκλήρωσε πρώτος με αριστεία τις Μεταπτυχιακές σπουδές του στο ΕΜΠ. Από το 2012 εκπονεί διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ως υπότροφος του Πανεπιστημίου, ενώ έχει διδάξει αρχιτεκτονική στην Αθήνα και στη Μ. Βρετανία. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί και δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι μελέτες του έχουν αποσπάσει βραβεία και έχουν δημοσιευθεί διεθνώς.

Dr Ella Chmielewska

Διευθύντρια του προγράμματος Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Μ. Βρετανία), Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Στα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται το graffiti, οι επιγραφές και γενικότερα η μελέτη της σχέσης μεταξύ εικόνας και κειμένου στον δημόσιο χώρο. Χρησιμοποιεί εκτεταμένα τη φωτογραφία ως μέσο παρουσίασης, έρευνας αλλά και κριτικής σκέψης.

n

Prof Jeff Ferrell

Καθηγητής κοινωνιολογίας στο Texas Christian University (Η.Π.Α.) και επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο University of Kent (Μ. Βρετανία). Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων Crimes of Style (1996), Tearing Down the Streets (2001), Empire of Scrounge (2006), Cultural Criminology: An Invitation(2008) μαζί με τους Keith Hayward και Jock Young, το οποίο πήρε βραβείο διάκρισης το 2009 από το Τμήμα Διεθνούς Εγκληματολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας.

n

Manuel Di Rita aka Peeta

Ο ιταλός graffiti artist, γλύπτης και ζωγράφος Peeta, ή αλλιώς Manuel Di Rita, δημιουργεί τα graffiti του από το 1993, ενώ είναι μέλος των crew: EAD (Πάντοβα, Ιταλία), FX και RWK (Νέα Υόρκη). Ζει στη Βενετία και έχει συμμετάσχει σε διάφορες διοργανώσεις και φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Είναι πολύ γνωστός για τα 3D ανάγλυφα graffiti του ενώ με το έργο του εξερευνά τις δυνατότητες των «γλυπτικών» γραμμάτων, τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική του. Συμμετείχε το 2013 στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας. (B2b to Biennale, wall painting performance).

Graffiti και Κοινωνία

n

Xavier Prou aka Blek Le Rat

Ο πρωτοπόρος Γάλλος street artist Blek Le Rat προσμετρά τον φημισμένο Banksy ανάμεσα στους πολλούς θαυμαστές του. Χρησιμοποιώντας stencils εκτός από τυποποιημένα γράμματα για graffiti, o Blek υπήρξε ένας από τους πρώτους αυθεντικούς street artists. Αρχικά έγινε γνωστός από ένα γιγάντιο stencil ενός αρουραίου που συναντούσε κανείς σε όλο το Παρίσι, το οποίο συμβόλιζε για αυτόν τόσο την ελευθερία όσο και τη διάδοση της τέχνης μέσω της πόλης, σαν να ήταν πανούκλα. Τα τελευταία χρόνια, η δουλειά του Blek έχει γίνει περισσότερο πολιτική, εστιάζοντας στους άστεγους, το περιβάλλον και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Οι αφίσες του με την απαχθείσα Γαλλίδα δημοσιογράφο Florence Aubenas βοήθησαν στη δημόσια διάδοση και ευαισθητοποίηση του θέματος, πιέζοντας δημοσιογράφους και πολιτικούς να εργαστούν πιο σκληρά για την απελευθέρωσή της.

Παυσανίας Καραθανάσης

Ο Παυσανίας Καραθανάσης είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις σύγχρονες πόλεις και τις χωρικές διαστάσεις των αστικών πολιτισμών. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, όπου έχει ασχοληθεί κυρίως με πολιτισμικές πρακτικές που επιτελούνται στον αστικό δημόσιο χώρο. Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο τοποθετείται και η ενασχόλησή του με τη μελέτη του graffiti και της τέχνης του δρόμου στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

n

Dr Gregory Snyder

Διδάσκει στο Baruch College, Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας, The City University of New York (Η.Π.Α.). Ο Gregory Snyder είναι κοινωνιολόγος, εθνογράφος και το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις αστικές υποκουλτούρες όπως το graffiti, το hip hop και το skateboarding. Το πρώτο του βιβλίο, Graffiti Lives: Beyond the Tag in New York's Urban Undergound, (2009) δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές από τους New York Times.

n

Dr Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη

Η Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of East London, (Μ. Βρετανία), Τμήμα Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και φωτογράφος. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ πολεοδομίας, πολιτισμού και καινοτόμων μεθοδολογιών. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πολιτική του δρόμου και τη νέα αισθητική της κρίσης στη Νότια Ευρώπη. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Remapping Crisis: A Guide to Athens, (2014). Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην κρίση και στις αστικές εκφάνσεις της.

