Life in Athens

«High Tech – Low Life 2»

Τα στένσιλ των Lotek & I Love Sugar στη ΣΚΟΡΔΑΡΤ

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67444-136009.jpg

Η γκαλερί ΣΚΟΡΔΑΡΤ φιλοξενεί για πρώτη φορά δύο από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στένσιλ της Αθήνας, τον Lotek και τον I Love Sugar.

Ο Lotek είναι ένας μυθικός χαρακτήρας που αποτυπώνει τα στένσιλ του στους δρόμους της Αθήνας από το 2011. Οι τοίχοι της πόλης και η αφθονία του graffiti σ' αυτούς τού δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσει σε μια πελώρια αστική γκαλερί εκφράζοντας τη σκέψη του και μεταφέροντας τα μηνύματά του στο ευρύ κοινό. Το όνομά το οποίο χρησιμοποιεί για να υπογράφει τις δημιουργίες του προέρχεται από το διήγημα του Γουίλιαμ Γκίμπσον «Ο Μνημονικός Τζόνι» (Johnny Mnemonic).

n

n

n

Περισσότερες πληροφορίες για τον Lotek μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ο I LoveSugar είναι οδοντίατρος. Ξεκίνησε να κάνει στένσιλς το 2006 στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα μετά από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων και συγκυριών, κατάφερε να είναι ένα από τα τελευταία θύματα των τραπεζών παίρνοντας δάνειο για να ανοίξει το δικό του οδοντιατρείο λίγο πριν σκάσει το brandname της κρίσης.

Κάπου εκεί ανακάλυψε ότι μπορεί να κόβει τα στένσιλ του με τον οδοντιατρικό τροχό, πράγμα που τον βοήθησε να κάνει πάνω από τριακόσια. Από τότε «χτυπάει» ανελλιπώς με νέες δημιουργίες τους δρόμους της Αθήνας, μεταφέροντας το στίγμα του και σε χώρες εκτός έδρας όπως είναι η Βουλγαρία και η Γερμανία.

n

n

n

Περισσότερες πληροφορίες για τον I Love Sugar μπορείτε να βρείτε εδώ.


Το στένσιλ είναι ένα διάτρητο πρότυπο. Το πρότυπο αυτό διαμορφώνεται με την αφαίρεση τμημάτων (σε μορφή κειμένου ή εικόνας) από το υλικό πρότυπο σχέδιο, δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό.Το πρότυπο μπορεί έπειτα να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει τη θετική εικόνα με την εφαρμογή της χρωστικής ουσίας στην επιφάνεια του προτύπου, που μέσω των αφαιρούμενων τμημάτων θα αφήσει μια αναπαραγωγή του διάτρητου. Για τη δημιουργία των στένσιλ χρησιμοποιείται χαρτόνι ή άλλα παρεμφερή υλικά που δεν αφήνουν το χρώμα να τα διαπεράσει εύκολα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν με τα στένσιλ γρήγορα εικαστικά όπως γράμματα, σύμβολα, μορφές, όπως και πολύπλοκα σχέδια που χρειάζονται πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν στον δρόμο. Το συγκεκριμένο είδος τέχνης έχει μια δυναμική τύπου στάμπας που μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει πάνω από μια φορά έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Ντένια Παναγάκη.

Info: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 09/05 στις 20:00 στη Γκαλερί ΣΚΟΡΔΑΡΤ (Επικούρου 16, Ψυρρή)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.