Life in Athens

Πλατεία Συντάγματος

Το lifting της πλατείας

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 481
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι έχει αλλάξει στην Πλατεία Συντάγματος.

Πού είναι το πουά από τις πατημένες τσίχλες πλακόστρωτο; Γιατί τα σκαλοπάτια προς την οδό Όθωνος δεν είναι θρυμματισμένα; Γιατί το σιντριβάνι είναι καλυμμένο με παραβάν; Και τι κάνουν όλοι αυτοί οι εργάτες που κρατούν μια μηχανή που μοιάζει με αυτή των κυνηγών φαντασμάτων Ghostbusters; Έτσι σχεδόν αθόρυβα, αν και μπροστά στα μάτια καθημερινών περαστικών, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση της κεντρικότερης και πιο ιστορικής πλατείας των Αθηνών.

n

Εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 και δεν έχουν σχέση με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά με έναν ιδιώτη και μάλιστα σχεδόν «γείτονα» της πλατείας, αφού πρόκειται για τον Θανάση Λασκαρίδη. Τον επιχειρηματία που αγόρασε προ ετών το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και τον Δεκέμβριο του 2012 υπέγραψε συμφωνία με τη Eurobank για 20ετή ενοικίαση του διπλανού ξενοδοχείου «King George». Τα δύο ξενοδοχεία λειτουργούν υπό ενιαία διεύθυνση που ασκούν τα στελέχη της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας, Πάνος Νικολόπουλος, παρουσιάζει στην ATHENS VOICE όλο το ιστορικό της ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος: «Πριν από δύο χρόνια ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης αποφάσισε ότι ήθελε να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος την ανάπλαση της πλατείας, η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το 2008 και μετά».

n

Δαπάνη. Το έργο θα ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ, πιθανότατα θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται πλήρως από τον κ. Λασκαρίδη προσωπικά, χωρίς να θέλει να τύχει καμίας φορολογικής ελάφρυνσης. Όλα έγιναν για την καλύτερη εικόνα της πόλης και του κέντρου της Αθήνας. Τον Μάρτιο του 2012 λοιπόν ξεκίνησαν οι ενέργειες για τις κατάλληλες άδειες από τον Δήμο Αθηναίων, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτές όλες οι ενέργειες ολοκληρώθηκαν το 2013, οπότε και τον Ιούλιο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι εργασίες, που χωρίζονται σε δύο φάσεις.

n

Πρώτη φάση. Συντήρηση του κεντρικού σιντριβανιού της πλατείας και των δύο καταρρακτών στις οδούς Όθωνος και Βασ. Γεωργίου αντίστοιχα. Στο κεντρικό σιντριβάνι έγινε συντήρηση στα μάρμαρα υπό την επίβλεψη ειδικού σε αρχαία μνημεία, συντηρήτριας έργων Τέχνης. Έγινε πλήρης αντικατάσταση στα ηλεκτρολομηχανολογικά του σιντριβανιού και χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία led για το φωτισμό. Παράλληλα, αντικαταστάθηκαν όλοι οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και έγινε ελαιοχρωματισμός σε όλους τους φανοστάτες. Επίσης αλλάχτηκαν όλοι οι λαμπτήρες για τον ομοιόμορφο φωτισμό της πλατείας. Επισκευάσθηκαν και συντηρήθηκαν τα ξύλινα μέρη από τα παγκάκια. Καθαρίστηκε η πλατεία από γκράφιτι, έγινε καθαρισμός με υδροαμμοβολή στους καταρράκτες και γενικά σε όλη την πλευρά της Όθωνος και της Βασ. Γεωργίου. Στους καταρράκτες αποξηλώθηκαν τα σπασμένα μάρμαρα και επανατοποθετήθηκαν νέα με την τεχνολογία honeycomb (μάρμαρα κολλημένα σε κυψελωτό αλουμίνιο) ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αντοχή τους. Επίσης έγινε φύτευση λουλουδιών σε παρτέρια. Οι εργασίες διεκόπησαν λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και η δεύτερη φάση ξεκίνησε αρχές Φεβρουαρίου.

n

Δεύτερη Φάση. Κόψιμο όλων των αρμών του δαπέδου και στοκάρισμά τους, αποξήλωση των σπασμένων μαρμάρων του δαπέδου και επανατοποθέτηση νέων, και καθαρισμός όλης της πλατείας με υδροαμμοβολή για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή τραχύτητα ώστε το δάπεδο να μην είναι ολισθηρό. Στους καταρράκτες έγινε συντήρηση όλων των αντλιών των σιντριβανιών και αντικατάσταση του φωτισμού με λάμπες τεχνολογίας led. Επίσης, σε συνεννόηση με το δήμο, κλαδεύτηκαν τα ξερά κλωνάρια των δέντρων για την καλύτερη ανάπτυξή τους, αλλάχθηκε όλο το γκαζόν και έγινε φύτευση νέων δέντρων και λουλουδιών στα παρτέρια. Στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης με την τοποθέτηση των αντλιών στους καταρράκτες της Βασ. Γεωργίου.

n

Συντήρηση. Κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αθηναίων ο κ. Λασκαρίδης προτίθεται να αναλάβει και τη συντήρηση της πλατείας. Η ολική μεταμόρφωση πέτυχε.