Graffiti και Τέχνη

n

Hugo Martinez

O Hugo Martinez είναι συνιδρυτής του οργανισμού ALL CITY και εκτελεστικός διευθυντής για την Art Projects. Είναι επίσης διευθυντής της Martinez Gallery, που πρωτοστατεί στην ανάδειξη graffiti έργων. Ο Martinez έχει δουλέψει με την πρωτοπορία του graffiti κινήματος από το 1972, έχοντας βοηθήσει στην ίδρυση των United Graffiti Artists, έναν οργανισμό που είχε σαν στόχο να ενισχύσει τις συνεργασίες μεταξύ των graffiti writers και να προωθήσει το graffiti ως ένα καλλιτεχνικό και κοινωνικό κίνημα. Άνοιξε γκαλερί σε διάφορες γειτονιές της Νέας Υόρκης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες , ενώ τώρα κινείται σε μια πιο νομαδική προσέγγιση. Από τότε που υιοθετήθηκε αυτή η προσέγγιση, η Martinez Gallery έχει διοργανώσει διάφορες design και graffiti «παρεμβάσεις» σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες τοποθεσίες. Ο Martinez πρωτοστατεί στο να συγκεντρώνει σχεδιαστές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιμελητές, επιστήμονες, γιατρούς, εργολάβους, με σκοπό να σχηματίζουν συνεργατικές δραστηριότητες με σαφή κοινωνική συνείδηση.

n

Lars Pedersen

Ο Δανός Lars Pedersen είναι graffiti artist, συγγραφέας και επιμελητής. Είναι project manager του Roskilde Graffiti Festival, ένα φεστιβάλ graffiti που διοργανώνεται στην πόλη Roskilde της Δανίας παράλληλα με το ομώνυμο μουσικό φεστιβάλ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στο Roskilde Graffiti Festival συμμετέχουν πολύ μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας graffiti και street art σκηνής. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Will I Go To Hell For This (2010), ένα βιβλίο που παρουσιάζει το graffiti στα τρένα της Κοπεγχάγης από το 1984 μέχρι το 2009.

Dr Rafael Schacter

Ο Rafael Schacter είναι ανθρωπολόγος, συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων, όπως και επίτιμος ερευνητής στο University College του Λονδίνου, στο Τμήμα Ανθρωπολογίας. Ερευνά την ανεξάρτητη δημόσια τέχνη για παραπάνω από δέκα χρόνια. Έχει συμμετάσχει στην επιμέλεια πολλών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Street – Art στην Tate Modern το 2008. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The World Atlas of Street Art and Graffiti (2013), ένας εμπεριστατωμένος οδηγός για την παγκόσμια ανεξάρτητη δημόσια τέχνη ανά τον κόσμο, ενώ έχει βραβευθεί το 2014 στο Los Angeles Book Festival στην κατηγορία Τέχνη/Φωτογραφία.

Snoeman

Ο Snoeman αποτελεί ένα εξελισσόμενο αίνιγμα. Εστιάζει στο όνομα και στη δύναμη που έχει να επανα-οικιοποιείται την «ιδιωτική» περιουσία. Μέσω αυτής της διαδικασίας μετατρέπεται η περιουσία σε προέκταση της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Δημιουργώντας αυτόκλητα τα δημόσια έργα του από το 2000, το μήνυμά του είναι πάντα έμμεσο, ποτέ άμεσο. Αυτή η ανωνυμία και διακριτικότητα τού επιτρέπουν να μεγιστοποιεί τη δύναμη των «επιδρομών» του στην πόλη, κυρίως στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα του στο δρόμο το 2000 και έχει δημιουργήσει περίπου 20.000 – 30.000 δημόσιες παρεμβάσεις.


Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130023192


Στην Κεντρική Φωτό: O Peeta

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.